streda 4. júla 2012

Aktívna zložka: Oxid zinočnatý



Biely prášok bez zápachu, chemický vzorec ZnO - vyzerá nenápadne, ale aké má v prírodnej kozmetike široké využitie!

Prírodný deodorant, aktívna zložka prírodných opaľovacích krémov, biely pigment používaný v prírodnom mejkape a v mydle, či antiseptický ochranný prášok proti zapareninám detských zadočkov...  predstavujem Vám oxid zinočnatý!

Objavila som ho relatívne nedávno ale už je mojim favoritom. Je to jedna z tých zložiek, ktorá Vám nebude ležať na poličke veky, ale nájde si využitie v celom zozname kozmetických a mydlových receptov.
Vedela som, že existuje, ale viete, existuje toľko rôznych kozmetických zložiek, a človek jednoducho nemôže vyskúšať všetky naraz. Som rada, že prišiel práve jeho čas :)


ZnO v deodorantoch

Oxid zinočnatý bol jedným z prvých prostriedkov používaných v deodorantoch [1]. Jeho hlavná nevýhoda ale bola, že nezabraňoval poteniu, len zápachu.  Tak nastúpili hliníkové zlúčeniny. Našla som ale štúdiu, v ktorej bol oxid zinočnatý proti zápachu nôh i podpažia dokonca až trikrát účinnejší ako v dnešných deodorantoch a antiperspirantoch často používaný aluminium chlorhydrát [2]. V deodorantoch pôsobí tromi spôsobmi:

- je antibakteriálny, takže čiastočne zabraňuje baktériám aby sa veselo množili a rozkladali pot [3], čo je hlavná príčina nepríjemného zápachu [4,5] - ktoré baktérie presne inhibuje, a či sú to presne tie, čo rozkladajú pot, to ešte zisťujem...

- reaguje s krátkymi mastnými kyselinami, ktoré tvoria hlavnú zložku zápachu - ktoré premieňa na zinočnaté soli bez zápachu (podobne ako hydroxid sodný premieňa mastné kyseliny v oleji na mydlo - sodnú soľ mastných kyselín)  [2,4]

- je to prášok, takže do istej miery absorbuje prebytočnú vlhkosť


Podrobnejšie o prírodných deodorantoch v jednom z budúcich príspevkov!

Prevencia zaparenín a záruka spokojného detského zadočku

Oxid zinočnatý nepreniká do pokožky, ale ostáva na povrchu čím vytvára akúsi bariéru pred vonkajšími vplyvmi. Táto jeho vlastnosť ho predurčuje ako ideálny prípravok proti plienkovým zapareninám

Nie je to len môj výmysel, pozrite si krémy, ktoré kupujete v obchodoch, napríklad WELEDA Nechtíkový dojčenský krém, alebo Baby Kitty Ochranný Krém (toto nie je reklama na tieto produkty, je to prvé čo som našla na googli...)

Prírodná ochrana proti slnku

Oxid zinočnatý sa používa v mastiach, krémoch a mliekach ako aktívna zložka prípravkov na opaľovanie, ktoré sú založené na fyzikálnom princípe - odraze žiarenia. Ochraňuje pred spálením, spôsobovaným UVB(280–320 nm) žiarením i nebezpečnejším problémom spôsobovanými UVA(320–400 nm) žiarením, prenikajúcim a to vďaka svojim schopnostiam toto žiarenie odrážať. Oxid zinočnatý je vhodný aktívna zložka prírodných krémov na opaľovanie, pretože nepreniká do pokožky, nedráždi a je fotostabilný [6].

Výhody - prírodný, fotostabilný, netreba natretie časom opakovať, iba ak ste si ho zotreli

Jediná nevýhoda - ostáva na povrchu pokožky a nepreniká do nej, čo je ale samozrejme chcená vlastnosť, pretože je jeho pôsobenie fyzikálne - svetlo odrážajúce, nie chemická - svetlo pohlcujúca, takže samozrejme musí ostať na pokožke. To ale môže vytvárať belavý film na pokožke.



Podrobnejšie o (nielen) prírodných prípravkoch na opaľovanie a recepty v jednom z ďalších príspevkov.

Pozor na nanočastice!
Zaznamenali veľký boom vďaka svojim výhodným vlastnostiam, ako napríklad fakt, že nanočastice (veľkosť 1-100 nm) majú silnejšie antibakteriálne vlastnosti než mikročastice [7]... ale ukazuje sa, že nanočastice všeobecne, a patria sem aj nanočastice oxidu zinočnatého, alebo oxidu titaničitého, majú toxický efekt na ľudský organizmus [8,9].

Výskumy ukazujú, že tieto nanočastice dokážu preniknúť do nižších vrstiev kože, a nie je zanedbatený ani ich ekotoxický efekt.

Takže, keď budete kupovať oxid zinočnatý, kupujte ho v mikrónovej veľkosti - zistite si u svojho predajcu (napríklad aroma-zone.fr priamo uvádza, že sa jedná o mikročastice)

Kde kúpiť?

U predajcov zložiek prírodnej kozmetiky alebo pre výrobu mydla. Na Slovensku určite na www.murumuru.sk, kde ho majú v bezpečnej mikročasticovej veľkosti. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Literatúra:

[1] Klepak, P and  Walkey, J. Antiperspirants and Deodorants, v knihe Butler, H. (ed.), Poucher's Perfumes, Cosmetics and Soaps, 10th Edn., 69-100 © 2000 Kluwer Academic Publishers.

[2] Kanda, F, Yagi, E,  Fukuda, M,  Nakajima, K,  Ohta, T, Nakata, O. Developmenot f a novel hybrid powder formulated to quench body odor,  J. Soc. Cosmet. Chem. 40, 335-346 (1989). 

[3]Södeberg TA, Sunze B, Holm S, Elmro T, Hallmans G, Sjöberg S. Antibacterial effect of zinc oxide in vitro. Scand. J. Plast. Reconstr. Hand. Surg. 24: 193-7, 1990.

[4] Kanda, F, Yagi, E,  Fukuda, M,  Nakajima, K,  Ohta, T, Nakata, O. Elucidation of chemical compounds  responsible for foot malodour, Brit. J. Dermatol., 122, 771-776 (1990).

[5] Wysocki, C.J., Zeng, X-N. and Preti, G. (1994) Specific anosmia and olfactory sensitivity to 3-methyl-2-hexenoic acid: A major component of human axillary odor. Chem. Senses,  1993, 18:652

[6] Mitchnick, MA; Fairhurst, D; Pinnell, SR (1999). "Microfine zinc oxide (Z-cote) as a photostable UVA/UVB sunblock agent". Journal of the American Academy of Dermatology 40 (1): 85–90.

[7] Yamamoto, O. Influence of particle size on the antibacterial activity of zinc oxide. International Journal of Inorganic Materials,2001, 3 (7):643–646

[8]  Huang, Y,  Wu, C and  Aronstam, RS (2010) Toxicity of Transition Metal Oxide Nanoparticles: Recent Insights from in vitro Studies. Materials 2010, 3, 4842-4859

[9] Hanley, C; Thurber, A; Hanna, C; Punnoose, A; Zhang, J; Wingett, DG (2009). "The Influences of Cell Type and ZnO Nanoparticle Size on Immune Cell Cytotoxicity and Cytokine Induction". Nanoscale Res Lett 4 (12): 1409–20

9 komentárov:

  1. Ahoj Evik, predne velke diky za sdileni vsech techto informaci! Chtela bych se zeptat, zda je mozne oxid zinecnaty pridat jen do oleju a masel. zda se tam rozpusti. Nechci se zatim poustet do vodni faze, nemam konzervanty ani emulgatory, chtela bych zkusit jen nejaky balzam.Mohu ho tam pridat? Diky moc za odpoved a krasny den.
    Sarka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jé super, právě přemýšlím jak nejlépe vyrobit krém na opalování pro sebe a děti. Jaký poměr vůči krému bys dala, abych dosáhla SPF 15 - 20. Chci použít i oleje, u kterých se uvádí vyšší ochrana - malinový, pšeničné klíčky nebo mrkvový.
    Jinak mnohokrát děkuji, že sdílíš své poznatky - díky tvému blogu mi napoprvé vyšel úžasný krém na obličej.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nekde na netu jsem narazila na tyto info, nemam je ale overene,
    Pozadovany SPF FAKTOR / % oxidu zinecnateho:
    2-5 / 5%
    6-11 / 10%
    12 - 19 / 15%
    20 / 25%
    pri vetsim objemu pry hodne barvi na bilo. Napr. na 300g oleje pro spf 6-11 je potreba 30g oxidu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Šárka: ZnO môžeš pridať len do olejov a masiel, rozpustí sa tam veľmi dobre.

    Margarita: Ja som použila ten istý pomer ako v deodorante.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, prave som v debate o opalovacich kremoch dostala info, ze ZnO pri castom pouzivani spospbuje rakovinu, tak vsetko co ma ZnO je zle. Stretli ste sa s niecim takym? Denisse

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Milá Denisse, pošli prosím zdroj, ktorý to tvrdí, je ťažké reagovať, keď neviem presne o čo sa jedná (že ZnO spôsobuje rakovinu je závažná informácia, ktorá je určite vedecky podložená - očakávam, že budú mať v diskusii teda vedecké zdroje).

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Evik, chcela som sa spytat na pirition zinocnaty...aky je rozdiel oproti ZnO? Som citala ze je tiez skvely na dezingfekciu a hlavne aj proti lupinam. Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj, ako prve dakujem za tvoje clanky a recepty. Pomahaju mi pochopit recepty a zostavovat svoje vlastne. Chcem sa opytat na deo a opalivak so zinkom -
    Deo tuhe so zinkom: snazim sa docielit dovru konzistenciu ale je pre mna mastny a vceli vosk je mazlavy v podpazusi ale ked dam viac zinku nejde rozotriet...nevies mi prosim poradit cim nahradim kakaove maslo a vosk tak aby to drzalo?
    Opalovak: kolko % ZnO mam pridat ak chcem ochranu viac ako 30? Nevadi ze budem biela :)
    Dakujem Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dobrý deň citam vas blog komplet cely a narazila som na tento vas článok. Pýtala som si v lekárni oxid zinocnaty pozerali na mna trochu cudne vravim ze to chcem do domacej kozmetiky a lekárnička povedala naváž 100g zinku, myslite ze mi dali to co som chcela alebo je rozdiel zinok a oxid zinocnaty? Prasok je biely uplne uplne jemnucky. Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť