utorok 28. júna 2011

Orientálne mydlo s vírivým vzorom

Metóda: za studena
Typ mydla: pevné


Konečne sa mi to podarilo, vírivý efekt mydla. A dnešný recept je dokonca s inštruktážnymi videami :). Ospravedlňujem sa za zníženú kvalitu zvuku...



Ak nie ste oboznámení s procesom výroby mydla metódou za studena, prečítajte si najprv návod tu: Postup výroby mydla metódou za studena

Zloženie

Olivový olej 250g
Palmový olej 250g
Kokosový olej 250g
Slnečnicový olej 200g
Ricínový olej 50g


NaOH 141g
Destilovaná voda 380g
Modré potravinárske farbivo cca 5ml
Esenciálne oleje:
Bergamot 5ml
Mandarinka 15ml
Ylang-ylang 10ml
30ml

Plánovaný podiel nezmydelneného oleja  5%.

Forma: drevená, hlboká


Oleje a roztok NaOH som zmiešavala pri teplote 34°C. Pre vírivý efekt som premiešavala mixérom len veľmi krátko  a nechala som mydlo v tekutej stope. Viď inštruktážne video číslo 1:




Po dosiahnutí stopy som mydlo rozdelila na dve časti, chcela som aby bolo viacej farebnej (fialovej, pretože viem, že modrá potravinárska farba sa v procese saponifikácie zmení najprv na ružovočervenú a potom na fialovú). Jednu časť som zafarbila a do oboch následne pridala esenciálne oleje. Viď inštruktážne video číslo 2.




Nakoniec som obe mydlové hmoty pomocou lievika navrstvila do formy. Viď inštruktážne video číslo 3.





Keď bolo všetko mydlo vliate, ešte som drevenou špajdľou spravila vo forme ďalší vzor (Inštruktážne video číslo 4)





Mydlo som robila v čase 22:30 - 23:15, krájala 20:00 nasledujúci deň:
Takto vyzeralo mydlo po naliatí do formy.

Tesne pred vybratím z formy:



Po vybratí z formy:


Odkrojenie prvej kocky mydla:
 Nakrájaný celý blok:



Výťažok:
1360g mydlový blok, ktorý som nakrájala na 15 kociek o hmotnosti cca 87-100g.

Vlastnosti mydla:

Plusy:
...to be continued
Mínusy:
... to be continued

11 komentárov:

  1. Mozem sa opytat, po akom case krajas mydlo? Lebo ja som robila vcera melirovanie a uz 2x mi mydlo vyslo dost skaredo. To vcera malo sice pekny melir po stranach a na vrchu, ale vo vnutri dochadzala gelova faza (asi) a farba tam ostala take hneda, zlta, nie velmi pekna. :( Pritom by mala byt cervena ako po bokoch. :( A minule mi takto isto zreagovala zelena.. :( Vnutro je po niekolkych dnoch take hnede.. :( Zeby som krajala priskoro? Z formy vyslo pekne samo, a krajalo sa vpohode - nerozdzabovalo sa.. :( Vdaka!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Sisa,


    krájam po 12-24 hodinách. Vo vnútri je tmavšie, lebo tam gélová fáza prebehla a na bokoch nie, tam je preto mydlo svetlejsie.

    Neviem celkom, kedy stmavne viac a kedý menej, minule som robila ten istý recept a všetko rovnako a tiež to bolo žltšie ako ten prvý pokus... skús mydlo nezahrievať.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mydlo som robila podla toho "paprikoveho" receptu a minule podla nejake svojho a stale bol vysledok taky isty. :( Nezda sa mi, ze to este zmeni farbu. :( Nikdy mi proste nevysiel taky krasny melir, ako Tebe.. ( Krajala som vzdy najskor po 24 hodinach, gel uz nebol uplne makky, ale stale maksi ako tie boky. Co mas na mysli pod tym, aby som mydlo nezahrievala? Davam mlieko, takze ho nikdy neprikryvam. Volne si schne v dome. :( Vdaka!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zahrievaním som myslela dať ho napríklad na radriátor. ale už viem prečo je tmavé - je to mliekom. Z mlieka nemáš nikdy naozaj biele mydlo, je to veľmi ťažké. Musela by si ho mať v chladničke (okrem samozrejme štandardného zmrazenia) a aj tak to nie je isté.
    Mlieko samo o sebe mydlo zahrieva viac ako by sa zahrialo bez neho.
    Takisto mnohé vône mydlo stmavnú.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Je mozne, ze mlieko sposobi to, ze moje mydlo je vo vnutri hnede namiesto cervenej ci zelenej??? :( A vonu som teraz dala jahoda + santal.. Takze skusim este dalsiu varku bez mlieka - dakujem pekne!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Chyba bola jednoznacne v pouzitych farbach. :( Aj pri pokuse bez mlieka bol vysledok rovnaky - farba zreagovala na hnedo, teda neprezila vplyv NaOH.. :(

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Aha, no vidíš, nenapadlo ma, že je farba nestabilná, myslela som, že si použila stabilné farby - akú si mala ty, aby sme sa jej vyhli?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Objednavane boli z ceskej stranky, ale uz som im pisala a povedali, ze zmenili dodavatela a ja som mala este od ich povodneho.. :( Mozem sa opytat na nejake farby, ktore su fakt stabilne za prijatelnu cenu? Dakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Netreba chodiť ďaľeko - pozri si farby na murumuru.sk, z prírodných sú stabilné viaceré, určite fungujú minerálne oxidy.

    Pozri sa na fórum, je tam celé vlákno o farbách a ich výsledkoch.

    V príspevku Valikin experiment farieb na konci uvádzam odkazy kde nájsť viac o farbách a ich výsledkoch v mydle.

    Inak červená potravinová farba Detecha je v mydle jahodovo červená a oranžová sa zmení na tehlovo červenú.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Už mám doma farby od murumuru - do studeného procesu. Len ma napadla taká trápna otázka - nebudú potom tie mydla farbiť ruky? :D Lebo teda, samotné farby sú veľmi silné a ťažko odstrániteľné. :D Ale zrejme slabšou koncentráciou farbiť nebudú. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Sisa, nevyskúšala som všetky, ale zatiaľ sa mi nestalo, že by mi mydlo zafarbilo ruky, ani ak sama farba o sebe ruky farbí, prípadne mydlo farbí vodu. Je to o koncentrácii a o tom, že mydlo ruky umýva a väčšina farieb sa dá ľahko umyť mydlom.

    OdpovedaťOdstrániť