streda 3. apríla 2013

100% olivové mydlo - tipy a triky a prečo nie je vhodné pre začiatočníkov

 Ak sa Vám predstava výroby 100% olivového mydla páči, a myslíte si, že je kvôli jednoduchosti zložiek je to ideálne mydlo pre začiatočníka, musím Vás sklamať - radšej sa mu vyhnite, kým nenazbierate dostatok skúseností...

Prečo?

Ak ste začiatočník, chceli by ste vytvoriť mydlo, ktoré:


1. dobre pení
2. je dostatočne tvrdé
3. pri ktorého výrobe Vás stretne minimum nepríjemností
4. ktoré sa dá použiť čo najskôr (najlepšie druhý deň, však... :-) )


100% olivové mydlo ani jeden z týchto bodov nespĺňa (teda nie tak skoro po vyrobení), a preto môže začiatočníka potrápiť,  pretože jednak ešte nemáte na to dosť trpezlivosti a jednak skúseností. To, čo sa skúsenému mydlárovi zdá ako zvládnuteľná situácia a už sa nad ňou nezamýšľa, začiatočník pociťuje ako katastrofu. Potom sa môže sa stať, že si 100% olivové mydlo na hodnú chvíľu znechutíte...


Všetko má na svedomí jeho zloženie:


Mastná kyselina Myristová (C14) Palmitová (C16) Stearová (C18) Olejová (C18:1) Linolénová (C18:3) Linolová (C18:2) Arachidonická (C20)
% 0.1-1.2% 7.0-16.0% 1.0-3.0% 65.0-80.0% ---- 4.0-10.0% 0.1-0.3%

Vysvetlivky k tabuľke: C18:1 - označuje počet uhlíkov (C) v molekule (18) a počet nenasýtených väzieb (1).

Nenasýtené mastné kyseliny (olejová a linolová v tomto prípade) dávajú mydlá ktoré len veľmi lenivo vytvárajú povrchové napätie s vodou a to má za následok, že:
  • Trvá neskutočne dlho než dosiahnete stopu a zhustnutie mydla... nenasýtené molekuly reagujú pomalšie, tým pádom vytvárajú ze ten istý čas menej mydla než saturované kyseliny - aj ak pracujete s mixérom! 
  • Po vyliatí do formy preto môže trvať aj 48-72 hodín než sa dá vyklopiť
  • 100% olivové mydlo je pri styku s vodou mäkké, slizké a zle (ak vôbec!) pení. Pri čerstvých mydlách starých do niekoľkých mesiacov penu vôbec nečakajte...

Tu je video testu penivosti olivového mydla po dvoch týždňoch:

Mydlo z olivového oleja - vôbec nepenilo, skorej sa v rukách rozkladalo - bolo slizké - takisto podľa očakávania. Zelenkavo-žltá farba úplne vybledla, takisto stratilo vôňu.



Samozrejme, všetky vyššie popísané problémy majú nejaké riešenie, ale to je práve to, čo skúsený mydlár dokáže, zatiaľčo začiatočník sa nad tým potrápi a môže to dopadnúť zle, pretože ešte nevie, ako celý proces má vlastne vyzerať.


...teda, samozrejme, nie v prípade, že si naštuduje tento článok a potom trpezlivo čaká niekoľko mesiacov na dozretie mydla...


Zopár rád k 100% olivovým mydlám 


1) Ako urýchliť stopu (vyberte si vždy jednu metódu, kombinácia môže dopadnúť zle):
Samozrejme, použitie ponorného mixéru stopu urýchli, ale stále budete miešať niekoľkonásobne dlhšie než pri iných receptoch...
  • Znížte množstvo vody v recepte. Namiesto 380g vody odporúčanej SoapCalc na 1000g olejov a tukov jej použite menej - tak aby ste mali zhruba 35% roztok NaOH (teda ak máte cca 125g NaOH, tak použite 125/35*65=232g vody. To urýchli stopu - pozor, u receptov z iných olejov to môže spôsobiť problémy!
  • Pridajte do receptu esenciálny olej, alebo vôňu, ktoré stopu urýchľujú.
  • Rozpustite v roztoku hydroxidu trochu zrelého mydla - to pomôže zemulgovať olej a roztok NaOH a urýchli reakciu.
2) Čím dosiahnúť, aby penilo...

  • Dlhodobým zrením - kastílske mydlá zrejú často vyše roka kým sa dostanú do obchodov. Stratia za ten čas mnoho vody, čo zlepšuje penu. 
  • Mechanicky - používajte starú dobrú mydlovú sieťku, vtedy pení perfektne
  • Teplá a mäkká voda zlepšuje tvorbu bublín - preto máte možno niektorí úplne iné skúsenosti
  • Pridajte do mydla niečo čo obsahuje cukor (cukor, med, mlieko, jogurt...), prípadne ricínový olej (ale potom to už nie je 100% olivové mydlo, však...). Pozor na prehriatie :) 
3) Ako vytvoriť tvrdšie (v zmysle odolnejšie) mydlo, ktoré pri častom použití neslizovatie (prípadne nie tak rýchlo)
  • Dlhodobým zrením - čím viac vody sa vyparí, tým je mydlo odolnejšie
  • Pridajte včelí vosk - cca 5% receptu (95% olivového oleja, 5% včelieho vosku)
  • Pridajte kuchynskú soľ (neodporúčam morskú, pretože ióny v nej obsiahnuté urýchľujú oxidáciu) - rozpustite cca 1,5 ČL vo vode, ešte pred pridaním NaOH, na recept s 1kg olejov.

Určite Vás napadlo - a čo ostatné oleje s vysokým obsahom nesaturovaných mastných kyselín, platí to aj pre tie? Pre mnohé áno (slnečnicový, repkový, avokádový olej... a podobne), pre niektoré nie, ale to je už na iný príspevok :)


Príklady receptov, kde som tieto techniky úspešne použila:

5 komentárov:

  1. Ahoj Evik,

    presne na tento tvoj prispevok som uz davno cakal. V decembri som chodil na net kazdy den a cakal som avizovany clanok "Moje skusenosti so 100% olivovym mydlom" - Dakujem za dobre rady

    Mydlu zdar

    Roman

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Evik,
    také jsem propadla výrobě mýdla..."vařím" již třetím rokem, ale až teď jsem se odvážila pustit do 100% olivového mýdla, mýdlo již odpočívá ve formě, ale při jeho výrobě jsem narazila na otázku, kdy a jakým způsobem zapracovat včelí vosk?
    Použila jsem jej, dle Tvé rady, kvůli pevnosti mýdla, manžel je včelař, tedy mi tato cesta přišla více než příhodná :o).
    Moc díky za Tvůj blog, jsem na něm závislá.
    Jen samá vydařená mýdla přeji. Šárka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Šárka,

    dobrá otázka! Včelí vosk treba najprv roztopiť, a potom ho priliať do mierne zohriateho oleja, ak by si ho rozpustila a pridala do mydla, zrazil by sa. Ak by si ho rozpúšťala priamo v oleji, musela by si ho zahriať na príliš vysokú teplotu, a to je škoda oleja.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Evik,
    moc děkuji! Příště to tak udělám, tentokrát jsem rozehřátý vosk přidala až ve stopě a nebyl to dobrý nápad, velmi rychle ztuhnul.
    A mýdlo mě celkově trošku zlobí, naopak netuhne a netuhne...
    Jsem trpělivá :o).
    Pěkné dny. Šárka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Evik,

    vyborne rady. Dakujem.
    Skusam vyrobit olivove mydlo, kedze ho dalej potom pouzivam na vyrobu inych veci, ale stale to akoby nie je ono.
    Prva varka mi dlho dlho tvrdla. Po niekolkomesacnom stati je mydlo ok :).
    Druha varka mydla, krasne stvrdla velmi rychlo, ale na povrchu sa mi vytvorila akoby taka vrstva bielej muky? Esencialny olej som davala do muky. Toto sa mi stalo aj pri varke ineho mydla, kde som davala vonu do muky. Moze to by tou mukou? Pouzit radsej skrob? Dakujem. Lucia

    OdpovedaťOdstrániť