sobota 29. septembra 2012

Mydlo s morskou soľou

V tomto recepte som okrem novej formy skúšala aj swirl s pomocou modrého minerálneho oxidu. Ale hlavne som doňho pridala morskú soľ.

Čo sa stane v mydle po pridaní morskej soli, ktorá obsahuje hromadu minerálov? 

Na jednej strane sa všade hovorí - používajte destilovanú vodu, lebo tvrdá voda - konkrétne vápnik v nej obsiahnutý - Vám zreaguje s časťou olejov a môže spôsobiť problémy - vápenaté mydlo nepení a veľmi ťažko sa odstraňuje, avšak jednoducho usadzuje na stenách vane napríklad.....


Takisto Kevin Dunn hovorí, že prítomnosť kovov vo vode, akými je napríklad magnézium alebo vápnik urýchľuje oxidáciu olejov.

Na druhej strane to len na internete kvitne receptami na mydlo s morskou soľou - ktorá je plná minerálov! Dokonca v jednom recepte sa namiesto destilovanej vody používa voda slaná - z vody a morskej soli.

A viete čo sa stane s mydlovým roztokom, keď doňho pridáte soľ? Vyzráža sa mydlo a oddelí sa glycerín. Je to jeden z hlavných procesov extrakcie glycerínu pri výrobe mydla veľkovýrobou.

Takže skrátka a dobre... sú to poriadne protichodné informácie, však? Ale napriek tomu som to skúsila. Pretože vraj mydlo so soľou skvelo pení. No dobre, kuchynská soľ je vlastne NaCl, takže žiadny vápnik. Ale morská soľ vápnik obsahuje. Ale možno menej ako tvrdá voda. Tak to bude asi tým... alebo nie?


Recept

150g kokosového oleja
100g olivového oleja
150g palmového oleja
100g slnečnicového oleja

125g vody s morskou soľou (3% roztok soli v destilovanej vode)
70g NaOH

V stope
50 g hrubej morskej soli (Guérande v mojom prípade) - do nefarbenej polovice mydlovej hmoty
15g bambuckého masla so štipkou modrého minerálneho oxidu - do druhej polovice mydlovej hmoty
10g EO céder

Mydlo som vyliala postupne do jednej z mojich plastových foriem a pohrala som sa so swirlom. Ak si dobre pamätám, nemala som problém ho vyklopiť. Čo ma na mydle veľmi milo prekvapilo bola jeho úžasná biela farba, na ktorej modrý oxid vynikol nádherne nebovou modrou!







Mydlo naozaj luxusne pení, ale presne ako podľa Kevina Dunna - vytvorili sa na ňom časom oranžové škvrny, ktoré sú znak oxidácie. Mydlo som robila 8.4.2012, a žlté škvrny som pozorovala zhruba pred mesiacom - to je teda životnosť 4 mesiace, čo je na mydlo veľmi málo!

Žlté škvrny na mydle po 4 mesiacoch - znak oxidácie

Žlté škvrny na mydle po 4 mesiacoch - znak oxidácie
Žlté škvrny na mydle po 4 mesiacoch okolo hrubých kryštálov morskej soli (spodná strana mydla)

Takže moja rada znie - mydlo so soľou radšej rýchlo spotrebujte, alebo doňho pridajte rozmarínový extrakt, ktorý je podľa Kevina Dunna najlepší antioxidant pre mydlo.

15 komentárov:

  1. Evik, skutočne sú to oxidačné škvrny? ;\ Odtieň mi príde málo oranžový... Ja som mala jedno slnečnicové, to prvé moje z augusta minulého roku - malo tiež škvrny, ale boli to také väčšie fľaky a boli vyslovene oranžové...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som si celkom istá, pretože mydlo už aj cítiť žlknutými olejmi... A áno, škvrny môžu byť aj poriadne oranžové, a čo sa veľkosti týka, ja som mala aj relatívne malé (menšie než na obrázku, cca 1/2 cm). Ony sa potom časom rozrastajú.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evik myslis ze by sa dal urobit aj tekuty sampon na vlasy s morskou solou (napr. ako Big z Lush)? inak toto ma naozaj nadherne farby!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Elis - ak chceš urobiť šampón ako z LUSH (pokiaľ viem, BIG nie je tekutý, ale skorej gélový?), tak potrebuješ tenzioaktívne látky: sodium laureth sulfate, cocamide dea, lauryl betaine.

    Vďaka za tip, skúsim ho vyrobiť s tými, čo mám doma :)

    Ak by si to chcela spraviť na mydlovom základe - tak premýšľam, ako to urobiť, aby to zhustlo , lebo pridaním slanej vody sa oddelí z tekutého mydla glycerín, tak by to asi chcelo nejaký emulgátor... nie je to jednoduché. zamyslím sa nad tým!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. no nevedela som ci je Big gelovy, na stranke to maju uvedene ako tekuty sampon. ten mydlovy zaklad napadol aj mna, ale mne to s chemiou moc nejde :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zaujímalo by ma koľko toho rozmarínového extraktu treba dať. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. s kuchynskou soľou to neskúšajte,z mydla sa mi vylúčila nejaká tekutina,asi to bude glycerín.Tej soli bolo fakt máličko.Asi to musím vyhodiť...okrem toho mám v celej hmote malé biele guličky,žeby to bol nerozpustený NaOH? Časť destil.vody som zamrazila....ale všetok bol rozpustený,keď som ho liala do oleja.
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Gina,

    nemusíš nič vyhadzovať, tekutina je glycerín a voda, občas sa oddelia ak je mydlu príliš teplo. Nie je to na závadu ono sa to vstrebe, a s kuchynskou soľou to nesúvisí. Diskutovali sme to tu aj vo fóre myslím.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Martin, stačí málo, cca 0.02% - 0.05% hmotnosti olejov.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoooj Evik konecne som to takmer cele precitala a chcem ist na to, no stale mam v sebe otazky co sa tykaju vonnych olejov a rastlinnych olejov, vies mi poradit ktore su dobre a comu by som sa urcite mala vyvarovat?
    Dakujem krasne
    Janka

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Janka, to je otázka, ktorej odpoveď vydá na 2 knihy, mohla by si byť prosím konkrétnejšia?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Citujem Evik:
    Takže moja rada znie - mydlo so soľou radšej rýchlo spotrebujte, alebo doňho pridajte rozmarínový extrakt, ktorý je podľa Kevina Dunna najlepší antioxidant pre mydlo.

    Kevin M. Dunn okrem ROE použiť aj Citrát(citran, citrónan) sodný. Tu sú jeho výsledky http://cavemanchemistry.com/HsmgDos2006.pdf
    Zaujímavé, citrát(E331) sa vyrába pridaním NaOH do kyseliny citrónovej. 1 kg/cca 3 €.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahoj anonym,

    vďaka za odkaz na článok. Určite, antioxidantov je veľa, avšak ak si článok prečítaš podrobnejšie, zistíš, že citrát sodný sám o sebe nemá žiadny efekt, musí byť kombinovaný s BHT (Butylated Hydroxytoluene).

    Preto aj moje odporučenie používať ROE, ktorý sám o sebe efekt má, predsalen sa ľahšie zháňa než BHT a je prírodnejší.

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Evik, ospravedlňujem sa, článok som preložila cez translator a zrejme celkom všetkému neporozumela, aj preto pre zdatných v eng naň radšej dala link. Tiež, že som sa zabudla podpísať.
    Okrem REO aký ešte prírodný antioxidant používaš?
    Ďakujem a želám pekný večer, Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Zajímavé téma, pověr je imho v mýdlařině víc, než je zdrávo :)

    Nasycený vodný roztok mořské soli (obsahuje cca. 26% soli, tj. ve 100 gr. solanky je asi 26 gramů chloridu sodného a 74 gramů vody) používám pro přípravu mýdla cca. rok, poprvé v mýdle na vlasy, kde bylo nasycené solanky z nejodované mořské soli 1:1 k množství hydroxidu. Druhá půlka tohoto mýdla na vlasy obsahovala stejné množství nasycené solanky připravené ze soli z mrtvého moře. Uvařeno 10.6.2013, poslední kusy jsou ještě v oběhu mezi německými mydlářkami, jeden mám doma. Žádná známka žluknutí.

    O tři měsíce později (2.9.2013) jsem jako tekutinu použila pouze nasycenou solanku nejodované mořské soli v množství 33% celkového množství tuků. Mýdlo je dosud bez známek žluknutí. Obsahuje cca. 85 gr. mořské soli v poměru k celkovému množství tuků 1000 gr, což je řádově srovnatelné s tímto velmi půvabným modrobíle swirlovaným mýdlem.

    Ame

    OdpovedaťOdstrániť