pondelok 28. marca 2011

Postup výroby mydla metódou za studena

V tejto kapitole sa budem venovať postupu výroby mydla metódou za studena.

Metóda sa nazýva za studena, pretože sa mydlo pri procese zmydelnenia umelo nezahrieva (na šporáku alebo v rúre).

Celý proces zmydelnenia prebieha za využitia tepla, ktoré reakcia zmydelnenia prirodzene produkuje.  Proces sa nechá dôjsť samostatne po vyliatí do formy, počas 6-72 hodín (tento čas veľmi závisí na recepte - teda type a pomere olejov a ostatných zložiek a na tom,aká forma bola použitá, koľko vody bolo použitej a či bolo mydlu teplo alebo nie).

Po tejto dobe je mydlo dostatočne tuhé a predpokladá sa, že reakcia zmydelnenia je ukončená. Ak je mydlo dostatočne tvrdé tak sa nakrája na jednotlivé kúsky, ktoré sa rovnomerne rozložia a nechajú sušiť ešte dva-tri týždne. Počas tohoto procesu mydlá stratia prebytočnú vodu a stvrdnú dostatočne na to, aby vydržali pobyt v kúpeľni. Čím dlhšie mydlo zrie, tým dlhšie vydrží pri používaní (mydlo sa nezačne hneď rozpúšťať pri kontakte s vodou).



Základné kroky procesu výroby mydla za studena (nižie bude popísaný každý podrobne):


Ako už bolo zmieňované v úplne úvodnej časti blogu, mydlo sa vyrába procesom zmydelnenia, teda reakciou hydroxidu (sodného alebo draselného) a mastných kyselín tukov a olejov. Základné kroky sú nasledovné:
  1. Príprava roztoku NaOH (teda zmiešanie sypkého koncentrovaného NaOH s vodou, prípadne inou tekutinou - pozor, to je už  pokročilé mydlárstvo)
  2. Rozpustenie tukov a ich zmiešanie s olejmi
  3. Zmydelnenie: Zmiešanie olejov/tukov s roztokom NaOH
  4. Vyliatie hmoty do formy
  5. Po 6-72 hodinách (výnimočne aj dlhšia doba) krájanie mydla
  6. Mydlo sa nechá dozrieť počas 2-3 týždňov (prípadne aj 6 mesiacov, závisí veľmi od toho, aké má pri krájaní pH a čo je to za typ mydla)

 Základné zložky:
  • Oleje
  • Voda
  • NaOH
  • vône
  • farbivá
  • iné zložky
Všetko samozrejme podľa receptu (pozrite galériu receptov pre inšpiráciu).
 

Pomôcky, ktoré budete potrebovať:
  • Digitálna kuchynská váha - na váženie olejov, vody a NaOH
  • Ochranné okuliare a rukavice - použité počas celého procesu prípravy mydla
  • Silikónová stierka (varecha) - na miešanie roztoku NaOH a potom na miešanie mydla. Dá sa použiť aj drevená alebo iná plastová. Drevená sa však neodporúča, pretože pri dlhodobom použití sa prejavia účinky NaOH a začne sa štiepiť.
  • Hrniec na roztopenie tukov (v mojom prípade smaltovaný, alebo nerezový, je to jedno, hlavne nie hrdzavý, nech Vám nezašpiní oleje)
  • Mydlotvorná nádoba - v mojom prípade často sklenená šalátová misa, či nerezový hrniec, ale nádoba môže byť i umelohmotná, v žiadnom prípade však nie hliníková! - NaOH reaguje s hliníkom, nádobu poškodí!) - ja používam najradšej priehľadné nádoby, pretože tak lepšie vidím, čo sa deje s mydlovou hmotou
  • Nádoba na roztok NaOH - najlepšie sú fľaše z tepluodolného plastu. Môžete použiť akúkoľvek vysokú nádobu, najlepšie s držiakom, umelohmotnú, sklenenú alebo nerezovú. Znovu pripomínam - v žiadnom prípade nie hliníkovú, NaOH reaguje s hliníkom a poškodí nádobu.
  • Nádoba na váženie NaOH -  najlepšia je nerezová nádoba, zabraňuje totiž statickej elektrine, ktorá inak pri sypaní NaOH spôsobuje priľnutie guličiek NaOH k stenám nádoby. Môžete použiť aj plastovú.
  • Po jednotlivých kusoch natrhané kuchynské papierové utierky - nenahraditeľné na utieranie rozliatych olejov, utretie fľaše s roztokom NaOH v prípade že sa nejaká tá kvapka usadí na vonkajšku nádoby, ako podložky na postavenie nádoby s roztokom NaOH či oleja, podložka pod stierku, ktorou ste práve miešali mydlovú hmotu...
  • Niekoľko širokých nízkych plastových nádob - nenahraditeľné pre náhle odkladanie všetkých nádob, kelímkov, prípadne stierky, ktoré obsahujú, obsahovali alebo práve sa dotýkali NaOH, alebo jeho roztoku či mydlovej hmoty
  • Ponorný mixér - na urýchlenie miešania a celého procesu zmydelnenia.
  • Forma kam vylejete mydlovú hmotu - krabica od topánok, drevená forma vyložená papierom na pečenie tak, aby presne obopínal vnútro (akékoľvek nerovnosti je vidieť na stvrdnutom mydle, silikónová forma, plastová trubka na odpad, krabica od mlieka.... fantázii sa kladie len jedna medz - nesmie byť hliníková ani teflonová a ak nie je plastová či silikónová, musí byť vyložená plastovou  či silikónovou fóliou alebo papierom na pečenie.

Postup

  1. Príprava roztoku NaOH - Prosím, pred prípravou roztoku si určite prečítajte nasledujúce základné bezpečnostné pravidlá.    Pripravíme si digitálnu váhu na ktorú položíme nádobu na roztok (na obrázku 7dcl zaváracia fľaša). Na váhe stlačíme tlačítko TAR, čím ju vynulujeme. Nalejeme požadovanú hmotnosť vody do nádoby. V prípade že prelejeme, odoberieme tak, aby bolo množstvo vody správne. Pozor, voda musí byť studená, alebo izbovej teploty, lebo hydroxid ju pri rozpúšťaní zahreje až na 95°C! Inak hrozí vyprsknutie!
  2. Nádobu s vodou odložíme, váhu vynulujeme a postavíme nádobu na váženie NaOH. Znova vynulujeme váhu, a pomaly nasypeme poždované množstvo NaOH do nádoby. Ak sa mi niekedy podarí presypať, používam malú lyžičku na odobranie NaOH, ktoré potom vrátim späť do fľaše. Pripravíme si silikónovú stierku (alebo inú miešaciu varechu) a pomaly, za stáleho miešanie sypeme NaOH do nádoby s odváženou vodou. Miešame kým sa všetok NaOH nerozpustí. Pri tomto procese sa roztok zahreje až na 95°C, a vznikajú výpary, ktoré nechceme dýchať. Buď pracujeme vedľa otvoreného okna, alebo zadržíme dych a na chvíľku odídeme. Nádobu potom postavíme niekde bokom a prikryjeme viečkom aby sa nám roztok neodparoval. Nešraubujeme, len prikryjeme. Roztok necháme vychladnúť pod 40°C.   Dôležité je, aby neboli veľké teplotné rozdiely medzi olejmi a roztokom NaOH.
  3. Pre kontrolu teploty používam digitálny teplomer, ktorého sondu položím do nádoby s roztokom NaOH a potom už len sledujem kedy teplota dosiahne požadovanú hodnotu. Šetrí to veľa času a nervov, pretože predtým som chodila s teplomerom každých 5 minút, otvárajúc fľašu a ponárajúc teplomer, čakajúc na odčítanie teploty. Chladenie NaOH sa dá urýchliť postavením nádoby do studenej vody.
  4. Príprava olejov 
    • Pevné oleje/tuky vážim priamo do hrnca, kde ich budem rozpúšťať, tekuté do mydlotvornej nádoby, lebo tieto nádoby sú ľahké a lepšie sa mi s nimi pracuje. Treba si dávať pozor na maximálnu hmotnosť ktorú vaša váha môže odvážiť. Hmotnosť nádoby a vážených olejov dohromady by ju nemala prekročiť. Moja váha váži až do 5kg a nádoba váži menej ako dve kilá. Pri malých množstvách mydla (do 3 kg) je to v poriadku. 
    • Procedúra váženia olejov je nasledovná:
      • Najprv navážime do mydlotvornej nádoby tekuté oleje. Nádobu postavíme na váhu, vynulujeme, nalejeme prvý olej v danej hmotnosti, vynulujeme, nalejeme do tej istej nádoby druhý olej danej hmotnosti, vynulujeme a tak pokračujeme, až kým navážime do tej istej nádoby všetky tekuté oleje. Niektorí odporúčajú vážiť každý olej osobitne, pretože ak náhodou v procese pridávania druhého až n-tého oleja hmotnosť preženiete, už daný olej nemôžete odobrať, pretože je zmiešaný s ostatnými. Môj názor je taký, že vážením každého oleja v inej nádobe za prvé zašpiníte množstvo ďalších nádob (a kto to má potom umývať), jednak pri prelievaní do mydlotvornej misy v nádobe na stenách vždy ostane isté množstvo oleja. Ak vážite priamo do mydlotvornej misy a dávate si pozor, nikdy sa Vám nestane že by ste preliali o viac ako niekoľko gramov, čo je zhruba rovnaké množstvo, ktoré by ste stratili na stenách nádob vážením olejov osobitne. Z praktického hľadiska je vždy lepšie mať oleja viac než menej, pretože o trochu viac oleja akurát znamená jemnejšie mydlo. Menej oleja môže znamenať viac vysušujúce mydlo. Podobným spôsobom vážim pevné oleje/tuky do hrnca na rozpustenie.  
      • Tuky necháme rozpustiť na najmiernejšom ohni a nádobu odstavíme, keď je rozpustená asi polovica tukov. Ostatné necháme rozpustiť pôsobením nahromadeného tepla odstavenej nádoby. Dôvod je ten, že nechceme tuky zohrievať na príliš vysokú teplotu, pretože potom trvá dlho ich ochladenie. 
      • Nakoniec vlejeme rozpustené tuky do mydlotvornej nádoby s naváženými tekutými olejmi a premiešame stierkou (inou než čo sme miešali NaOH, alebo tou istou, ale nezabudnime ju predtým umyť a vysušiť!). 
      • Oleje necháme vychladnúť na PRIBLIŽNE rovnakú teplotu ako roztok NaOH. (Teploty je dôležité sledovať hlavne ako funkciu toho, či chceme dosiahnúť fázu gélu alebo nie, a to je zas závislé na type olejov a množstve vody. Neexistuje jedna teplota, ktorá by vždy vyústila vo fázu gélu bez ohľadu na recept. Sú dokonca aj takí, ktorí robia mydlo pri izbovej teplote - to znamená, že nerozpúšťajú tuky, ale nalejú do nich priamo práve namiešaný - a tým pádom horúci - roztok NaOH, a nechajú tuky rozpustiť pôsobením tohoto tepla. To ale môže vyústiť v mnoho problémov a aj v škaredé mydlo).
  5. Zmydelnenie  - Presvedčíme sa, že roztok NaOH a oleje vychladli na potrebnú teplotu. Ak má roztok NaOH menej než požadovaná teplota, nevadí, rozhodne ho nezahrievame!

    Roztok NaOH pomaly vlejeme do mydlotvornej misy s olejmi a tukmi, za stáleho miešania stierkou. Stále máme na sebe ochranné rukavice a okuliare!



    Odložíme prázdnu nádobu od NaOH (najlepšie na bezpečné miesto, napríklad do výlevky) a miešame. Môžeme pozorovať ako sa hmota mení, priezračné oleje postupne matnú a zosvetľujú sa. To reaguje NaOH s mastnými kyselinami olejov a tvorí mydlo. Dívate sa na proces zmydelnenia.



    Keď je hmota premiešaná (asi tak 10 sekúnd), vyberieme stierku (odkladáme ju napríklad na papierovú kuchynskú utierku) a pokračujeme s pomocou ponorného mixéru. Mixujeme až kým hmota nedosiahne takzvanú "stopu (anglicky trace)".




    Stopa znamená stav, kedy sa oleje a roztok NaOH už neoddeľujú po zastavení miešania - jedná sa teda z fyzikálno-chemického hľadiska o EMULZIU. Asi ako keď robíte majonézu. Obvykle je hmota vtedy dostatočne hustá, povedzme ako šampiňónová krémová polievka. Niektorí mydlári v mixovaní pokračujú a mixujú až do veľmi hustého krému, iní vylievajú vo veľmi tekutej stope. Pred pár rokmi sa ešte používalo výhradne ručné miešanie varechou/stierkou, a dosiahnutie stopy trvalo s prestávkami v miešaní aj niekoľko hodín. Naštastie niekoho rozumného napadlo použiť ponorný mixér, ktorý tento čas skrátil na niekoľko desiatok sekúnd až pár minút (záleží od použitých olejov). Pozor, "stopa" môže byť aj tekutá, dôležité je, či je stabilná.


  6. Pridanie farbiva a vône
    Po dosiahnutí stopy, ešte pred vyliatím do formy môžeme pridávať farbivá a vône.
    Rôznym typom prírodných farbív a vôní sa budem venovať v niektorom z budúcich príspevkov.
    Základné pravidlo k farbeniu: Farbu je vždy dobré najprv rozpustiť a rozmiešať v menšom množstve mydlovej hmoty a až potom ju zamiešať do celej hmoty. V prípade, že sa chystáme dosiahnúť mramorový efekt môže byť samozrejme tento podiel trochu vyšší. Práškové farbivá môžeme rozpustiť vopred aj v troche vody a glycerínu, zminimalizujeme tak výskyt rôznych práškových kapsuliek v mydle a zafarbíme ho rovnomerne.
    Základné pravidlo k použitiu vôní: Esenciálne oleje sa často pridávajú až tesne pred vyliatím mydla do formy preto, že bývajú často citlivé na zásadité prostredie mydla. Avšak pridanie esenciálnych olejov môže urýchliť proces zmydelnenia, čo znamená prípadné rýchle stuhnutie hmoty. Medzi takéto esenciálne oleje patria tie s obsahom eugenolu (škorica, klinček...). V tomto prípade ich pridávame čo najskôr, najlešie ešte do olejov a miešame pre istotu ručne (mixér by to zbytočne urýchlil a nestihli by sme kontrolovať reakciu).

Forma do ktorej sa mydlo po zmydelnení vlieva by teda mala zabezpečovať čo najmenšiu stratu tepla. Jedná sa teda obvykle o formy, ktoré sú aspoň také vysoké ako široké, a obvykle sa tiež mydlo nevlieva do jednotlivých foriem o veľkosti jednej mydlovej kocky, ale do jednej veľkej formy, aby si celá hmota udržala teplo. Časté su drevené formy s pokrievkou alebo bez nej, ktorých hrubé steny zadržia teplo produkované reakciou:



V prípade použitia tenkostenných foriem (napríklad moja obľúbena krabica od topánok, alebo silikónové formy na pečenie, aj jednomydlové), je dobré určite formu zakryť vrchnákom a zabaliť do deky, prípadne položiť na radiátor alebo dať do rúry.
V prípade, že je forma drevená alebo papierová (krabica od topánok), vždy ju vyložiť buď voskovým papierom (ja používam veľmi úspešne obyčajný papier na pečenie),prípadne plastovou fóliou. Tým sa zabráni vsiaknutiu mydla do formy.

Recepty





49 komentárov:

  1. Ahoj Evi,
    super blog, velmi si ma nim potesila. Vysvetlujes naozaj prehladne a zrozumitelne, takze sa uz coskoro chystam do vlastnej vyroby. Mam ale este predtym par otazok...
    1. Vo vacsine receptov uvadzas destilovanu vodu, ale nie vsade. Ako je to teda? A tu destilovanu si kupujes alebo si ju sama destilujes?
    2. A ponorny mixer mozem v pohode pouzit ten isty, ktory pouzivam aj na pripravu pokrmov, alebo si mam radsej na tento ucel zaobstarat osobitny a nemiesat to s jedlom?
    Za odpovede vopred dakujem a prajem pekny den a mnoho dalsich mydliarskych uspechov :-)
    Marek

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Marek,

    som rada, že Ťa môj blog inšpiruje, reakcie a otázky od čitateľov mi pomáhajú ho ešte viac vylepšiť. Mala by som ho znovu trochu obnoviť a asi zahrnúť odpovede pre Teba priamo do príspevkov, ale zatiaľ teda len takto:

    1) Ani som si nevšimla, že neuvádzam všade destilovanú vodu, asi som to len zabudla niekde zdôrazniť. Destilovanú vodu si kupujem, spravila som si zásoby, takže využívam teraz tie, ale je možné používať aj vodu z vodovodu, ak nie je tvrdá. Ja mám doma vodu tvrdú a zaobstarala som si filter, lenže som zatiaľ nemala čas vyskúšať v recepte. Ale chcela by som spraviť experiment a spraviť dve rovnaké dávky mydla, len jednu s destilovanou a jednu s filtrovanou vodou z môjho vodovodu.

    2) Toto je dobrá otázka, nechcem nikoho učiť na zlé, pretože sama používam ten istý čo na varenie, pretože zatiaľ mám len jeden, ale v budúcnosti by som radšej mala dva. V prípade, že používaš ten istý je dôležité ho dobre umyť. Hmota po výrobe mydla ktorá na ňom ostane je ten istý deň ešte surová, a preto sa veľmi ťažko umýva. Všetko (mydlotvornú misu, varechu na miešanie mydlovej hmoty a mixér) nechávam odstáť do druhého dňa, kedy mydlo dozrie a dá sa jednoducho umyť. Potom je to už ako keby si mixér umyl mydlom, treba ho teda umyť poriadne. Iná situácia môže nastať, ak bola mydlová hmota nedostatočne rozmiešaná a vyliata do formy pred fázou stopy. Vtedy reakcia neprebehne tak ako má, mydlo nestvrdne, oleje a roztok NaOH zreagujú len čiastočne a tam už by mohol byť problém, takže treba poriadne všetko umyť, aj na viackrát (nechať vysušiť a znovu). Takisto si treba všimnúť, či tam nie sú na mixéri miesta - diery, škáry, kde by sa mohlo mydlo uchytiť a zostať aj po umytí. V skratke - ak môžeš, kúp si radšej ďalší, ale záleží na tom, ako často ktorý používaš.

    Daj vedieť, ako dopadli Tvoje pokusy, teším sa na akékoľvek správy.

    Veľa štastia!

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Evka, v ktorom kroku sa pridáva kozie mlieko, máš s tým skúsenosť?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Janka, ja som kozie mlieko tekuté pridávala len pri rebatchingu, nie priamo v studenom procese, pozri sa na posledný príspevok Kakaovo-vanilkové mydlo. V studenom procese sa to robí tak, že sa mlieko dáva namiesto vody pre rozpustenie NaOH, ale pozor musí byť zmrazené - pozri sa na príspevok Mydlo s mliekom. Je tam aj odkaz na príspevky vo fóre, ktoré presne toto diskutujú.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Náhodou jsem narazila na tento blog a musím říct - KLOBOUK DOLŮ, vážně super informace a rady a měla bys fakt napsat knížku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pekny navod akurat som sa nikde nedocital skutocne pomery jednotlivych latok a tym padom je to nepouzitelne.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Evi,
    pokusam sa robit mydlo zo slnecnicoveho oleja a stale sa mi podari len akasi mastna hmota s konzistenciou krupicovej kase - to je po 48hod statia. Pouzivam metodu za studena, hydroxid sodny vazim podla tabulky, ktoru uvadzas v blogu, teplota oleja = teplote hydroxidu sodneho, naposledy som ich zmiesavala pri teplote 35st.C, miesala ponornym mixerom az hmota dosiahla konzistenciu tej kremovej sampionovej polievky :-), vyliala do nadob z plastu, po dvoch dnoch ZASE kasa.
    Kde robim chybu?
    dakujem za odpoved, Lenka

    OdpovedaťOdstrániť

  8. Na 1kg oleja sa dáva 135g NaOH + 380g vody - ak nechceš pretučnenie, cca 128g pri 5% pretučnení.

    Ak používaš takéto pomery, tak to môže byť nasledovné:

    - zle vážiš, alebo
    - dávaš veľa vody,
    - alebo dávaš málo NaOH - dúfam, že nepoužívaš tekutý 33%, ale koncentrovaný (min 97%)

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Eviku, prosím o vysvětlení. Někde jsme četla, že se mýdlo při vylívání do forem už nesmí z nádoby vyškrabovat. Bohužel si nemohu za nic vzpomenout ten důvod, proč tomu tak je. Ty určitě budeš vědět. Áč jsem prošla celý Tvůj blog, všechny mnou pročtené publikace i návody, podruhé jsme to tam nikde nenašla a když, tak bez zdůvodnění. Včera jsem dělala totiž svou první várku a mýdlo mi během chvilky hodně zhoustlo. Protože jsem nevyhytala objem, nakonec jsme musela narychlo přidělávát formy a zatím zhoustlo tak, že jsem ho z hrnce musela doslova vyškrabávat - mám odjem, že se do gelové fáze dostalo snad ještě v hrnci - začalo tuhnou a lehce průhlednět.. Tak jen, abych na sebe neušila nějakou botu. Momentálně odpočívá a až večer se juknu, jaké na mě čeká překvápko.. Díky moc za radu, Mitsuuko

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Mitsuuko!

    To o tom nevyškrabávaní uvádza Susan Miller Cavitch vo svojej knihe "Přírodní mýdla". Myslím, že ide hlavne o to, že sa bojí, že na stenách sa zachytí mydlo, ktoré nie je tak dobre premiešané ako to uprostred. Takisto, kým človek nalieva, to na stene môže zhustnúť a potom sa vyškrabávaním vytvoria nepekné vzory. Ja vyškrabávam a nemám s tým žiadny problém - obzvlášť, keď zhustne tak ako píšeš...

    Ako to dopadlo? A aký bol recept, že zhustlo tak rýchlo - pridala si nejaké cukry (mlieko, med, cukor...), prípadne esenciálne oleje čo urýchľujú stopu (napr. škoricový), alebo syntentické - v alkohole rozpustené - vonné oleje? Prípadne včelí vosk, alebo veľa ricínového oleja?

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Eviku,
    díky moc, já jsme to u ní právě taky četla, ale nikde jsem zpětně nedohledala ten důvod. Když jsem dělala první mýdlo, bála jsem se, aby tam nebyly zbytky nevmíchanéoh louho - je to hloupost, ale musela jsem na to přijít až po několika uvařených dávkách =) Což vysvětluje i tu stopu. Jednoduše jsem ji přemíchala ručně, nic to neurychlilo, až na můj mixér. Tak jsem se bála, že se mi stopy nepodaří dosáhnout, až jsem to přehnala.
    Každopádně, od té doby uběhlo víc času, o hodně víc odvařených dávek mýdla a nevím, jestli je to mnou, nebo mými recepty, ale poslední 3 várky se totálně pokazily - první se mi zdrcla po použití parfemovaných olejů od Karla Hadka (božské vůně kokosu, ananasu, vanilky, medu, melounu, do mýdel bohužel nepoužitelné, možná tak do teplého procesu?..). A právě mi trvalo tři várky, než jsme našla toho viníka. POslední várka - na spravení sebevědomí - se snad vyvedla, stále ještě odpočívá v tubusu a v dekách a čeká na vyklopení =)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Mitsuuko, vonné oleje bývajú najčastejšou príčinou prirýchlo zrazených várok. Odporúčam pridať ich do olejov ešte pred pridaním NaOH a potom miešať len ručne, prípadne trochu pomixovať. Tým sa lepšie kontroluje nástup stopy než keď pridáš až v stope - to už je neskoro a problém je na svete.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Díky moc za radu. Takže myslíš, že by to mohlo stačit jen přidat do olejů před vlitím louhu a problém by byl vyřešen? Už jsem se pomalu loučila jak s krásnými vůněmi, tak s jejich upotřebením..
    Prosím, měla bych ještě jeden dotaz.. dělala jsem mýdlo se solí (přidala jsem na 500g olejů 20 g epsomské soli. Čekala jsem, že mýdlo bude velmi dobře tvrdnout, ale ještě po dvou dnech bylo lehce lepivé a při vyklopení ze silikonové formy se mi poničily vzory. Dala jsem ho tedy zpět a ještě se rozhodla vyčkávat, ale i podle receptu by měla vyjít na soapcalcu tvrdost 44 a tohle se mi zdá podivné. Navíc mi nahoře na mýdle zůstalo pár mini stroužek jakoby oleje a ani po třech dnech se nevsákly do mýdla zpět..

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Áno, naliatie do olejov obvykle problém vyrieši. Ale samozrejme, že hmota zhustne, len na to budeš pripravená a stihneš ju naliať do formy.

    Čo sa týka receptu - môžeš napísať konkrétne oleje a ich percentá? Plus ak si pridávala niečo ďalšie (vône, farby, ...)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Tak to byla tvrdost 40, ne 44, ale stejně.. Oleje: 30% palmového, po 20% kokosového a karanja, po 10% olivového a ricinového, po 5% kakaového a bambuckého másla. Jako barvy jsem do celé směsi přidala titanovou bělobu a do půlky ještě aktivní uhlí. Vůně byly ÉO grep a citron a vanilkové aroma (Dr. oetker - funguje mi perfektně, dávala jsem ho pro jistotu už do olejů, ale bojím se, že jsem přidala i 2 ml toho parfemovaného vanilkového oleje od KH) a ještě do olejů jako konzervant Vitamin E spolu s grepovým extraktem. Stopa byla docela slušná, sice opět, po přidání té vanilky to hodně rychle zhoustlo, takže nalití do tubusu nepřicházelo v úvahu, ale silikonová forma byla po ruce, tak jsem to tam uhladila alespoň stěrkou. Mýdlo je na povrchu tvrdé, nemá žádné chyby, hrudky, jen po stranách formy se lehounce lepí . seshora je jinak hladké a tvrdé.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahoj, Mitsuuko, ja som mala lepkavé mydlo, keď som skúsila recept 1/3 olivový olej, 1/3 kokosový a 1/3 palmový olej. Predtým som s palmovým olejom nerobila a mydlo mi v priebehu 24h vždy pekne stvrdlo a šlo nakrájať. Pri tomto recepte to bolo podobné, ako píšeš - mydlo lepkavé po stranách, pri vyklápaní z formy sa kazil vzor... Krájala som ho tuším až po 5 dňoch, skôr ani nešlo. Tak či to nebude tým vysokým podielom palmového oleja? S.M. Cavitch síce píše, že palmový olej dodáva mydlu pevnosť, ale neviem, tie moje mydlá s palmovým olejom nie sú ktovieako pevné, a aj sa rýchlo míňajú; oveľa lepšie výledky mám s kakaovým a bambuckým maslom. Keď si teraz pozerám recept na základné mydlo u Cavitch, má tam z 2620g tukov 680g palmového oleja, čiže asi štvrtinu.
    Evik, myslíš, že by tá mäkkosť mydla mohla byť spôsobená palmovým olejom? Prípadne tým, že som použila Blesk, ale dala ho do soapcalcu ako palmový olej? Vďaka. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Dani,

    to opravdu nevím. Z knihy Cavitchjsme právě měla za to, že palmový olej dodá mýdlu tvrdost, i podle hodnot v sopacalcu to tak vypadá. Navíc, dělala jsem mýdlo s 30% palmového oleje a i s 10% ricinového a vyšlo z toho do 15 hodin neuvěřitelně tvrdé, hladké a lesklé mýdlo. Je zase pravda, že 5 tvořilo i kakaové máslo. Tak teď nevím.. Jinak to mýdlo, o kterém jsem psala, cca do 5 dnů krásně ztuhlo, naštěstí. Bylo by mi ho líto, protože vytvořilo neuvěřitelné černožluté vzory =)

    Jo a teď je to s tím palmovým olejem asi na Evíku. Taky prosím o vyjádření k té tvrdosti v mýdlech..

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ahoj baby, rozlúsknem to za Vás:

    1. Palmový olej dáva odolné mydlo, pretože obsahuje až 45% kysliny palmitovej, ktorá sa horšie rozpúšťa než ostatné

    2. Lepkavosť mydla je spôsobená tým, že mydlo prešlo fázou gélu. Mydlo, ktoré prešlo fázou gélu je "lepkavé" počas 48 hodín od zmydelnenia a potom ešte dlho gumové.

    Čo sa týka rozdielov pred a po použití palmového oleja - môže to byť náhoda, a takisto celkovo receptom. Ak máte v mydle oleje s vyšším obsahom kyseliny linolejovej, tak bude mydlo lepkavejšie. Takisto, palmový olej spolu s bambuckým maslom či kakaovým urýchľujú zmydelnenie, čo len pomáha fáze gélu... súvisí to samozrejme s teplom a podobne.

    Čím búrlivejšia fáza gélu, tým lepkavejšie mydlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Jéj, ďakujem, to mi nenapadlo, že to bude tou gélovou fázou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Ahojte, chci se zeptat na váš názor, resp. zkušenost. Udělala jsem si půlkilové mýdlo (tedy mýdlo z 500 g oleje) a ráda bych je darovala vcelku, ne jako jednotlivé kostky. Je mi jasné, že mýdlo bude déle zrát, ale je tam ještě nějaká jiná záludnost? Bude se posléze hůř krájet, než kdybych ho nakrájela a nechala zrát po menších kouscích?

    Děkuju! Tereza

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ahoj,
    Včera som prvýkrát v živote robil mydlo, podľa tohto tu návodu za studena. Použil olivový olej, NaOH, destilovanú vodu, levandulovú silicu a fialové farbivo. Zarobil som si všetko podľa soapcalc. Jediné čo som nedodržal, bola teplota pri zmiešavaní roztoku NaOH a olivovým olejom. Ty píšeš 37 stupňov, ja som mohol mať tak 22-25. Teraz ráno som to vyklopil s problémami z formy, pretože je to také "polotuhé". Dá sa to chytiť do ruky ale človek si od toho zababre hneď ruky, je to také...ako to popísať :D...Má to tvar, ten si to aj relatívne dží, no je to mäkké a keby chcem tak to rozmačkám v hrsti.
    Je to spôsobené tým, že som mal nižšiu teplotu pri zmydelňovaní?
    Ak hej, čo stým teraz?
    Okrem toho som si všimol, keď sa mi mydlo dostalo do rany (včera som sa porezal) tak to štípalo. Nemám lakmusové papieriky, takže pH neviem zmerať.
    Ďakujem moc za rady.
    jakup

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Ahoj Jakub,

    podľa všetkého si mydlo vyklopil priskoro, ešte nezmydelnelo všetko - preto je mäkké, mastné a štípe.
    Musíš počkať, kým nestuhne aspoň ako stuhnuté maslo z chladničky.
    Prečo mu to tak dlho trvá? To je preto, lebo malo málo tepla. Neviem do akej formy si ho dal -zrejme do nejakej nie drevenej, ale tenkostennej, čo nedrží teplo. A určite si ho nedal na radriator alebo ku zdroju tepla. To by celý proces urýchlilo. Takto musíš počkať ešte 24-72 hodín na stvrdnutie - teda dobehnutie mydlovej reakcie aspoň na úroveň krájania. Po nakrájaní bude ešte 2 týždne zrieť kým sa mu dostatočne zníži pH.

    Ak sa Ti nechce čakať a máš ho v tepluvzdorjnej forme, môžeš ho dať do rúry na 50°C a zhruba hodinku. To nakopne znovu proces a mydlo prejde fázou gélu.

    Dúfam, že Ti to dáva zmysel :)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ahoj Luba, chcem sa opytat ci nema niekto skusenosti dat mydlo do chladnicky po stuhnuti a ak ano ci moze mat chlad vplyv na kvalitu mydla.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahoj, som totálny začiatočník, ešte sa len chystám na svoje prvé mydlo. Čo sa ale chcem opýtať (možno odveci) je či máte na mydlárčnie zvlášť mixér, alebo používate ten s ktorým aj varíte? a ešte jedna vec v soapcal keď vyberám kokosový olej sú tam tri možnosti, tak ak mám ten z murumuru tak ktrorú možnosť vybrať ( 72deg, 97deg a fractionated) Ďakujeeem
    Klaudia

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Ahoj Evka,

    Perfektny blog :-) velmi podrobny a zrozumitelny..no aj tak som neuspel :-)
    Vcera som robil mydlo po prvy krat, pouzil som metodu za studena a po 24 hodinach je mydlo stale tekute. Odvazil som si 274 g destilovanej vody, pridal som 137 g NaOH (podla toho co pisu na stranke kde som objednal 99%. Na flaske to vsak neuvadzaju je tam ze 39.99711 g/mol mne to vela nehovory, bohuzial z chemie som uple mimo, ale dufam ze je ozaj 99%) pockal som kym teplota dosiahla 37ªc, potom som si navazil 1000 g olivoveho oleja, dal do nerezovej nadoby, pridal roztok, miesal najprv rucne a potom s bateriovou vrtackou s nainstalovanou mixerovou habarkou (nechcel som pouzivat mixer ktory pozivame na jedlo). nebol som si isty ci som uz dosiahol stopy ale vyzeralo to ako elmuzia a NaOH roztok sa uz neodeloval od oleja..aj tak som pre istotu mixoval 15 minut. Na koniec som pridal tea trea esncialny olej cca 20 kvapiek, vlozil som to do drevenej nadoby, polozil k radiatoru a po 24 hodinach je to stale tekute. Neviem co som pokaslal? Myslis ze by som mal cakat dlhsie? Porad prosiiim :-)

    Dakujem Michal

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Ahoj Lubomira - chlad mydlu vseobecne neprospieva, lebo výrazne spomaľuje reakciu zmydelnenia. To môže mať za následok vytvorenie silnej vrstvy sodného prachu. Na druhú stranu, ak sú v mydle zložky, ktoré reakciu zmydelnenia výrazne urýchľujú (cukry - aj v podobe mlieka, alkohol, ricínový olej, esenciálne oleje s obsahom eugenolu...), tak chladenie môže naopak zabrániť príliš búrlivej reakcii. Samozrejme závisí aj na tom, či je vonku teplo, do akej formy je mydlo naliate (drevená hlboká forma dobre drží teplo, takže je lepšie ju chladiť v takom prípade) atď. Mydlo je dobré schladiť aj potom ako prešlo fázou gélu - rýchlejšie stvrdne a bude sa dať krájať. Ak ho tam dávaš hneď po naliatí do formy z dôvodov uvedených vyššie, tak to netreba preháňať - stačí 12-24 hodín. Mydlu treba umožniť nakoniec zmydelniť.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Klaudia - ja som vždy používala ten istý mixér ako na varenie. Jediné na čo si treba dávať pozor je, že treba počkať do druhého dňa, kým sa mydlo dokončí, aby sa dalo dobre umyť. Potom je to vlastne len umývanie mixéru mydlom. Ak však umývaš ešte predtým, tak sú tam zbytky nedokončenej, stále alkalickej hmoty, a to jedine v umývačke riadu a poriadne skontrolovať, či tam niečo neostalo v škvárach, alebo pod nožmi.

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Ahoj Michal - ak si miešal len 15 minút a to ešte nie ponorným mixérom s nožmi, tak si mydlo poriadne nepremixoval a má ešte čo robiť, aby zmydelnilo. Olivový olej totiž zmydelňuje veeeeľmi pomaly. Ak si mal extra panenský, tak to bude ešte dlhšie. Nepíšeš, či došlo k rozfázovaniu - ak áno, tak ho ešte poriadne premixuj, ale kuchynským mixérom - neboj sa, dá sa umyť, viď moja odpoveď Klaudii. Ak sa nerozfázovalo, tak ho buď ešte môžeš premiešať takisto, aby si urýchlil reakciu, alebo ho nechaj, ono stvrdne - časom. Bude to možno trvať aj tri-štyri dni, ale nakoniec stvrdne tak že sa bude dať krájať. Akurát budeš mať asi dosť silnú vrstvu sodného prachu, takže radšej odporúčam poriadne premixovať. Alebo ho daj do tepla, nech prejde fázou gélu.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Milá Evko,
    Vaše stránky mne inspirovaly tak, že jsem před rokem začala vytvářet svoje vlastní mýdla a rozdávat je po kamarádkách a rodině (jsou hodně úspěšná).
    Teď bych chtěla postoupit do vyššího levlu a udělat mýdlo s hezkým swingrem. na to ale potřebuji mít řídkou stopu a ta se mi prostě nedaří a jsem z toho už celkem zoufalá.
    Zkouším různé kombinace olejů, ale buď mi ve stopě hodně zhoustnou nebo pokud míchám kratší dobu, zase mýdlo nechce ztuhnout ani po několika dnech, je takové matlavé a jakoby krupičkové.
    Prosím, poraďte ni.
    Děkuji Leni

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Milá Lenka,

    aká hustá je stopa záleží na tom, aké oleje použiješ, či máš vzhľadom k týmto olejom dostatok vody, či si pridala niečo čo stopu urýchľuje a ako miešaš - ručne či mixérom.

    Ak máš vysoké percento kokosového a/alebo palmového oleja či iných pevných tukov, potrebuješ znížiť koncentráciu roztoku NaOH na cca 25%. To znamená, že si vypočítaš

    Ak máš vysoké percento (80% a viac) olivového oleja, alebo iného oleja s vysokým podielom olejovej a linolejovej kyseliny, budeš potrebovať naopak koncentráciu o čosi vyššiu, inak sa nedomiešaš :) Povedzme až 30%. Chce to testovať samozrejme.

    Viac vody spomaľuje mydlotvornú reakciu a tým pádom stopu. Samozrejme, je vhodné používať farbivá, ktoré nemusíš dlho mixovať, prípadne si ich pripraviť tak, aby si ich mohla vmiešať len ručne (práškové rozpustiť v glyceríne či v troche oleja dopredu - obzvlášť oxidy a íly - tie mimochodom na swirlovanie moc neodporúčam, treba ich naozaj veľmi dobre do riedkej stopy vmiešať a to je vyšší dívčí...). Môžeš si pomôcť a tak, že urobíš viac dávok mydla (dľa počtu farieb) a do každej dáš farbivo priamo do roztoku hydroxidu,či do olejov. Akurát musíš pracovať rýchlo aby ti jedno mydlo nezhustlo skorej ako druhé.

    Ručné miešanie je ďalší spôsob ako spomaliť stopu - jednoducho lepšie kontroluješ proces.

    Úplne by som sa vyhla - aspoň v začiatkoch - všetkému, čo urýchľuje zmydelnenie, teda všetkým rozpúšťadlám (cukry v mede či mlieku, alkohol - v kozmetických vôňach, esenciálne oleje s obsahom eugenolu - škoricový či klinčekový) a ricínovému oleju (alebo len malinké percento).

    Citrusové oleje sú naopak priatelia, lebo stopu rozvoľňujú - robia ju viac tekutou.

    Logicky je lepšie mať vyšší podiel tekutých olejov, lebo tým ako hmota bude chladnúť, bude sa zahusťovať už len preto, lebo tuky a maslá sú tuhé za izbovej teploty. Platí obzvlášť pri použití včelieho vosku. Chladnúť by logicky hmota sama o sebe moc nemala, lebo zmydelnenie je exotermická reakcia, ale práve preto - čím jej je teplejšie, tým rýchlejšie mydelní. V najhoršom by si mohla použiť vychladený roztok hydroxidu a prípadne držať mydlo v studenom kúpeli medzi nalievaním. Ale to som ešte neskúšala, to len tak teraz premýšľam.


    Ço tiež pomáha je v priebehu swirlovania hmotu premiešať - niekedy sa zdá že zhustla, ale keď ju premiešaš, tak sa rozvoľní.

    Vždy predým, než začneš nalievať určite nechaj hmotu cca 20-30 sekúnd odstáť, až 1 minútu, aby si videla, či je to naozaj stopa alebo nie. ak nie je, hmota sa Ti pri nalievané rozfázuje ako zrazená plnka a nevyzerá to v mydle pekne...

    Uf, premýšľam, či som na niečo nezabudla, ale to bude asi všetko....

    Držím palce!

    OdpovedaťOdstrániť
  31. ... som nedokončila to s tým vypočítaním koncentrácie roztoku -vypočítaš si množstvo NaOH a potom už len doplníš vodu tak aby to bolo požadované % roztoku.

    OdpovedaťOdstrániť
  32. .. a ešte je vhodné mať nižšiu teplotu olejov a roztoku hydroxidu - izbovú.

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Ahoj Evik,
    včera jsem objevila tento blog a nemůžu se odtrhnout. Obdivuji tvůj vědecký přístup. Tak tedy otázka na vědce. Co se stane když se pokusím zmýdelnit žluklý tuk? Předpokládejme že tam dám dost hydroxidu aby se zmýdelnilo vše. Vyrobím žluklé mýdlo? Nebo ne? To by mě zajímalo.
    Vyrábím si všechno možné a občas nějaký olej v lednici zasunu moc dozadu a zapomenu na něj. Dneska jsem myla lednici a je toho dost. Je mi líto to všechno vylít ale zas se nechci patlat s něčím co bude nepoužitelné.
    Děkuju ti za tvůj názor.
    Blanka.

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Dobrý den, prosím chtěla bych se zeptat ohledně gelové fáze. Jak je nutná? Bylo mi řečeno, že mýdla bez ní nejsou tolik kvalitní. Dále pak jak gelovou fázi poznám a jak jí dosáhnu, pokud mám mýdlo v dřevěné formě a pokud v silikonových. Moc děkuji. Lenka P.S.: Jinak ověření, že nejsem robot, mi trvalo opravdu dlouho. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Dobrý deň prosím kde sa dá kúpiť bila farba do mydiel. Skúšala som hľadať na google, ale nenašla som. Ďakujem krásny návod a popis

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Dobrý večer,

    ďakujem za Vaše rady, veľmi ste mi pomohli :) predtým som vyrábala mydielka metódou za tepla ale chcela som vyskúšať niečo nové a hlavne si vyrobiť mydlo zložené zo surovín, ktoré si sama vyberiem a viem z čoho bude zložený výsledný výrobok. Dnes som podľa vašich rád vyrobila mydlo zložené z mandľového, kokosového, ricínového oleja a bambuckého masla s krásnou vôňou levandule. Mydlo pekne tuhne tak hádam bude úspešný výsledok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Dobry den

    velmi ma zaujala vas blog,uz tyzden ho studujem,.(manzelka uz ma zo mna srandu).V sobotu som skusil mydlo podla vasho receptu:mydlo jednej cesty(pol.davku) a vyslo dobre zatial je vsetko o.k.Ale chcel by som vyskusat mydlo s konopnym oleje pretoze mam probematicku pokozku,.Len neviem cim ho je najlepsie kombinovat(ake tuky) ake mnoztvo oleja aby ho nebolo malo a mal aj ucinok,.A co sa tyka vone,mam rad vonu konopných vyrobkov takze ju len stabilizovat alebo zvyraznit?
    Dakujem

    Peny den

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Pekný deň. Včera som skúšala vyrobiť svoje prvé mydlo, metódou za studena pričom som ho dala upiecť na cca 2hod do rúry (80stupňov). Dnes po vyše 24hod som ho vytiahla z rúry, pričom som si myslela že už bude tuhé a bude sa dať použiť. Nezohnala som PH papieriky a tak netuším aké má ph, zatiaľ sa bojím ho skúsiť jazykom. Ale o čo mi hlavne ide, že mydlo je stále mäkké. Nie úplne, dalo sa nakrájať zhruba ako mäkšie maslo....a bojím sa, že neztuhne. Viete mi poradiť prosím Vás? Ďakujem

    P.S.:veľmi obdivujem túto stránku, ako aj všetkých ktorí vyrábajú mydielka...veľmi by som sa na to chcela dať, avšak času je málo a vidíte..takto dopadol môj pokus. Drže sa ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Milá Lucka, mydlo zrejme prešlo fázou gélu, preto je mäkké. Nechajte mu čas ono stuhne, aj ako sa bude odparovať voda. Nabudúce napíšte presný recept, lebo vlastnosti mydla sú odlišné v závislosti od olejov, množstva vody a tak... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Milý anonymný, takto, konopného oleja netreba dávať veľa, lebo mydlo z neho rýchlo žlkne. Takže by som ho xdo receptu dala max 20%. Čo sa týka účinkov, ono moc neostáva na pokožke, takže neviem, či to bude maŤ efekt, ktorý chcete.

    OdpovedaťOdstrániť
  41. Dobry den. Je to dobry postup,len ja som začiatočnička a škoda že ste nenapisali aj kolko čoho treba odvažit. Dakujem pekne.

    OdpovedaťOdstrániť
  42. Dobry den. Je to vyborne opisany postup,len škoda že nieje popisane kolko čo treba. Mne by to velmi pomohlo,lebo ešte som nerobila mydlo za studena iba hmoty. Ak by ste mi to poslala tak by som vam bola velmi povdačna. Dakujem pekne.

    OdpovedaťOdstrániť
  43. Milá Rasťo, to preto, lebo každý recept je iný. Na konci článku sú uvedené štyri recepty, od ktorých sa môžete odraziť. Tiež sa môžete pozrieť na sekciu recepty (http://moderna.alchymistka.eu/p/recepty-mydlo.html), kde nájdete ďalšie nápady. No a samozrejme, inak je receptov plný internet.

    Prajem veľa úspechov v mydlovaní!

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  44. Dobry den. Je to dobry postup,len ja som začiatočnička a škoda že ste nenapisali aj kolko čoho treba odvažit. Dakujem pekne.

    OdpovedaťOdstrániť
  45. Ahoj, prosim ta o radu ohladne soapcalc, konkretne neviem ako zvolit spravne mnozstvo jednotlivych tukov tak ako napr tvrdost bola v tom spravnom rozmedzi, alebo to nieje dolezite? Vzdy ked si zadam mnozstvo olejov a dam prepocitat tak mi vzniknu hodnoty tvrdosti bublinkovania a ostatne v rozmedziach v kt nemaju byt. Dakujem za kazdu radu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  46. Milá Rasto Pollak, toto je vseobecny postup, kolko a coho treba odvazit zalezi na recepte. Na konci clanku mas niekolko vybranych vhodnych pre zaciatocnikov.

    OdpovedaťOdstrániť
  47. Ahoj Unknown - tvoja otázka ohľadom pomeru jednotlivých tukov je široká, pretože veľmi závisí na tom, aké mydlo chceš spraviť. Mydlo na ruky, ktoré sa používa častejšie musí byť odolnejšie ako mydlo do sprchy alebo na tvár, ktoré stihne medzi používaniami vyschnúť. Tvrdosti a odolnosti mydla sa venujem v tomto príspevku:

    http://moderna.alchymistka.eu/2015/08/ako-vyrobit-odolne-mydlo-alebo-tvrdost.html

    OdpovedaťOdstrániť
  48. Ahoj Evik, chcela by som sa pustit do vyroby mydla, no mam este jednu nezodpovedanu otazku....nadoby, ktore sa pouzivaju pri vyrobe mydla - hrnce, misky, atd. je mozne potom nadalej pouzivat aj na potraviny?

    OdpovedaťOdstrániť
  49. som zaciatocnicka,hladala som postupy na vyrobu mydla, nahodou sa mi ukazal tento blog , mozem povedat ze zatial najlepsie vysvetlene aj pre mna , tak idem skusat, dam vediet ako to dopadlo

    OdpovedaťOdstrániť