streda 11. apríla 2012

Mydlo s medom, hodvábom a mliekom.


Áno ja viem, už som mydlo s hodvábom označila za prepašmané. Ale keď som mala možnosť ho vyskúšať a prečítala som si, že mnohí mydlári keď ho raz vyskúšali, tak už naň nedali dopustiť, tak to inak nešlo.

Spojila som hodváb s medom a mliekom, tak akosi mi to šlo dohromady. No a navyše som vyskúšala novú formu, ktorú som dostala ako darček na Vianoce, vo forme medového plástu s včielkami.

V tomto recepte som takisto vynechala palmový olej, ktorý je neekologický a hustú penu som nahradila arašidovým olejom. Pevnosť, ktorú som touto výmenou stratila som vykompenzovala pridaním kakaového masla.

Vo výsledku musím uznať, že hodvábne mydlo je úžasne "dekadentné" :)





Recept

400g Olivového oleja z výliskov
300g Kokosového oleja
200g Arašidového oleja
100g Kakaového masla
  33g Práškového mlieka

380g Destilovanej vody
142g NaOH
    1g Tussah hodvábu (majú na Murumuru.sk)

V stope
  20g Medu


Teploty pri miešaní: 42°C - oleje, 37°C - roztok NaOH

5% pretučnenie

--------------------------------------------------------------

Postup:
1) Hodváb sa rozpúšťa v roztoku NaOH. Prečo? Asi je to jednoduchšie ako v oleji. Takže, odmerajte hodváb a potom ho zamiešajte do roztoku NaOH (teda najprv rozpustite granule a až potom pridajte nastrihaný hodváb)
Toto je 1g hodvábu, ktorý som rozpustila v NaOH.

Nastrihaný hodváb v NaOH roztoku.


Rozpustený hodváb v NaOH
2) Mlieko v prášku sa podľa návodu Anne L Watson v knihe Milk soapmaking má rozpustiť v olejoch, aj keď teda musím priznať, že ho treba poriadne rozmixovať a mne sa to nepodarilo, takže som mydlo oleje nakoniec musela prepasírovať cez sitko pri nalievaní do formy. Takže nabudúce ho rozpustím v troche vody a potom ho pridám v stope.

3) Po zmiešaní olejov a roztoku NaOH v stope som pridala med a všetko naliala cez sitko do formy (kvôli nerozpustenému sušenému mlieku).

Nepridávala som žiadnu vôňu, predpokladala som, že a bude viac voňať medom, ale nestalo sa. Neviem prečo, ale vonia tak trochu ovsene :)





Bolo zaujímavé sledovať, ako mydlo z kvádrovej formy stmavlo, zatiaľčo mydlo vo forme s včielkami, ktoré som vybrala neskôr bolo svetlé. Na vzduchu neskôr stmavlo na tú istú farbu.

Ako mydlo pení po 4 týždňoch zrenia som natočila na toto video. Predpokladám, že pena je hustá hlavne vďaka medu, ktorý obsahuje cukor, ktorý je z tohoto pohľadu dobré rozpúšťadlo mydla a preto mydlo vo vode dobre pení (a preto je aj hlavnou zložkou mydla priesvitného). V každom prípade, popri pene, alebo aj vďaka nej?, mám naozaj hodvábny pocit na rukách. Ale aby som bola objektívna, musím vyrobiť jednoduché mydlo s hodvábom a bez neho, to bude ďalší experiment :)

28 komentárov:

  1. V oleji by sa hodváb nerozpustil vôbec ;) Hodváb je bielkovina, roztok NaOH ho hydrolyzuje na kratšie reťazce, až na aminokyseliny. Tie potom na pokožke vytvárajú film, ktorý zadržiava vnútri vlhkosť. S medom je to dobrá kombinácia ;) Podobne pôsobia v mydle hydrolyzované ovsené, sójové alebo mliečne proteíny alebo aj vajce - či už celé alebo iba žĺtok ..

    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak toto mně zaujalo hodně,už jsem napsala do doporučovaného e-shopu,jestli posílají do čech.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak už se mužu těšit na hedvabi(pan Ivan je úžasný,díky za doporučení).Mysliš Evi,že má smysl přidat do mýdla i mateŕi kašičku,nebo ji reakce s NaOH znehodnotí?Diky Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak hlásím,že mám vyrobeno a jsem zvědavá jaké bude.U tohoto receptu jsi použila plastovou formu,tak se chci zeptat na tvoje zkušenosti.Nejsou zrovna nejlevnější a už se mi podařilo jich několik zrušit :-( .Nejde mi to zaboha vytáhnout a nakonec mi popraskaly,takže po dvou použitích jsem je vyhodila.Díky Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Markétka!

    Asi záleží od druhu plastu a jeho kvality, neviem čo si s nimi robila, že Ti praskli, od koho máš formy?

    Klasicky sa mydlo vyberá tak, že po stvrdnutí ho dáš do mrazničky na cca 20 minút. Potom formu vytiahneš, otočíš dnom nahor a oteplením plastovej časti a váhou hmoty mydlo samo vypadne z formy.

    ALE!!!!

    Všeobecne, moja skúsenosť je, že do plastových foriem treba dávať len mydlá, ktoré rýchlo stvrdnú, teda obsahujúce palmový a kokosový olej, prípadne s kakaovým maslom alebo včelím voskom. Inak môže človek čakať aj týždne na odparenie vody, čo je zložité cez plast, práve tam kde sa má odpariť voda aby sa dalo mydlo odlepiť , tak sa presne neodparuje, a na druhej strane tam kde je forma otvorená mydlo vyschne, vytvorí si takú kôôrku, a cez ňu sa takisto zle vyparuje...

    Mám čerstvú skúsenosť s levanduľovým mydlom - 25% kokosového oleja, 75% olivového oleja.

    Štyri dni som čakala na stvrdnutie - aj mrazničku som skúšala, niekoľkokrát, obvyklý postup nezaberal. Nakoniec som ho pokrájala, aby sa vzduch dostal aj dovnútra a mohlo sa odparovať. Násilím so vytiahla jednu kocku a nechala deň ležať a potom som už opatrne, s pomocou noža povyťahovala aj zbytok, ale presne - mydlo bolo neuveriteľne mäkké ako pasta tam kde sa dotýkalo plastu, zatiaľčo napovrchu kôrka....

    Poučenie - do plastov nedávať mäkké mydlá, počkať aj dva-tri dni, a potom ho vytiahnuť neinvazívne cez metódu mrazničky.
    Ak nefunguje mraznička, počkať aj týždeň.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Toho jsem se bála,že bude někde zakopaný pes,recept jsem měla 200g palmový,300g kokosový,250g bambucké,50g ricinový a 200g avokádový olej,podle soapcalc by mělo být tvrdé dost,ale jak popisuješ,bylo místy dost mazlavé a poměrně měkké.Snažila jsem se ho vyndat po 24 hodinách,což bylo asi dost brzo.Formy jsem kupovala tady http://gisellamanske.com/,takže zkusím znovu.....Díky moc Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak to máš presne tie isté ako ja - Milky Way molds predpokladám... Mne sa teda ešte nerozpadli, ale ani som ich veľmi nenamáhala.
    Podľa receptu ktorý popisuješ by mydlo malo byť naozaj tvrdé dosť, ale asi treba počkať dva dni. A mrazák je nevyhnutný.
    Prajem veľa trpezlivosti - mimochodom, ja plánujem vyrobiť silikónovú formu z týchto plastových, presne kvôli týmto problémom.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Myslím,že jsou to stejné formy,moc se mi u tebe líbily,tak jsem je hledala a našla jsem jich spoustu,všechny v zahraničí.Taky už mně napadlo si formu okopírovat tímhle "SILIGUM-silikonová 2 složková hmota pro výrobu forem",zatím jsem neměla odvahu.Pokud budeš rychlejší asi dáš info i sem,že.Bez tebe bych měla spoustu špatných pokusů a možná už bych i skončila.Moc dík za to co děláš.Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Určite! Len si musím kúpiť tú silikónovú hmotu. Sú rôzne druhy a ja som raz čosi kúpila, ale nevediac poriadne je to nakoniec len hmota, ktorá slúži len na rýchle vytvorenie negatívu, aby sa doňho vliala hmota, ktorá má vytvoriť daný objekt. Rýchle preto, lebo časom sa táto hmota - forma - v priebehu minút začne zmenšovať.... lenže ja potrebujem silikónovú, čo niečo vydrží! Takisot nesmie byť moc tenká, pretože potom by sa mi prehýbali vzory, ale zas ani moc tvrdá, aby sa to dalo vyklopiť... určite sa podelím so skúsenosťami na blogu!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj! Spravila som svoje prvé mydlo s hodvábom. V NaOh sa mi nechcel hodváb celkom rozpustiť, hoci som ho nastrihala. Ale keď som ho pridala do olejového základu, rozmixovalo sa to. Uvidim zajtra, keď vyberiem mydlo z mliekovej škatule /inú formu som nemala/, ako to dopadlo. Emi

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Emoke, ako to dopadlo? Hodvábu trochu trvá než sa rozpustí, treba pomôcť aj miešaním. Ale ani mne sa nerozpustil úplneô..

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ano trošku dlhšie som musela miešať, kým sa to rozpustilo na 90%. Ostatné som rozmixovala. Už som napkrájala mydlo, dobre drží, ale vôňu esenciálneho oleja zatiaľ ešte necítiť. Trošku mi z mydla vytekal olej. Ale ja som dala superfat nie 25gr-ov kakaového masla, ale 50ml-ov.
    Keď chceš, pošlem Ti fotky. Emi

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Hej, to sa stava, on sa ten olej casom vsiakne. Urcite som zvedava, posli fotku prosim, alebo este lepsie, zaves ju na forum :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Mne sa hodváb rozpúšťal asi hodinu.. Nebol však nastrihaný - chcela som vidieť, ako sa vlákna rozpadnú, aby som si bola istá, že sa rozpustil. Nie celkom - ostali jemné chĺpky.
    Dala som ho takú zvinutú hrčku, veľkú ako hrach, na 1/2 kila olejov.
    Musela som roztok trikrát jemne prihriať na vodnom kúpeli, aby si udržal teplotu nad 43 °C, ktorú som potrebovala na zmiešanie s olejmi...

    duun

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Taak! Vyskúšala som svoje hodvábne mydlo. Dobre sa s ním umývajú ruky, pekne peni, len má jednu velikánsku chybu:( Veľmi rýchlo sa spotrebuje. Bola by som radšej, keby bolo mydlo trošku tvrdšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Dnes som robila prve mydlo s hodvabom. Recept som si upravila. Hmota bola veeeelmi husta, tazko sa davala do formy. Dufam, ze to bude OK. Hodvab ma prekvapil krasnou vonou, no v NaOH sa mi vobec nerozpustil.Dufam, ze mixovanim sa to spravilo. Dam vediet, ake mydlo nam vzniklo o par tyzdnov. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Sisa, hodváb sa musí v NaOH rozpustiť/hydrolyzovať na aminokyseliny. Trvá to dlho - hodinu, možno aj viac, podľa teploty, ale nakoniec sa to podarí. Roztok treba udržiavať horúci. Pokiaľ Ti v roztoku ostali hodvábne vlákna, zrejme sa Tvoj hodváb nerozpustil úplne, ale trochu aminokyselín by si v mydle aj tak mala mať a keďže hodvábu stačí ozaj máličko, bude Tvoje mydlo určite skvelé aj keď vláknité ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. UF! Tak toto som netusila, ze sa musi uplne rozpustit..My sme ho tam nechali zhruba 20minut a boli tam vlakienka.Ale ako pises, dali sme ho dost malo, nastrihany, takze dlhe vlakna tam hadam nebudu.. A NaOH sa moze zahrievat vpohode? :) Vdaka za info! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ja som hodváb nastrihal na jemno , nechal niečo cez hodinu na zoznámenie s hydroxidom a rozpustil sa v pohode. Ani som to celé potom nezohrieval, nepoužívam teplomer a nejak teploty neriešim .

    OdpovedaťOdstrániť
  20. ahoj,Evík,aký olej je ten olivový z výliskov? Je nejaký rozdiel medzi olivovými olejmi? Myslím teraz len rozdiel kvôli mydlu.ďakujem
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ahoj Gina,

    z výliskov je "pomace", ak sa pýtaš a to.
    Rozdiel je, samozrejme v kvalite a zložení, z mydlového pohľadu, olivový olej z výliskov je výhodnejší, lebo rýchlejšie dosiahneš stopu. Je tam tiež odlišný podiel voľných mastných kyselín. V Soapcalcu treba zadať pomace ak máš z výliskov.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. no tak dnes druha skusenost s hodvabom, sice som ho tam nechala dost dlho, aj intenzivne miesala, ale aj tak sa cely nerozpustil..snad sa rozmixoval, neposled sa mi totiz omotal okolo noza mixeru opakovane:)) takze ani rozmixovat.. ale kukala som na mydlo, a nejak sa mi nepozdava, jak keby vrstva olej sa oddelovala:/ a to som dala v stope dokopy 20 g oleja z vlasskych orechov a konopneho na pol kila olejov, tak uvidime akoby povedal steve wonder...

    OdpovedaťOdstrániť
  23. tak ako som predpokladala, mydlo nedopadlo dobre...miestami transoarentne, miestami nie, sialene vlhke, horajsok sa prepadol dovnutra...inak bol recept overeny az na hodvab, preco prabe hodvab v recepte robi tolku neplechu, nevies Evik??

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahoj Evik,
    mám na teba pár otázok.
    Chcem do mydla pridať medovú arómu, kedy ju mám pridať? v stope? a rozmiešať v niečom?
    Ďaľšia otázka je, či môžem namiesto arašidového oleja dať mandľový.
    A ešte či sušené mlieko je normálne mlieko plnotučné na konzumáciu?

    Som začiatočníčka, ďakujem za možno trápne ľahké otázky :)
    Marianka

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Tak, bolo to moje 1. mydlo a žial sa mi nepodarilo :( zložky sa mi pekne spojili, ale na 2. deň, keď som ho išla vyklopiť, naspodu mi stiekol med a celé mydlo bolo mazľavé. Neviem, kde sa mohla stať chyba, všetko som sa snažila si starostlivo pripraviť.
    Mary

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Mary ... Vôbec to nemusí znamenať, že sa mydlo nepodarilo, dúfam, že si ho nevyhodila :) . Ja by som ho ak sa dá nakrájal a nechal zrieť, potom o nejaký mesiac podľa ph zistíš či je ok. Pravdepodobne sa aj vďaka medu pri zmydeľnovacej reakcii prehrievalo, až mohlo v celku dosť tiecť. To čo ti vytieklo med nie je, ale výsledok prehrievania hmoty počas reakcie hydroxidu s tukmi ku ktorému prispajú niektoré oleje ale aj napríklad med. Možno ak je moc mokré by som ho trochu servítkami utrel a nechal zrieť.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Ahoj Evik,
    chcela by som vyskúšat výrobu tohto mydla, no nemam arasidovy olej. Aky mozem namiesto neho použiť? Mam tekutý hodváb http://www.handymade.sk/tekuty-hodvab-10-ml/ len neviem presne, kedy ho zakomponovať do výroby. Som úplný začiatočník, preto si radšej nechám poradit. Dakujem za odpovede.

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Ahoj, Evik.
    Prípadne ktokoľvek, kto by mi mohol pomôcť.

    Snažím sa nájsť tussah hodváb, ale bohužiaľ murumuru ho už nemá a ani na sashe už nie je. Nevedeli by ste mi poradiť, odkiaľ by som ho mohla zohnať? :)

    Ďalšou otázkou na Evu je - pokiaľ pridám do mydla dehydratované mlieko/sušinu, nestratí svoje vlastnosti, napriek tomu, že bolo teda pretvorené na sušené + ho zmiešam s hydroxidom/ stopou? Má to vlatne zmysel?

    Ďakujem vorped! :)

    OdpovedaťOdstrániť