sobota 10. septembra 2011

Výroba priesvitného/glycerínového pevného mydla



Toto je môj druhý pokus o výrobu priesvitného mydla a podaril sa :) Ako popisujem v príspevku 100% glycerínové mydlo.... čo to vlastne je a ako ho vyrobiť? , jedná sa vlastne aj o mydlo glycerínové.



Predtým než začnete, prečítajte si príspevok postup výroby mydla metódou za tepla, budete to potrebovať! Ak ste ešte nikdy nerobili mydlo, toto nie je návod pre Vás, jedná sa o pokročilú techniku, ktorá vyžaduje praktické skúsenosti aspoň s procesom za studena!

Ako základ pre recept i postup mi slúžila kniha Making transparent Soap od Catherine Failor (na fotke vyššie)Recept ktorý uvádzam nižšie je prepočítaný z jej Basic Recipe 2 (strana 66).

Predtým než začneme, trochu dôležitej teórie:

To, čo robí priesvitné mydlo priesvitným, sú rozpúšťadlá. Je treba rozpustiť mydlové kryštály a na to je najlepší alkohol, ale pridáva sa ešte aj cukrový roztok a glycerín. Priesvitné mydlo je teda vlastne zmes mydla a rozpúšťadiel. Preto tak aj vyzerá jeho výroba - najprv vyrobíte mydlovú hmotu, ale predtým než ju vylejete do formy ju rozpustíte v rozpúšťadlách.

Základné zložky
Voda
V priesvitnom mydle je veľmi dôležitá destilovaná voda. Tvrdá voda z kohútika môže obsahovať minerálne látky a soli, ktoré sa môžu zhlukovať okolo ďalších nečistôt a spôsobovať zahmlenie mydla.

Rozpúšťadlá

  • Alkohol   Podľa C. Failor nie je možné vyrobiť priesvitné mydlo bez alkoholu. Teda, možné to je, ale časom takéto mydlo priesvitnosť stráca. Najlepší je etylalkohol, mal by byť aspoň 90%. Priemyselne vyrábaný denaturovaný alkohol (teda taký do ktorého boli pridané látky znemožňujúce jeho kombináciu) má rôzne stupne, najlepšie je kúpiť ho v lekárni, pretože ten z drogérie môže obsahovať prídatné látky, ktoré nepríjemne páchnu. Čím čistejší, tým lepšie.
  • Glycerín   Glycerín je perfektné rozpúšťadlo so zvlhčujúcimi účinkami, jeho nevýhodou je jeho hygroskopická vlastnosť - priťahuje vodu z okolia. Mydlo s prebytkom glycerínu je mäkké a lepkavé, často na ňom pozorujeme kvapôčky vody na povrchu (vyzerá to, že sa mydlo "potí"). Rýchlejšie sa minie. Takisto i prebytok glycerínu môže spôsobiť zahmlenie mydlovej hmoty. 
  • Cukrový roztok  Vynikajúce rozpúšťadlo, ako som sa dočítala nielen v knihe, ale aj na blogoch, kde ukazovali to isté mydlo s cukrovým roztokom a bez - je nevyhnutné na dosiahnutie naozajstnej transparentnosti. Príliš veľa cukru má ale rovnaký účinok ako príliš veľa glycerínu - mydlo sa "potí", je lepkavé a môže dôjsť k zahmleniu.
Ak by ste si chceli vytvoriť vlastny recept, tak tu je % koncentrácia jednotlivých rozpúšťadiel (podľa C.Failor):


Etylalkohol alebo propylénglykol:   30 - 35%  celkovej hmotnosti samotnej mydlovej hmoty (hmotnosť olejov + hmotnosť pevného NaOH v recepte, bez započítania vody!). Všeobecne platí, čím viac ricínového oleja v recepte (ten robí mydlo trochu translucentným), tým menej alkoholu potrebujete.

Glycerín: 8-12 % celkovej hmotnosti celého receptu (oleje + NaOH + voda, pozor, patrí sem voda na rozpustenie NaOH a voda na rozpustenie cukru)

Cukor: 6-9 % celkovej hmotnosti celého receptu (oleje + NaOH + voda, pozor, patrí sem voda na rozpustenie NaOH a voda na rozpustenie cukru)

Voda: 12-20% celkovej hmotnosti celého receptu. (oleje + NaOH + voda, pozor, patrí sem voda na rozpustenie NaOH a voda na rozpustenie cukru)

============================================================
No ale poďme už na to!
Recept                                
Roztok hydroxidu
Destilovaná voda327g
NaOH157g
Oleje a tuky
Palmový olej340g
Kokosový olej 353g
Ricínový olej340g
Rozpúšťadlá
Glycerín196g
Etylalkohol380g
Cukrový roztok
Cukor236g
Destilovaná voda170g
--------------------------------
Pomôcky
  • Pomalý hrniec alebo dva hrnce na vodný kúpeľ (jeden menší na mydlovú hmotu, tak aby vošiel do druhého s vriacou vodou, pozor-menší hrniec musí byť ponorený čo najviac a nesmie sa dotýkať dna prvého hrnca)
  • Digitálna kuchynská váha
  • Teplomer
  • Poznámkový blok a pero
  • Nádoba na odváženie olejov
  • Hrniec na prípravu cukrového roztoku
  • Nádoba na odváženie hydroxidu a nádoba v ktorej hydroxid zmiešame
  • Plastová, gumenná alebo silikónová stierka (prípadne drevená varecha) - 2x
  • Plastové vrchnáčiky od kelímkov a hlbšie plastové kelímky alebo plastové nádoby na odkladanie zašpinených stierok/varechy počas procesu
  • Natrhané papierové utierky - veľmi praktické na utieranie čohokoľvek
  • Ochranné pomôcky - RUKAVICE, OKULIARE a OBLEČENIE zakrývajúce celé telo, hlavne dlhé rukávy, celé topánky a ochrana krku (rolák alebo aspoň šatka) a nôh (dlhé nohavice)
  • 2 sklenené poháre v mrazničke (na testovanie transparentnosti)
--------------------------------

Postup

Výroba priesvitného/glycerínového mydla má prvé dve fázt spoločné s postupom výroby mydla metódou za tepla.
  1. Zmiešanie roztoku hydroxidu a tukov/olejov až do fázy stopy za teplôt cca 50°C a privedenie hmoty do fázy stopy (viď postup výroby metódou za studena)
  2. Zahrievanie mydlovej hmoty počas reakcie zmydelnenia -> gélová fáza -> testovanie Ph (viď postup výroby mydla metódou za tepla).
  3. Keď má hmota v poriadku Ph, nasleduje rozpustenie mydla v zmesi glycerínu a alkoholu:




    • Navážte si glycerín a alkohol podľa receptu do jednej nádoby
    • Vlejte túto zmes pomaly do hrnca s mydlovou hmotou. POZOR!!! MYDLOVÁ HMOTA JE HORÚCA A ALKOHOL JE HORĽAVÝ A ĽAHKO SA ODPARUJE - DÁVAJTE SI POZOR NA HORÚCE VÝPARY, KTORÉ BY SA NEMALI HROMADIŤ POD STROPOM, VYSOKO KONCENTROVANÉ ALKOHOLOVÉ VÝPARY SA ĽAHKO VZNIETIA - DOBRE VETRAJTE!!! AK MÁTE OTVORENÝ OHEŇ (PLYN), DÁVAJTE SI POZOR A ALKOHOL NEVYLEJTE DO PLAMEŇA!!!! - aj preto je výhodný pomalý hrniec...
    • Zmes budete musieť poriadne premiešať kým sa nerozpustí.
      Tesne po vliatí alkoholu a glycerínu.


      Takto vyzerá mydlová hmota po rozpustení v alkohole a glyceríne.  Na povrchu sa tvorí pena.
  4. Rozpustenú zmes nechajte cca 30 minút zahrievať na miernom plameni (nastavene HIGH v pomalom hrnci).Hrniec prikryte pokrievkou - mala by dobre tesniť, pretože inak sa Vám alkohol bude vyparovať, čo nechcete. V návode knihy C. Failor odporúča zakrývanie hrubou plastovou fóliou upevnenou lanami, ale to sa mi zdá príliš zložité, nakoniec som to ani nepotrebovala, moja pokrievka tesní dobre.
  5. Počas tejto doby si pripravte roztok cukru:
    1. Navážte destilovanú vodu do hrnca a nasypte do nej navážený cukor
    2. Priveďte do varu a okamžite odstavte - nesmie sa vypariť voda.
  6. Po uplynutí 30 minút pridajte roztok cukru do mydlovej hmoty a dobre premiešajte.
    Po pridaní cukrového roztoku.
  7. Odstráňte z roztoku penu, ktorá sa vytvorila na povrchu - keď vychladne, môžete ju použiť ako mydlo. 
    Pena odstránená z mydla.
    Mydlo bez peny.
  8. Otestujte priesvitnosť mydla: 
  9. Mydlo na spodku zmrazeného pohára - vidieť mliečne zakalenie.
    1. Vytiahnite z mrazničky jeden pohár a na obrátené dno nalejte malé množstvo mydla (cca 1PL). Aj keď je horúci roztok transparentný, priesvitnosť mydla sa ukáže až po jeho vychladnutí - vďaka zmrazenému poháru roztok vychladne okamžite. Ak pozorujete mliečne zakalenie, znamená to že treba pridať viac rozpúšťadla.
  10. Ak je testovanie priesvitnosti neúspešné, tak pridajte malú dávku roztoku
    cukru, ale pozor, pridávajte maximálne dvakrát, potom nastupuje pridanie glycerínu alebo alkoholu, a opätovne otestujte priesvitnosť.
  11. Ľavá vzorka - po prvom pridaní 40g roztoku cukru, pravá vzorka - po druhom pridaní 40g roztoku cukru.
    Pozerám sa cez vzorku z druhej strany, bližšie položená k textu.
    • Malá dávka roztoku cukru znamená 40g roztoku cukru na tento konkrétny recept. Ja som si pripravila (znovu) cukrový roztok: 35g vody, 50g cukru = 85g roztoku cukru, čo mi vydalo na dve dávky - pridávala a testovala som dvakrát: 
    • Potom som už nechcela riskovať, pretože príliš veľa rozpúšťadiel znamená že sa mydlo zas zamlží (hranica medzi tak akurát a príliš veľa je veľmi úzka).
  12. Opakujeme 8) a 9) až kým nedosiahneme priesvitnosť. Táto fáza je
    kritická a náročná na trpezlivosť. Môže trvať aj hodinu, alebo len pár
    minút, ak máme štastie. Nebojte sa, mydlu je na miernom plameni dobre (nesmie vrieť, aby sa neodparil alkohol!) pomerne dlhú dobu, takže žiadne stresy, dajte si záležať!
  13. Keď ste spokojní s priesvitnosťou, nasleduje farbenie a navoňanie hmoty. Pozor, použité farbivo takisto ovplyvní priesvitnosť mydla. Dobrá správa je, že môžete kľudne používať tekuté potravinárske farbivá, nestratia farbu, lebo mydlo je už zneutralizované !!!
  14. Nakoniec vylejte hmotu do foriem, najlepšie sú formy jednotlivých mydiel, pretože chcete aby mydlo čo najrýchlejšie vychladlo - aj to ovplyvňuje transprentnosť. Preto sa formy umiestňujú do chladničky. Pri liatí mydla sa Vám budú vytvárať bublinky - postriekajte ich trochou alkoholu (majte pripravený v rozprašovači) - bublinky zmiznú, inak by ostali na mydle.
  15. Keď mydlo stuhne (v chladničke je to naozaj rýchlo) , vyklopíme ho z foriem a nasleduje:
  16. Minimálne 2 týždňové zrenie - počas tejto doby sa odparuje
    prebytočný alkohol z mydla a z rozpúšťadiel ostáva len glycerín a
    cukrový roztok. Mydlo takisto tvrdne a dlhšie vydrží, plus získava
    vyššiu penivosť.



Tak si to užite!!!

17 komentárov:

  1. ÚÚÚÚŽASNÉ!!!Skvělé, super!!! Evičko, jste první kde jsem objevila (bohužel po několika dnes, spíš už týdnech :-) ), úspěch jak na čisté-glycerinové mýdlo.. Našla jsem něco v Aj , ale nepřelouskala jsem to tak, aby mi to dávalo smysl, proto Vám moc děkuji!Určitě bych chtěla recept zkusit, ale indregience (oleje) mi přijdou poměrně nákladné, nevíte zda se alespoň nějaký z olejů dá nahradit "levnější" a dostupnější verzí? Mám dojem (nevím, zda se mi o tom už nezdálo ve snu :-) ), ale myslím si, že v nějákém anglickém článku jsem vyčetla i řepkový olej..? Nevíte co by na tom mohlo být pravdy? Popř. nezkoušela jste glycerinové mýdlo i z jiných olejů? Moc děkuji jak za to že jsem váš blog našla, tak snad i za pozitivní odpověď :-D Mišák.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Mišák!

    som rada, že návod poslúži. Čo sa týka olejov, určite to nebude také hrozné. Dívala som sa schválne dnes ráno do všetkých kníh čo mám, dokonca aj do tej "Making transparent soap", no a väčšinou je to trojkombinácia palmový, kokosový a ricínový, ale samozrejme dajú sa nahradiť. V knižke making transparent soap pri zostavení vlastného receptu píše, že:

    1) recept by nemal obsahovať príliš veľa tekutých olejov, lebo mydlo bude príliš mäkké (hlavne po pridaní rozpúšťadiel). Takže nejaký ten pevný tuk tam preba pridať, vraj najjednoduchšie recepty obsahujú až 80% palmového oleja - ten sa dá nahradiť lojom.
    Myslím, že palmový tuk zoženiete jednoducho, na fóre som pripojila zopár odkazov:
    http://v-roba-mydla.2293545.n4.nabble.com/Palmov-alebo-palmojadrov-olej-td3764963.html#a4019202

    2) Ricínový olej sa pridáva pre svoje úžasné vlastnosti - je na rozdiel od iných olejov viac hydrofilný a prispieva k transparentnosti i penivosti mydla, pridáva vyživujúcu zložku. Catheirne Failor odporúča namiesto neho použiť aj kalafunu (http://cs.wikipedia.org/wiki/Kalafuna)
    V každom prípade to podľa receptov vyzerá, že práve tento olej sa dá nahradiť iným tekutým olejom - len bude treba viac alkoholu alebo iného rozpúšťadla.

    3) Vyzerá to, že kokosový olej nie je až taký nutný - príliš veľa tohoto oleja spôsobuje aj tak zahmlenie mydla, a s ohľadom na bod 1) sa dá vlastne úplne vynechať.

    Takže zosumarizované, skúste najjednoduchší recept len palmový a olivový olej. Percentá neviem presne, ja by som začala na vyšších % tukov a nižších tekutých olejov - 70% palmový tuk, 30% tekutý olej, ale nemám to vyskúšané. Zrejme sa o trochu zmení percento rozpúšťadiel, ale s tým sa môžete pohrať v poslednom kroku, až kým nedosiahnete priesvitnosť.

    Tak veľa štastia a TRPEZLIVOSTI a určite informujte ako to vyšlo!!

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A povedzme ze mam prebytocny glycerin z vyroby bionafty. Da sa tiez nejak vyuzit na podobne ucely? Alebo co snim?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ak je ten glycerín čistý, tak rozhodne áno.
    V prípade, že je niečím kontaminovaný, tak neviem čo by to spravilo s priesvitnosťou, nikdy som to s nečistým neskúšala. Záleží na type kontaminácie.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Gabi.
    Pekny den chcel by som sa opytat ci pri vyrobe mydla za studena, ak chcem vlozit jednu cast olejov ako glycerinovy olej , ako ho najdem v soap calcu. Nenasiel som tam glycerinovy olej. Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Gabi,

    nenachádzaš ho preto, lebo glycerín nie je olej. Síce je súčasťou olejov a to tak, že sú naň naviazané molekuly mastných kyselín, ale nie je to zložka, ktorá reaguje s NaOH. Sú to práve mastné kyseliny, ktoré reagujú na mydlo. Glycerín sa teda v soapcalc nepočíta, len sa pridáva.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj, chtela bych se zeptat co mam pridat pak do glycerinove hmoty aby nebyla cira? cetla jsem si ze je to Titanium Dioxide. muze to byt? i da se ho nekdy koupit? :) dekuji moc a tesim se na odpoved :) Anna

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Anna, áno, oxid titaničitý, dá sa kúpiť v kozmetickej kvalite na www.murumuru.sk.
    Dá sa použiť aj oxid zinočnatý, ale titaničitý lepšie prekrýva.

    Zmysel to má ale podľa mňa len ak vyrábaš roztopiteľnú mydlovú hmotu, inak je jednoduchšie spraviť priamo mydlo studeným procesom.

    Ibažeby si z jednej dávky chcela spraviť časť priesvitného a časť nepriesvitného mydla, to je pravda...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Evik!

    Super stránka. Veľmi pomaly sa vnáram do tajov domácky vyrobenej kozmetiky a zaujímalo by ma, či destilovanú vodu kupuješ, ak áno akú alebo si ju robíš sama? U nás som zatiaľ nikde nezohnala, len technickú destilovanú vodu (a nie som si istá, či taká je vhodná na kozmetické účely).

    Ďakujem za odpoveď!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Evik, co si myslis o vyrobe priesvitneho pevneho mydla zo skor vyrobeneho mydla studenou metodou? Mohlo by fungovat rozpustenie vo vode+glycerine+alkohole?

    Tina

    OdpovedaťOdstrániť
  11. ja používam destilovanú vodu normálne z drogérie,neviem,či existuje aj nejaká iná netechnická.
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Výborne mi slúži do mydla aj destilovaná voda zo sušičky prádla, zadarmo ��

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Musím uznat, že je to opravdu skvěle popsaný postup, ale vrtá mi hlavou, jak je možné, že firma Soaphoria vyrábí úžasná glycerinová mýdla, která se nepotí a ve složení obsah alkoholu nemají. Složení jednoho z mýdel je např. toho:

    Aqua, Cocos Nucifera Oil, Olea Europaea Fruit Oil, Glycerin, Sucrose, Decyl Glucoside, Calendula Officinalis Extract, Calendula Officinalis Flower, Sodium Chloride, Citric Acid, Sodium Citrate, Iron Oxide.

    Co tedy v tomto případě nahrazuje alkohol? Chtěla bych zkusit glycerinové mýdlo, ale radši bez alkoholu, protože alkohol vysušuje, tak mě právě zajímají jiné alternativy :)

    Děkuji moc za odpověď :)

    Ivča J.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Chcela by som sa spýtať na váš nazor, je glycerinove mydlo oproti mydlu ktore si vyrobíme z roznych olejov a masiel,lepšie? Ak ano, v čom? Aké su rozdiely?
    Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Moc děkuji za přehledný návod :-) Mám ráda jednoduchá a netradiční mýdla např. z loje či sádla, tak zkusím sádelnaté glycerínové ( ten ricinový asi přidám) :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Chcem sa opýtať, či priesvitné mydlo aj predávate. Ďakujem.
    Viera

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Zdravim. Vařím podruhé. Jsem právě v gelové fázi. Tentokrát použiju propylénglykol, tak jsem zvědavý na výsledek. Jinak supr popsaný postup. Díky🙂

    OdpovedaťOdstrániť