streda 18. mája 2011

Ako (ne) uspieť pri výrobe pleťového krému

Svet internetu je plný návodov na výrobu vlastných pleťových krémov, telových mliek či balzámov. Nie všetky fungujú, obvykle preto, že autor zabudol spomenúť nejakú dôležitú maličkosť, prípadne sa preklepol pri uvádzaní množstva niektorej zo zložiek.
Je fajn (nakoniec) nájsť recept, ktorý funguje, ale je ešte lepšie vedieť zostaviť vlastný. S hotovými receptami mám totiž nakoniec vždy nejaký problém. Buď mi chýba niektorá zo zložiek/mám inú alternatívu, alebo práve taký recept nechcem.
Na ceste odhalenia tajomstiev výroby vlastnej domácej kozmetiky zbieram čriepky informácií z internetu, z kníh pre amatérov, z kníh pre profesionálnych výrobcov a samozrejme z vlastných skúseností...

Na základe toho všetkého som dospela k názoru, že by každý výrobca domácej kozmetiky potreboval ešte pred prvým pokusom poznať nasledovné základné fakty:

  1. Krém je v zásade emulzia, teda homogénna zmes oleja (nepolárna látka) a vody (polárna látka), čo sú dve látky, ktoré, ako vieme, sa nedajú ani za nič na svete zmiešať. Na homogénne zmiešanie olejov a vody potrebujeme tretiu látku - emulgátor, ktorá stabilne prepojí molekuly vody a molekuly oleja. Proces tvorby emulzie sa nazýva emulgácia a v podstate prebieha jednoducho: zmiešate vodu, olej a emulgátor,za intenzívneho mixovania/pretrepávania. Miešanie niekedy musí byť také intenzívne, že je potrebný najlepšie mixér, ak teda nie ste vytrénovaní z ručného miešania plniek do koláča (zmiešanie pudingu a masla na krém je tiež proces emulgácie!). Sila potrebná na miešanie je ale závislá na type použitého emulgátoru. Rozlišujeme dva základné typy emulzií:
    • voda v oleji (v/o)
    • olej vo vode (o/v)
    Logicky, u v/o emulzií "rozpúšťame" vodu v oleji, u o/v emulzií zas olej vo vode. Rozpúšťať v tomto prípade znamená rozložiť vodu na čo najmenšie kvapôčky, ktoré sa rovnomerne rozložia v oleji (a naopak pre o/v emulzie).
  2. Ako som si neskôr uvedomila, ešte to nemusí znamenať, že je v emulzii o/v viac vody ako oleja a naopak. Akurát jedna zo zložiek slúži ako fáza v ktorej sú kvapôčky tej druhej rozptýlené. Tých kvapôčok môže byť veľké množstvo a medzi nimi veľmi malý priestor, môžu byť doslova natlačené na seba. Dôležité ale je, že sa nezlejú dohromady - a to je úloha emulgátora. Ak sa kvapôčky zlejú dohromady, znamená to, že roztok je nestabilný a už nemáte krém, ale dve fázy - olejovú vrstvu na vode.
  3. Ak sú kvapôčky natlačené veľmi husto, dostávame gél. V prípade,že sa na celý proces chcete pozrieť z odbornejšieho hľadiska, odporúčam navštíviť stránky:
  4. Tuky v kréme časom oxidujú, teda sa rozkladajú a kazia, čo je nežiadúci jav, ktorému sa dá zabrániť pridaním antioxidantov.
  5. V kréme sa časom môžu rozmnožiť nechcené baktérie, preto sa doma vyrábané krémy skladujú najlepšie v chladničke a konzervujú pridaním prírodných konzervantov.
Základný postup pri výrobe krému by sa teda dal načrtnúť nasledovne:
  1. Vyberieme oleje/tuky, ktoré chceme v kréme použiť, obvykle na základe ich vlastností a vhodnosti pre typ pokožky, pre ktorú je krém určený
  2. Vyberieme typ vodného roztoku - môže byť obyčajná voda alebo vodný macerát či destilát (bylinné vody, ružová voda apod.), podľa rovnakých kritérií
  3. Určíme, aký typ krému chceme vytvoriť (mastný hustý krém alebo ľahké telové mlieko?). Podľa toho určíme pomer olejov a vody.
  4. Zvolíme vhodný typ emulgátora, ktorý pridáme buď do olejov alebo do vodného roztoku
  5. Do vodného roztoku pridáme konzervant
  6. Do olejov pridáme antioxidant
  7. Všetko premiešame (najlepšie mixérom) na homogénnu hmotu
  8. Hmotu - teda pripravený krém / telové mlieko - nadávkujeme do kelímkov či iných nádob.

5 komentárov:

  1. ahoj Evik,
    a ako je to s pridavanim vyzivnych latok?a viacerych do jedneho kremu?myslim tym ci existuju nejak vseobecne zasady,v percentach?.Rada by som to pochopila,kvoli zostavovaniu vlastnych receptov.napr.:vypozorovala som na aroma-zone,ze ak pridavaju extrakt rastliny v alkohole,tak konzervuju iba extraktom z grepovych jadier.Zaujima ma,co a z coho treba uberat ked pridavas viacero zloziek,aby krem nemal vo finale napr.:riedku konzistenciu,alebo hustejsiu ked pridas viac suchych zloziek.Nieco som nasla na sieti no zatial z toho mudrejsia nie som:-)dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Sylvia,

    mnohé aktívne zložky majú odporučené percentá použitia, cca v rozmedzí 0.5%-5%. Obvykle sa uberá na časti tej fázy, v ktorej je zložka rozpustná.

    Takže napríklad skvalán je olejový, vitamín E takisto, extrakt z grep jadierok je zas vo vode. Alkohol je špeciálny prípad, lebo je to rozpúšťadlo oboch, ja by som ho počítala do vodnej fázy, lebo je tekutý.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aleš, ak máš 60% liehu, tak by sa ti časť tuku rozpustila už v ňom. Neviem presne koľko, takže možno by si potreboval aj nejaký emulgátor. Krém ale bude vysušovať.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Evik, lustrujem tvoj blog od hlavy po paty a som zan moc vdacna. dakujem, je k nezaplateniu :) chcela by som si vyrobit vlastne serum alebo gel ci co by z toho vzniklo, nakolko mam strasne dehydrovanu no pri tom mastnu plet a vyrobky tohto typu strasne lezu do penazi. momentalne som na materskej, tak som si povedala, ze to skusim. mam vybrate ingrediencie bud ruzovu vodu alebo uhorkovu stavu, glycerin, urea, dpanthenol,alantoin, kys hyaluronova, skvalan, jojobovy olej, vit e a mozno niacinamid od the ordinary, ph by som znizila kys mlienou. moze prosim z toho nieco vobec vzniknut? idem na to prosim dobre? ako by to bolo treba zakonzervovat? bola by som velmi vdacna za kazdu odpoved. prajem krasny den.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zdravím,

    někde jsem vyčetla, že glycerin by se neměl používat do emulzí jako vodní složka. Ale nebylo tam proč... Jinde jsem ale zase našla recept na krém na ruce, kde takto použitý je....Můžu se zeptat jak tedy je doopravdy? :-) Díky :-)

    OdpovedaťOdstrániť