pondelok 10. septembra 2012

Čoskoro: tenzioaktívne látky a výroba šampónov, kondicionérov a sprchových gélov.

zdroj: www.saveoncitric.com
Tak, a je to. Prišiel mi balík, teda rovno dva...

Jeden z www.aroma-zone.fr, v ktorom som si objednala:

BTMS a Conditioner emulsifier -  špeciálne emulgátory pre zmývateľné kondicionéry a šapmóny s obsahom olejov (prečo špeciálne? o tom inokedy).

Gelisucre - super prírodný cukrový emulgátor - hlavne na výrobu olejových gélov (inak povedané, zmiešajte tento emulgátor s olejom a vznikne gél, ktorý sa pri styku s vodou premení na mliečnu emulziu, ktorá trochu pení a dá sa ľahko umyť) - použitie sa priamo ponúka - jemný gél na holenie (už som vyrobila), olejové peelingy všetkého druhu, jemné telové mlieka....

Lithothame - remineralizačný prášok z morskej riasy používaný napríklad v zubných pastách.

a ešte zopár ďalších drobností...


A jeden z USA - chemistry connection, v ktorom som si objednala množstvo ďalších látok, hlavne na výrobu šampónov a sprchových gélov (pozor, ja nevravím, že sa nedajú kúpiť v európe, len som bola lenivá hľadať, a tento obchod mal všetko pokope):



Decyl glukozid -  jemná, neiónová tenzioaktívna látka (tenzid), tekutá, používaná v šampónoch a sprchových géloch
Cocamidopropyl betaine - jemný tekutý amfotérny tenzid, často používaný v šampónoch prírodných značiek (Lavera napríklad), má zjemňovať efekt sodium lauryl sulfátu v produktoch. Môže sa naň vyskytovať alergia/citlivosť.
Sodium cocodiamphoacetate - veľmi jemný tekutý amfotérny tenzid, používaný na výrobu tých najjemnejších šampónov nedráždi oči, takže často súčasť detských šampónov.
Sodium lauryl sulfoacetate - prášková tenzioaktívna látka, používaná na výrobu tuhých šampónov - vraj jemnejšia než sodium coco sulfát.


Dimethicone - tekutý silikón používaný v šampónoch a kondicionéroch

Izopropyl myristát - tekutý, používaný pre zvýšenie kĺzania a lepšiu absorpciu olejov a iných látok do pokožky (v olejoch výrazne znižuje mastnotu) dá sa objednať aj na aroma-zone.fr, ale to som si všimla neskoro

... plus drobnosti ako kryštály mentolu, chelačnú látku Disodium EDTA a allantoín v prášku.

Inu, mám sa s čím baviť, ale nebojte sa, budem stále prinášať aj recepty zo slovenských končín. 

K tým tenzioaktívnym látkam - robím teraz experiment. Neviem či sa Vám to stáva, ale z niektorých šampónov ma svrbí hlava, prípadne mám lupiny. To znamená, že mám alergicku, alebo aspoň citlivú reakciu na nejakú zložku. Lenže ako zistiť ktorá to je? Vylučovacou metódou. 

Takže momentálne skúšam jednozložkové šampóny - teda len obsahujúce jediný tenzid - bez prídavkov čohokovek iného (okrem vody samozrejme a kyseliny citrónovej ak treba znížiť Ph) a testujem. Tiež chcem vedieť, ktorá zložka čo robí - ako pôsobí na vlasy a podobne. 

Napríklad, ako sa zmení pocit umytých vlasov po pridaní silikónu? Je to naozaj potrebné? Alebo je lepší šampón z kombinácie dvoch tenzidov? A ak áno, prečo (ak poznám účinky oboch jednotlivo, jednoduchšie pochopím účinok ich kombinácie).

O všetko sa s Vami samozrejme podelím! Len to bude asi chcieť trochu času.

9 komentárov:

  1. Ahojky Evi,také jsem objednávala a zkoušela a chci se podělit o informace k zubní pastě.Recept mám z knížky 90 receptů pro zdravou krásu ..., o které jsi tady také psala.Jedná se o pastu s mořskou řasou Lithothamnium,pasta je skvělá,pokud si odmyslíš barvu,která je díky zelenému jílu hezky brčálová.Jenom konzistence není nic moc,celkem to teče a hůř se s tím pracuje.Bohužel už to nemůžu řešit třeba xantanovou gumou,protože se nemá ráda s extraktem z grepových jader.
    Aroma-zone mají skvělé věci,líbí se mi pevné tenzidy-mám ráda šampuky.Díky za recept.Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super, som rada, že sa Ti pasta páči. 90 receptov pre zdravu krasu, to je ta Biokozmetika? Na zahustenie, skús guarovú gumu, ale tú asi nemáš, lebo by si ju už asi použila.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vieš čo je na tom najvtipnejšie? Že som - nevediac o tom, že sa nemajú radi - použila kombináciu xantanovej gumy a extraktu z grep. jadierok v tom jahodovom peelingu. Potom, ako si to povedala som sa pozrela na stránky aroma-zone.fr, kde je napísané, že sa tvoria pri tejto kombinácii biele vlákna v produkte.... a hádaj čo som dnes večer našla vo fľaške s jahodovým peelingom... odfotila som to, idem to postnúť ako príspevok!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No právě,že jsem to četla,takže pastu už nechám tak a příště zkusím konzervovat něčím jiným (Optiphen,Rokonsal?) a použít xantanovou gumu.Jenom doufám,že je to vhodné pro tento typ kosmetiky :-).Musím to propátrat,popřípadě zjistit u pana Ivana.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Evik, na tej americkej stránke sú zaujímavé veci - posielajú aj menšie množstvá? Koľko bolo poštovné? A prosba o pomoc - nevyznám sa v tých váhach, aj som si našla na internete prepočty, ale nejako sa mi to nezdá...
    Ďakujem, ďakujem!
    Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Kleopetra, možno posielajú aj menšie množstvá, ale veľmi sa to neoplatí, lebo na colnici Ti to pekne zdania a prirazia clo...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Zdravím všechny a hlavně autorku tohoto momentálně mého nejoblíbenějšího blogu! Právě se chystám na mega nákup výbavy pro "malého chemika", jak ríká můj muž, a nedá mi to se nepodělit o tyto skvělé české stránky, které posílají i do zahraničí! Mají tam totiž opravdu témeř vše, co jsem tady na blogu našla v receptech. A konečně jsem našla tento příspěvek, ke kterému se to hodí napsat :) je to www.eshop.ekokoza.cz Pozor, stránky jsou celovečerní film typu Pán prstenů všechny díly! Alespoň pro mě, mají toho opravdu mraky a můj nákup je už teď předběžně za 2500Kč a stále přicházím na další věci, které "musím mít" :D je to silně návykové :D
    Děkuji za tyto opravdu povedené, krásné stránky a hlavně za ty vkusně, věcně a čtivě psané příspěvky i za komemtáře a sdílení zkušeností všech čtenářů! Je mi tady krásně :)
    Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Evik, prosím o názor na tyto konzervanty:
    Kemaben (prý užívaný v dětské kosmetice),
    Aminat G ( používaný v tzv.zelené kosmetice)
    viz www.kutilov.cz/konzervanty/ MImochodem taky půvabný obchůdek a báječné ceny! Už jsem tam jednou nakupovala a mohu doporučit. A ještě emulgátor za studena SAECARE ATH. Jde mi o to, zda je to přírodní. Mockrát děkuji!

    OdpovedaťOdstrániť