sobota 8. septembra 2012

Mydlo s bahnom z mŕtveho mora a rozmarínom - ako z hammamu

Typ mydla: pevné
Proces: za studena

V tomto recepte som sa snažila o detoxikačné mydlo s peelingovým efektom. Doma som mala bahno z mŕtveho mora (z murumuru.sk), a tak padla voľba naň.

Vždy chcem mydlo asociovať s vôňou, ale nie vždy je to jednoduché. Jogurt s citrónom, mlieko a med so škoricou... to je jednoduché. Ale s akou vôňou mám asociovať bahno...? Naštastie jeden recept z mojich kníh použil s bahnom rozmarín a eukalyptus. A keďže nemám eukalyptus, ostala som pri rozmaríne. Je to pekná kombinácia.

Mydlo má jedinú nevýhodu... to bahno (v práškovej podobe) v mydle strašne škriabe. Naštastie ! keď sa mydlo namočí na malú chvíľku, tak zmäkkne tak, že sa dá dobre použiť. Len keď sa tá vrstva zmydlí, treba ho znovu namočiť. Asi nabudúce dám polovičné množstvo.




Recept - metóda za studena
500g olivového oleja
350g kokosového oleja
150g ricínového oleja

380g destilovanej vody
143g NaOH

V stope
60g bahna z mŕtveho mora
13g EO rozmarín

Podrobnosti:  Bola som lenivá čakať na vychladnutie NaOH roztoku, a tak som zmiešavala pri 29°C oleje a 59°C roztok NaOH.
Miešala som do hustej stopy a až potom pridala bahno - to preto, lebo v riedkej stope by mi padlo na dno formy, takto ostalo rovnomerne rozložené.

Po pridaní bahnaz mŕtveho mora
Po vyliatí do foriem (hustá stopa)

11 komentárov:

  1. Presne túto kombináciu aj s bahnom z murumuru som robila aj ja :), bol to ten recept, v ktorom bolo vela NaOH. Mydlo zatial zreje uvidim aké bude, pripadne ho potom prerobím. (ma vysoké množstvo NaOH vplyv na učinky mydla? Myslim tym napr. vysušovanie pokožky)Vôňa bola super, takže viem si predstaviť aké super je tvoje mydlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Priveľa NaOH znamená vysušujúce mydlo - NaOH bude reagovať s lipidami pokožky. Pozor, ak je ho priveľa, môže popáliť!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja by som bahno asociovala s pačuli %) Pačuli je aj dobré na pokožku..
    Sympatické mydielko ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja som do svojho mydla s bahnom pridala vôňu od Ivana(murumuru)Blackberry s bazalkou...je svieža,úplne ma dostala...a rozmarín je skvelá vôňa,prekrvuje a povzbudzuje mozog,pridávam ho do masážneho oleja:-)sysa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Blackberry s bazalkou - to je dobry napad! Tiez mam tu vonu rada. Chcem sa spytat, ake davas mnozstvo?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. jeej uz coment funguje:-)...teším sa...Evi dala som 10ml,jednu fľaštičku na kilo tukov.mydlo vonia, no jemne a na tele vôňa neostáva...asi 20ml by bolo akurát.ale zas je to aj o peniazoch...no pri tejto vôni by som nešetrila,evokuje vo mne pláž,more,wellnes:-)len veľa bahna v mydle suší...ja som dala 25g a cítim že sťahuje,takže fajn na mastnú a aknoznu pleť.sysa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. no dievcata mne sa to asi nikdy nepodari, dnes som robila tento recept s bahnom z Mrtveho mora a pri mojej nepozornosti som nevsimla ze uz mam prilis hustu stopu a po vyliati EO a bahna mi uz mixer ani nechcel ist :(. to co zostalo som vsetko pracne dala do foriem, uvidime co z toho bude zajtra...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Elis, stačilo už len premiešať vareškou, nebolo treba mixovať po pridaní bahna a EO. Určite to vyjde, veď si mala hustú stopu. Potom daj vedieť!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Zdravím, jsem začátečník..Takže se jen zeptám..Co normální bahno?Ne v prášku ale v původním stavu?Něčím jej rozředit a pak přidat do stopy? Předem díky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Zdravím, taky by mě prosím zajímalo, jak pracovat s bahnem v tekuté podobě. Děkuji mockrát

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dobrý den, toto množství hydroxidu vysušuje nebo je v pořádku? Děkuji

    OdpovedaťOdstrániť