pondelok 26. novembra 2012

Masážna sviečka - nápad na vianočný darček!


Rozpúšťa sa v ošetrujúci telový balzám vhodný pre ošetrenie pokožky, prípadne pre zmyselnú masáž...

No dobre, toľko k reklame na tento recept :)

Masážna sviečka je celkom iná ako obyčajná sviečka. Má niečo navyše - okrem toho, že svieti a pekne vonia, sa dá zužitkovať aj sviečka samotná

Chcela som ju vyrobiť už dávno, a viete ako to býva - obvykle Vás rozhýbe k akcii zhoda okolností...

U mňa to boli dve - blížiace sa Vianoce a to, že som narazila na svojom obľúbenom fóre na recept :)

A tak som sa na to podujala. Je to také jednoduché, ale efekt je zaručený - určite ňou nesklamete, a to hneď z niekoľkých dôvodov:

- prekvapí (ľudia masážne sviečky veľmi nepoznajú)

- je praktická, voňavá, ručne vyrobená a určite si ju obdarovaná osoba užije!


Upozornenie: obsahuje škoricový esenciálny olej, ktorý sa neodporúča tehotným ženám.

Budeme potrebovať:

Materiál


3 knôty (alebo jeden dlhý, ktorý nastriháme)

3 úchytky na knôty

3 sklenené nádoby na sviečku - môžete zrecyklovať čokoľvek sklenené, najlepšie ale hrubšie sklo, aby sa pri manipulácii ľahko nerozbilo




Recept

60 g bambuckého masla
60 g kakaového masla
30 g avokádového masla
30 g frakcionovaný kokosový olej (alebo akýkoľvek iný nemastný olej - olej z grep. jadierok, zo sladkých mandlí...)

30 g včelieho vosku
16 kvapiek škoricového EO
16 kvapiek FO Vanilla cream (mám vzorku z murumuru.sk, ale nevidím ju v ponuke, takže namiesto nej akúkoľvek vanilkovú, prípadne Oat, milk & honey či Double cream.
5 ml ~ 1 ČL pomarančového EO

Návod

1)Rozpustite maslá s olejmi a včelím voskom na miernom ohni snažte sa neprehriať (>80°C), inak bambucké maslo alebo kakaové maslo stuhnú v zrniečka.


2)Keď sa teplota hmoty zníži na 50°C, vmiešajte esenciálne oleje a vanilkovú vôňu

3) Pripevnite kúskom sviečkovej hmoty knôt na dno nádoby


4) Pomaly vlejte rozpustenú hmotu do nádoby na sviečky, pridržiavajúc druhou rukou knôt aby nespadol do nádoby

5) Nechajte pomaly vychladnúť – nedávajte do chladničky, inak sa Vám vo sviečke vytvoria praskliny
EDIT: 12.3.2014 - Sviečku dajte vychladnúť do mrazničky. Inak sa Vám po pár dňoch vytvoria biele hrudky (sviečka "zakvitne") bambuckého masla - je to tým, že bambucké maslo obsahuje rôzne druhy mastných kyselín, ktoré pri izbovej teplote tuhnú rozličným tempom.



6) Zabaľte do pekného celofánového vrecúška s ozdobnou škoricovou kôrou a sušeným pomarančom


Ako ju používať

Zapáľte sviečku na niekoľko minút (napríklad zatiaľčo sa sprchujete), a potom sfúknite. 
Rozpustenú/zmäknutú časť sviečky použite ako telový balzam alebo na masáž :)

10 komentárov:

  1. Dobrý deň,chcem sa pustiť do výroby tejto sviečky,alee mám jednu otázku..Ako dlho cca vydrží?? Musím ju hneď aj použiť keď ju vyrobím aby sa nepokazila ?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Juliana, sviečka vydrží asi dva roky. Po použití je vždy dobré dať ju do mrazničky, aby sa v nej nevytvorili hrudky z bambuckého masla.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj,

    masážne sviečky sú super, som masérka a vyrábam si ich sama. dobre sa s nimi robí, príjemne pôsobí aj to že je "olej" teplý a pokožka po masáži, no mňam:)
    ďakujem za inšpirácie, veľmi ti fandím

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobry den, vyskusala som tento recept, ale ked stuhol tak sa mi okolo knotu urobili pukliny, moze to byt tym, ze som pouzila obycajny kokosovy olej a nie frakcionovany? Dakujem za odpoved Alena

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, chcela by som si vyrobit taku sviecku ale namam avokadove maslo. Viem ho nahradit niecim inym?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobrý deň alchymistky. Nemám dotaz týkajúci sa priamo tejto masážnej sviečky, ale klasickej voňavej sviečky zo sojoveho vosku. Po pridaní eterických olejov sviečky síce voňajú, ale keď sa zapália, vôňu necítiť. Čakala som, že to bude ako keď si zapálite vonnú lampu, že sviečka rozvonia byt. Je to fakt s ktorým sa musím zmieriť alebo existuje spôsob ako to docieliť- napr. pridaním oleja v urč. čase prípravy. Ďakujem a prajem veľa úspechov v čarovaní.
    Miroslava

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Bylinka - ďakujem!

    Alena - prepáč, z nejakého dôvodu sa mi nezobrazujú všetky komentáre a tento Tvoj som našla až teraz, po pol roku!!! Pukliny sa robia občas aj mne, je to otázka tuhnutia - keď tuhne prirýchlo, tak sa urobia pukliny. Ale ak ju necháš pri izbovej teplote, tak potom zakvitne ak je v nej bambucké maslo...

    Veronika, avokádové maslo môžeš nahradiť akýmkoľvek iným maslom. Čím bude ale tvrdšie,tým tvrdšia bude aj sviečka, ale to nevadí, lebo sa aj tak roztopí :)


    Mirka - to je tým, že tam nemáš dostatok esenciálnych olejov. Pretože sviečka je na použitie na kožu, nemala by ich mať priveľa. Na druhú stranu, ak sa teplom aj tak vyparia, možno by si mohla pridať. Ale pozor, s esenciálnymi olejmi je neradno si zahrávať. Samozrejme, pridáva sa úplne na konci.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Milí "maséři"! :-) Také jsem dnes dělala tuto svíčku (recept jsem upravila podle toho, co jsem měla doma - 50g bambuckého másla, 25g kakaového másla, 75g kokosového tuku, 30g řepkového oleje a 30g včelího vosku). Svíčku jsem dala ztuhnout ven na mráz, zatuhle hezky, ale podél knotu se udělala díra - možná něco, na co se tu ptala Alena. Podle mě (a podle vzhledu díry) to bylo tím, že knot byl poměrně silný a suchý a oleje se do něj hned nasákly. Jak to vše pak rychle ztuhlo, díra tam zůstala. Příště nejdříve knot namočím do roztopených olejů. A hlavně jsem se chtěla zeptat na teplotu "vosku"... Ta svíčka, kterou jsem vyráběla, se poměrně dlouho rozehřívá. Když se konečně oleje rozehřejí natolik, aby se z nich něco dalo vylít na záda atd., tak jsou velmi horké, sotva se to dá udržet v dlani, přímo na záda bych si nedovolila to nalít, spálila bych kůži. Kde se stala chyba? Jak je to vůbec u jiných svíček (např. s jiným složením?) - jakou tam má ten olej teplotu? O těchto svíčkách jsem dávno snila, ale jejich ceny jsou šílené, proto jsem ráda, že jsem si jí mohla vyrobit doma. Masíruje se s ní krásně, ale až po vychladnutí. Možná příště zkusím dát méně včelího vosku, ostatní oleje mají přeci jen daleko nižší teplotu tání...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dodatek k předchozímu komentáři: Druhá várka svíček dopadla na výbornou. Knot jsem nejprve nasytila rozehřátými oleji, nechladila tak prudce (minule bylo venku kolem -20) a dírka se sice udělala také, ale jen malinká, nevadí a neruší. Včelího vosku jsem dala 25g a teplota tání se tím výrazně snížila. Příště zkusím vosku ještě o něco méně. Otázkou je, co taková svíčka udělá v létě při teplotách kolem 30 stupňů... Masáž svíčkou je výborná, krásně hřeje, hezky klouže, pocit na pokožce výborný! :-) Děkuji za inspiraci!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Veronika,

    veľká vďaka za podrobný komentár a tipy s knôtom, to je dobre vedieť :) Chladnie je naozaj. Včelí vosk môžeš zo sviečky vynechať úplne, je pravda, že je to relatívne horúce (ja si ho vždy nalievam na ruku a je to OK). Všetko je to o bode topenia. Čím viac kakaového masla, tým lepšie (teplota topenia je blízka teplote tela), samozrejme to súvisí s tým, koľko tam dáš tekutých olejov, potom musíš pridať niečo na spevnenie. Dobré je to, že sviečku môžeš vždy znovu roztopiť a upraviť konzistenciu, v podstate donekonečna :)

    Ja som teda v tomto konkrétnom recepte nemala problém s dierkou okolo knôtu, skorej sa rýchlym schladnutím vytvorila prasklina. Ale možno som mala aj iný knôt.

    Najlepšie je sviečku nechať trochu temperovať - teda, nechať oleje rozpustené dlhšie na nižšej teplote (ale aby boli ešte stále tekuté). A potom ich nechať trochu stuhnúť po naliatí a až potom dať do chladničky.

    OdpovedaťOdstrániť