utorok 10. apríla 2012

Veľký test 100% jednoolejových mydiel, časť II - test penivosti

Môj experiment so 100% jednoolejovými mydlami pokračuje. Po dvoch týždňoch som vyskúšala tvrdosť a penivosť mydiel a otestovala pH. Mydlenie som natočila na video.

Mydlá som vyskúšala ešte o ďalšie dva týždne na to, teda po 4 týždňoch, a výsledky boli rovnaké.

Mydlá takisto zmenili farbu - napríklad mydlo z olivového oleja začalo postupne po týždni strácať farbu v bielych fľakoch, až stratilo farbu úplne:




Čo sa týka vône, takmer všetky mydlá stratili vôňu pôvodného oleja, s výnimkou mydla z kakaového masla a bambuckého masla.

Prekvapenia priniesli mydlá z kukuričného, arašidového a ricínového oleja.

Test penivosti mydiel:

Kokosové mydlo - veľké bubliny, presne podľa očakávaní. Takmer bez vône, najbelšie. Test Ph OK.

Mydlo z palmového oleja - hustá pena, aj keď bubliny malé, podľa očakávania. Krémová farba, úplne bez vône. Ph testom neprešlo, pretože vďaka mojej chybe samozrejme obsahovalo 20% viac NaOH než malo.

Mydlo z olivového oleja - vôbec nepenilo, skorej sa v rukách rozkladalo - bolo slizké - takisto podľa očakávania. Zelenkavo-žltá farba úplne vybledla, takisto stratilo vôňu. Ph testom neprešlo, pretože vďaka mojej chybe samozrejme obsahovalo 20% viac NaOH než malo.

Mydlo z kukuričného oleja - pretože sa jedná o olej tekutý a vyživujúci, čakala som podobné mydlo ako z olivového oleja, ktoré nepení.  Bola som však veľmi príjemne prekvapená, pretože mydlo penilo relatívne dobre! Test Ph ale neprešlo - trochu brnilo na jazyku a takisto neprešlo test fenoftaleínom - to som ale očakávala, pretože toto mydlo malo vďaka mojej chybe o 20% viac NaOH.  Bez vône, krémovo biela farba, podobná ako u mydla z bambuckého masla.

Mydlo z arašidového oleja - ešte väčšie prekvapenie, toto mydlo penilo ešte lepšie než mydlo z kukuričného oleja, naozaj bohatá pena, ktorú som nemusela dlho vytvárať.  O arašidovom oleji sa ale takisto píše, že rýchlo podlieha oxidácii a v mydle by nemal byť prítomný viac ako 20%, a pre istotu by sa do mydla mal pridať ako antioxidant aj vitamín E.  Toto môžem len potvrdiť, pretože toto mydlo po dvoch týždňoch už začalo byť cítiť rozloženými olejmi (z 5% pretučnenia). Po 4 týždňoch začalo na povrchu podstatne žltnúť. V každom prípade, pre mňa je arašidový olej odteraz favoritom, pretože jednak má dobré vyživujúce vlastnosti, a jednak dobrú penu (a navyše ho tu vo Francúzsku je dostať kúpiť lacnejšie ako olivový olej). Test Ph v poriadku.

Mydlo z kakaového masla - test Ph negatívny, mydlo je teda v poriadku zo stránky zásaditosti. Stále žlté a stále vonia po kakaovom masle. Je trochu slizké s minimom peny.

Mydlo z ricínového oleja - podľa toho čo sa o ňom píše, ale hlavne z vlastnej skúsenosti viem, že jeho pridanie do mydla zaručí výbornú penu - spomeňte si na recept na 90% olivové mydlo, ktoré pení vďaka pridaniu 10% ricínového oleja... o to väčšie bolo moje prekvapenie, keď toto mydlo vôbec nepenilo!!!  V tejto chvíli si to neviem vysvetliť, musím hľadať vysvetlenie... Farba mierne transparentná biela, nevonia ničím. Test Ph negatívny (teda mydlo je v poriadku).

Mydlo z bambuckého masla - negatívny test jazykom a fenoftaleínom, takže Ph bolo v poriadku. Pena je celkom dobrá, hustá, výživná, ale trošku dlhšie trvalo ju vytvoriť. Žltkasto bielej farby, stále vonia po bambuckom masle.

Mydlo z včelieho vosku - podľa očakávania vôbec nepenilo, vlastne sa vôbec nechovalo ako mydlo, pretože obsahuje menej ako 50% (niekedy len 30 či 20) zmydliteľných látok. Na moje prekvapenie reagovalo alkalicky na test fenoftaleínom (a veľmi brnelo na jazyku!). Myslím, že je to preto, lebo ten môj včelí vosk bol surový, nečistený a nebielený, a množstvo zmydliteľných látok bolo menšie ako 50%, navrhovaných soapcalcom a ktoré som použila na zmydelnenie. Je preto vhodné, ak si experimentálne zistíte hodnotu zmydelnenia toho svojho vosku, hlavne ak ho odoberáte priamo od včelárov.

Mydlo z jojobového oleja - toto mydlo bolo stále v dvoch fázach, na povrchu bola nezmydlená olejová časť, ktorá neobsahovala NaOH - test Ph fenoftaleínom i jazykom prešla bez problémov. Mydlová hmota sama o sebe nepenila, skorej zanechávala voskový pocit na rukách. Takisto bola podobne ako včelí vosk príliš zásaditá, ale toto môže byť tým, že NaOH nemalo možnosť kvôli dvom fázam zreagovať.



Záverom:
Arašidový olej sa stal mojim favoritom pre krásnu penu a vyživujúce vlastnosti, aj napriek tomu, že rýchlo oxiduje, ale to sa dá vyriešiť pridaním vitamínu E. Takisto neviem, ako veľmi bude oxidovať v prítomnosti iných olejov, takže ho budem skúšať.
Kukuričný olej prekvapivo penil lepšie ako olivový, aj keď podstatne menej ako arašidový. Myslím, že je to dobrý olej ako náhrada za olivový alebo za jeho časť.
Prekvapilo ma mydlo z ricínového oleja, pretože napriek mojej skúsenosti vôbec nepenilo! Musím tomu prísť na koreň.
Jojobový olej si viem predstaviť ako výborný olej pre pretučnenie kvôli vysokému percentu nezmydliteľných látok.
S včelím voskom opatrne, dá sa použiť v malých percentách mydle pre dosiahnutie tvrdosti u mydiel s väčšinou tekutých olejov, ktoré by inak boli príliš mäkké.
Mydlo z bambuckého masla je dosť tvrdé, a preto sa jeho vyživujúci efekt na pokožku dal subjektívne ťažšie zhodnotiť. Všeobecne si myslím, že bambuckého masla v mydle netreba veľa aby sa prejavil jeho efekt, asi ho začnem dávať hlavne v stope ako pretučnenie.
Palmový a kokosový olej úplne dostáli svojim vlastnostiam čo sa týka tvorby peny. Nevšimla som si, že by kokosové mydlo malo na moju pokožku vysušujúci efekt, ale je to zrejme individuálne, takisto som ho nepoužívala dlhodobo (čo začnem teraz na skúšku).

Dúfam, že sa Vám tento test páčil, v pláne mám ešte mydlo z olejov prístupnejších, ako slnečnicový a repkový. Takisto olej z hroznových jadierok a avokádový olej.

Zajtra sa s Vami podelím o výsledok svojho pokusu s mydlom obsahujúcich hodváb!

Pozrite ďalej výsledky testu mydiel po 18 mesiacoch - ktoré zoxidovali, ako sa zmenila ich pena, farba a iné vlastnosti?




6 komentárov:

  1. Evi skvělý nápad.Díky Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evik, možno si ani neuvedomuješ,akú veľkú službu robíš nám začiatočníkom.Tvoja stránka je proste úžasná, plná informácií ale čo je dôležité, sú v nej tvoje testy a postrehy,vďaka ktorým sa môžeme vyvarovať niektorých chýb pri výrobe. Naozaj klobúk dole! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som nová, ale je to úžasná stránka a už som urobila svoje prvé mydlo z olivového oleja, kakaového masla a bambuckého masla :D tak som zvedavá ako ho zajtra vyeriem. A zajtra sa chystám na ďalšie...ďakujem za túto prenosnú chorobu...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. veeeeelmi uzitocne a cenne info!!! Vdaka Evik za Tvoju ochotu sa s nimi podelit! to teraz myslim obecne k celemu blogu:) uz mi dorazili ingerediencie, tak som zvedeva...pokusim sa Tvoj know-how uplatnit a dam vediet

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Evik, ako spravne zaciatocnicka sa z Tvojho blogu hlavne vela ucim, tymto dakujem za skusenosti a rady no a nadvazujem na Tvoju poznamku k testu mydiel, ze sa chystas na pristupnejsie oleje v nasich koncinach, neviem, ci sa nieco zadarilo, ak ano, budeme vdacni, ked sa podelis o svoje skusenosti.
    Ale k mojej otazke, skusala som v niektorych receptoch vymenit oleje za dostupnejsiu alternativu (repkovy alebo slnecnicovy), prepocitala som soapcalk, aby som mala spravny pomer NAOH,chcem sa teda poradit, je mozne, ze vdaka tomu mydla po vyzreti velmi "zoschli", teda stratili na vahe? resp. mam do buducna pocitat s tym, ze mydlo po pridani tekutych olejov a po vyzreti - aspon 4 -6 tyzdnov strati susenim cely objem vody, ktory sa pridal pri zmydelneni?
    Alebo este inak, z Tvojich skusenosti, kolko vahy strati mydlo zretim?
    Dakujem vopred za cennu radu a tesim sa na odpoved
    Sponka
    P.S. potvrdzujem, ze som podlahla pozitivnej "mydlovej zavislosti" xi-xi

    OdpovedaťOdstrániť