utorok 21. februára 2012

Citrusový ochranný krém na ruky

Ďalší ochranný krém na ruky, ktorý je pomerne mastný, ale obsahuje regeneračný avokádový olej a olej z pšeničných klíčkov. Ako doplňujúci olej som použila olej zo sladkých mandlí, ktorý sa často používa ako nosný a doplnkový olej, pretože je veľmi jemný, ľahko sa vpíja do pokožky a nemá výraznú vôňu.
Recept som odvodila z www.aroma-zone.com, kde kupujem svoje emulgátory, a tentokrát som sa rozhodla použiť Emulgačný vosk Olive protection(INCI názov: sorbitan olivate).



[Čo je to INCI? - je to skratka od International Nomenclature of Cosmetic Ingredients,  v preklade Medzinárodná nomenklatúra kozmetických zložiek. Jedná sa o štandardizované názvy chemických komponentov, aby bolo každému jasné, o čo sa jedná. Prečítajte si zloženie akýchkoľvek kozmetických výrobkov, všetky ju používajú. U emulgátorov je to veľmi dôležité, pretože každý výrobca si môže svoj emulgátor nazvať ako chce, ale pre nás, ak chceme zistiť ako daný emulgátor nahradiť je dôležité vedieť jeho zloženie. A to je práve INCI.]

Dôvody sú tri: 
1) Jedná sa o dobrý emulgátor voda v oleji - čo je presne typ ochranného krému
2) Je to prírodný emulgátor - ester mastných kyselín olivového oleja a sorbitolu (sladidlo pre diabetikov)
3) Dá sa relatívne jednoducho vyrobiť doma, a preto som chcela vyskúšať, akú má mať výsledok s použitím originálu konzistenciu.
[EDIT 27.5.2013 - nedá sa tak jednoducho vyrobiť doma...]



Pomery na stránkach aroma-zone boli nasledovné:


10% Olive protection (INCI: sorbitan olivate)
60% Rastlinný olej
29.4% Voda
0.6% Konzervant


Na 100g krému

Olejová fáza
30g avokádového oleja
20g oleja z pšeničných klíčkov
10g oleja zo sladkých mandlí
10g olive protection (emulgátor)

Vodná fáza
29.4g destilovanej vody

0.6g extrakt z grepfruitových jadierok (konzervant, ale jeho účinky boli spochybnené)

10 kvapiek EO citrónovej trávy (lemongras)
10 kvapiek EO bergamot

Postup za tepla ako pri ktoromkoľvek z krémov - rozpustiť emulgátor v olejoch, zahriať na 50°C, zohriať vodnú fázu na rovnakú teplotu a pomaly za stáleho miešania vliať do olejovej fázy. Miešať až do úplného vychladnutia (to je dôležité, inak sa emulzia oddelí).  

EDIT 27.5.2013 Konzervant pridajte až po vychladnutí, inak riskujete, že stratí účinnosť.


Použila som avokádový olej, ktorý bol veľmi zelený a mal dosť výraznú vôňu. Naštastie ju prekryli esenciálne oleje. Krém ale ostal žltozelený vďaka zelenej farbe avokádového oleja a hnedožltej oleja z pšeničných klíčkov.

POZOR - lemongrasový olej môže spôsobiť u citlivých osôb alergie!

Krém je veľmi mastný, používam ho ale aj na tvár, potom však, pretože nemám rada mastnú pokožku, odstránim prebytok papierovou vreckovkou alebo uterákom. Inak je takisto výborný na suchú pokožku po sprchovaní.

11 komentárov:

  1. Ahoj Evi,nemám potřebné jazykové vybavení(překladač celkem pomůže),ale nadchnul mně odkaz na stránku aroma-zone.com,mám pár otázek zasílají i do zemí mimo Francii?,platba by pak byla asi kartou?,jako např.lush? Zkusila bych to,protože tady zatím moc nabídka není.Mám za sebou pár pokusů i s krémy a zatím se mi to pořád odděluje(voda olej).Díky Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Markétka,

    áno posielajú aj do zahraničia, platiť sa dá online kartou, a čo je najlepšie, že ak objednáš nad 59 EUR, tak máš poštovné v Európe zdarma - a objednať nad 59 EUR je naozaj jednoduché...

    Ktoré recepty si skúšala, niektoré z mojich sa Ti oddeľujú?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Použila jsem tenhle emulgátor SAECARE ATH 2g ve 40ml destil.vody,potom přidat 60 ml jojobového oleje s rozpuštěným Q10 a EO ze slaměnky(helichrysum) byl jeden co se nedobře spojil a potom stejný emulgátor 2g 60ml dest.vody a 40 ml avokádového oleje,totéž,tak nevím jestli není problém v tom emulgátoru,protože mimo toho,že je to emulgátor za studena,jsem u něj bližší informace nenašla,než si objednám z aroma-zone ,tak ještě zkusím lecitin...,ten jsi použila v některém receptu,možná to tentokrát dopadne dobře.Moc díky Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Aha, tak to sa vysvetľuje - v prvom prípade si mala 60% oleja a 40% vody, ale to je emulzia voda v oleji. Neexistuje emulgátor, ktorý by emulgoval voda v oleji a zároveň olej vo vode. Ten emulgátor Ti dobre zemulgoval ten druhý krém - olej vo vode, pretože je určený na tento typ emulzií.

    Akurát ja by som ho do prírodnej doma vyrobenej kozmetiky rozhodne nepoužívala, pretože obsahuje snáď tie najhoršie chemikálie, polyakryláty a etyloxované estery:
    Sodium Polyacrylate, Ethylhexyl Stearate, Trideceth-7

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak to je celkem síla,už se tedy nedivím,že u něj nebyl bližší popis v eshopu,jenom mně mrzí,že zároveň vyhodím i dobré suroviny.S lecitinem to pujde v obou typech emulze?Jinak jsem ti opravdu vděčná za info o tomto emulgátoru,protože máš pravdu v tom,že rozhodně nechci používat takovou chemii.Štve mně nesolidnost toho obchodu,neposkytnout ani základní informace k něčemu takovému,jenom doufám,že to není záměr.Ještě jednou díky Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja si myslím, že to nie je zámer, tu je výroba kozmetiky v plienkach, ľudia o tom moc nevedia, je to všeobecný obchod pre kutilov, tak tam proste chceli mať niečo na výrobu kozmetiky, ale viac sa už nezaujímali o zloženie.
    Lecitínov je veľa typov, obvykle sú ale na emulzie voda v oleji (teda viac percent oleja). Takže ten Ti zas nezemulguje dobre olej vo vode, aj keď záleží na lecitíne. Vždy ale platí, že ten istý emulgátor nie je schopný vytvoriť oba typy emulzií.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak jo,děkuju.Zkusím,tedy než si objednám,využít ten lecitín(mám granule z lékárny,rozmíchat podle tvého návodu šel hezky).Do toho obchodu jim zkusím napsat komentář,je pravda,že pán se snaží mít tam toho co nejvíc a potom mu něco uteče.Přeju hezký víkend Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobrý den,

    nejdríve bych vám chtěla poděkovat ze tento super web - stal pro mě zdrojem inspirace při mých domácích "pokusech"

    Chtěla bych zaroveň poprosit o radu s výrobou krému:
    používám oleje nebo bambucké máslo a včelí vosk, jenže výsledek vždy vypadá jako velmi mastná mast.

    Neměli byste prosim tip, jak z masti udělat krém, tedy jak ji "odmastit" a pravděpodobně do ní dostat vodu či něco jiného aby se ten tuk trošku naředil ?

    děkuji
    Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dobrý deň Zuzana,

    správne si odhadla, že pre odmastenie je dobré pridať vodu. No a vodu s olejom spojíme len pomocou emulgátora, iná cesta nie je. Viac som o tom písala v poste Ako (ne)uspieť pri výrobe pleťového krému, prípadne návod nájdeš v hociktorom recepte, kde mám vodnú i olejovú fázu - to sú takmer všetky, vrátane tohoto - aj tu ak si všimneš, používam emulgátor. Takisto sa oplatí pozrieť na fórum výroby kozmetiky do zložky "recepty".

    OdpovedaťOdstrániť
  10. chcela by som sa opytat ci neplanujes nejake kurzy ohladom kozmetiky? lebo je lepsie raz vidiet ako 100 krat o tom citat...a druha otazka je dostat niekde aj na SR emulgacny vosk??? Kamarat by chcel vyskusat, ale mne sa neoplati objednavat az z Fr kvoli par gramom toho vosku...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Snowlady, kurzy zatiaľ neplánujem, nemám na to čas, ale plánujem nahrať nejaké videá, tak dúfam na to čoskoro nájdem čas. Čo sa týka emulgátorov, zatiaľ som nenašla na Slovensku žiadneho dodávateľa, ktorý by ponúkal emulgátory prírodné. Nádej je Ivan, už má dodávateľa, len neviem kedy to rozbehne...

    OdpovedaťOdstrániť