pondelok 16. júla 2012

Ako vyrobiť rúž na pery

Voila trochu teórie o tvorbe vlastného rúžu na pery, spolu s receptom, ktorý sme vyskúšali u priateľky a jedným, ktorý som vyskúšala sama.

Pre výrobu rúžu potrebujeme tri hlavné komponenty [1]:

1) Nosné zložky vosky (5-25%) - dodávajú konzistenciu a lesk a rastlinné oleje (10-50%) - dodávajú lesk, priľnavosť, mazivosť a držanie .
Vosky: včelí vosk, karnaubský vosk, ryžový vosk, kandelilský vosk, vosk mimóza, kyselina stearová (ktorá nie je naozaj voskom, ale má zahusťujúce vlastnosti a podobnú konzistenciu).
 Z rastlinných olejov sa najviac používa jojobový, makadamový, ricínový, ...ale môžu byť aj iné

2) Farbivá a krycie zložky - minerálne alebo organické pigmenty, a miky, ktoré dodávajú perleťový lesk
Minerálne pigmenty - oxid zinočnatý, kaolín, železité oxidy
Perleťové zložky - miky 
Organické pigmenty - íly (jemné, napr. argiletz)

3) Konzervanty a antioxidanty - zabraňujúce rastu baktérií a plesní (konzervanty) a zabraňujúce žlknutiu olejov (antioxidanty - vitamín C a vitamín E).

Zďaľeka nie som odborník, ale ukážem Vám, čo som sa zatiaľ naučila.

V prvom recepte používam popri včeliom vosku aj karnaubský vosk a vosk candelilla. Karnaubský vosk má vysoký bod topenia (80-86°C), čo je veľmi výhodné, ak nechceme, aby rúž v teplejšom počasí zmäkkol, nebodaj sa roztopil. Takisto vďaka tomu má schopnosť vytvorenia stabilného filmu na perách, takže vydrží dlhšie. Neviem, prečo je v recepte aj vosk candellila (66-71°C), ale používajú sa spoločne oba v receptoch, zrejme kvôli kontrole bodu topenia a kvôli konzistencii.
Druhý recept je jednoduchší, používa len včelí vosk.

Recept 1 (na 1 cca 5ml tyčinku)

Nosné zložky
2,3g ricínového oleja
0,3g včelieho vosku
0,2g candelilla vosku
0,15g karnaubského vosku


Farbivá a krycie zložky
0,2g oxidu zinočnatého
0,8g medenej miky z Aroma-zone (má inú farbu, ako medená mika z murumuru.sk, bližšie jej bude asi purpurová mika z www.murumuru.sk)

Konzervanty a antioxidanty
0,7g vitamínu E (www.murumuru.sk)

Ostatné (nie je nutné)
3 kvapky esenciálneho oleja pepermint (podľa Roberty zväčšuje pocit objemu)
Špeciálne pomôcky:
- Forma na rúž - ak nemáte špeciálnu, stačí 5ml striekačka, s odrezaným vrškom (viď obrázok vľavo). Dajte si pozor, aby vnútro striekačky bolo pekne hladké na okrajoch kde ste odrezali vršok, inak sa do tyčinky rúžu otlačia pri vytláčaní ryhy, čo je nevzhľadné.
- Mažiar, alebo mlynček na kávu
- Tuba na rúž, do ktorej sa zmestí obsah striekačky - odmerajte dopredu. Môže byť aj tuba z balzámu na pery.








 

Postup
1) Nechajte vosky rozpustiť v olejoch vo vodnom kúpeli. Šálka na kávu nie je najlepšie riešenie, radšej si nájdite niečo so zobáčikom, čo sa nalieva ľahko do úzkeho hrdla striekačky. Pozor, vosk kandelilla musí byť naozaj poriadne rozpustený - radšej ho nechajte dlhšie, aj keď už vyzerá tekutý. Roberta ma upozornila, že ak sa nerozpustí poriadne, potom časom sa začnú v rúži vytvárať hrudky.


2) V mažiari zatiaľ podrťte a poriadne premiešajte farbivá a krycie zložky - urobte to poriadne, alebo všetko pomeľte v mlynčeku na kávu, inak sa farbivá dobre nepremiešajú. Na fotkách sme to robili mažiarom, a farbivá sme mali v papieri na pečenie.

3) Pridajte farbivá k voskom a olejom  a poriadne rozmiešajte.

 4) Vyberte z vodnej fázy,nechajte trochu vychladnúť, a primiešajte vitamín E a niekoľko kvapiek  pepermintového esenciálneho oleja.
 5) Vložte striekačku do pohára, aby držala a nalejte do nej zmes.

6) Nechajte vychladnúť a vložte do chladničky, najlepšie na noc.
7) Na druhý deň vytlačte rúž do tuby a odrežte vršok šikmo.

Recept 2 na jednu tyčinku cca 5ml
Tento recept je jednoduchší, používa len včelí vosk, z knihy S. Macheteau Se maquiller au naturel.

Nosné zložky
1,2g včelieho vosku
3,8g jojobový olej
1,2g bambuckého masla

Farbivá a krycie zložky
0,5g oxidu zinočnatého
0,2g červeného železitého oxidu
0,2g žltého železitého oxidu, ALEBO žltého ílu argiletz (www.murumuru.sk)
0,05g (na špičku noža) zlatej miky (www.murumuru.sk)

Postupujte ako v prvom recepte, môžete pridať pár kvapiek pepermintového oleja.

Rozdiel medzi dvoma receptami je značný v konzistencii. Oba pokrývajú dobre, druhý trochu lepšie, ale zas druhý recept sa mi zdá podstatne mäkkší a teda omnoho skorej "zlízateľný". 
Vytvoriť správnu farbu je zas úplne iná story - pokiaľ nejdete podľa receptu, môže to byť problém. Možno pre tie/tých z Vás, ktorí máte výtvarné nadanie je to jednoduchšie, ale ja sa práve učím - mám na zmiešavanie farieb síce pekné grafy, ale žiadna zo zložiek čo mám nemá presne rovnakú farbu ako na obrázku... :) Podelím sa o to čo nájdem s Vami v ďalšom príspevku.
Dorúžovania!



Literatúra
[1] Sophie Macheateau: Se maquiller au naturel. Vigot, 2008, Paris, France

17 komentárov:

  1. Ahoj Evik! Na toto som sa tešila. Akurát sa moja dcéra začala "machliť" a namiesto tej super kozmetiky si môže vyrobiť rúž sama. Určite sa poteší, už len objednať suroviny. Chcem sa spýtať či namiesto tej niky môžem použiť potravinársku perleť. Dosť pečiem takže tieto farby mám doma. Je to perleť Rainbow dust. Ďakujem za recepty. Mira.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A kde je fotka použitia rúžu v praxi? M.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Mirka,

    skús tú perleť, neviem Ti povedať, lebo nemám skúsenosti, a ani neviem čo vlastne obsahuje.

    Ak sa Ti nebude páčiť farba výsledného produktu, kľudne môžeš rúž roztopiť a primiešať inú farbu.

    No a výsledok v praxi - skúsim dnes večer, len keď som sa snažila fotiť svojim jednoduchým foťákom sama, tak to vyzeralo divne, poprosím toho svojho :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zdravím! Potřebuji poradit. Dcera si k Ježíšku velmi přeje lesk na rty. Jenže je jí šest, nadšená tedy nejsem a napadl mne nějaký balzám na rty s leskem - lze nějak importovat lest bez barvy? Děkuji! tereza

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Terezka, pozri si prosím môj príspevok http://moderna.alchymistka.eu/2014/03/lesk-na-pery-test-8-receptov.html

    Myslím, že hociktorý s bielou mikou dá trblietavý lesk na pery, prípadne aj bez miky, lebo predsalen glycerín, lanolín či mirroir du sucre sa lesknú po nanesení.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zdravím, kde sa dá za dobrú cenu zohnať karnaubský vosk?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj môžem namiesto tej miky dať potravinárske farbivo ( práškové ) ?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Linda,

    neviem, či sa ti rozpustí. Potravinárske farbivo (Detecha) býva zmiešané s cukrom. A ten sa v tuku nerozpustí. Ak nie je zmiešané s cukrom, tak by sa mohlo rozptýliť, ale neviem do akej miery sa mu to podarí aby neostali hrudky. Ešte som to neskúsila.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj :).
    Chcela by som sa opýtať, či by si mi s niečím nevedela poradiť, nejedná sa presne o rúž, ale o balzam na pery. Chcela som spraviť balzam s príchuťou čierna ríbezla, tak som si objednala 100 % ovocný prášok http://www.mydlovysvet.sk/sk/100-ovocne-prasky/2171-cierna-ribezla-prasok-20g.html je tam písané že sa používa aj na výrobu balzamov, lenže sa mi nedarí ho zlúčiť :( ostanu len hrudky toho prášku, ktore po vychladnutí klesnú na spodok, a aj po zdlhavom šľahaní. Skúšala som ho pridať ešte na začiatku za studena a aj na konci za tepla, ale výsledok je stále rovnaký a nepomohlo ani rozdrvenie v mažiari.
    za rady vopred ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj, dovolím si reagovať, pretože som nedávno robila tiež balzam s brusnicovým práškom. Tiež sa mi stalo to čo aj tebe :) ale potom som to urobila tak že som cez sitko jemné pridávala po trošku prášok a premiešavala. Mne zostali v balzame malé bodky, ale tak neviem akú hrubosť má tvoj prášok, či bude vidieť bodky alebo nie. Tiež to treba stále miešať aby neklesol dolu a nalievať do tubičiek nie uplne horuce :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. ďakujem za radu, vyskúšam to a potom dám vedieť ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Zuzka, Katkin postup je jediný možný čo ma napadá, pretože ovocný prášok je nerozpustný v tukoch, takže zákonite bude padať na dno... ešte by si mohla skúsiť ho pomlieť na kávovom mlynčeku, aby bol úplne na prach.
    Ak by si ho chcela rozpustiť, potrebovala by si dať do balzamu vodu, čo je ale proti samotnej podstate balzamu.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahojte, presne vo vode sa prášok krásne rozpustil uvoľnila sa farba aj vôňa, ale po pridaní čo i len kvapky oleja sa všetko vytratilo a prášok sa znova zrazil :/ je to škoda keďže takto vôbec necítiť tú vôňu čierných ríbezlí.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Chcem sa opýtať ako by sa dal spraviť matný rúž ?

    OdpovedaťOdstrániť