utorok 24. januára 2012

Mydlárska aktivita

Tento nápad som videla kdesi na francúzskom blogu a strašne sa mi zapáčil.
Princíp je nasledovný - vyberie sa jedno zaujímavé mydlo, a mydlári/mydlárky účastniaci sa aktivity majú za úlohu vyrobiť mydlovú kreáciu, ktorá by to pôvodné mydlo buď:
1) kopírovala, alebo sa ním
2) inšpirovala 

Je to zaujímavý spôsob ako sa pokúsiť pohrať so zložením, farbami, vôňami a postupom, a zistiť, že to možno vôbec nie je také jednoduché ako by sa na prvý pohľad zdalo, a zároveň objaviť niečo nové...




Mydlo, ktoré som pre túto aktivitu vybrala vidíte na obrázku, veľmi sa mi páčia tie farby a design. Jablkovo-škoricová vôňa je navyše moja slabosť, takže to bola pre mňa jednoznačná voľba.

Originálnu stránku nájdete tu: http://www.etsy.com/listing/32868164/apple-jack-handmade-cold-process-soap


Ja sem prekladám popis a zloženie:

"Svieža vôňa jesenných jabĺk prehriata dotykom pomarančovej kôry, muškátového orieška, škorice a klinčeka, pripomínajúca chladné jesenné dni, vozenie sena a horúci jablčný mušt!"

Zloženie:
Olivový olej, destilovaná voda, palmový olej, olej z palmových jadier, kokosový olej, olej z ryžových klíčkov,  hydroxid sodný, avokádový olej, vôňa, kakaové maslo, ricínový olej, bambucké maslo, aloe vera šťava, oxid titaničitý, mletá škorica, mika, tussah hodváb a železitý oxid.



K tomu zloženiu jedna dôležitá vec - ak niekedy budete uvádzať zloženie mydla, tak toto uvedené hore je nesprávne. Mydlo je konečný produkt reakcie medzi olejmi a hydroxidom, v podstate by tam žiadny NaOH ostať nemal, a tak preto buď píšte: zmydelnené oleje:... a zoznam olejov, alebo potom popíšte priamo sodné soli: sodium olivate, sodium palmitate, sodium palm kernelate....v slovenčine z toho vyjde taká zmes divotvorných názvov ako: olivan sodný, palmitan sodný, ... :)
Prípadne napíšte sodná soľ olivového oleja, palmového oleja...

No a aby som trošku pomohla so zložkami:

železitý oxid - je červené minerálne farbivo - predpokladám, že to použili na tú spodnú vrstvu

mika - je typ perleťového farbiva - netuším, možno tá tenká hnedá vrstva?

oxid titaničitý - je to oxid titánia a používa sa v kozmetike a mydlárstve pre svoju bielu farbu ako pigment - ak chcete mať biele biele (to opakovanie je naschvál) mydlo, prípadne ak si chcete byť istí, že Vaša farba bude mať vo výsledku požadovaný odtieň a nebude zasiahnutá prípadnou prirodzenou žltou farbou mydla

tussah hodváb - áno dámy a páni, do mydla sa v dnešnej dobe pridáva dokonca aj hodváb - rozpúšťa sa priamo v roztoku hydroxidu sodného a mydlu vraj dodáva taký... no hodvábny dotyk - ja som to ešte neskúšala, zdá sa mi to už také ... prepašmané, ale ktovie?

Ak si vyberiete mydlo okopírovať, ani tak netreba aby obsahovalo všetko z jeho zloženia, vlaste stačí len ten vzor a vôňa -aj keď tá sa ťažko určuje, keď mydlo nemáme v ruke, ale môžeme si ju podľa toho popisu celkom dobre predstaviť

No a inšpirácii sa medze nekladú, ale musí byť jasné prepojenie s motívom (či už vzorom, vôňom, zložkami a podobne) mydla!

Pošlite mi prosím potom fotky svojich výtvorov a popis výroby na môj email (evkastar@gmail.com) a ja všetky uverejním v jednom z budúcich blogových príspevkov. Dáme si na to tak zhruba dva mesiace?

Ja sa samozrejme takisto pripájam, už sa teším, a prosím, nechajte k príspevku komentár, ak Vás to zaujalo a zapájate sa do aktivity!

Prajem pekný (mydlársky) deň!






7 komentárov:

  1. ja by som velmi chcela aby sa Evik pokusila vyrobit olivove mydlo s olejom z bobk. listu (Alep, zo Syrie). a dalej cierne marocke mydlo (savon noir) z ciernych oliv, ma konzistenciu zele. neviem ci sa o to niekto pokusal, a ci niekto ziskal recepty. ale ak ano, bolo by to super, pretoze tieto mydla detoxikuju a liecia, pouzivaju sa uz starocia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. "Apple Jack" má fantastický design..

    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No hej, čierne mydlo, na to je celý špeciálny postup, raz som sa dívala na dokument, zásadu na zmydelnenie extrahujú zo spopolnených listov akejsi rastliny - už neviem, banánovník? - a potom sa to mieša s olejom a necháva niekoľko týždňov vyzrieť, je to taký šamanizmus:)

    Neviem, či je to celkom jasné, ale pre aktivitu som myslela, aby sme sa zamerali na toto konkrétne mydlo - Apple Jack - ten design je naozaj originálny!

    Ale vďaka za nápady, zatiaľ mám na stole niekoľko projektov, takže asi sa tak skoro k výrobe čierneho mydla nedostanem. To už bude jednoduchšie ten olej z bobkového listu - tu som videla jednoduché recepty domácej výroby tohoto oleja niekoľkonásobnou maceráciou suchých listov v oleji - v tomto prípade teda v olivovom!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evik, magnifiques savons ! Bravo !

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Colchique,ce ne sont pas les miens, je les avait choisi pour une activité, il faut essayer les copier ou s'inspirer avec! Je trouve le design magnifique aussi!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. chcela by som k tomu zloženiu. Je ešte možnosť uvádzať na mydle takto: Vyrobené z olivového oleja, kokosového oleja... vody, hydroxidu sodného...atd. Čo myslíte, čo je lepšie, toto, alebo to čo píše Evik, ako sodná soľ oliv oleja.... a potom už vodu a hydroxid neuvádzať? Alebo vodu asi áno, tá sa celkom celkom neodparí. Ľ.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Neviem ci existuju nejake oficialne doporucenia znacenia vyrobkov na Slovensku, ale hydroxid sodny by v zlozeni nemal figurovat, pretoze sa tam uz nenachadza. Ja by som asi napisala: zmydelneny olivovy, palmovy, kokosovy olej, a akekolvek dalsie prisady. Voda tam sice je, ale este som nikde nevidela ju uvadzat. Myslim, ze to kupujuceho len zmiatne.

    OdpovedaťOdstrániť