streda 12. septembra 2012

Tip: Naporcujte svoj včelí vosk a kakaové maslo

Poznáte to - chystáte sa na výrobu mydla alebo krému a v recepte je kakaové maslo či včelí vosk. Dva príklady zložiek, pri pomyslení na porcovanie ktorých ma vždy oblieval pot.

Potom obvykle nastala dlhá fáza boja s neuveriteľne zle sa krájajúcim 5kg blokom včelieho vosku priamo od včelára, po ktorom ostal zapatlaný nôž, ktorý nie a nie očistiť. Teda, tento problém asi nemáte, ak kupujete vosk v malých krásnych okrúhlych placičkách, len vysypať...

Prípad kakaového masla je podobne nepríjemný - maslo je tuhé a lámavé, je nemožné ho vydolovať lyžicou priamo z nádoby, a nôž sem tam skĺzne a zabodne sa do stien plastového kelímku. Výsledok 5 minútového snaženia je malé množstvo kakaového lámaného skoro práškového masla, z ktorého tretina je rozsypaná po stole (plastový kelímok sa veselo po stole pri manipulácii šmýka, ignorant jeden...).

Až kým som nebola osvietená. Nechcite vedieť zdroj ... nepamätám si ho už, zdá sa mi len, že som to implementovala na základe pozorovania z inej problematiky - ale vrelo za to ďakujem! Až som sa hanbila, že ma to nenapadlo skôr...


Napadlo mi, že môžem vosk / kakaové maslo rozpustiť, nadávkovať do foriem o rôznej veľkosti - ako napríklad na kocky na ľad - a získať tak kúsky o presnej hmotnosti.

Pri včeliom vosku, som ešte pracovala bez presného váženia - spoľahla som sa na vlastné oko a pravidelnosť formy na ľad. Dostala som tak kocky včelieho vosku o hmotnosti 10-12g. 

Časť pôvodného bloku včelieho vosku

Roztápam včelí vosk  - pozor, na veľmi miernom ohni!

Včelí vosk po naliatí do foriem na ľad a stuhnutí v chladničke

U kakaového masla som už bola šikovnejšia - zvolila som silikónové formy na mufiny rôznej veľkosti a formu na ľad,  položila každú vždy na váhu a roztopené kakaové maslo som nalievala tak, aby v každom oddiele bola presná hmotnosť. Dala do chladničky, inak to trvá dlho - aj deň - než to poriadne stuhne a -získala som tak 50g, 20g, 10g a 5g bloky.




Tie väčšie používam na mydlo, prípadne pevné telové kondicionéry, menšie potom na ostatné - krémy a podobne, no a najmenšie napríklad na balzámy na pery.

Potom som vzala papier na pečenie a nakvapkala naň rozpustené kakaové maslo, aby som získala maličké kúsky. Pozorovanie - nedala som do chladničky a trvalo viac ako 48 hodín, kým nakvapkané kakaové maslo stvrdlo na pôvodnú tuhosť.

POZOR - V prípade kakaového masla neprehriať! Inak zhrudkovatie. 

!!!Pri nalievaní musí byť teplota dostatočne nízka - hlavne ak používate formy na kocky na ľad - aby sa Vám neroztopili formy!!!

4 komentáre:

  1. Ja mám 8 gramové kocky, aj vosk aj KM - zo silikónovej formy na bonbóny ;) Je to naozaj praktické

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Evik, mám otázku k včeliemu vosku, ktorý používaš. Tiež som dostala od včelára obrovský kus a je hnedý -
    znečistený. Ten tvoj vosk je čistený? Na youtube som videla videá na prečistenie vosku (odstránenie nečistôt a pod, no mikrobiologicky čistý určite nebude a neviem či sa potom môže použiť do kozmetiky). Počistení bol však vosk svetlo-žltý a ten tvoj je tmavý... Vďaka za odpoveď.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zdravím Vás. Pri čistení vosku ho predsa zahrievate, taviť sa začína pri cca 62°C. Mikroorganizmi veľmi nemajú v láske vyššie teploty ako 45°C, takže väčšina z nich pri procese čistenia zahynie. Takže toľko k mikrobiológii.S pozdravom Peter.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Marika, môj čistený určite nebol.

    OdpovedaťOdstrániť