sobota 30. júla 2011

100% glycerínové mydlo.... čo to vlastne je a ako ho vyrobiť?

Ako sa dá vyrobiť čisté glycerínové mydlo?


Túto veľmi zaujímavú a aktuálnu otázku mi položila jedna čitateľka mojej reakcie na článok o výrobe 100% glycerínového mydla.

Pre odpoveď na túto otázku je nutné pochopiť, že pojem "čisté glycerínové mydlo", prípadne "100% glycerínové mydlo"  vôbec neznamená, že toto mydlo je vytvorené zo 100% glycerínu. Sú to nešťastné pojmy, ktoré sa ujali a používajú dodnes. Takže hneď na začiatok: Naozaj 100% glycerínové mydlo neexistuje.

Prečo neexistuje 100% glycerínové mydlo? 

Najprv musíme pochopiť, čo je to glycerín. Je to bezfarebná hustá, silne hygroskopická tekutina, mierne sladkej chuti. Hygroskopická znamená, že priťahuje vodu, a to tak, že ak by ste nechali otvorenú fľašu glycerínu, tak časom glycerín natiahne vzdušnú vlhkosť a zo 100% glycerínu sa zrazu stane 80% roztok, s 20% vody.

Je známe, že glycerín má výrazne zlvhčujúci efekt na pokožku. Vedú sa debaty o tom, čo je príčinou tohoto efektu, či to že priťahuje vzdušnú vlhkosť. Dokonca niekto tvrdí, že by mal mať na pokožku naopak efekt vysušujúci, pretože predsa vodu priťahuje, teda aj z pokožky. Možno, ak je glycerín 100%, ale obvykle je v roztoku s vodou, prípadne obsiahnutý v mydle, ktoré sa používa zase s vodou.

Glycerín je dobré rozpúšťadlo rozličných látok. Mnohé sa v ňom rozpúšťajú jednoduchšie než vo vode alebo v alkohole, a preto sa používa ako univerzálne rozpúšťadlo/nosné činidlo aktívnych látok vo farmaceutickom priemysle, potravinárstve a aj pre svoje zvlhčujúce účinky i v kozmetike.

Viete si predstaviť, že glycerín má teda veľké využitie, a je po ňom nemalý dopyt.

Glycerín sám o sebe ale nie je mydlo ani nemá čistiace schopnosti.

A teraz si predstavte, že glycerín (v chemicky čistej podobe má  názov glycerol) vzniká ako vedľajší produkt reakcie zmydelnenia:


A preto, že je to cenná surovina používaná v potravinárstve, kozmetike a farmaceutickom priemysle, sa u mydla, ktoré sa vyrába priemyselne, glycerín z mydlovej hmoty odstraňuje. Ak si vyrábate mydlo doma sami, glycerín  v ňom ostáva. Z tohoto pohľadu sú glycerínové mydla všetky, ktoré sú vyrobené doma.

To čo sa nazýva čisté glycerínové mydlo (názov je zavádzajúci, pretože to naozaj nie je 100% glycerín), je takéto mydlo, ku ktorému bol ale glycerín ešte pridaný navyše. Mydlá s najvyšším obsahom majú cca 20% čistého glycerínu (to je ďaleko od 100%, však?).
V podstate sa na trhu nachádzajú tri produkty, ktorých spoločnou vlastnosťou je vyšší obsah glycerínu a  ktoré sa nazývajú "čisté glycerínové mydlo":
 
1) Transparentné mydlo vyrobené procesom zmydelnenia tukov a olejov  pomocou hydroxidu sodného, metódou za tepla, do ktorého sa ešte navyše pridáva glycerín. Obvykle takisto alkohol a cukor. Tieto zložky spôsobia, že mydlo získa transparentný vzhľad.  Na druhú stranu  glycerínu nemôže byť veľa, pretože mydlo s príliš vysokým obsahom glycerínu je silne hygroskopické - teda priťahuje vzdušnú vlhkosť - a preto to vyzerá, že mydlo sa "potí" - sú na ňom kvapôčky vody. Podrobný postup nájdete v príspevku Výroba glycerínového/priesvitného pevného mydla

2) Obmenou 1) je melt&pour mydlová hmota, ktorá je vyrobená ako 1, ale okrem extra glycerínu sú do nej pridané ďalšie, menej prírodné látky, ktoré umožnia hmote sa rozpúšťať pri nízkych teplotách (normálne mydlo sa nedá rozpustiť bez pridania vody). Obvykle obsahuje - kvôli lepšiemu peneniu - aj ďalšie syntetické surfaktanty, presne tie, ktorým sa chce spotrebiteľ hľadajúci alternatívy ku klasickej komerčnej kozmetike vyhnúť: Sodium laureth sulfát, sodium lauryl sulfát.



Všeobecne platí, že čím viac glycerínu v mydle, tým je mydlo zvláčňujúcejšie, ale pozor, keďže tak veľmi priťahuje vodu, takéto mydlo sa veľmi rýchlo minie a bude mať na sebe neustále kvapôčky vody zo vzdušnej vlhkosti.

Časom sa na mojom blogu vložím aj návod na výrobu 2).  Osobne sa mi podarilo vyrobiť roztopiteľnú mydlovú  hmotu len s pridaním glycerínu, cukru a propylénglykolu, ktorý sa  používa namiesto alkoholu. Nepotrebovala som žiadne iné zložky, ale nie som si istá, či je tento produkt najlepší, zdá sa mi, že teploty
na rozpustenie sú stále relatívne vysoké (70°C, ale zdá sa, že to je normálna teplota pre rozpustenie každej roztopiteľnej hmoty). Uverejnila som postup na svojom anglickom blogu, ale nie je tam presný recept:

http://curious-soapmaker.com/how-to-make-melt-and-pour-soap-base.html


Inak ak viete po anglicky, teraz novo vyšla kniha o výrobe melt & pour  hmôt (jediná na trhu), ale na môj vkus je tam príliš veľa neprírodných zložiek. Aspoň ale pekne vidíte, čo všetko sa do takého "čistého
glycerínového mydla" pridáva. Je tam ale aj recept na použitie iba propylénglykolu, namiesto cukru používa autorka sorbitol (ešte som neskúsila):


http://www.amazon.com/Make-Melt-Pour-Soap-Scratch/dp/0615481116/ref=sr_1_5?s=books&ie=UTF8&qid=1312017544&sr=1-5

Viac o glyceríne sa dozviete  na nasledujúcich stránkach.
http://www.pioneerthinking.com/crafts/crafts-soapmaking/glycerin.html

Mydlu zdar!

1 komentár:

  1. Dobrý večer, prosím vás, za výroby za studena vzniká v mydle glycerín tiež? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť