piatok 27. júla 2012

Ako začať s výrobou kozmetiky

Lenka sa ma vo fóre spýtala:

"...Již delší dobu se pídím po základech výroby přírodní kosmetiky.Ráda bych se pustila do výroby sama.Čtu a čtu a mám snad čím dál větší zmatek.Je nějaký základ který je nutné mít a znát od čeho se odpíchnout?Pokud již někde na stránkách něco takového máte nasměrujte mě prosím zatím jsem na to nenarazila.Jsem z ČR jak jste již poznali ani nemám zdání zda je náročné nějaké suroviny od Vás objednat nebo ne.Děkuji za odpověď Lenka"

Tak som začala písať odpoveď, ktorá sa tak strašne rozrástla, že som z toho spravila tento príspevok.

Nie je tu zďaľeka všetko, ale zopár dôležitých vecí...


Pod pojmom kozmetika sa skrýva viac kategórií. Podľa použitia, a tie sú samozrejme celkom známe: telová, pleťová, do kúpeľa, šampóny, líčenie... Iné delenie, pre výrobu asi dôležitejšie je podľa typu produktu:


- produkty neobsahujúce olejovú fázu - tonery, šampóny, zubné pasty,...
- produkty neobsahujúce vodnú fázu - sem patria oleje, balzamy, (šľahané) maslá, masážne kocky, pevné koncidionéry, pevné deodoranty,...
- produkty obsahujúce vodnú a olejovú fázu - emulzie - telové/pleťové krémy a mlieka, kondicionéry, krémové deodoranty, ...
- práškové produkty - napríklad bomby do kúpeľa, soli do kúpeľa, púdre...

Toto delenie je trochu schematické, niekedy šampóny obsahujú trochu olejov, niekedy vodná a olejová fáza netvoria emulziu - napríklad dvojfázové prípravky, ktoré sa pred použitím len pretrepú.

Konzervovanie produktov
Je dôležité vedieť, že akonáhle produkt obsahuje vodnú fázu (vodu, hydrolát,aloe vera gel, šťavu z ovocia... - teda čokoľvek čo obsahuje vodu!), začnú v ňom časom rásť baktérie a plesne. Preto je nutné použiť v produkte nejaký druh antibakteriálneho a protiplesňového konzervantu. Extrakt z grepfruitových jadierok (aj keď nie každý má dobrú účinnosť, ale o tom inokedy), rôzne esenciálne oleje (tea tree, levanduľa, ...), propolis, alebo konzervant Optiphen sú dobré alternatívy.
Boj s baktériami a plesňami treba začať hneď od začiatku a nespoliehať sa len na konzervanty - pri výrobe treba dodržiavať prísnu hygienu, a všetky nádoby a nástroje vydenzifikovať - prevarením (pozor na teplo citlivé plasty), alebo chlórovanou tabletkou, či alkoholom (60-90%). Po výrobe je nutné všetky skladovať v chladničke - snáď okrem tých, ktoré sú napríklad konzervované Optiphenom.

Oleje, maslá a tuky podliehajú zasa skaze oxidáciou. To je žlknutie tukov a ich rozklad na kratšie, často nepríjemne zapáchajúce mastné kyseliny. Každý olej má inú antioxidačnú životnosť. Tekuté väčšinou kratšiu, lebo obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré ľahšie oxidujú. Naopak tuhé tuky s minimom nenasýtených kyselín majú životnosť až dva roky aj viac.
Produkt obsahujúci oleje bude mať antioxidačnú životnosť takú dlhú, ako olej v ňom obsiahnutý s najkratšou životnosťou.
Pridanie antioxidantov - napríklad vitamínu E, alebo olejov, ktoré ho obsahujú vo veľkom množstve, je výborný spôsob ako predĺžiť životnosť olejov a tým aj produktov. Je preto dôležité poznať životnosť oleja, ktorý používame.


Ako nahradiť zložky z receptu
Ak nemáte nejakú zložku z receptu, netreba sa báť ju zameniť za inú. Napríklad vodná fáza môže byť čokoľvek - čo sa zmení sú jej účinky. Takže namiesto aloe vera šťavy môžete dať napríklad minerálnu vodu, alebo levanduľový hydrolát.

Namiesto oleja zas môžete zameniť iný, čo sa zmení sú účinky a mastnosť produktu. Niektoré oleje sú mastnejšie než iné.

Pozor na zámeny tukov - kakaové maslo je omnoho tvrdšie ako napríklad bambucké a často sa používa v produktoch vyžadujúcich pevnosť. Takisto iné maslá/tuky majú iné body topenia, čo sa prejaví vo vlastnostiach produktu. Inak povedané, telový pevný kondicionér potrebuje ako hlavnú zložku buď pevné maslo (kakaové, murumuru, kokum...), alebo ak nemáte, treba pridať do iného mäkkšieho masla trochu včelieho vosku.

Pridanie včelieho vosku je kategória sama o sebe. Dáva produktom pevnosť, ale keď sa to preženie, tak zas "voskový pocit". 



Čo sa zameniť NEDÁ bez dobrej znalosti je emulgátor - to je tá časť receptu, ktorá spája oleje a vodu do emulzie (krém, mlieko).


Môžete sa pohrať s pomermi receptu, len treba vedieť, že emulgátory sú veľmi citlivé na zmenu pomerov olejov a vody. Pridáte niečoho viac či uberiete a emulzia sa nevytvorí.

Čím začať
Pre začiatok je preto asi najlepšie začať produktami, ktorý nie je potrebné emulgovať - to je všetko okrem kategórie emulzií. Je to celkom časovo náročné, a môže to odradiť. 
Ešte lepšie je začať produktami, ktoré neobsahujú vodnú fázu. Boj s baktériami a plesňami je boj na krátky čas (otázka dní až týždňov, kým sa produkt, ktorý nie je dobre konzervovaný, pokazí), zatiaľčo produkt bez vody - obsahujúci oleje a tuky - to je otázka 3-24 mesiacov. Druhá výhoda je, že ak sa vám nepáči konzistencia, stačí produkt napríklad roztopiť a pridať olej, alebo pridať trochu pevného tuku.
Práškový produkt je čo sa týka životnosti takmer nekonečný, aj keď bomba do kúpeľa časom stráca časom silu, lebo prijíma vlhkosť z okolia. 

Začala by som receptami:
Šlahané maslo
Peeling s hnedým cukrom, mandľami a medom
Balzam na pery s kakaovým maslom a jojobovým olejom
Luxusný mliečny kúpeľ
Levanduľovo-citrónová soľ do kúpeľa
Bomba do kúpeľa


Kde zohnať zložky

V lekárňach, potravinách, bio-obchodoch, na internete....

Murumuru obchod (posiela aj do ČR).

Na tomto fóre v kategórii "Zložky domácej kozmetiky" je zopár rád, kde zohnať zložky.

Celkom pekný prehľad, kde zohnať produkty na Slovensku a v Čechách je aj v tomto príspevku Lavender na jej blogu

Pre trochu teórie o tvorbe krémov odporúčam prečítať si príspevok Ako (ne) uspieť pri tvorbe pleťového krému


To je odo mňa zatiaľ všetko, ak som niečo zabudla, tak to asi časom pripíšem.



Dokozmetikovania!






8 komentárov:

  1. super článok :) ucelené informácie, ktoré nie je možné len tak ľahko nájsť ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evi,luxusní blog,i díky tobě jsem tomu hezky propadla :-).Škoda jenom,že podobné shopy jako aroma-zone nejsou i u nás.I tam mají dobré recepty.Takže díky Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Evik,vedela by si mi poradiť,koľko cetyl alkoholu treba do krémov?Namiesto Olivem 1000,ten nemám.Ešte som zvykla používať sójový lecitín,ale myslím si,že ten v krémoch tvorí malilinké zrniečka,ktoré sa síce okamžite na pleti rozpúšťajú,len konzistencia krému nie je taká jemná.
    KARKULKA

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Karkulka! Cetylalkohol ako emulgátor sám o sebe nebude fungovať. Rozhodne nenahradí Olivem 1000. Používa sa skorej ako stabilizátor a zahusťovač, 3-5% maximálne.

    Ale však za skúšku nič nedáš - aj keď teda asi pokazenú emulziu. Ale ktovie, možno prídeš na niečo zaujímavé a prekvapivé!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ďakujem,čiže bez Olivem 1000 krém neurobím.Hm.Práve som chcela vyrobiť krém z uhorky a aloe vera,nuž,niečo už len vymyslím.Prinajhoršom zjem.Nedávno som robila také mydlo aj s jogurtom.Je neuveriteľne fantastické,krémové.Už niekoľko mesiacov som sa chystala,len som nevedela nájsť vhodnú vôňu.Kým som nenatrafila na EO zelený čaj.Súhlasím s Tebou,podmaňujúca vôňa.(zelený alebo biely,asi veľký rozdiel nebude)
    KARKULKA

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobrý večer,chcem sa spýtať, s čím by som mala vyšľahať môj vyrobený levanduľový olej/domáci olivoý olej a leanduľa/-je to vlatne môj prý kosmetický prípravok, ale je to príliš mastné na použíanie, myslím,že zmiešaním a yšlahaním s nejakým maslom, by to moho byť výborný krémik na zničené ruky,veľmi by som sa mu potešila ďakujem za odpoveď
    Ludenka









    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobrý večer,chcem sa spýtať, s čím by som mala vyšľahať môj vyrobený levanduľový olej/domáci olivoý olej a leanduľa/-je to vlatne môj prý kosmetický prípravok, ale je to príliš mastné na použíanie, myslím,že zmiešaním a yšlahaním s nejakým maslom, by to moho byť výborný krémik na zničené ruky,veľmi by som sa mu potešila ďakujem za odpoveď
    Ludenka









    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobry den chystam sa macerovať v teplom kupeli kokosove maslo s pridanim aloe vera a levandule. Udajne by sa zmes mala viac krat zohriat na vreny kupel nechat vychladnut a takto opakovat cca 6 dni, aby sa zložky dostali do masla. Je to spravne? Už som to sice skušal s pagaštanom a kosodrevinou a pridal som ešte vetvičky jedli douglas. Mal to byt liecivy krem na klby. Teraz by som rad vyskušal niečo na kazdodenne použivanie. Je fakt že kokosove maslo ma nizky bod tuhnutia a krem sa pri vyssich teplotach meni na olej. Tak neviem čo by som tam mal pridať aby krem mal kremovu konzistenciu aj pri vyšších teplotach.

    OdpovedaťOdstrániť