utorok 22. novembra 2011

Masážne mydlo s fazuľkami mungo

Typ mydla: pevné
Metóda: za studena v rúre
Špeciality:  mydlo obsahuje fazuľky mungo a je trojvrstvové

Minulý víkend som robila hneď tri mydlá naraz - kávové, ktoré som opublikovala naposledy, šľahané, ktoré opublikujem nabudúce a toto masážne.

Znovu som sa inšpirovala knihou Soapmaker's Companion, a znovu som trochu prispôsobovala prísady.
Toto mydlo sa skladá z troch vrstiev - prvú vrstvu tvoria fazuľky mungo, ktoré vzhľadom k tomu, že sú malé a oblé majú poslúžiť perfektne ako masážna strana mydla. Druhá (spodná) a tretia (vrchná) vrstva sú mydlové rovnakého zloženia olejov, akurát tá spodná obsahuje navyše ešte pšeničnú krupicu (pôvodne to mal byť mak, ale ja som ho nemala po ruke).



Mydlo by sa malo používať tak, že sa pení vrchnou mydlovou vrstvou a masíruje tou s fauľkami - keď tieto časom opadajú, úlohu masážno-peelingovej vrstvy nahradí vrstva spodná mydlová. Tak uvidím, či som tie fazuľky nemala rovno zamiešať do vrstvy číslo dva :)

Recept - pripravte dvakrát(spodná a vrchná vrstva)
Roztok hydroxidu
Destilovaná voda172g
NaOH65g
Oleje a tuky
Olivový olej 82g
Olej z hroznových jadierok73g
Kokosový olej145g
Kakaové maslo36g
Palmový olej127g
Maslo karité47g
V stope
Spodná vrstva
EO Ravensara + EO Limetka5ml + 5ml
Krupica2ČL
Farbivo -sušený kvet slezu lesného1 PL
Vrchná vrstva
EO Ravensara + EO Limetka5ml + 5ml
Zelený minerálny oxid1 ČL


Forma: silikónová
Teploty zmiešavania: roztok NaOH 38°C (pri prvej vrstve, izbová teplota pri druhej vrstve), oleje 40°C

Tento recept sa robí v dvoch častiach - najprv sa pripraví a vyleje vrstva spodná, a po troch hodinách, keď dostatočne vo forme stuhne sa pripraví vrstva horná, ktorá sa na spodnú naleje. Ja som si to zjednodušila tak, že som roztok NaOH pripravila naraz (teda som zdvojnásobila vodu i NaOH) a potom som odvážila polovicu na výrobu prvej časti.

Postup
1) Najprv som do formy nasypala rovnomerne do jednej vrstvy fazuľky mungo.


2) Potom som pripravila spodnú vrstvu mydla - v hustej stope som pridala krupicu, esenciálne oleje a zelený prášok - farbivo - sušený a zomletý kvet slezu lesného - niežeby som ho zbierala, jednoducho som to mala doma ako prírodné farbivo na veľkonočné vajíčka. Nakoniec v zásaditom prostredí aj tak vybledol na žltú.


Spodná vrstva pomaly naliata na fazuľky mungo.
3) Mydlo som prikryla a strčila do predhriatej (90°C) a následne vypnutej rúry. Tesne pred uplynutím 3 hodín - teda času, ktorý som hmote dala na stuhnutie (bola podľa mňa hotová už po dvoch, ale pre istotu...) som si pripravila vrchnú časť mydla. Rovnaké zloženie ako spodná, iba v hustej stope som pridala len esenciálne oleje a zelený minerálny oxid ako farbivo (toto už nevybledlo!).

Po troch hodinách je spodná mydlová hmota stuhnutá

Vylievanie vrchnej vrstvy mydla.

4) Rúru som znovu predhriala (medzitým vychladla) a nechala cez noc. Mydlo prešlo gélovou fázou. A takto vyzeralo po vybratí z formy na druhý deň.

Mydlo zboku

Vrchná vrstva
Spodná vrstva s mungo fazuľkami

3 komentáre:

  1. ahoj evik, už asi hodinu pozerám po tvojom blogu a veľmi sa mi páčia tvoje mydlá. dali by sa nejako kúpiť?
    ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Lenka,

    ďakujem za pochvalu, bohužiaľ mydlá nepredávam. Niežeby som nechcela, ale som v zahraničí a bolo by to príliš komplikované. Ale ak rozbehnem biznis, tak dám vedieť!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Príjemná je masáž mydlom zo strany mungofazuliek, je to mydlo s dvojakým úžitkom

    OdpovedaťOdstrániť