pondelok 14. januára 2013

LUSH-FUN domáca výroba

Veronika sa ma asi pred troma týždňami spýtala, či by som mohla vyrobiť LUSH FUN.

Pre tých, ktorí nevedia - jedná sa o plastelínu/modelínu, ktorá pení, pekne vonia, a dá sa ňou umývať :)

Je to novinka, a keby ma na ňu Veronika neupozornila, tak by som na ňu len tak skoro neprišla :)
Veľmi ma ako výrobok zaujala, a tak som si ju kúpila - nutná podmienka ako niečo zduplikovať je to najprv vyskúšať a potom samozrejme porovnať.


Takže, zloženie je

INCI: Talc (mastenec), Zea Mays Cob Powder (kukuričná múka), Glycerine, Sodium Laureth Sulfate, Parfum, Styrax Tonkinensis Resin Extract (benzoová pryskyřice), Dipteryx Odorata Seed Extract (silovoň obecný absolue), Coumarin, Geraniol, Cl 14700, Cl 45410, Cl 17200.

Najdôležitejšie zložky sú mastenec, kukuričná múka, glycerín (vytvárajú modelínu) a sodium laureth sulfát (to je surfaktant, ktorý je pridávaný do komerčných šampónov a vďaka nemu modulína pení!).

Zbytok sú vône a farbivá.

Keď už vieme zložky, treba určiť ich pomer - pretože viem, že sú v zostupnom poradí, a že farbivá a vône obvykle nepresahujú 10% (normálne 5%, ale LUSH dáva strašne veľa vône), tak som odhadla pomery nasledovne:

Mastenec- 30%
Kukuričná múka (Maizena) - 22%

 Glycerín- 20%
Sodium Laureth Sulfate - 20%
Parfém - 5%
Ostatné - 1-3%

Ďalšia otázka bola - kde sa dostanem k mastencu? Náhradu sodium laureth sulfátu - sodium coco sulfát (dá sa objednať na aroma-zone.fr) - čo je menej kontroverzný surfaktant než sodium laureth sulfát , maizenu i glycerín mám doma, ale mastenec?

No a potom som sa dočítala, že sa používa v >detských púdroch.... a hádajte, čo som mala doma! :) Detský zásyp Aviril!

A z čoho sa Aviril skladá? Mastenec a distarch phosphate - čo je modifikovaný kukuričný škrob. Potom je tam sa>mozrejme oxid zinočnatý a zopár ďalších zložiek, a tak som ho použila namiesto prvých dvoch zložiek receptu.

A tak som sa pustila do experimentovania, a nakoniec som pridala viac Avirilu než som odhadla - tu je recept, ktorý sa mi zdá najbližší originálu.

Recept 

12g (16%) Sodium coco (lauryl) sulfátu  (SCS)
15g (20%) Glycerínu
46g (62%) Avirilu 
0.5g (0.7%) Farby - ja som použila - pre modrú potravinárske farbivo modré rozpustené v glyceríne, pre zelenú zelený minerálny oxid rozpustený v glyceríne
0.5g  (0.7%) Vône (ja som použila EO Verbena)

Postup
1) Rozpustite veľmi jemným zahrievaním SCS v glyceríne, ak ho nerozpustíte, bude sa Vám modelína drobiť. Môže to trvať aj 10-15 minút. Občas premiešajte
2) Po rozpustení odstavte a pridajte farbivo
3) Nakoniec pridajte Aviril - poriadne miešajte, nakoniec vyberte z nádoby a spracujte ručne (najlepšie v rukaviciach)
4) Vpracujte vôňu

Toto je porovnanie môjho doma vyrobeného LUSH-FUN s originálom



A toto je porovnanie penivosti originálu (prvé video) a doma vyrobeného variantu (druhé video).




13 komentárov:

  1. Hezké padělání, jen co je pravda! ;-) Po pravdě řečeno mi na tom docela vadí použití toho Sodium Laureth Sulfate (SLS). Tedy látky, která není příliš košer a proto se nepoužívá např. v certifikované přírodní kosmetice. Připadá mi trochu kontraproduktivní dávat to do domácí kosmetiky, která by přece jen měla být jakýmsi zdravějších protipólem té konvenční kupované. Ale to je fakt jen můj názor. Jinak teda klobouk dolů!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tereza, ďakujem za názor! Pravda je, "trochu" som sa odklonila od prídavného mena "prírodná", ale snažila som sa o duplikát pre ľudí, ktorí si LUSH-FUN kupujú, teda im to nevadí.
    Tiež používam menej kontroverzný sodium lauryl sulfát namiesto sodium laureth sulfát (už mám rozpísaný príspevok v ktorom diskutujem oba).
    "Prírodná" verzia bude trochu iná, pretože jediný surfaktant ktorý ma napadá použiť je mydlo (tekuté). Určite sa podelím s výsledkom!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahojte, a čo takto sodium coco sulfát ? Dáva sa do prírodnej kozmetiky a narozdiel od oboch kontroverzných osôb z bežnej kozmetiky či už laureth alebo lauryl je údajne v pohode.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Sodium coco sulfát je takmer to isté ako sodium lauryl sulfát.

    Jediný rozdiel je, že sodium lauryl sulfát je vyrobený z purifikovaného oleja - teda obsahuje hlavne laurovú mastnú kyselinu (cca 80%). Sodium coco sulfát je vyrobený bez purifikácie, takže obsahuje cca 45-50% laurovej mastnej kyseliny, teda cca 45-50% sodium lauryl sulfátu.

    V mojom recepte používam sodium coco sulfát (pozri sa na recept, mám to tam napísané).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pardon, som si to nevšimol, všade je v článku spomínaný ten laureth sulfate :) . No ten coco sulfát je údajne lepší preto, že má väčšie molekuly, ktoré neprenikajú do pokožky a nevysúšajú ju ako sodium laureth sulfate a používa sa aj v prírodnej kozmetike. Potom je ešte Sodium lauryl sulfoacetate a našiel som na nete aj niečo s názvom Jemný penivý základ (Sodium cocoamphoacetate, Glycerin, Lauryl Glucoside, Sodium kyseliny kokosové glutamát sodný, lauryl glukózy karboxylát) a Babassuová pena (Babassuamidopropyl betain) - vraj veľmi posilní penivosť, neviem či by bolo možné to použiť samostatne. A ešte Lauryl glukosid - pena je vraj pre veľmi citlivú pokožku, robí malú penu ale to by šlo podporiť napr. tou babassuovou penou..

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Evka a keby som namiesto SLS použila hydrogenvínan draselný, teda vínny kameň na penivosť??

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nebude peniť. Jedine ak by si tam mala sódu bikarbónu, aby to penilo ako bomba do kúpeľa, ale to je iné, a mala by si to zrnité. Asi Ťa to asi napadlo vďaka zubnej paste, ale ten efekt nie je nijaký extra.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. len kde ten SLS resp. SCS zohnať na Slovensku?? asi tvrdohlavo vyskúšam vínny kameň predsa a trochu tekutého mydla ... ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. SCS alebo aj SLSA zoženieš na ekokoza.cz .. Ak niekto z okolia chodí do ČR daj si to poslať jemu do ČR, ušetríš na poštovnom asi polovicu.. Prípadne ak nakúpiš nad určitú sumu tak máš poštovné zadarmo..

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Zdravím!

    Tak nevím, jestli jsem něco udělala špatně, hmotu jsem měla velmi drolivou. Až po téměř celém dni mi došlo, že bych mohla zkusit přidat trochu glycerinu, učinila jsem a je to lepší, byť při příští dávce nehrcnu do glycerinu všechen odvážený aviril najednou, ale budu postupně přisypávat... Toť má zkušenost.

    A ještě můj dotaz. Je v tomto případě velký rozdíl mezi použitím SCS a SCI? U šamponu by měl být rozdíl ve schopnosti umývat, kterážto vlastnost u pěny v podstatě mizí. A finanční rozdíl je nemalý. Mohu poprosit o reakci, pokud má někdo zkušenost? Děkuji!

    tereza

    OdpovedaťOdstrániť
  11. tak jsem ještě rychle provedla druhý pokus. glycerinu jsem dala ca o 2 g víc a výsledek byl dokonalý! tedy alespoň co do konzistence. avšak pouze do okamžiku, než hmota vychladla. byla ještě teplá, když jsem ji dohnětla. odložila jsem ji vychladnout, pak jsem ji zkontrolovala a je tvrdá. moc jsem na ni netlačila, neb jsem si ji nechtěla rozdrobit, ale každopádně to není, co to bylo. tak je to v pořádku? neměla jsi, Eviku, jiný výsledek? děkuji a zdravím. tereza

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Hummm, mohlo by to byt tým, že môj glycerín bol možno 85%, takže redší a tým pádom to asi inak vyšlo... musím to znovu vyskúšať a skontrolujem či som sa nepomýlila v percentách. Vďaka za feedback, Tereza!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. zajímalo by mě, jaká je tady fce glycerinu? u toho želé jsi jí vysvětlila, ale tam mi vyhovovalo, že by se dalo scs nahradit třeba hydrofilním olejem(pokud jsem to dobře pochopila... šlo by tady dát olej místo glycerinu, aby to byl "tuhej sprcháč"?

    OdpovedaťOdstrániť