utorok 24. apríla 2012

Videonávod na používanie SoapCalc


Voila, tak som sa nakoniec rozhýbala a vyrobila videonávod na používanie SoapCalc - kalkulátoru pre výpočet množstva NaOH na výrobu mydla a jeho vlastností. Vysvetľujem všetko na nepreloženej, anglickej stránke, ale ak použijete google translate, stránka SoapCalc sa zobrazí po slovensky. Preklad nie je ideálny, ale postačujúci. Preklad som nepoužila preto, lebo google translate mi stále automaticky nad každým blokom textu ukazoval okná s originálnym textom, čo by veľmi rušilo výklad.

Takisto je to bez zvuku, pretože mi z nejakého dôvodu nefunguje mikrofón - pridala som preto titulky. Dúfam, že Vám to aspoň trochu pomôže. 
Základný preklad vlastností mydla:
Hardness - Tvrdosť
Cleansing - Čistenie
Condition - Vyživujúce vlastnosti
Bubbly - Bublinky
Creamy - Krémovosť

7 komentárov:

  1. Ďakujem za návod, konečne som si ho pozrela :) veľmi poučný. Tieto údaje v grafe sú tiež dôležité sledovať? Lauric
    1 % Myristic
    1 % Palmitic
    18 % Stearic
    3 % Ricinoleic
    0 % Oleic
    44 % Linoleic
    9 % Linolenic
    1 %

    Skúšala som si prepočítať recept, ktorý používam, a vyšlo mi že by som mala dávať 142 g NaOH a ja dávam len 125 g. Čo sa stane ked dám menej ako mi radí? Mydlo bude mastnejšie? A keď je na výber viac kokosového oleja a ja neviem aký mám, je myslíš jedno ktorý zvolím?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Majka,

    jedná sa o výsledné percentuálne zloženie mastných kyselín v mydle. Na tomto základe sú počítané ostatné hodnoty, ako tvrdosť (veľa stearic napr.), conditioning (linoleic, linolenic), bublinky (veľa lauric napr, ale aj ricinoleic). Sledovať ich pre samotnú výrobu netreba (ja ich napr. nesledujem), možno ak si robíš vlastný zoznam výsledných vlastností a chceš pri každom mydle presne vedieť, čo obsahovalo.

    Keď dáš menej, budeš mať viac pretučnenia. Viac pretučnenia znamená povedzme viac vyživujúce mydlo, ale pozor, môže tiež skorej zoxidovať (zrejme z nejakého dôvodu mastné kyseliny premenené na mydlo oxidujú pomalšie). Ale zas to záleží na tom, z akých olejov mydlo je. Na výber tam sú tri - čísla 76 a 92 znamenajú teplotu topenia vo farenheitoch. Tam je to celkom jedno, pozor ale na frakcionovaný olej - jedná sa o olej z ktorého bola odstránená kyselina laurová a zrejme to nejakým spôsobom mení množstvo mastných kyselín a tým aj saponifikačnú hodnotu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Evik,

    vyborny blog, vsechno strucne a jasne popsano a vysvetleno.

    Jen jsem nikde nenasla, kolik je asi vysledneho mydla, pokud budu vyrabet davku z jednoho kila oleje?
    Inspirovala a navnadila jsem se tu k pokusu o vyrobu a nemam vubec predstavu, jak velkou krabicku si mam na tu davku nachystat.

    Predem dekuji.
    Blanka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Blanka,

    objem sa moc nezväčší, pretože sa vytvorí nová molekula (mydla) a mydlo má vyššiu hustotu, takže počítaj zhruba s 1000g mydla + 380g vody = 1380g hmoty, cca 1.2-1.4 l nádoba.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahojky,nejede mi video :-( jeto jen u mne nebo to dela jeste nekomu ?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Evik. Píše Ti Betka. Veľmi sa teším tvojmu blogu. Obsahuje veľa skvelých nápadov a užitočných rád. Chcem sa Ti zaň poďakovať, pretože ma priviedli k výrobe mydla. A robí mi to radosť vyrábať mydielka vymýšľať si recepty, dizajn, kombinovať vône a všetko s tým spojené. Chcela by som sa s Tebou poradiť ohľadom jedného receptu. Ak Ti to nerobí veľký problém. Bola by som Ti veľmi vďačná. Chcela by som požiť na objem 1000g olejov Tieto ingrediencie.
    800g Bambuckého masla
    200g Kokosového oleja
    380g Destilovanej vody
    141g NAOH
    Počítala som to cez Soap Calc. Ale nemám s tým až také skúsenosti. Zaujíma ma hlavne či som použila správne oleje a či mám správne pomery destilovanej vody a hydroxidu. A či máš skúsenosti s pridávaním bieleho ílu do mydla a čo to spraví s farbou?
    Ďakujem
    S pozdravom Betka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Betka,

    ospravedlňujem sa, že odpovedám tak neskoro, nejako mi tento komentár unikol. Pomery v recepte sú OK, ale to si medzitým už asi zistila:) Vyšlo mydlo?

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť