utorok 13. novembra 2012

Mydlo z Hrochote - interview s Duun

Fotka je prevzatá z www.mydlozhrochote.sk
Milí a drahí moji čitatelia a čitateľky,

v dnešnom príspevku si Vám dovolím pomocou interview predstaviť bližšie mydlárku, ktorá bola s týmto blogom takmer od jeho začiatku.

Mnohí ju poznáte buď z výmeny mydiel, alebo ako neúnavnú poradkyňu na našom mydlovom fóre. 

Zuzka, prezývaná Duun, jej mydlá si môžete pozrieť na jej stránkach
www.mydlozhrochote.sk

  


1. Zuzka, povedz nám niečo o sebe. Kde žiješ, kde pracuješ, aké máš hobby...

Bývam v dome v Hrochoti pod Poľanou. Máme sučku, našla som ju opustenú v lese pred troma rokmi. 4 mačky a 9 sliepok s kohútom. Pracujem v ochrane prírody a ostávajúci čas najradšej venujem rozvíjaniu sebestačnosti našej domácnosti. Pečiem chlieb. Pletiem košíky. Zbieram a spracúvam bylinky, zatiaľ len niekoľko druhov, ale učím sa. Pestujem vŕbové prútie, zeleninu a ovocie. Je dosť vecí, ktorým som sa venovala, a keď som sa dostala do stavu, že mi to už išlo dobre, nechala som to tak a pustila som sa do niečoho ďalšieho. Nesledujem vôbec televíziu, ale aj tak mám stále pocit, že deň je prikrátky ;)



2. Čo Ťa viedlo k tomu aby si sa začala zaujímať o výrobu vlastného mydla (a kozmetiky)?
Inšpirovalo ma marseillské mydlo. Jeho rustikálny, jednoduchý vzhľad, hrubá účelnosť tvaru, prirodzená, čistá vôňa a fantastická univerzálnosť použitia. A tiež to, že stojí pár eur a vyrába sa stále rovnaké už niekoľko storočí. Dokonalý produkt.

3. Je veľa ľudí, ktorí o tom len premýšľajú, ale boja sa začať. Vrhla si sa na to okamžite, alebo si čakala na nejaký podnet? Ak áno, čo týmto podnetom bolo?
Vrhla som sa do toho okamžite, pretože mám vzťah k experimentovaniu a som aj dobrá kuchárka. Nebojím sa chemikálií a spolieham sa na svoje návyky z laboratórnej praxe.

4. Čo na to Tvoja rodina - mávli rukou, že Ťa to prejde, alebo sa nadchli s Tebou?
Moja rodina má so mnou trpezlivosť, aj keď mne to pripadá, že by mohli byť aj viac nadšení. Manžel k mojim výrobkom pristupuje s dávkou opatrnosti, ale ocenil niektoré abrazívne a dobre čistiace mydlá, ktoré som preňho vytvorila - je totiž kováč. Dcéra ma všestranne podporuje, ale sama sa do mydlárčenia nechytá. Je však nadšená každým novým výtvorom a bez najmenších pochybností, ignorujúc pud sebazáchovy ich skúša a používa. Páči sa jej šampón so žihľavou a silicami, pretože jej pomáha zvládnuť jej rýchlo sa mastiace vlasy. Mama s otcom sa vždy tešia mydlám, ktorými ich pravidelne zásobujem .

Fotka je prevzatá z www.mydlozhrochote.sk
5. Asi každý mydlár má pocit, že nie je dostatočne doma ocenený... :) Splnila vlastná výroba mydla a kozmetiky tvoje očakávania?

Zatiaľ áno. Ono totiž o nejakých očakávaniach v pravom slova zmysle nemožno hovoriť. V mojom prípade je dôležitý skôr proces ako výsledok. Výsledok sa zákonite dostavuje a prekvapenia sú viac-menej zriedkavé. Svoje mydlá používam s radosťou a zadosťučinením. Tiež ma tešia pozitívne ohlasy na ich kvalitu. Nie je to žiadne prekvapenie - keď obdarovaní mali doposiaľ možnosť vyskúšať iba priemyslenú produkciu, moje mydla im musia pripadať skvelé už len pre to, že nie sú nabité chémiou. Ale najviac ma potešila neznáma záujemkyňa, ktorá mi napísala, že chce neparfémované detské kastílske mydlo s kozím mliekom pre svoju polročnú dcérku s psoriázou. Keď ho dostala, o dva týždne si bez akéhokoľvek komentára objednala ďalšie štyri kusy.

6. Mydlári sa delia na štyri skupiny - ranní, denní, večerní a noční. Ja som napríklad neskorovečerná - nočná mydlárka, len ma hnevá, že nemôžem po 22:00 zapnúť mixér (aj tak ho občas niekedy zapnem). Aj keď, cez víkend mydlím popoludní... Kam patríš Ty?
Cez víkendy robím ráno - keď rodina ešte spí. A cez týždeň po večeroch, keď sú už nakŕmení, spokojní a nechajú ma v kuchyni osamote.

7. Mydlovanie v domácich podmienkach je celkom dobrodružná záležitosť. Každý mydlár si určite užil svoje, a jeho rodina takisto... Máš nejakú veselú historku z mydlovania?
Nemám veselú historku. Ale mám susedku - kamarátku. Chodí k nám nepravidelne, s rôznymi drobnosťami, býva neďaleko. Za posledných niekoľkokrát vždy, keď prišla, som akurát mixovala mydlo.



8. To musí byť celkom dobrodružné.... ale dobre, prezraď nám teda svoju obľúbenú kombináciu vôní!
Pačuli, vetiver a ihličie. A ešte levanduľa, samozrejme.. lavandin, ale hlavne tá ozajstná. Samotná, aj s citrusmi. Nemám iné, rafinovanejšie obľúbené kombinácie. 

(Som presvedčená, že som jedna z mála Sloveniek, ktorá má doma a vyskúšala skutočnú levanduľovú silicu. Kúpila som ju v Provensálsku a 15 ml ma stálo u výrobcu 7 eur. 30 ml lavandinu vo vedľajšom stánku mi predali za 3 eurá. Tá levanduľa vonia inak, než to, čo kupujem u nás. Na Slovensku sa pod menom "levanduľová silica" predáva lavandin. Inak by musela stáť minimálne štvornásobok. Nerobím si z toho ťažkú hlavu, pretože lavandínová silica je v mydle stabilnejšia a vo všeobecnosti je vlastne pre výrobu mydla ideálna.)

9. To s levanduľou nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť, pretože na Slovensku nepoznám všetkých predajcov. Na druhú stranu, aj levandulí je viac odrôd a jej vôňa sa môže líšiť aj krajina od krajiny. Napríklad na aroma-zone.fr predávajú hneď niekoľko odrôd, ktoré sa samozrejme cenovo líšia.
Ja si myslím, že napríklad taký Salus alebo murumuru určite nepredávajú lavandín namiesto levandule.  Ale zas v tom nie som odborník, takže moj názor treba brať s rezervou...

Poďme ale na ďalšiu otázku: 

Spolu s Karkulkou si na tomto blogu ako čitateľka od jeho úplného začiatku, takže som mala možnosť sledovať Tvoj vývoj - mimochodom, pôsobivý svojou rýchlosťou! Povedz, ako si sa k blogu dostala a ako Ťa ovplyvnil

Dostala som sa k nemu, keď som si na internete hľadala informácie o prírodnom mydle. To som ešte neuvažovala o jeho výrobe. Blog ma inšpiroval k výrobe mydla v kuchyni. Myslím, že keby som nečítala Tvoje stránky, vôbec by ma táto možnosť nenapadla. Prakticky všetko potrebné k výrobe mojich jednoduchých mydiel som sa dozvedela tu. 

Fotka je prevzatá z www.mydlozhrochote.sk
10. Na Tvojom blogu som sa dočítala, že si podnikla aspoň jednu mydlársku cestu do zahraničia - prezradíš viac?

Moja "mydlárska cesta" v skutočnosti bola dovolenkou a keďže na každej ceste sa od istého času zaujímam o všetko spojené s výrobou mydla, t.j. možnosť nákupu materiálu, zaujímavých vzoriek, foriem, okukávanie obchodíkov s mydlom a pod., môžem aj túto dovolenku takto nazvať. Avšak nič svetoborné som si z nej nepriniesla. Zisťujem že najkvalitnejší a najlacnejší materiál na výrobu domáceho mydla si človek kúpi doma od našich slovenských predajcov a samozrejme v predajni potravín vo vedľajšej ulici.


11.  Samozrejme, okrem tohoto :) máš zoznam ďalších blogov, ktoré Ťa inšpirujú?

Inšpirujem sa hlavne v súvislosti s vizážou vyrobených mydielok. Rada si prezerám galérie vkusne navrhnutých ručne robených mydiel, napr. 
Tiež mám rada tvoj obľúbený blog Point Of Interest, ktorý mi imponuje hĺbkou, do ktorej autorka rozoberá zákonitosti štruktúry a pôsobenia kozmetických zložiek. Je v ňom more veľmi užitočných informácií.
12. Predstavíš nám svoje stránky?
Stránky s mydlami, ktoré som vyrobila, vytvorila moja dcéra, grafička. Je to jej výtvarný projekt a moja prezentácia. Mydlá, ktoré sa mi hromadia v byte a ktoré samozrejme nestíhame spotrebovať ani s pomocou širšieho okruhu priateľov (problém, s ktorým sa určite stretáva každý domáci výrobca mydla) na tomto webe ponúkam ďalším ľuďom, ktorí by sa o nich inak nedozvedeli. Nie je to vyslovene výnosné, ale čiastočne tak dostanem naspäť to, čo som investovala do surovín a môžem nakupovať a experimentovať ďalej. A mydlá tešia obdarovaných.

13. A teraz jedna zvedavá ...  povedz, kedy si si naposledy kúpila v obchode mydlo?
Naposledy v roku 2011 a boli to dve kocky marseillského mydla nad stanicou metra Nation na vtáčom trhu v Paríži. Jedna z tých kociek ešte teraz leží na okne v mojej kúpeľni. To bolo pred tým, ako sa mi podarilo vyrobiť mydlo dostatočne tvrdé na to, aby dalo skutočne gélovitý gél na pranie. Posledný šampón a kondicionér som tiež kúpila zhruba v tom istom čase.

14. Aké mydlo máš najbližšie v pláne? Podelíš sa o recept?
Najbližšie mám v pláne úplne obyčajné olivové mydlo s medom a ovsenými vločkami. Mám jedno podobné so škoricou, ale celkom obyčajné, žltučké, medovej farby zatiaľ nemám. Neviem sa rozhodnúť, aký EO mám do takého mydla pridať. Štandardne sa do takého mydla pridáva syntetická aróma Milk&Honey, lenže ja by som chcela ostať pri prírodných siliciach. Uvažujem nad cédrom, je balzamom na suchú pokožku. Možno pridám trošku gerania, ak to bude spolu ladiť.

15. Čo by si odkázala čitateľom - začiatočníkom?
Nekupujte si drahé panenské oleje len preto, aby ste z nich vyrobili mydlo.

16. A čo čitateľom - pokročilým?
Tí si poradia sami ;)

Ďakujem Ti veľmi pekne za rozhovor a prajem veľa úspechov (nielen) v mydlovaní :)

Evik

4 komentáre:

  1. Moc hezké,obdivuju.Také stránky jsou úžasné.K něčemu podobnému se odhodlávám rok a nejsem schopná. Obdivuji tu spoustu práce a přeju moc úspěchů.Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zuzka ma mydlami očarila hneď ako som na blog vstúpila, vtedy som si ju pomýlila s niekym inym ale nevadi :)) Teraz po prečítaní rozhovoru je mi ešte viac sympatickejšia a strašne sa mi páči, že zachránila psíka :) nech sa dari pri mydielkach

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý den, se zájmem jsem si přečetla rozhovor a mám tip na barvu do medového mýdla- přidávám do základu olej Carotino, který je krásně ohnivě červený a dodá mýdlu pěknou oranžovou barvu. Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť