štvrtok 16. júna 2011

Morské mušle

Tento víkend som sa bavila. Zaujímalo ma, ako je na tom moja hmota pre melt & pour techniku, ktorú som vyrobila pred niekoľkými mesiacmi. Tiež som chcela vyskúšať modrú potravinársku gélovú farbu a formu na ľadové kocky vo farbe morských mušlí. A výsledok je úžasný!





Pomôcky a ingrediencie:

  • Melt & pour základná mydlová hmota (vyrobila som ju sama) - 150 g
  • Modré potravinárske farbivo
  • Dvojdielna forma na ľadové kocky v tvare mušlí
  • Malý hrnček na roztopenie hmoty
  • 2 ks injekčných striekačiek á 10 ml
  • Vonný olej "Heaven" (sladšia vôňa)

Postup:

1. Pripravila som formu na ľadové kocky a to tak, že som dierky určené pre naliatie vody rozšírila tak, aby sa do nich zmestil dávkovací koniec striekačky. Vedľa každej takejto dierky, v cca 1-2 cm vzdialenosti som urobila novú, menšiu dierku, aby pri napĺňaní formy mal kadiaľ unikať vzduch. Obe časti formy som spojila a pripravila tak na nalievanie mydlovej hmoty (teda vlastne radšej vstrekovanie striekačkou).

2. V hrnčeku na miernejšom plameni som rozpustila na kúsky nakrájanú mydlovú hmotu
 3. Priamo z hrnčeka som naplnila striekačku a hneď vstrekla jej obsah do jednej časti formy (jednej mušle). Tak som naplnila polovicu každej mušle. Postup som opakovala pre všetky mušle vo forme.
 4. Následne som primiešala do zbytku rozpustenej mydlovej hmoty modré farbivo a vonný olej.
 5. Zopakovala som postup naplnenia striekačky a dávkovania do tentokrát už dopoly naplnených foriem mušlí. Nezafarbená hmota v mušliach ešte nestihla celkom vychladnúť, takže sa premiešala s farebnou.


6. Naplnenú formu som nechala vychladnúť a potom ešte dala do mrazničky. Asi po pol hodine som ju vybrala a odstránila vrchnú časť formy.




7. Spodnú časť formy som otočila, mydlá v nej ešte držali a manipuláciou a stláčaním sa mi podarilo pekne vylúpnuť všetky mydlá.  Aj keď nakoniec modrá farba prevláda, každom prípade som dosiahla mramorový efekt, ktorý som chcela. Ak by som nechala prvú, nezafarbenú hmotu viac stuhnúť, rozdiely by boli výraznejšie.


2 komentáre:

  1. Ahoj Evi :-) ak sa môžem opýtať ako si vyrobila základnä mydlovú hmotu? (M&P) vopred ďakujem za odpoveď

    Jakub

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jakub, presne tak isto ako transparentné mydlo, len namiesto alkoholu som dala propylénglykol.

    OdpovedaťOdstrániť