utorok 5. apríla 2011

Červeno-čierny mramor - pokus o mramorovanie vyššieho stupňa


Metóda: za studena 
Typ mydla: pevné

Tak som vyskúšala novú techniku mramorovaného mydla a odniesla som si dve základné skúsenosti:
  • Nie každá prírodná farba vydrží proces zmydelnenia
  • Ak chceme, aby bol mramorový efekt na celom mydle, musíme mydlo vyliať do nízkej formy, nie do hlbokej
No ale teraz už k receptu. Inšpirovala som sa stránkami francúzskej mydlárky Karin Estermann (Kafée), ktorá tu popisuje krásne jednu techniku mramorovania. Aj keď neviete francúzsky, pozrite si jej obrázky, kde túto techniku vysvetľuje.



Napadlo ma to jeden večer a doma som mala len palmový tuk, kokosový tuk, olej z hroznových jadierok a olivový olej. Zloženie mydla som sa snažila vypočítať tak, aby dobre penilo, bolo aj dosť tvrdé, ale zároveň nevysušovalo. Použila som môj obľúbený on-line kalkulátor SoapCalc.

Zloženie:

Olivový olej 250g
Palmový olej 300g
Kokosový olej 350g
Olej z hroznových jadierok 100g
NaOH 146g
Destilovaná voda 305g

V stope pridané
Karmínová červená prírodného pôvodu (na farbenie veľkonočných vajec)
20 ml
Rastlinné čierne aktívne uhlie 2PL
Esenciálny olej verbena 5ml
Esenciálny olej levanduľa 5ml

Plánovaný podiel nezmydelneného oleja 5%.

Pomôcky navyše: drevená špajdľa, dve plastové nádoby na odliatie menšieho objemu mydla pre zafarbenie rôznymi farbami.

Forma: drevená, o rozmeroch 28cm x 10cm x 10cm

Zisk: 1337g mydlový blok, po nakrájaní dohromady 13 mydiel

Postup:

Mydlo som pripravila klasicky, za teplôt cca 37°C (oleje i tuky). Keď mydlo dosiahlo prvú stopu, miešala som až na hustejšiu konzistenciu - tá je potrebná aby sa dalo mramorovať - teda, aspoň som si to vtedy myslela, ale nakoniec je vlastne lepšia stopa o čosi tekutejšia, pretože tak mydlo prenikne všade. Ak chcete mať mramor len navrchu, potom určite hustejšia.



Zo zmesi som odliala jednu naberačku mydla do plastovej nádoby a zafarbila čiernym aktívnym jedlým uhlím. Do ďalšej nádoby som odobrala dve naberačky mydla a  zafarbila karmínovou červenou (jedna z tekutých prírodných farieb pre farbenie vajec, čo som objavila teraz v obchode). Zbytok zmesi som navoňala esenciálnymi olejami a vyliala do pripravenej hlbokej drevenej formy vyloženej papierom na pečenie:


Navrch som nerovnomerne navrstvila najprv červenú a potom čiernu časť hmoty. Drevenou špajdľou som podľa návodu vytvorila mramor. Takto to vyzeralo hneď po mramorovaní:



Formu som prikryla dreveným vrchnákom a postavila na stoličku vedľa radriátora. O 24 hodín neskôr som mydlo z formy vybrala. Na moje prekvapenie, mydlo stratilo svoju červenú farbu. Vzor po nakrájaní vyzeral nasledovne.




Časť mydla, ktorá mala byť pôvodne modrá nakoniec časom, ked doznela reakcia zmydelnenia zmenila farbu zo žltooranžovej na ružovočervenú.

Toto je recept pre prípravu mydla metódou za studena. V prípade, že s touto technikou nie ste oboznámení, prosím prečítajte si návodVýroba mydla metódou za studena.

UPOZORNENIE: Množstvo olejov a NaOH v recepte je presne vypočítané, na základe typov a množstva použitých olejov. Ak chcete zmeniť recept (typ olejov a ich množstvo), mali by ste si prečítať kapitolu Základné princípy výroby mydla od základu kde sa dozviete, ako na to.

5 komentárov:

  1. Ahoj Evik, vidim ze mydlo si liala do formy uz dost velmi stuhnute. Ak tomu rozumiem spravne, znamena to, ze mydlo uz nema sancu prejst gelovou fazou a teda, aby preslo uplnym zmydelnenim, treba mydlo nechat niekolko tyzdnov odpocivat?
    Dakujem Livia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Livia,

    nie celkom, aj keď je stopa hustá, tak stále môže prejsť gélovou fázou - je to skorej otázka množstva vody v recepte, typov olejov a teploty v ktorej sa nalieva.

    OdpovedaťOdstrániť