štvrtok 13. decembra 2012

Levanduľové mydlo a vešiakový swirl

Ja viem, receptov na levanduľové mydlá je neúrekom.

Ale toto je moje a som naň hrdá, lebo sa mi tak pekne podarilo! :)

Skúšala som vešiakový swirl - pozrite si toto video na youtube.

Jedná sa v podstate o to, že na seba nalejete tri alebo viac rôznofarebných vrstiev mydla - do typickej kvádrovej formy - a potom do mydla ponoríte vešiak (alebo ohnutý drôt, či špajdľu so zlomenými, ale stále držiacimi koncami, ako ja) a smerom zdola nahor vytvárate swirl. Niekedy sa to nazýva aj skrytý swirl.
Ja som robila trojvrstvový, použila som lyžicu cez chrbát ktorej som mydlo v riedkej stope nalievala, aj keď lepšie by bolo asi hmotu lyžičkovať...

Recept

450 g, kokosového oleja
600 g, olivového oleja

155 g, NaOH
336g, levanduľového výluhu v destilovanej vode

V stope
1 g, modrého minerálneho oxidu (dobrá stabilná modrá!)
20 g, glycerínu
15.4 g, EO levanduľa


Postup


1) Pripravte si levanduľový výluh  - zalejte asi dve hrste sušenej levandule 380g studenej destilovanej vody, premiešajte a nechajte lúhovať asi 30 minút.   Preceďťe cez gázu, získate výluh tmavohnedej farby.
Studená voda je použitá preto, lebo jednak stačí, a jednak potom netreba čakať na vychladenie pred tým, než vo výluhu rozpustíme NaOH.

2) Zmiešajte modrý minerálny oxid s glycerínom a nechajte odpočinúť takisto asi 30 minút - aby sa oxid dobre rozpustil v glyceríne a následne aj v mydle bez čiastočiek.


3) Rozpustite NaOH v levanduľovom výluhu (čo ostane, mne ostalo len 336 g z 380g vody)

4) Rozpustite kokosový olej a zmiešajte s olivovým olejom

5) Nalejte roztok NaOH do olejov a miešajte až do ľahkej stopy (emulzie), potom vmiešajte levanduľový EO


6) Odmerajte asi 320 ml  mydla do inej nádoby - to bude biela časť.

7) Premixujte dobre zvyšok s modrým oxidom v glyceríne

8) Nalejte na spodok formy časť modrého mydla a potom cez lyžicu bielu časť. Zakončite modrým mydlom, na povrch môžete pomiešať s bielou.

9) Použite vešiak, drôt, alebo špajdľu so zalomenými koncami pre vytvorenie vešiakového swirlu

10) Ozdobte vršok mydla sušenými levanduľovými kvetmi

11)  Formu dobre zabaľte a mydlo pokrájajte za 12-24 hodín (podľa tvrdosti)

 Páči sa Vám?




20 komentárov:

  1. Presne tak.Vvskutku vydarené mydielko.Už od leta mám ten drát,že ho použijem?ale podľa všetkého vzory,aký sú na videách n, nie je jednoduché urobiť.Zas tu ide o dobre urobené prúžky , aby sa nepomiešali.Tvoj vzor sa mi ale páči oveľa viac.
    Karkulka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čosi úžasné!!! Mne sa mramor vôbec nedarí ani jednoduchý, nie to čosi také!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásne, krásne, krásne a ako to musí voniať...ach! :-) Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jeeej, ďakujem! No vonia naozaj super - mimochodom, to som zabudla napísať - pred pridaním levanduľového oleja som trochu mydla šupla do malej samostatnej formy, len aby som vedela, či sa v mydle zachová vôňa z výluhu, alebo nie.... nezachovala....

    Ale levanduľový esenciálny olej je jeden z mála, ktorý vonia viac levanduľovo po zmydelnení než pred ním!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj evik prosim ta chcela by som si spravit levandulove mydlo s mojich surovin. Vedela by si mi povedat či je to dobre a ake pomery by som mala dat.? Dakujem. Mam palmovy , repkovy olivovy olej a ricinovy. Levandulovy domácí olej . Teda asi esencialny. Modre a červené farbivo potravinarske a sušené kvety. A maizenu . Este ráz díky mishelka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. A este by som chcela vediet ci mozem ako vonu pouzit vonny olej do aromalamp. Zlozenie fragrance a paralinovy olej. R11 Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  7. mohol by mi niekto povedat co je to modry oxid?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Zdravím :)
    Minerální modrý pigment je buď ultramarín, nebo špinel. To, co prodává aroma-zone pod názvem "modrý oxid", je modrý ultramarín.
    Ame

    OdpovedaťOdstrániť
  9. dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu na výrobu mýdla použít poměr olejů 800g olivového oleje a 200g kokosového oleje? nebo 900g a 100g? Jaké by byly v tomto případě vlastosti mýdla? bylo by dostatečně pevné? nikde jsem ve vašich receptech takový podíl neviděla. a jaký by byl v tomto případě podíl hydroxidu a destilované vody? mockrát děkuji za odpověď :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Adel - samozrejme môžete použiť aj 10% alebo 20% kokosového oleja v recepte. Mydlo bude peniť, ale bude menej pevné. V podstate bude menej odolné voči častému použitiu (paradoxne preto, lebo kokosový olej sa lepšie rozpúšťa a olivový olej zas slizovatie). Treba prepočítať NaOH samozrejme. Podiel vody by som nemenila.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Evik, musim povedat ze si ma uplne dostala! Povodne som hladala na nete kde objednam mydlovu hmotu. Narazila som na tvoje stranky, precitala si uvod a zo dva recepty, a pekne stranky zavrela s tym ze toto nedam. Nedalo mi to, a v ten vecer som si ich preluskala poriadne. No a uz mam nakupene suroviny a idem na to! :D Rozhodla som sa ze moj prvy pokus bude toto mydlo. Len mam otazocku - nemam doma glycerin... Myslis ze bude v mydle chybat? Bude v pohode aj bez neho? Dakujem za odpoved aj za uzasny blog! Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Lucka, glycerín nepotrebuješ, je tam len na rozpustenie toho modrého oxidu, ten môžeš rozpustiť aj vo vode, v ktorej potom rozpustíš NaOH.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. ... akurát potom už nebudeš môcť robiť swirl, lebo mydlo bude celé modré. Tak ten modrý oxid môžeš rozmixovať aj v troche mydla, ktoré odoberieš v stope a potom ho pridať do mydla (teda tej časti, ktorá nebude biela)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. ahaaa, ale to vobec nevadi :) super, tak idem na to. dakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Prosím, jaký používáte olivový olej, já měla hmotu žlutou a ne bílou..
    .diky!

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Dobrý den, dělala jsem mýdlo podle tohoto receptu, ale celé jsem to popletla a místo výluhu jsem dala pouze 336g destilované vody....je to velký problém? Děkuji

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Adriana - nevadí, hydrolát je síce kyslejší než voda, ale v recepte som s tým nepočítala, takže voda alebo hydrolát nič nemení.

    unknown - olej vždy z pokrutin (z výliskov), obsahuje menej chlorofylu, takže mydlo je z neho belšie. Je to ale samozrejme výrobca od výrobcu a dávka od dávky. No a potom ešte nesmie prejsť fázou gélu, to takisto stmavne. Ak chceš zachovať bielu, skús použiť oxid titaničitý alebo zinočnatý.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. ahoj Evik! zacinam s vyrobou mydla podla tvojej knizky a tento recept som si vybrala ako prvy..vsetko som urobila podla receptu a este som pridala trochu levandule na ozdobenie. hornej vrstve mydla mi ale vznikla taky biely povlak..akoby bublinky aleb k comu by som to prirovnala ..mne to pripomina plesen ale ta to nie je. nevies mi prosim ta poradit co som urobila zle ze mi to vzniklo? mydlo este susim takze som od od krajania nechytala. dakujem za rady. Katka

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ahoj, rada by som skúsila tento recept. Ale v prípade, že nepoužijem farbičku ani glycerín, ostane pomer prísad zachovaný? 450g kokos olej, 600g oliv olej a 155g NaOH? Či napr. pomer NaOH treba zmeniť? Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť