utorok 30. októbra 2012

Ľubovníkový balzám na boľavé svaly a popálenú pokožku

Toto je asi môj prvý balzám, ktorý používam s úplne jednoznačnou radosťou.

Prečo prvý? Pretože balzamy sú vždy strašne mastné, a ja si vždy predstavím, ako ťažko sa vpíjajú do pokožky, a ako všetko zamastím...

Ale tento je iný!

Jednak preto, že som ho navoňala pre mňa takmer rovnako fatálnou vôňou ako je White Tea (v recepte na krémový deodorant). 

Tá vôňa sa volá Floral Woods a dostala som ju z murumuru.sk.

A jednak preto, že som pridala do receptu olivový skvalán, a vďaka nemu je balzám omnoho menej mastný!




Skvalán tvorí až 12% ľudského séba [1] - tej ochrannej vrstvy vylučovanej žľazami pokožky, ktorá bráni vysušeniu. 

Vďaka tomu veľmi jednoducho preniká do pokožky, je to niečo ako suchý olej, naozaj nezanecháva mastný film. Používa sa v kozmetike ako hydratačná a vyživujúca zložka [2]. 


Pridala som ho do receptu 10g, a rozdiel je naozaj cítiť. 

Chcela som vytvoriť balzám zo svojho vlastnoručne nazbieraného ľubovníka bodkovaného. Inšpiroval ma kolega Giovanni, ktorý sa na dovolenke v Thajsku poriadne spálil... tak som ten balzám vlastne vyrobila preňho.

Ľubovniíkové kvety som mala už vymacerované v slnečnicovom oleji, do ktorého som pridala vitamín E, a takto vzniknutý červený olej precedený (nazýva sa aj jánsky olej).

Do receptu som pridala tak od oka čo som mala vo fľaštičke a doplnila do 100g (preto sa nepýtajte, prečo práve 43 g toho jánskeho oleja:)) 

Doplnila som skvalánom, a bambuckým maslom, ktoré má v tomto prípade dve výhody: jednak samo o sebe je regeneračné a jednak je to naozaj vynikajúci spôsob, ako z olejov vytvoriť balzám.

Recept

43g macerátu ľubovníkových kvetov v slnečnicovom oleji
10g olivového skvalánu
47g bambuckého masla
10 kvapiek vône Floral Woods 

Všetko som miešala ručne, bez roztopenia bambuckého masla.

Ľubovníkový macerát má takú zvláštnu vôňu - zrejme kombinácia možných kvasných procesov a vône kvetov - preto som vlastne aj pridávala Floral Woods. 

Naštastie časom ľubovníkový zápach vypáchol a ostala už len príjemná, drevito-grepfruitovo-ovocná vôňa, mňam.

PS: Samozrejme, balzám je mastný, ale vstrebáva sa naozaj vynikajúco.

Dokozmetikovania!


----------------------------------------------------------
Literatúra:

[1] Cheng JB, Russell DW (September 2004). "Mammalian Wax Biosynthesis: II. EXPRESSION CLONING OF WAX SYNTHASE cDNAs ENCODING A MEMBER OF THE ACYLTRANSFERASE ENZYME FAMILY"The Journal of Biological Chemistry 279 (36): 37798–807.

[2] Squalane: the natural moisturizer, by Rosenthal, Maurice L. in Chemistry and Manufacture of Cosmetics (3rd Edition), Editor: Schlossman, Mitchell L. (2002), 3(Bk. 2), 869-875

5 komentárov:

  1. ahoj Evik, prosim ta, chcem sa spytat, da sa miesto maceratu lubovnika v slnecnicovom oleji pouzit esecialny lubovnikovy olej plus slnecnicovy olej, tak aby bol objem samozrejme dodrzany? aj ked vlastne neviem v akom pomere ich namiesat....ak sa to vobec da. Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Ivka, no to zalezi na tom, co myslis pod pojmom esencialny olej. Ako bol vyrobeny? Znacka? Nikdy som nepocula o esencialnom oleji z lubovnika, skorej si viem predstavit nejaky extrakt CO2 mozno, alebo iny. Dla toho zistim koncentraciu a poviem, kolko ho treba.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ahoj evik, dakujem. No neviem veru, leboje to prineseny z chorvatska, bez popisu na flasticke, nejaky doma urobeny, kupili sme ho spolu s levandulovym...asi sa to nejak zo samotnej vzorky neda zistit, vsak?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Z ľubovníka sa EO nerobí, dočítala som sa to na nejakej nemeckej stránke, ale nespomeniem si teraz kde, skúsim nájsť. Ja som macerovala aj v olivovom aj v mandlovom oleji, ešte musím počkať, kým bude hotový. Ďakujem za tento recept na balzam, určite vyskúšam, práve vyrábam skorocelový balzam aj masť.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Evik, vies mi poradit,ako zakomponujem namiesto maceratu lubovnikovu tinkturu? Kedy ju pridať, v akom množstve a ci predať aj ten slnečnicový olej? Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť