utorok 5. marca 2013

O mydlovom šampóne

Nájdu sa takí, ktorí naň nedajú dopustiť. Iní zas tvrdia: nikdy viac! 
Kto má pravdu? A dá sa to vôbec povedať? Poďme sa na to pozrieť...

Je to strašne lákavé... mydlo ako šampón! ... dá sa vyrobiť doma, a keď ako oleje pridáme tie správne, ako napríklad ricínový, či jojobový olej (tak ako sa odporúča v mnohých receptoch), tak to predsa musí fungovať!

Preč s komerčnými šampónmi založenými na škodlivom Sodium laureth sulfáte, otvorme brány obyčajnému, poctivému mydlu!

Kiežby to bolo také jednoduché...

Trochu o vlase a jeho štruktúre


...fakt len trochu... Vlas má komplexnú štruktúru, ale čo je pre nás dôležité je vrstva keratínu na povrchu, v podobe šupiniek. Keratín je bielkovina, preferuje kyslé prostredie a alkalinita naň nepôsobí dobre. V zásaditých podmienkách dôjde k narušeniu väzieb medzi keratínovými vláknami a keratín sa "naježí". Toto naježenie znamená jednak, že dôjde k otvoreniu štruktúry vlasu, ale hlavne k zvýšeniu mechanického trenia, ktoré je jedným z najnebezpečnejších zdrojov poškodenia vlasov.

Mydlo je alkalické, má pH>8.  Spravte si ph test svojich šampónov, zistíte, že väčšinou majú kyslé ph (okolo 5-6).

Najzaujímavejším zdrojom informácií sa pre mňa stali patenty. Keď si niekto chce niečo patentovať, musí dokázať, že je to nové a nepoznané. Tým pádom každý patent obsahuje úvodnú sekciu, ktorá diskutuje posledné poznatky. V patentoch sa dá čítať ako v historickej i vedeckej knihe, tu je, čo som našla...


Zásaditosť a vývoj (nielen mydlových) šampónov ...


Myšlienka použitia mydla ako šampónu nie je nová, v prvej edícii (1923)  dobovej referenčnej knihy o kozmetike Perfumes and Cosmetics, with especial reference to Synthetics od Pouchera, sú všetky šampóny, s výnimkou suchých, založené na mydle, vyrobené buď z mydlového prášku, alebo priamo zmydelnením.

Neskôr, s rozvinom nemydlových surfaktantov sa na mydlo rýchlo zabudlo, ale ešte v 40-tych rokoch 20-teho storočia sú surfaktanty hlavne alkalické, ako sa dočítame v Európskom patente http://www.freepatentsonline.com/EP0437114.html:
Použitie kyseliny citrónovej vo vlasových prípravkoch je už dlho známe, napríklad patent US 2 255 341 spomína "citrónový" vlasový oplach, za účelom znovunastolenia kyslého pH po použití zásaditých šampónov, používaných v 40 tych rokoch 20 storočia.
Takže je jasné, že kyslý oplach bol známy už dávno. 

S módou dlhých vlasov v 60tych rokoch si ľudia uvedomujú, že to chce iné ako zásadité šampóny, pretože tieto  ničia vlasy, citujem [1]:
Keď sa dlhé vlasy stali populárne v 60tych rokoch, zvýšila sa požiadavka na šampóny, ktoré by mohli byť používané častejšie. Anionické surfaktanty toho času mali často alkalické pH, odstraňovali drasticky sébum a poškodzovali vlasový povrch...
... mňa by akurát zaujímalo, prečo sa čakalo s uvedomením až na mužov a ich dlhé vlasy...


V dôsledku začína byť jasné, že zásadité šampóny nie sú dobré ani pre poškodené vlasy, ako je napísané v  US patente US3996146 z roku 1976:
Kyslé pH našej šampónovej formulácie je špeciálne vhodné pre poškodené, odfarbené vlasy, či vlasy po trvalej.  Škodlivému efektu umývania poškodených vlasov zásaditými šampónmi je zabránené udržaním šampónu v kyslom pH.

Zdá sa tiež, že zásadité pH je nielen nepriateľom vlasov, ale i vlasovej pokožky v prípade, že máte napríklad lupiny a kyslý oplach je nutnosťou, ako sa píše v patente US5132107 z roku 1992:
Predpokladá sa, že súčasť stratum corneum - keratín - získava obyčajným zásaditým šampónom "vlnenú", stereochemicky otorenú povrchovú štruktúru, ktorá je síce výhodná z pohľadu čistenia, ale takisto podporuje opätovné infekcie  a rast prítomnej kožnej flóry. To má za následok napríklad rýchle znovuvytvorenie lupín, ktoré sa potom opakovane vracajú bez ohľadu na to, či bol daný šampón s liečebnými účinkami.

Zistilo sa, že následným druhým ošetrením pomocou kyslého oplachu sa povrchové proteíny pokožky znovuspoja a získajú pôvodnú stereochemicky uzatvorenú štruktúru... zároveň sa obnovuje prirodzené pH.

Mydlo ako šampón a problém tvrdej vody


Vyzerá to teda, že nechceme na hlave nič zásadité, a ak použijeme zásaditý šampón, tak je potrebné použiť kyslý oplach, napríklad octovú vodu.

POZOR - vyrobiť kyslý oplach je celkom zábava, tak sa nesnažte vyliať si na hlavu ocot priamo z fľaše - veľmi by Vás nepotešil jeho zápach na Vašich vlasoch a takisto je to zbytočne silná koncentrácia.

Radšej sa pohrajte s rozličnými bylinnými záparmi či hydrolátmi a pridajte do nich len trochu octu, či kyseliny citrónovej. Zmerajte si pH aby ste dosiahli pH zhruba 4-5 (chceme trochu kyslejšie, lebo sme si práve vlasy umyli zásaditým mydlom).



Môžete si myslieť, že tým je problém mydla ako šampónu vyriešený, AVŠAK! - je tu ešte jeden dôležitý faktor:

Mydlo vytvára s vápennými a horčíkovými iónmi tvrdej vody nerozpustné zlúčeniny (aj preto sa napríklad hydroxid vápenatý alebo hydroxid horečnatý nedajú použiť pre výrobu mydla!)

Spomeňte si na vaňu, keď sa v nej umyjete mydlom... po vypustení na nej ostáva neslávny, zle sa umývajúci mydlový "prstenec"...  A predstavte si tieto zlúčeniny vo Vašich vlasoch... z nich sa umývajú veľmi ťažko!


Takže čo sa stane, keď si umyjete vlasy mydlom v tvrdej vode?
  1. Pretože je mydlo zásadité, Váš keratín zmení štruktúru, naježí a otvorí sa
  2. Mydlo vytvorí s tvrdou vodou nerozpustné zlúčeniny
  3. Kvôli otvorenej štruktúre vlasu, sa nerozpustné zlúčeniny mydla na vlas prichytia a umývajú sa ešte horšie!

... a teraz si predstavte, ako to asi tak pôsobí na ZNIČENÉ vlasy...

Moja skúsenosť je taká, že keď som mala odfarbené vlasy a žila v kraji s tvrdou vodou, umytie mydlom bolo strašné. V mäkkej vode čosi lepšie, ale stále som neplesala. Až po odrastení vlasov na moje vlastné sa to dá v mäkkej vode prežiť. Samozrejme, vždy vlasy ošetrím kyslým oplachom. Napriek tomu nie som zástanca mydla ako šampónu.


Zaexperimentujte si!

Kúpte si destilovanú vodu a umyte si vlasy mydlom raz vo vode z kohútika, raz v destilovanej vode. Ak máte tvrdú vodu, určite pocítite rozdiel!

Tak funguje mydlo ako šampón, alebo nie?

Z mojich pozorovaní a toho, čo som vyčítala z diskusií na rôznych fórach, si o mydle ako šampóne myslím nasledovné:


  • Ak funguje, tak len na nepoškodených, hrubších prípadne kučeravých vlasoch
  • Obvykle tiež bez problémov býva umývanie krátkych vlasov - na nich sa toľko neprejavia problémy spojené alkalinitou a tvrdou vodou
  • Muži majú obvykle krátke vlasy a deti vlasy nepoškodené, preto na nich mydlo môže fungovať bez problémov
  • Ak máte poškodené vlasy, na mydlo radšej zabudnite. 
Pre lepšiu orientáciu som vytvorila nasledovnú schému, budem veľmi rada, ak mi v komentároch pod príspevkom zanecháte svoju skúsenosť s mydlom ako šampónom - najlepšie ak pripojíte popis svojich vlasov.




PS: Schéma je len návrh a ak napíšem, že sa Vám to môže páčiť, to ešte neznamená, že to je vhodný spôsob umývania z dlhodobého hľadiska.

13 komentárov:

  1. tak toto ma potešilo! konečne komplexný pohľad na mydlošampóny, ja potvrdzujem, že pre zdravé vlasy je to super vec. mydlo na vlasy používam od začiatku roka, s octovým oplachom po každom umytí. vlásky sú spokojné, lesklé a nelámu sa. čo sa zmenilo, je pokožka hlavy - menej mastí, čiže nižšia frekvencia mytia, a hlavne už konečne žiadne lupiny ! s tým som mala problém odjakživa, skúšala som všetky možné šampóny, i protilupinám, aj šampuky od lushu, lupiny tu boli vždy,viac alebo menej...až kým neprišlo mydlo :). dodávam, že mám vlasy nefarbené, tmavé " drôty ". vodu máme tvrdú tiež. Dáša

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za článok, veľmi jasné a poučné. Ja mám alergiu na sodium laureth sulfat aj na sodium lauryl sulfat a keď som si prečítala, čo môžu spôsobiť, ani sa nečudujem. Našla som 1 šampón bez týchto látok (cannaderm), ale rada by som si vyrobila šampón a sprchový gél doma - zdá sa, že je to hudba ešte vzdialenej budúcnosti. Skúšala som mydlo - nebolo to zlé, ale nevedela som o zásadách a kyselinách, tak som neoplachovala octovou vodou, preto sa mi vlasy zdali akoby polepené. Našťastie, nemáme veľmi tvrdú vodu, tak sa to dalo prežiť. Ako som sa dopočula, že vlasy treba po mydle opláchnuť octovou vodou, vždy to tak robím a s výsledkom som spokojná. Lenže neumývam si takto vlasy stále a ani veľakrát za sebou. Striedam mydlo a šampón cannaderm - viackrát šampón, občas mydlo.
    Mám suché vlasy, mierne vlnité (po umytí), rovné (počas dní do ďalšieho umytia), bez farbenia a iných zásahov, polodlhé.
    Zaujala ma aj myšlienka umývania vlasov tekutým kastílskym mydlom - našla som aj nejaké recepty na šampón z tohto mydla. Po tom, čo som si prečítala v Tvojom článku, Evik, ale predpokladám, že aj po ňom si treba vlasy opláchnuť niečím kyslým.
    Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, článok je veľmi vyčerpávajúci. Ja mám vlasy jemné, farbené, zvykli mi dosť vypadávať, ale teraz sa to napravilo, sú husté, ale kvôli jemnosti, to veľmi nevidno, tak si ich zvyknem ešte na noc dávať do drdola.
    Vyrobila som si žihľavový mydlošampón, podľa receptu, ktorý som našla tu na fore, s menšími úpravami. Používam ho skoro stále a občas použijem šampón.(keď mi padali vlasy kupovala som si všetky možné drahé šampóny v lekárňach a drogériách, nakoniec som objavila šampón na poškodené vlasy v LIDLi, za pár korún a ten mi vyhovuje najlepšie).
    Za každým umytím používam ešte kondicionér (vyrobila som si včera avokádový podľa Evikinho receptu) a samozrejme žihľavovo-octovo-citronový oplach. Vlasy sú čisté, nadýchané a už mi tak nepadajú.
    Čo sa týka vody, najmäkkšia nie je, ale neviem či je príliš tvrdá.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahojte,

    na tekuté kastílske mydlo bude treba tiež oplach, pH nepustí:) . Troška odveci, práve som nedávno čítal zloženie jedného kupovaného tekutého mydla a uvedomil som si, že to tekuté mydlo ani nie je mydlo..

    Zaujímalo by ma ako sa Kleopetra prejavuje alergia na tieto sulfáty ?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahojte, ja som skúsila aj mydlá- tuhé, aj tekuté, aj všakovake mischungy s bylinkami- ale na moje jemné mastne riedke vlasy to bolo vždy zlo - ostali mastne slíže. Potom som skúsila že umyvam si len sodou bikarbonou rozmiesanou vo vode a za tym octový oplach. A toto funguje! Tak možno ešte skusim njake to mydlo na hlavu + ocot...možno tu mastnotu nejak odstrani ....

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Náhodou som narizil na tento článok (mydlo na vlasy) a môžem potvrdiť mám krátke husté a hrubé vlasy. Zdravá pokožka. Mydlo z bravčovej masti a repkového oleja používam už asi 5 mesiacov+- a v pohode umývam každé 4 dni alebo podla potreby ale zväčša každé 4 dni Filip

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobrý den.
    Děkuji za velice zajímavý článek a vůbec celý blog! Šampony také vyrábím a nikdy jsem v tom, komu vyhovuje a komu ne, neviděla nějakou zákonitost. Mám zdravé, jemné, kudrnaté vlasy a tuhé šampony mi velice vyhovují. Kyselý oplach ale nikdy nevynechám, hned je totiž cítit ten rozdíl.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahojte,

    chcem pripojit svoju skusenost s tuhym mydlo-samponom.
    Objavila a zacala som ho pouzivat asi v 1/14, ma taketo zlozenie: kokosovy, ricinovy, olivovy, jojobovy olej, klincekovy olej a med v stope.Vonia krasne, peni celkom schopne. Mametvrdu vodu, vlasy mam dlhe a jemne, rovne, rychlo sa mastiace. PO pouziti pouzivam kysly oplach, inak som mala vlasy nerozcesatelne, a polepene dokopy. Mam dojem, ze po mydle sa mi vlasy menej mastia, konceky mam menej rozstiepene, a seriozne sa mi zda, ze mi podstatne menej padaju! Lupiny som nemala, ani nemam.
    Moj manzel ma problem s lupinami, kazdy sampon mu zaberal len par mesiacov. PO tomto mydlosampone mu tiez zacali vlasy menej padat (i ked jemu az tak nepadali nikdy) a lupiny sa zmiernili. Ale asi po 3 mesiacoch sa mu zda, ze ma kozu az prilis suchu.
    Iny recept som zatial neskusala.
    Nela

    OdpovedaťOdstrániť
  9. "Vlas má komplexnú štruktúru, ale čo je pre nás dôležité je vrstva keratínu na povrchu, v podobe šupiniek. Keratín je bielkovina, preferuje kyslé prostredie a alkalinita naň nepôsobí dobre."

    Keratin se skládá z jednotlivých (něco přes 20 různých) aminokyslin, z nichž je převážná většina neutrální, 2 nebo 3 kyselé a 1 zásaditá. To, v jakém poměru se tyto aminokyseliny na vlasu podílejí, je zcela individuální. Jsou jedinci, u kterých výrazně převládají kyselé aminokyseliny nad zásaditými, v tomto případě se mýdlo k mytí vlasů vysloveně nehodí. Je ale hodně těch, u kterých se výsledek velmi blíží neutralitě, těm většinou stačí pro neutralizaci povrchu vlasu po použití mýdla použít kyselý přeliv (jeho složení je celkem individuální, kolik kyseliny, zda citrónová nebo vinná, zda nechat na vlasech nebo spláchnout vodou). A dokonce jsou takoví, u kterých je výsledek v zásaditém spektru, jimž kyselý přeliv vysloveně vadí. Mýdlo je proto třeba vyzkoušet si na vlastní vlasy, nedají se dělat všeobecné závěry.

    Kromě toho se šupinky keratinu rozježí už samotným navlhčením vlasu vodou, mokré vlasy se nemají česat vůbec.

    A pak je tu ještě téma tvrdé vody. Proti vápenatým a hořečnatým iontům se používá jako měkčidlo citrát sodný. Protože je kyselina citrónová silnější kyselina, než jsou mastné kyseliny z rostlinných tuků, reaguje citrát sodný s vápníkem a hořčíkem ochotněji a rychleji, než sodné soli mastných kyselin. Nevzniká tak při mydlení ve vodě nerozpustné vápenné, příp. hořečnaté mýdlo, ale citrát vápenatý / hořečnatý, ve vodě rozpustný a tudíž nevytvářející onen šedivý lepkavý nános. Na umyvadle ani na povchu vlasu.

    Ame

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Promiňte, ale že se nemají česat mokré vlasy je opravdu nesmysl. Zdravý mokrý vlas je flexibilní a při česání se natahuje/pruží a zcela v pořádku se vrací do své původní podoby. Suchý vlas je mnohem méně flexibilní a náchylný k ulomení

      Odstrániť
  10. Jsem nešťastná :( S výrobou mýdel jsem chtěla začít hlavně kvůli vlasům...
    Jsem alergická na pěnidlo Cocamidopropyl Betaine a není vyloučena spřažená alergie na jiná pěnidla (i do budoucna je možný vznik další alergie na tuto chemii)...
    Takže co jsem se dívala po receptech na tekuté šampony, vždy tam je nějaká chemická složka...?
    Vlasy mám zdravé, silné, ale ne hrubé ani krepaté, málo se mastící, vlnité. Vodu máme doma tvrdší, ale stejně jsem většinu času teď v Praze na škole.
    No, asi budu muset vyzkoušet nějak namíchat mýdlo, které by mi sedělo.... Nebo co byste mi prosím doporučili?
    Děkuji mockrát za tipy, nápady, rady!
    Adel

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Adél, já už pár měsíců umývám vlasy pomocí žitné! mouky. Dáš 3-4 lžíce (podle délky více či méně) žitné mouky do misky a doliješ vodou aby vznikla hustší kaše. Vetřeš do vlasů, chvíli masíruješ a pořádně opláchneš. Poté kyselý oplach. Vím, že každé vlásky jsou jiné, ale pro mě je to bomba, jsem nadšená. I rozčesávání je super. Jinak mýdlo vyrábím a zbožňuji na umývání celého mého zbytku :-)

    Evi, krásné a inspirativní stránky. Děkuji !!!! :-)

    OdpovedaťOdstrániť