streda 21. marca 2012

100% kokosové tekuté mydlo (nielen na umývanie riadu)


Metóda: za tepla
Typ mydla: tekuté 


100% kokosové mydlo má vynikajúce čistiace schopnosti, aj v tvrdej a morskej vode, ale môže byť takisto vysušujúce. Lenže ja som chcela tekuté mydlo, ktoré by malo poriadnu silu, aby som ho mohla použiť na umývanie riadu, prípadne ako prídavok do iných čistiacich prostriedkov domácej výroby.

Tip: Mať vyrobené 100% kokosové mydlo je takisto praktické, ak si vyrábate vlastné šampóny, alebo iné tekuté mydlá, a ešte neviete, aké pomery ktorých olejov Vám budú najviac vyhovovať. Než teda vyrobiť desiatky mydiel o rôznych kombináciách olejov, je lepšie vyrobiť si 100% jednoolejové tekuté mydlá, ktoré sa potom predsa dajú skombinovať v rôznych pomeroch!

Výroba tekutého mydla je už vyšší stupeň domácej výroby mydla. Teóriu k výrobe som popísala v predchádzajúcom príspevku Výroba tekutého mydla od základu (odporúčam prečítať!).
Toto je podrobný postup výroby tekutého mydla metódou za tepla. Tekuté mydlo sa dá vytvoriť aj procesom za studena (zatiaľ som neskúšala), ale proces za tepla má výhodu, že je výroba mydla skončená za niekoľko hodín.




Zloženie

Kokosový olej1000g


KOH 85%302g 
Destilovaná voda604g


Na neutralizáciu
20 % roztok kyseliny citrónovej

cca 100ml

Plánovaný podiel nezmydelneného oleja  0%.


Ak sa Vám zdá hmotnosť KOH vysoká, pretože SoapCalc pri 0% pretučnení vypočíta 257g, je to preto, lebo môj KOH je v koncentrácii 85% (zistite si na fľaši, aký máte Vy!). Hodnota je teda vypočítaná nasledovne:

257g/0.85 = 302g

Hmotnosť destilovanej vody som počítala ako dvojnásobok hmotnosti KOH.

Pozor! Množstvo kyseliny citrónovej je len pre orientáciu, pridáva sa postupne po 1 PL.

Špeciálne pomôcky
Mydlo sa musí počas niekoľkých hodín zahrievať na teplote nie vyššej ako 100°C. Preto je dobré použiť buď pomalý hrniec, alebo vodný kúpeľ (ale tak, aby hrniec s mydlom bol ponorený dostatočne hlboko vo vriacej vode)


Postup

1. Ako v procese výroby za studena, pripravte mydlo z oleja a roztoku KOH - tu je dôležité si uvedomiť, že KOH nereaguje rovnako ako NaOH. Pri príprave mydla s NaOH je hustnutie hmoty viac menej kontinuálne. U KOH sa dlho nič nedeje, hmota len trošku zhustne na polievku, ale stále je pomerne tekutá a potom - keď už máte pocit, že Vás to nudí - sa v sekunde premení na niečo podobné asfaltu (asi ako keď Vám hmota sadne keď pridáte v stope vôňu rozpustenú v alkohole).
Zistila som, že to tiež závisí na množstve vody, pri príprave tohoto receptu bolo zhustnutie menej drastické.

2. Po dosiahnutí stopy hrniec vložte do vodného kúpeľa, ak ste pracovali v pomalom hrnci, tak ho len zavrite, nastavte ho na LOW (najnižšia hodnota) a nechajte cca 2-3 hodiny, najlepšie zatvorené, aby sa neodparovala voda - mydlo musí prejsť gélovou fázou a odparovanie vody spomalí až zastaví reakciu. Takisto si dávajte pozor na prehriatie - ak to preženiete,  reakcia sa zas spomalí.


3. Počas varenia sa bude mydlo nafukovať - to sa uvoľňujú bubliny vzduchu, ktoré sa tam dostali pri mixovaní. Otvorte ho občas a premiešajte. Budete to musieť robiť asi tak 3-4 krát, na začiatku každých 15, potom 30 minút. Je dobré mydlo prvú hodinu pozorovať.

4. Keď mydlo prejde gélovou fázou kompletne, vidíte, že je translucentné (z nepriesvitnej krémovej farby sa stáva žltá polopriesvitná)

5. Po 3 hodinách spravte test - mydlo ktoré prešlo gélovou fázou by malo byť zneutralizované. Rozpustite 10g mydla v 30g takmer vriacej DESTILOVANEJ vody (voda z kohútika obsahuje minerály, ktoré zakalia vzorku) a nechajte vychladnúť. Ak je roztok miečny, nachádzajú sa v ňom nezmydelnené oleje, nechajte mydlo ešte 30 minút.

6. Po 30 minútach znovu otestujte. Ak je roztok len veľmi jemne -takmer vôbec zakalený, prípadne číry, mydlo odstavte. Ak nie je, skúste ďalších 30 minút, ale ak ani po 4 hodinách máte zakalený roztok, znamená to, že ste nedali dostatok KOH - toto je problém, hlavne ak chcete mydlo použiť na umývanie, nezmydelnená položka bude mastiť a mydlu odoberie penivosť. Ak sa Vám to stane, budete musieť mydlo rozpustiť v alkohole (nie veľa) a pridať trochu roztoku KOH (ale len málo) a znovu povariť.

Vzorka mydla rozpustená v destilovanej vode - žiadne zakalenie, reakcia je dokončená.
7.  Odstavené mydlo bude zrejme pre mierny nadbytok KOH alkalické, môžete ho ale uložiť ako pastu do chladničky a vybrať kedy budete potrebovať. Ak chcete tekuté mydlo namiešať hneď, rozpustite mydlo v pomere 2:1 v horúcej destilovanej vode (mydlová pasta : destilovaná voda). Normálne sa mydlo nedoporučuje rozpustiť v koncentrácii vyššej viac ako 40%, netreba ale zabudnúť, že naše mydlo už vodu obsahuje (tú z roztoku KOH).


Nebojte sa s rozpúšťaním trochu pohrať a kľudne pridávať mydlovú pastu do roztoku až kým nie ste spokojní s konzistenciou. Pozor, príliš vysoké koncentrácie mydla budú zapchávať dávkovač (voda sa rýchlejšie vyparí, lebo jej bude menej)


Odporúčam Vám najprv rozpustiť malé množstvo mydla (100g) a zistiť, či sa dá zneutralizovať - viď postup nižšie.  Ak máte prebytok KOH, mydlo sa Vám zneutralizovať nepodarí a je ho treba  prerobiť (najlepšie do pasty pridať malé množstvo oleja, rozmixovať a nechať povariť).
Moje rozpustené mydlo
8. Keď dosiahnete požadovanú hustotu, nastáva neutralizácia. Toto je fáza, kedy opakovane odoberáte vzorku mydla, testujete fenoftaleínom alkalinitu a pridávate 1PL 20% kyseliny citrónovej na 0.5kg mydla:
a. Odoberte vzorku mydla a otestujte alkalinitu fenoftaleínom, silno fialový roztok značí alkalinitu a potrebu neutralizácie, veľmi jemná ružová, prípadne číra farba značia zneutralizovaný roztok.
Prvá vzorka otestovaná fenoftaleinom - alkalická
b. Ak je vzorka alkalická, pridajte na každého 0.5kg roztoku 1PL 20% roztoku kyseliny citrónovej. Pravdepodobne sa Vám stane, že kyselina vyzráža z roztoku mydla mastné kyseliny. Počkajte kým sa rozpustia (pomôže zahriatím roztoku) a znovu testujte. 

c. Opakujte a a b pokiaľ mydlo nie je neutralizované. POZOR - príliš veľa kyseliny spôsobí spätnú reakciu, mydlo sa disociuje na mastné kyseliny a roztok NaOH!  Ja som na svoj 1.2kg roztok potrebovala 4 PL kyseliny citrónovej. Ak máte pocit, že musíte do svojho mydla pridať viac ako 3 PL roztoku na 0.5kg hmoty, zrejme máte problém s prebytkom KOH - tu treba zase mydlo (pastu) rozmixovať s malým množstvom oleja (cca 50g na 1000g hmoty) a znovu povariť. Preto je lepšie neutralizovať radšej len malú časť mydla, aby ste zistili, či sa to vôbec dá.

Po pridaní kyseliny citrónovej sa vyzrážali mastné kyseliny.

Jemná ružová značí zneutralizovaný roztok.
9. Nakoniec pridajte farbivo a vôňu podľa gusta, a nechajte odpočinúť. Ak ste mali jemné zakalenie, odpočinutím mydla počas dvoch týždňov v tme sa roztok odkalí - nazýva sa to sekvestrácia.

100% kokosové mydlo môžete použiť:
1. Ako základ tekutého šampónu (zmiešajte s tekutým mydlom z iného oleja, pridajte esenciálne oleje, prípadne ďalšie zložky podľa typu vlasov)
2. Ako základ pre domáci gélový prací prostriedok (namiesto rozpúšťania pevného mydla vo vode použite rovnaké množstvo tekutého)
3. Samostatne ako prostriedok na umývanie riadu (používam, nedám naň dopustiť, pení ako šialený aj v našej tvrdej vode a umýva perfektne)
4. Ako mydlo na ruky!


AKTUALIZÁCIA 17.1.2012: Mydlo som v takom stave aké je (teda som nepridávala žiadne zložky) vyskúšala dnes ráno na vlasy - úplne luxusná pena, odmastilo perfektne, len som - ako vždy po umytí vlasov mydlom - musela použiť kyslý kondicionér (tento mám od firmy Lush, pokúsim sa ho vyrobiť, recept a postup samozrejme zverejním), aby sa keratín vo vlasoch pekne vyhladil.
Celkový výsledok - vlasy majú objem a sú ľahké, uvidíme, ako dlho to vydrží. 


AKTUALIZÁCIA 21.3.2012: KDE KÚPIŤ KOH a fenoftaleín na Slovensku som napísala na fórum, tu:


Takisto, fenoftaleín nie je jediný spôsob ako otestovať zásaditosť mydla. Môžete použiť ktorúkoľvek metódu z príspevku Testovanie Ph mydla
(v skratke test jazykom NEODPORÚČAM, hrozí v tomto prípade popálenie, najlepšie sú Ph papieriky - pozor, musia mať dostatočnú stupnicu v zásaditosti - nesmú končiť na 10 napríklad).




39 komentárov:

  1. evik, poprip. ostatni.. kde na slovensku sa da zohnat koh? nasla som jeden obchod s 90perc. koh, ten moze byt? by som to vyskusala, len kde dostat koh..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Anonymná :)

    ja mám KOH z Centralchemu, ten 85%, mrkni sem

    http://v-roba-mydla.2293545.n4.nabble.com/Kde-zohna-glycerin-fenoftalein-propylenglykol-a-KOH-td3994070.html#a3998363

    90% môže byť tiež, len potom prepočítaj množstvo KOH i vody (podeľ namiesto 0.85 číslom 0.90)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ahoj, dakujem za rychlu odpoved.. este som pisala na jednu stranku, kde mi odpisali, ze maju granulat, ze to nie je riedeny koh.. takze dostat to u nas a tie tvoje linky si idem pozriet..

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Aj môj KOH je v podobe vločiek, nie je riedený vodou, len z nejakého dôvodu sa často predáva v menej čistej podobe. Teda sú to vločky, ale majú len 85% obsah KOH

    Obrázok tu:

    http://evikevik.blogspot.com/2011/07/bezpecnostne-zasady-pre-pracu-s-naoh.html

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Evik, jasne, uz vidim... skusim teda najskor kupit ten 85perc. a z tej stranky co si mi dala.. dakujem inak za tvoje recepty, vela mi to dava a uz som par veci aj darovala.. este mi vies poradit, cetyl alkohol asi nie je prirodny emulgator, hm?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Teraz neviem, či sa pýtaš, či je to emulgátor, alebo či je prírodný, alebo oboje.
    Cetylalkohol bohužiaľ nie je emulgátor - je to cenená zložka v kozmetike, dáva krémom a telovým mliekam hladkejšiu a hustejšiu štruktúru a zvlhčuje. Používa sa aj ako nosič aktívnych zložiek, vďaka nemu preniknú lepšie do pokožky i do vlasov (použitie v kondicionéroch). Je úplne neškodný a vyrába sa z palmitovej kyseliny (tá sa nachádza v palmovom alebo kokosovom oleji napríklad).
    Osobne ho považujem za podobnú zložku ako mydlo - mydlo sa tiež v prírode nenachádza, ale ľahko vyrobí a je neškodné.
    Aj keď cetylalkohol sa v prírode možno v nejakej forme nachádza...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ak si môžem dovoliť dodať, tak cetylalkohol je aj podporný emulgátor, hlavne emulzií o/v
    A je to úplne bezpečná a prírodná látka, pretože je súčasťou pokožkových tukov.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Evik, lebo Ivan, co si dala link ze predava zlozky na kozmetiku to ma zaradene medzi emulgatormi.. tie su problemom dostat tu na slovensku.. kupila som si nejaky minule z inej stranky, ale ten pan mi ani nevedel povedat co to ma za emulgator ani nazov, nic.. ako vytvoril hladky krem, hydratacny, ale neviem co to vlastne je a tak to nepouzivam.. Maťa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Norbon a skusal si ho uz pouzit v nejakom kreme?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. To bude asi preto, lebo sa označuje za ko-emulgátor, teda v pôsobení s iným emulgátorom, ale samostatne ako emulgátor nefunguje, teda, rozhodne nie pre emulzie olej vo vode, čo je väčšina krémov. Na emulzie voda v oleji som ho neskúšala.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. nasla som emulgator rheosol, moze sa pouzit do prirodnej kozmetiky?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Rheosol je skupina emulgatorov, ktore by som teda rozhodne nenazvala prirodne... su to rozne akrylaty a podobne, pozri sem:

    http://aechemie.com/?page_id=2

    cisla 240-246

    Ta ista firma vyraba prirodnu alternativu s nazvom Natursol, ale nepoznam vobec

    http://www.rheosolutions.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  13. hm, to si ma nepotesila, to si asi fakt cez kamosku objednam asi olivem.. ja nechapem, ze to u nas nedostat...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Poznam firmu, ktora predava emulgatory aj fyzickym osobam a je v BA ale problem je v tom, že najmenšie balenie je 25 kg, čo stoji 167 €.
    Maju aj dobre prirodne emulgatory na baze prirodych tukov atd.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. no to je fakt vela 25kg, to by sa muselo rozpocitat na pocet zaujemcov, urobit nejaka objednavka, rozoslat.. ak by si sa toho ujal norbon...

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Norbon, ako sa ten dodávateľ volá? Možno by sa toho ujal Ivan, myslím, že zháňa dodávateľa prírodných emulgátorov.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Volá sa Finecon

    http://www.finecon.sk/p/Suroviny-pre-kozmeticky-priemysel

    ale niesu tam ceny...treba napisat email
    ja som as informoval a najvhodnejsi je TEGO care PSC 3 194 € / 25kg s DPH

    to vychadza na 3,88 / 500 g
    co je v pripade pouzitia v konc. 5%
    na 10 kg kremu.
    Ja to urcite nemozem kupit lebo som student a 194 € nemam.



    http://dir.skininc.com/detail/tradeName.html?id=20552

    http://www.olionatura.com/2011/01/17/tego-care-psc-3-teil-1/

    ma HLB 11

    oni predavaju aj vela inych emulg. s nizsoou hodn. HLB aby sa dala nakombinovat vhodna hodn. HLB zmesi emulgatorov
    kedze napr. vyzadovana HLB pre vascinu rastl. olejov je 7

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Evik , kto je Ivan ?

    Ma nejaku internetovu stranku s tym co ponuka ?

    diki

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ivan je výrobca mydla z kozieho mlieka a prírodnej kozmetiky a práve rozbehol aj distribúciu zložiek pre domácu kozmetiku a mydlo. Nejaké produkty nájdeš tu:

    http://www.sashe.sk/farma.Slobody

    ale normálne stránky má ešte len vo vývoji. Cenník ale už má hotový, ak chceš vedieť čo má, napíš mu na

    i.c@centrum.sk,

    pošle Ti ho. Skúsim mu preposlať Tvoj odkaz na dodávateľa.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. evik, to je super napad preposlat to ivanovi.. mozno by to objednal a urcite by sme od neho kupili..

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Uz som mu to hovorila, vraj ma aj dodavatela na Olivem 1000, tak dufam, ze som to dobre pochopila a ze to vyjde, to by bolo!

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Ahoj Evi,dlouho jsem se neozvala,ale dělala jsem různé pokusy,ale teda nedopadly...,při výrobě tekutého mýdla(šamponu),jsem přišla o hrnec-multifunční hrnec s funkcí pomalého hrnce,KOH uplně rozežral povrch,výsledné mýdlo obsahuje částečky teflonového povrchu,nevím jestli to radši nemám kvůli tomu vyhodit.Hrnec pujde určitě..... .Mýdlo je poměrně hodně tuhé a špatně se ředí,také není po rozpuštění čiré,ale nevím,kvůli tomu teflonu,jestli má vůbec smysl do něj investovat další práci.Moc díky Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ahoj Markéta, no to je teda pech... mrzí ma, že si prišla o hrniec, to si v ňom mydlo miešala od začiatku, alebo "len" varila? Len tak pre budúcnosť, aj keď ja by som teflónový hrniec veru neriskovala.

    Čo sa týka mydla, to že nie je po rozpustení priesvitné pravdepodobne znamená, že si nedala dosť KOH, aj keď to tiež záleží na recepte (a čistote KOH). Ak si dala veľa tekutých olejov, tak je viac pravdepodobné, že bude kvôlie nezmydliteľným zložkám mydlo matné. Takisto ak ho rozpúšťaš v nedestilovanej vode, tak je zakalené. No a takisto, ak je zakalené aj po rozpustení v destilovanej vode, tak ho nechaj ešte týždeň-dva odstáť, ono sa pravdepodobne vyčíri.

    Ono to KOH mydlo sa tiež nerozpúšťa extra jednoducho, ale zovretím sa to urýchli.

    Ja by som Ti radila ho rozpustiť a prefiltrovať ten teflón cez nejakú gázu.

    Mohla by si podrobnejšie napísať postup a recept?

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahojky Evi,co se receptu týče tak jsem zkusila tuto kombinaci 770g kokosový olej,70g ricinový,100g jojobový a 60g avokádový,KOH 256g 90% a vodu destilovanou dvojnásobek KOH,postup jako u mýdel zastudena,smícháno při asi 30-35 stupních a poté zahříváno asi 4 hod na 92 stupních.Trochu jsem zkusila rozředit,nebylo to tedy vůbec čiré,ale pěnilo to úžasně,ovšem zapomněla jsem neutralizovat kyselinou citronovou,takže na vlasy to byla hrůza.....Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Možno ani nepotrebuješ neutralizovať, skúsila si test Ph? Inak na vlasy je akékoľvek mydlo samo o sebe hrozné, pretože je alkalické, treba si ich potom dobre opláchnuť v octovej alebo citrónovej vode.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Chtěla bych se zeptat, zda tento kokosový šampon(mýdlo), přímo v této formě lze používat dlouhodobě na rychle se mastící vlasy. U tuhého šamponu jsi psala, že se ti vlasy mastí stejně jako u kupovaného v drogerii :-(. Budu zkoušet ještě marocký jíl, prý je super, tak jsem zvědavá, ale tohle mě láká více. A kyselý kondicioner už jsi dělala, jak jsi psala, že máš zatím od Lush...

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Koukala jsem teď, že nezveřejňuješ anonymy a já myslím jsem se v obou svých dnešních komentářích nepodepsala. Omlouvám se :-). Anna

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Ahoj Anna, teraz keď si sa predstavila, tak som ich zverejnila. Neviem, ako píšem, 100% kokosové tekuté mydlo sa mi dlhodobo nezdá až také úžasné. Tiež sa mi rýchlo mastia vlasy, možno pri tomto mydle to nie je až tak rýchlo, ale zas sa mi nepáči kvalita vlasov. Najlepšie je asi striedať riešenia. Na kondicionér sa chystám teraz, zatiaľ som moc neskúšala.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Ja som používal na riad tekuté mydlo. Tuším, že nebolo úplne 100%, ale väčšina bol kokos a jeho odmasťovacia sila by mohla byť aj lepšia. Viac mastný riad mu veľmi nešiel resp. ťažšie a ostávala potom aj hubka taká mastná. No proste rozhodne chcelo by to zlepšiť odmasťovaciu silu, nemohol by pomôcť SCS na lepšiu odmasťovaciu schopnosť a zároveň aj penu? Znášal by sa SCS s mydlom? Predpokladám, že by sa mohli znášať, SCS by sa rozpustil vo vode, ktorou by sa mydlo rozriedilo. Máte s tým niekto skúsenosti?

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Ahojte,
    robím svoje prvé tekuté mydlo a mám na testovanie ph iba papieriky. Aké ph by malo mať to výsledné mydlo? A aké to má výhody testovať to fenolftaleínom? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Ahojky,

    skúšala vyrobiť toto kokosové tekuté mydlo. Len asi som dala málo KOH, lebo som si myslela, že je 100%. Kúpila som ho z PG a asi je len 85%. Malá vzorka bola priehľadná ale veľká kopa už nie. Rozpúšťala som to 3 dni, asi je tam chyba v pomere mydlo: dest voda 2:1. Ja som nakoniec dala 1:2.Používam ho na riad. Ešte z neho trošku ostalo, tak by som chcela z neho vyrobiť i prací gél. V mnohých návodoch pridávajú i Bórax na dezinfekciu, tak teraz neviem či ho používať na pranie či nie. Táto stránka je užasná, bola som tu asi pred rokom a teraz toho je oveľa viac. Len keby som mala toľko času. Je to úžasný koníček pre ženy, všetkým odporúčam. Tiež som chemik a som proti chémii, z toho sú všetky choroby.Pozdravujem Evku, nech sa drží a začne i niečo predávať.Ahoj Zana

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Ahoj,
    prosím o radu. Vše se mi povedlo až do fáze pasty (test na průhlednost je ok) a teď nejsem schopný pastu rozpustit v dest. vodě. Když to zahřeji a začnu míchat, tak to hodně pění až z toho zůstane taková napěněná hmota.
    Dík za rady David.

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Ahoj David, nesmieš miešať, len občasne a musíš mať trpezlivosť. Zahrievaj, nechaj prevrieť, a potom skorej rozdrcuj nerozpustené mydlo o dno a okraje než miešaj. Zbytok nechaj cez noc ak nemáš trpezlivosť pri tom stáť.

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Ahoj Evka,

    skusala som si vyrobit tekute kokosove mydlo (lebo chcem vyskusat prat prado a aj riad podomacky vyrobenymi prostriedkami).
    K uspesnemu vytvoru som sa nakoniec dopracovala, ale niekde na zaciatku som urobila chybu a chcela by som vediet aku. Pri zmiesavani oleja a luhu sa mi zmes nechcela spojit. Robili sa mi akesi izolovane granulky. Nakoniec ked som po 20min neuspesneho rucneho miesania vzala do ruky mixer, tak po dalsich 20min sa cast hmoty spojila a zgrcla a cast zostala vo forme oleja. Kedze s vyrobou mydla mam len malo praktickych skusenosti a nevedela som co s hmotou, tak som ju nakoniec dala ohrievat do vodneho kupela, kde po 4h za obcasneho miesania sa zmenil stav hmoty a hmota sa mi cela spojila do jednej masy a vedela som dalej pokracovat v procese jej ohrievania a neutralizovania cez gelovu fazu.
    Neviem aku chybu som urobila pri vmiesavani luhu do oleja. Ci som priliala luh prilis rychlo do oleja, alebo som nedobre miesala zmes, alebo som to urobila pri zlej teplote. Ty si pisala o teplote medzi 50-60 st.C. Ja som sa v jednej knizke docitala ze netreba cakat kym luh vychladne a ze sa moze ihned zmiesavat s olejom. Tak som zmes spajala pri teplote cca 70 st.C (aj olej aj luh mali taku teplotu).
    A tiez som nemala pomer KOH a vody 1:2 ale urcite menej (podla soapcalc).

    Dakujem za rady, Katka.

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Ahoj Evik, prosím ťa ako sa dá zahustiť toto tekuté kokosové mydlo? Bežné spôsoby ako soľ alebo xantánová guma mi vôbec nefungujú na hocijakú kombináciu olejov v tekutom mydle ak je tam aj kokosový olej. Pri jednotlivých ako napr. olivový alebo slnečnicový mi zahusťovanie fungovalo. Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  36. ahoj evka, pri malej vzorke po troch
    hodinach bol roztok priesvitny ale ked som
    skusala namiesat tekute mydlo
    nepodarilo sa mi roztopit mydlovu hmotu
    v dest. vode,...

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Supr návod, děkuji moc:) Chci se zeptat na případnou konzervaci, jak řešíte? Díky Ivet

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Dobrý den, rád bych se připojil k diskuzi.
    Vyrábím pastu na tekuté mýdlo (kokosový, palmový+KOH) Vařím ve vodní lázny, nejdříve jsem zkoušel teploty kolem 70 C, ale to nefungovalo. Nyní zkouším vyšší teploty (85-95 C), a zdá se mi to lepší. Už to vařím cca 10 hodin a stále je voda zakalená.

    Kde může být chyba?

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Dobrý den, mám dotaz k výrobě pasty. Po vaření cca 3-4 hodiny zkouším pastu a je průhledná. Pastu odstavím, nechám do rána vychladnout. Ráno naředím vodou a po rozpuštění je voda jako bych do ní přidal perleť. Když zkouším PH, je okolo 12. Když zkusím na ruce, tak je to jak žíravina (stejně, jako když děláte tuhé mýdlo a hned po ztuhnutí se umyjete). Poradíte mi? Děkuji, Pepa

    OdpovedaťOdstrániť