nedeľa 17. júla 2011

Knihy o výrobe kozmetiky

Tu budem postupne uverejňovať recenzie kníh venovaných domácej výrobe kozmetiky, prípadne obsahujúcich takúto kapitolu, ktoré mám v knižnici, prípadne som ich čítala.


  • Leslie Beemnessová: Byliny. Zdravie, krása, radosť.

Kniha sa skladá z niekoľkých častí a okrem rozsiahleho rastlinného indexu venuje podstatnú časť jednak postovaniu a potom využitiu bylín: na dekorácie, v kuchyni (tu nájdeme časť s receptami), v domácnosti a pre krásu. V časti pre krásu nájdete veľmi dobré a podrobné postupy a recepty na výrobu domácej kozmetiky, s dôrazom na rozdelenie podľa typu pleti. Sú tu recepty na čistiace a pleťové krémy a mlieka, toniká, anti-celulitídový krém, ochranné krémy na ruky a nohy, dokonca prípravky na opaľovanie. Iná časť je venovaná bylinným kúpeľom, pleťovým maskám, výrobe aromatických a kozmetických vôd.
Zo starostlivosti o vlasy sú to prírodné šampóny založené na mydlici lekárskej, prípadne jednoduchom detskom šampóne, nájdeme tu aj recept na suchý šampón! Niekoľko receptov na starostlivosť o oči a zuby. Veľmi podrobná a komplexná je časť o esenciálnych olejoch a aromaterapii. Jedna veľká tabuľka je venovaná rozdeleniu esenciálnych olejov podľa abecedy s podrobným využitím a odporučením s ktorými ďalšími olejmi sa vhodne mieša. Druhá veľká tabuľka umožňuje vyhľadávať vhodné oleje podľa zdravotných problémov.. Autorka uvádza takisto dlhý zoznam terapeutických masážnych a inhalačných zmesí. Odporúčam pre každého, kto s domácou kozmetikou začína.


  • The Complete Idiot's Guide To Making Natural Beauty Products
Vynikajúca knižka plná kozmetických receptov všetkého druhu, návody na výrobu vlastných krémov, balzámov, telových mliek, púdrov, čistiacich mliek, toník, másk, mejkapu, rúžov, maskary, očných tieňov, dezodorantu, kúpeľopvých bômb... zabudla som na niečo?. Plnohodnotné recepty, ktoré bez problému konkurujú ktorýmkoľvek produktom na poličkách drogérií. Žiadne návody typu: uhorky na očiach, vajíčko a pivo na vlasy....
Sú tu zoznamy esenciálnych i neesenciálnych olejov a niektorých bylín, spolu s ich vlastnosťami a použitím.
Táto knižka však nejde do podrobností ohľadom vysvetľovania použitia jednotlivých zložiek a ich významu v recepte. Inak povedané, nedozvedáme sa, prečo recept obsahuje to čo obsahuje. Emulgátory tu nie sú diskutované vôbec. Preto je niekedy zložité modifikovať uvedené recepty v prípade, že nemáte všetky zložky - napríklad iný emulgátor.
Výborná kniha receptov, vystrelí Vás priamou čiarou do praktického sveta domácej kozmetiky. Kniha však nevysvetľuje princípy výroby. Výborná ak chcete rozšíriť svoje obzory/spektrum receptov, prípadne vyrábať vlastnú kozmetiku bez nutnosti znalosti princípov.

5 komentárov:

  1. konecne som nieco nasla kde aj mozem napisat, neviem nikde najst kontakt a chcela som sa prihlasit a chcelo mi spravit blog...chcela som sa len opytat, ze kde dostat konzervant do mydla???? nikde to neviem najst da sa vyrobit aj nejaky prirodny??? pri niektorych receptoch je napisane len konzervant....poprosim o odpoved na email zdenka.lackova123@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobry den, Evik,

    mne sa velmi paci kniha od James-a Wong-a 'Grow your own drugs'. Kniha je venovana pestovaniu a vyuzitiu liecivych rastlin, je velmi pekne spracovana a nachadza sa v nej aj recepty liecivych kozmetickych pripravkov. Zial, zatial som si ziaden recept nevyskusala, ale vyzeraju pomerne jednoducho. Pripajam aj link http://www.amazon.co.uk/Grow-Your-Own-Drugs-Fantastically/dp/0007307136/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1380212278&sr=8-1&keywords=james+wong+grow+your+own+drugs

    Touto cestou by som Vam zaroven chcela podakovat za Vas skvely a inspirativny blog. Uz sa tesim na to, ako si vyrobu vlastnej kozmetiky budem moct doma vyskusat (zatial som si skusila len vyrobu kremov a emulzii v skole a na praxi ale vyroba domacej kozmetiky znie lakavejsie a dobrodruznejsie ;-) )

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý deň, Lucka, vďaka za tip na knihu, asi si ju objednám :). Takže Ty si ako vidím zrejme farmaceutička? Lebo neviem kde inde sa učia krémy a emulzie :) Juj, kedysi som chcela robiť farmaceutiku, ale nakoniec som sa rozhodla inak, ale stále sa mi to páči...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobrý deň, Evik, presne tak :) som v piatom ročníku na farmácii a okrem záujmu poznať účinky liečiv to bol práve môj záujem o liečivé rastliny a 'mastičkárenie', ktoré ma doviedli k tomuto odboru. Pred tým som však študovala biológiu, lebo veda ma tiež veľmi baví a momentálne sa neviem rozhodnúť, ktorým smerom sa vyberiem.

    Čím som si však istá je, že keď najbližšie pojdem na Vianoce domov, pokúsim sa vyrobiť si vlastné mydlo :) Doteraz som sa zaujímala prevažne o výrobu krémov (zatiaľ okrem školy len teoreticky - na internáte to nie je uskutočniteľné), ale Tvoj blog ma úplne nadchol, takže skúsim aj to mydlo. Za posledný rok som si až príliš začala všímať zloženie kozmetických produktov a bola som väčšinou dosť nespokojná s tým, čo čítam, preto si veľmi cením Tvoje recepty, experimenty a rady uverejnené tu pre nás všetkých, ktorý si na kožu nechceme dávať zbytočne veľa 'chémie'.

    (P.S.: nikdy neviem, či možem tykať alebo mám vykať, tak dúfam, že nevadí, že som odpovedala tykaním)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Lucka, bez problémov, prosím, tykaj mi - toto je aj výzva ostatným, nebojte sa mi tykať!

    OdpovedaťOdstrániť