streda 9. mája 2012

100% prírodný šampón II - mydlové orechy a saponíny


Predminulý víkend som robila jarné upratovanie svojej skrine, kde skladujem všetky zložky pre výrobu kozmetiky a mydla. To som sa podivila, čo všetko sa mi doma nazbieralo...
No a pri tej príležitosti som našla aj vrecúško s mydlovými orechami, asi spred dvoch rokov.

Kedysi som ich používala na pranie, potom som z nejakých dôvodov experimentovanie zanechala, a pri sťahovaní som na ne zabudla.

No a teraz, pri mojom stáletrvajúcom výskume 100% prírodného šampónu, mi ich objavenie úžasne prišlo vhod!

A zatiaľ som, dámy a páni, úplne vážne ohúrená výsledkom!

Zdroj obrázku: http://theskincarerevolution.files.wordpress.com/2011/03/soapnuts3.jpg





Dočítala som sa, že mydlové orechy sú vlastne plody indického stromu druhu Sapindus mukorossi. V angličtine má názov soapnut tree - strom mydlových orechov, ale toto označenie nie je celkom správne, pretože za prvé sa nejedná o orechy, ale o bobule, a za druhé tieto neobsahujú mydlo - teda sodné či draselné soli mastných kyselín, ale saponíny - percento obsahu sa rôzni, dočítala som sa 10-18%, alebo 12%...

Saponíny patria do skupiny glykozidov a ak si o nich chcete prečítať viac, odporúčam Vám toto skriptum, alebo skorej "interní studijní pomůcku" Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe:

www.vscht.cz/lam/new/bapl2003-01.pdf


Saponínov je veľa druhov a majú široké využitie v medicíne (len tak stručne, napríklad fungujú na zriedenie hlienu a odkašliavanie, viažu sa na cholesterol a používajú sa v prípravkoch na chudnutie, ale pozor, zatiaľčo ich požitie spôsobí nanajvýš bolesti brucha a hnačky, ak ich nadávkujeme do krvi, môžu spôsobiť rozklad červených krviniek).... vyšla o nich dokonca u nás kniha, stačí sa pozrieť na obsah a pochopíte ich široké využitie.


Ich vlastnosťou, ktorá je pre nás dôležitá je, že dokážu s vodou vytvárať stálu penu, a majú čistiace účinky

Saponíny sa nachádzajú vo veľa rastlinách, ktoré rastú aj u nás! Jedným z najlepších zdrojov (až 15% saponínov) sú plody pagaštanu konského (jírovec maďal česky). Už sa neviem dočkať jesene! Je to určite lepšia alternatíva než pracie orechy, ktoré sú dovážané až zďaleka, teda nie moc ekologické z tohoto pohľadu. A tiež sú omnoho drahšie než gaštany!

Dokoca som našla stránku, kde sa autorka delí o svoje pokusy s použitím pagaštanov ako prostriedku na umývanie riadu či prostriedku na pranie

Ale ja mám teraz doma pracie orechy a preto poďme k receptom a mojim pozorovaniam:

V skriptách VŠCHT Praha sa dočítame, že "čisté saponiny se isolují velice obtížně, většinou se aplikuje extrakce vodou nebo vodným alkoholem a poté srážení, nebo se využívá jejich afinita ke cholesterolu".  V tomto článku [anglicky]  sadočítame podobne, že saponíny sa extrahujú hlavne vodou a alkoholom, plus tam je zoznam iných solventov, a prehľad metód používaných pre extrakciu. Zaujala ma u nich najnovšia metóda používajúca mikrovlny - skúsim nabudúce.


POKUS 1 - odvar

Pre istý stupeň extrakcie stačí ale len kontakt s vodou, čo je koniec koncov jediný spôsob ktorý sa opakuje na internete vo všetkých receptoch (teda, aspoň čo som našla).


Princíp spočíva v povarení mydlových orechov vo vode - teda výroba odvaru. Množstvo použitých orechov na liter vody sa líši, spolu s časom varenia. Všetky recepty uvádzajú, že orechy sa potom môžu ešte použiť znovu. To je znakom, že týmto spôsobom sa zďaleka nevyextrahujú všetky saponíny.

Ja som sa snažila o vyššiu koncentráciu, a preto som použila recept:

8 orechov 
1/2 litra vody
povariť 15 minút a použiť ako šampón.

Výsledok: Nebolo to zlé, ale ani nič moc. Stále som mala také polo/štvrť mastné vlasy. A strašne mi vadilo, že som sa s  tým musela babrať hodinu pred umývaním - 15 minút varenia, plus čakať na vychladnutie - a to veru nie je nič pre mňa.

Fakt, že sa jedná prakticky o vodu znamená dve veci - neudrží sa na vlasoch dostatok času na poriadne umytie a saponíny sú príliš rozriedené.

POKUS 2 - vrecúško s orechami

Použila som teda metódu á la práčka:

12 orechov do malého pláteného vrecúška (8 zbytky po povarení z predchádzajúceho pokusu, plus 4 nové)

Postup: Namočiť vrecúško vo vode (orechy okamžite zmäknú) a vyžmýkať obsah  priamo na vlasy, za masírovania hlavy.  Namočenie a vyžmýkanie opakovať niekoľkokrát, zakaždým na inej časti hlavy, potom hlavu umyť a znovu zopakovať procedúru (Teda umývame nadvakrát).

Výsledok: EXCELENTNÝ!!!!! Ako keby som si umyla vlasy šampónom, jemné, ľahko sa rozčesávajú, úplne čisté, ani neviem, že ich mám na hlave! Vyskúšala som niekoľkokrát.

Jediné čo sa nezmenilo je čas odkedy sa mi zamastia - musím sa stále umývať každý druhý deň, ale to mám aj s hociktorým iným šampónom.

AKTUALIZÁCIA 12.5.2012 - dnes som vymenila vrecúško s orechami za nové, a zistila, že nové, nenamočené - nevyvarené dopredu tak ľahko nezmäknú. Odporúčam pred prvým použitím ich namočiť na 15 minút do horúcej vody, bez varenia.

6 komentárov:

  1. A nemá to nejaké negatívne účinky cez pokožku, keď píšeš, že ak sa dostanú do krvi, robia zle? Ale to je asi blbosť, to by musela byť vysoká koncentrácia a dlho na pokožke. V jeseni teda vyskúšam to isté s gaštanmi. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Neviem si predstaviť, že by sa cez pokožku dostali do krvi v takom množstvo, aby spôsobili problémy. Takisto tiež závisí na type, saponínov je veľa. Napríklad ten pagaštan sa používa vo farmácii - robí sa z neho aj masť proti hemooridom, lebo má adstringentné/sťahujúce účinky.
    Takže pre použitie ako šampónu by nemal byť žiadny problém.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dnes som orechy vyskusala na dlhych a dostatocne hustych vlasoch. Nemalo to ziaden ucinok, vlasy aj po umyti mi ostali stale mastne, takze ja osobne vobec neodporucam ak nemat chut si ich znova umyvat samponom. Orechy pouzivam na pranie v prace, zatial sa mi v tomto osvedcili, ale ako sampon zial odporucat nemozem. J

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyskúšala som a bola som fakt prekvapená. Efekt presne taký ako píše Evka. Dokonca to penilo! Jediný problém bol, že mi vlasy začali silne elektrizovať. Musím otestovať, či to bolo z tých orechoch alebo zmenou počasia. Evik ty ho ešte stále používaš, alebo máš nejakú novú lepšiu variantu?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Amrita, priznám sa, že ma to časom prestalo baviť, lebo som v sprche musela stráviť asi polhodinu než som si konečne vlasy umyla :) Teraz testujem svoje šampóny založené na "chemických" ale jemnejších surfaktantoch.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Umyla jsem si vcera hlavu s orechy a WOW :-). Vlasy mam senzacni!! Po precteni tvych zkusenosti, Evik jsem na to sla trosku jinak: do zavarovaci sklenice (400ml) jsem dala 4 orechy, zalila vodou a nechala do rana odstat (nevim zda je to nutne priste zkusim bez odstati - myslim, ze by to melo jit taky protoze saponin seuvolnil okazite po kontaktu s vodou), rano jsmem prelila do lahvicky (kvuli lepsi aplikaci) a umyla 1 jako beznym samponem. Okazite jsem citila, ze mastnota z vlasu je pryc. Oplach na neutralizovani Ocet s vodou (1Lc Jablecneho octu na 1/2L vody)- oplachuji do "misky", abych mohla oplach opakovat vickrat... Vlasy jsou po volnem uschnuti paradni! - ciste, leskle, jemne. Za mne spokojenost!! Lenka


    PS: jsme 1/2 roku Nopoo - mozna i to ma vliv na efekt umyti,me vlasy nejsou zatizene silikony atd.

    OdpovedaťOdstrániť