sobota 9. júna 2012

Avokádové smotanové mydlo

V tomto recepte som chcela vyskúšať prídavok ovocia do mydla. Avokádo obsahujúce 10-30% tukov (podľa odrody, Zdroj: Wilson Popenoe, Manual Of Tropical And Subtropical Fruits) patrí spolu s olivami medzi ovocie s najvyšším obsahom tukov (Zdroje: http://www.dietandfitnesstoday.com/fruits-high-in-fat.php, http://www.thefruitpages.com/contents.shtml)


Preto je aj veľmi vhodné do mydla - ak by aj ostatné cenné látky v ňom obsiahnuté neprežili alkalické prostredie, určite budeme profitovať z tukov.


Chcela som ale vytvoriť aj mydlo jemne pílingové, a kdesi som čítala, že na to dobre poslúži práve jadro z avokáda! Áno - okrem kôrky nič nevyjde navnivoč :)


Tiež je to pekný príklad toho, ako gélová fáza zmení odtieň mydla a ak ňou mydlo neprejde celé, vytvorí tak vzor, ktorý nie vždy musí byť estetický.




Recept
400g kukuričného oleja
250g olivového oleja
250g kokosového oleja
100g palmového oleja - v priebehu procesu som zistila, že mám len 70g, tak som doplnila 30g margarínu
     1 avokádo   

172g  25% smotany na šľahanie
208g  Srvátky
144g NaOH

V stope
  11g Vonného oleja Mimóza
    1g Esenciálny olej Bergamot
    1 jadro z avokáda - olúpať vrchnú hnedú vrstvu a jadro rozmixovať na jemno, potom zamiešať do 1/3 mydla

Postup:
1) Zmrazte srvátku a smotanu na šľahanie na kocky a pripravte si ľadové kocky na chladenie zmesi - čím viac budete chladiť, tým menej skaramelizuje srvátka za pôsobenia NaOH a tým belšie bude mydlo. Odvážte potrebné množstvo a vysypte do nádoby v ktorej rozpustíte NaOH. Nádobu postavte do ľadových kociek, odvážte NaOH a pomaly za stáleho miešania vsypte do zmrazenej srvátky/smotany.  Čím pomalšie sypete, tým jednoduchšie udržíte teplotu mlieka na primeranej úrovni. Miešajte dobre, pretože zmes srvátka/smotana okamžite zhustne a nebudete vidieť, či sa NaOH rozpustilo. 

2) Rozpustite oleje na veľmi miernom ohni a vlejte ich do tekutých olejov. Tým urýchlite ich vychladnutie. Olúpané a vykôstkované avokádo rozmixujte v olejoch.

3) Olúpte avokádovú kôstku od hnedej kôrky a rozkrájajte na menšie kocky,  ktoré potom rozsekáte nadrobno v mixéri. Avokádová kôstka oxidáciou (stykom so vzduchom) poriadne očervenie, nezľaknite sa, nie je jedovatá!



4) Zmiešajte roztok NaOH s olejmi a avokádom až do stopy. Pridajte vonné oleje a zmiešajte do hustej stopy - aby rozmixované avokádo nesadlo v mydle na dno. 


5) Odoberte asi tak tretinu mydlovej hmoty a zamiešajte do nej rozmixované avokádové jadro. 


6) Podľa preferencií vlejte do formy na striedačku mydlo s jadrom a bez jadra, ja som to spravila tak, že som najprv do formy naliala časť s jadrom a potom som vliala časť bez neho - to vytlačilo mydlo s jadrom do strán - efekt ktorý vidíte na obrázku úplne hore - mydlo vpravo. Mydlo vľavo je mydlo bez peelingu.


7) Formu som použila plastovú, a po naliatí som mydlo prikryla papierom na pečenie - aby sa mi nevytvoril na povrchu sodný prach.


8) Napriek tomu, že forma nebola izolovaná, mydlo rýchlo prešlo gélovou fázou - okrem toho, ktoré som naliala do samostatnej jednomydlovej formy - to chytilo gélovú fázu na strane kde sa dotýkalo druhej väčšej formy, fáza ale nedobehla dokonca, takže mydlo ostalo v dvoch farebných odtieňoch - pekný príklad toho, ako gélová fáza mení farbu.


11 komentárov:

  1. Zrovna mi kvete měsíček,myslíš,že bych ho mohla použít čerstvý do mýdla.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nechtík (měsíček) je jeden z mála kvetov, ktoré v mydle nezmenia farbu. Takže jednoznačne áno, aj keď ja by som ho asi najprv vylúhovala týždeň-dva v oleji, aby si mala čo najviac vyextrahovaných aktívnych látok a potom použila ten olej a nejaké kvety na ozdobu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No právě,část mám v oleji a něco bych dala čerstvé.Díky Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Můžu se zeptat, jak je to s tím tučným avokádem? Chtěla bych mýdlo zkusit, ale nemám všechny oleje jako Ty, čili si musím vytvořit vlastní recept. Bude to něco jednoduchého ve stylu pomace + kokosový + ricinový, asi. Zohledňuje se avokádo nějak, nebo prostě dodá superfatting a je to? Děkuju, tereza

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja by som doplnila k tej avokádovej kôstke a jej (ne)jedovatosti osobnú skúsenosť jednej mojej kamarátky: Raz tak veľmi zatúžila po avokádovej nátierke, že si kúpila aj nezrelé avokádo (iné nemali), a keďže bolo tvrdé, tak ho nastrúhala na strúhadle, pritom však omylom nastrúhala aj kúsok kôstky. Nechala to však tak, vyrobila nátierku, natrela na chleba a zjedla na večeru. Na druhý deň doobeda cestou do práce sa jej začali robiť kruhy pred očami, točiť hlava, bolo jej divne a musela sa vypýtať z práce skôr. Do večera symptómy prešli.
    Spomenula som si na ňu, keď tu Evik píše, že nastrúhala avokádovú kôstku. Trochu som googlila a našla toto: avokádové listy, kôra, šupka a kôstka obsahujú toxín persín, ktorý síce nie je toxický pre človeka (však človek bežne nekonzumuje šupky, kôstky, listy alebo kôru) s výnimkou alergických jedincov. U nich môže dokonca aj konzumácia avokádovej dužiny spôsobiť výsyp, problémy s dýchaním, v horšom prípade črevnú koliku a žalúdočné vredy.
    Persín je však toxický pre niektoré druhy vtákov, ďalej pre kone, mačky, psov, morské prasiatka, myši, atď., pričom u každého druhu môže mať iné následky. V prípade, že sa toxínom otrávila dojčiaca samica (napr. u kôz, kráv, kobýl, myší, králikov), môže byť následkom mastitída a strata mlieka.
    Čiže podtrženo sečteno - avokádovú kôstku by som asi nestrúhala do mydla určeného pre tehotné a dojčiace ženy a pre alergikov/atopikov. Aj keď je niečo iné ten persín zjesť, a iné je mať ho na pokožke, ale predsa. Jeden nikdy nevie. A skúsenosť tej mojej kamošky potvrdzuje, že ak si človek omylom dá z avokádovej kôstky, môže zažiť dosť čudné stavy.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Danka, to je veľmi zaujímavé, ďakujem za rozšírenie obzorov!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Evi myslím že by si mala začať písať dátumy spotreby na mydlá
    :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahojte, jeden dotaz trošku mimo témy, ale napadlo ma to pri jednotlivej forme ktorá neprebehla celá gélovou fázou. Nechávate takéto mydlá zrieť dlhšie kvoli negelovej časti? prípadne je to chyba keď neprejde celé gélovou fázou? :) jednému mojmu bola asi trochu zima, tak rozmýšlam čo s ním. Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Janka, keď mydlo neprejde fázou gélu, tak to naozaj znamená, že mu bude dlhšie trvať kým dôjde reakcia zmydelnenia a kým zníži pH. ale to neznamená, že je to zlé mydlo. Ak neprejde celé fázou gélu, je to len estetická záležitosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Evik, viem, ze toto je uz asi obohrata platna a viem aj, ze si to uz aspon 1000x vysvetlovala v postupoch a myslim si, ze som to citala aj z prava aj zlava, ale ja proste nemam na chemiu hlavu (ani nic, co sa jej priblizuje). Skutocne som stukala do tej kalkulacky a prepocitavala tvoje recepty ze co asi kde treba (aj navod ako obsluhovat kalkulacku som si pozrela), ale borim sa s tym neuspesne uz niekolko dni :(
    Pripadam si uz trapne sama pred sebou :(
    Preto ta chcem VELMI VELMI VELMI poprosit priamo o recept kolko coho dat, aby malo mydlo bohatu penu, cistilo a zaroven nevysusovalo pokozku (mam suchu). Recept by som chcela zostavit z 500g olejov:
    Olivovy olej, bravcova mast, kokosovy olej + jogurt alebo slahackovu smotanu (podla toho, co je lepsie na plet). A pridala by som bud vanilkovu silicu alebo cajovnikovy olej par kvapiek.
    No a nad pomerom olejov a naoh "maturujem" neuspesne uz niekolko dni. Prosiiiiiim pomoz.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, skús 30% kokosového oleja, 40% bravčovej masti, 30% olivového oleja. Zadaj to do kalkulačky. Na 500g mydla pridaj asi 50g jogurtu v stope. Vanilková silica bude asi vonný olej, bála by som sa že sa to v stope zdrcne. Takže ak ho chceš pridať, tak ho daj rovno do olejov než pridáš roztok hydroxidu.

      Odstrániť