nedeľa 4. septembra 2011

Krémový deodorant so sódou bikarbónou a maslom karité

Našla som úžasnú stránku, ktorá uvádza zoznam receptov pre výrobu vlastného deodorantu: http://chatter.thebeautybottle.com/showpost.php?p=5692&postcount=53

Základom väčšiny receptov je sóda bikarbóna, ja som si vybrala krémovú konzistenciu nasledovného:



Zloženie:

Kokosový tuk                                                              1 PL (polievková lyžica)
Maslo karité                                                                 1 PL
Kukuričný škrob (Maizena)                                          1 ČL (čajová lyžička)
Sóda bikarbóna                                                            2 ČL
Esenciálny olej palmoružový  (Cymbopogon Martini)    15 kvapiek
1 kapsula vitamínu E  (antioxidant)


Esenciálny olej pamoružový (palmarosa), ako som sa dočítala, tam nie je len pre vôňu, ale aj pre svoje protiplesňové, protibaketriálne a protivírusové vlastnosti, a schopnosti regulácie tvorby kožného mazu. Preto sa používa aj pri liečbe akné.

Postup:
Všetky tuky, vitamín E, škrob a sódu bikarbónu dobre premiešať a nakoniec vmiešať esenciálny olej. Krém je jemne zrnitý, neviem či by nebolo vhodné sódu v niečom najprv rozpustiť. Takisto som použila nerafinované maslo karité, ktoré je tiež zrnité, takže neviem čo je vlastne príčinou finálnej zrnitosti, ale vôbec to nevadí.
Krém mám v chladničke, aplikovala som ho dnes ráno, a napriek vlhku a teplu vonku zatiaľ drží! Testujem aj na svojom priateľovi, uvidíme, zreferujem večer!

7.9.2011 UPDATE: Deodorant FUNGUJE! Vyskúšané na mužovi, mne, počas teplého letného dňa, 5 km bicykel, zbieranie húb, hodinová hra ping-pongu - skrátka celodenný efekt.
Asi doňho ale nabudúce pridám ešte nejaký iný esenciálny olej, lebo len samotný palmoružový ma zas tak neberie svojou vôňou.

8 komentárov:

  1. Evik, nezanechal ten dezodorant nejaké škvrny na oblečení? Nosím veľa čierne tričká, niektoré sú dosť tesné a špeciálne kvôli tomu si kupujem Rexonu clear aqua, aby mi to nerobilo škvrny.. a čo tie oleje, nemastia šaty?

    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nie, aspoň nie na mojom, ani na tričkách (90% čierne, 5% iné tmavé farby) môjho milého. S tým mastením, to ma nenapadlo sa pozrieť, ale ako tak pozerám teraz, zrejme je to v pohode, lebo ten deodorant sa rýchlo vpije do pokožky a uschne. Samozrejme, prvých pár minút to je ako po každom kréme, ale ja ho nanášam už keď som oblečená, a škvrny nevidím. Jediný relatívny problém, ktorý mi ale zas tak nevadí, sú tie mikroskopické zrniečka, ale ešte neviem, či sú od nerafinovaného masla karité, alebo od sódy :) Musím to preskúmať!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evik,
    tie hrudky su sposobene bambuckym maslom. Bolo zohriate na prilis vysoku teplotu (tusim cez 50C). vtedy sa to stava. No hrudky/gulicky sa objavia az po par dnoch.
    Zistila som to pri balzamoch. Teraz si strazim pri vyrobe teplotu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To by sedelo, keby som bambucké maslo zahrievala, ale práveže som ich nezahrievala-nerozpúšťala, iba zmiešala. Navyše toto boli také pevné zrniečka, je to trochu iné ako keď zhrudkovatie od vysokej teploty bambucké alebo kakaové maslo. Určite to bola tá sóda bikarbóna.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, zaujal mě tento deodorant. Ale zajímalo by mě, jestli se dá něco použít místo kukuřičného škrobu a hlavně, mám vitamín E v kapkách. Kolik kapek použití na udané množství ostatních ingrediencí? Díky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Matyska - miesto kukuričného škrobu môžeš použiť škrob zemiakový, alebo iný škrobový prášok. Je tam na konzistenciu a absorbuje vlhkosť.

    Ak máš v kvapkách vitamín E - tak povedzme 20 ?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj. Miesto bambuckého masla som použila kokosový olej. Našla som taký recept. Deo funguje, ale sódu je po použití deo vidno :/ Nedá sa toho nejak zbaviť?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj, tiež som vyskúšala tento antiperspirant a dala som doň šalviu, citrón a santal. Nie som presvedčená o účinnosti, zatiaľ...možno to chce čas :) Marcela

    OdpovedaťOdstrániť