sobota 12. mája 2012

Mydlo na tvár s ružovým ílom a ružovou vôňou

Metóda: Za studena   
Typ mydla: Pevné  


Toto mydlo som pripravila podľa receptu z knihy Christine Armand "Savons Naturels", str. 32 "Savon au bois de rose" (Mydlo s palmoružovým drevom).

Mydlo obsahuje jemný ružový íl, ktorý vzniká zmiešaním bieleho ílu (kaolínu) a červeného ílu (illitu). Všetky tri veľmi jemne odstraňujú nečistoty a sú vhodné na jemnú a suchú pleť a na čistenie tváre. Kaolín má ukľudňujúce, hydratačné a antimikrobiálne účinky, zatiaľčo jeho absorbčné účinky nie sú príliš silné, takže nevysušuje.

Najlepšie íly sú jemné, ultra-ventilované, ja mám doma ten od francúzskej firmy Argiletz, ktorá má v tomto reputáciu. U nás sa dajú určite zohnať na www.murumuru.sk

Inak o íloch by to vydalo za samostatný príspevok, snáď sa mi niekedy podarí....


Recept:


300g kokosového oleja
200g palmového oleja
300g olivového oleja
200g arašídového oleja


138g NaOH
380g vody



V stope
30g ružového ílu (ja som použila červený, ale v originálnom recepte je ružový) rozmiešaného v cca 5 PL olejov, ktoré som odobrala z rozpustených olejov určených na zmydelnenie.
15 ml EO geránium
  5ml ružová vôňa (prípadne 5ml EO ružové drevo)
Postup metódou za studena

Teplota olejov pri zmiešavaní: 42°C
Teplota roztoku NaOH: 55°C
Typ formy: Silikónové, forma ružička

Po pridaní ružovej vône, ktorá je umelá som mala relatívne rýchlu stopu, takmer sa zrazilo, ale umiešala som to - bolo to ako hustý puding, ešte sa ale dal nalievať.

Nechať 4 týždne odstáť - aj keď už bolo v pohode po dvoch týždňoch čo sa týka Ph, ešte stále mi vysušovalo pleť. Až po 4 týždňoch je to OK. Používam ho na umývanie tváre večer.


Zdalo sa mi, že 30g ílu je možno priveľa na farbu, ale nakoniec je to OK. Mydlo trošku farbí uložené na umývadle, ale nič hrozné.

13 komentárov:

  1. Prosím, aký je to éterický olej Palmoružové drevo? Ešte som sa s ním nestretla, tak ma to zaujíma. Doposiaľ som sa stretla s éterickým olejom Palmarosa, zvaný aj Palmoružový, kt. za získava z trávy Cymbopogon martinii a s éterickým olejom Ružové drevo, kt. sa získava z dreva Aniba rosaeodora.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ružové drevo, poplietla som dva názvy dohromady, niekedy rýchlejšie píšem a potom to po sebe neprečítam.... aj keď palmoružový je takisto vhodný pre citlivú pleť, akurát mi tak nevonia ako ružové drevo. Oba sa zložením podobajú na EO geránium, takže tu je to hlavne kvôli vôni, ale samozrejme, podľa preferencií a toho čo máte doma.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem za vysvetlenie a zároveň sa ospravedlňujem za zdvojenú otázku (vo fóre pod menom Adela). Na toto miesto bola odoslaná nedoparením, nepozornosťou.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Netreba sa ospravedlňovať, Xrustidlo, to je v pohode! Často sa stáva, že si ľudia nevšimnú, že ich príspevok musí byť autorizovaný a tak píšu viackrát, pretože sa nezobrazí ihneď.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Evik, uz aj ja mam ily od Ivana doma. Skusala som skoricove mydlo s cervenym ilom, vyslo krasne, len tie plastove formy mi dali zabrat :) Niekde v bolgu bola aj zmienka o tom, ze keby si chcel niekto dat ocertifikovat vyrobu mudla, tak tu bola koca, myslim Alena, ktora by poradila, ale uz to nemozem najst... mozes mi to prosim ta poslat do majlu, alebo na FB? Mozno sa to niekedy bude hodit... inak poslal by som ti dake vzorky vyroby aspon fotkou... ;) mail: ivonamikusova@azet.sk. Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja mam trosku blbu otazku, tak sa vopred ospravedlnujeme.. :) Pouzivam podobne formy silikonove, ako su tie, ktore pouzivas Ty pri vyrobe tychto mydielok. Po odstati sa ma zrezat z vrchu 1mm vrstva. Nebude potrebne odstranit 1mm vrstvu aj z bokov? Dakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Sisa, prečo by sa mala odrezať po odstátí 1mm vrstva?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Netusim, kde, ale citala som, ze po odstati sa tam este vyzdraza nejaka zlozka, ktora moze vysusovat pokozku. Je to hlupost? AJ mam pocit, ze na prvom mydielku sa na povrchu spravila taka jemna biela vrstva.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jedná sa o sodný prach (soda ash) - Na2CO3, uhličitan sodný, ktorý vzniká reakciou NaOH s CO2 zo vzduchu. Je to len kozmetický problém, takže vrstvu môžeš ale nemusíš odrezať.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Citala som to v knihe Prirodni mydla od S.M. Cavitch. A ano, uz som pozerala, ze sa jedna o sodny prach, len ona tam pise, ze to treba zrezat, tak som sa bala, ze to je nejaka skodliva cast. :) Ak sa jedna len o kozmeticky problem, tak super. Vdaka! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj :) pokusila jsem se o svá první domácí mýdla podle tohoto receptu, s malou úpravou - místo arašídového oleje jsem přidala na kokosovém a palmovém. Jako vonné essence jsem zvolila levanduli a mandarinku a místo červeného/růžového jílu jsem dala fialový. A výsledná barva mýdel je téměř černá ... poměr jsem zachovala. V čem může být chyba? :-) Díky moc. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Medojedka,

    inu, vysvetlenie je jednoduché. Fialový íl je vlastne kaolín zafarbený mangánovým fialovým pigmentom, ktorý je nestabilný v alkalických podmienkach. Zmenil sa na čiernu. Predpokladám, že sa možno ešte jeho farba zmení ako bude pH mydla klesať, akurát neviem čo z toho nakoniec vznikne.

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Eviku, díky moc, chybami se člověk učí a jsou to cenné informace pro mě :-) Hezký den přeje taky Eva

    OdpovedaťOdstrániť