piatok 3. mája 2013

Kokosovo citrónový pevný šampón s SCI

Juj, dúfam, že ste na mňa nezanevreli, keď som tak dlho nič nepublikovala, ale nejako sa na mňa navalilo viac povinností, takže som nestihla písať!
Ale stihla som experimentovať a nasledujúcich päť dní budem publikovať každý deň jeden recept!

Sľúbila som Make, že pridám nový recept na pevný šampón, tak tu je!


Tento som vyrobila nedávno a páči sa mi. Jeho základom je SCI - sodium cocoyl isethionate. 
Je to anionický tenzid, ktorý sa predáva v podobe malých bielych granuliek, o čosi menších ako SCS (sodium coco sulfát).

Má byť jemný a biodegradabilný, a pretože je anionický, tak by mal aj dobre peniť (toto je prosím čo o ňom všade píšu, ešte som to nezisťovala vo vedeckých článkoch...).

Jeho pridanie vraj šampón zjemní. A tak som vymyslela a skúsila tento recept, a páči sa mi!


Recept 

(ak dodržíte gramáž, vyjde Vám 1 šampón)

35.0g (70%) SCI (sodium cocoyl isethionate)
  5.0g (10%) SCS (sodium coco sulfát)
  5.0g (10%) Kamilkového hydrolátu (lebo si chcem zosvetliť vlasy, môžete použiť samozrejme aj iný, alebo len vodu)
  2.5g (5%) Bambuckého masla (mňam! :), na vyživenie vlasov)
  1.0g (2%) EO Citrón (kvôli zosvetleniu vlasov)
  1.0g (2%) FO Coconut Ice  (táto vôňa ma skrátka dostala, majú ju na murumuru.sk)
  0.5g (1%) Hodvábny proteín

Postup je jednoduchý:
1. Zmiešajte SCI, SCS, hydrolát a bambucké maslo a všetko zahrejte na miernom ohni, miešajte, kým nedosiahnete celistvú, tvarovateľnú hmotu
2. Po odstavení vmiešajte vône a hodvábny proteín
3. Natlačte do formy a dajte vychladnúť do mrazničky
4. Vyklopte a je to hotové! :)

PS: POZOR, šampón vydrží naozaj dlho - mesiace!, pretože je vysoko koncentrovaný, takže ak si nie ste istí, či sa Vám bude páčiť, dajte ho do menších formičiek (napríklad na ľad)...

25 komentárov:

  1. Evik si skvela, dakujem, ze si nezabudla, urcite vyskusam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evik, zistila som, ze mam len SCS doma, nevadi? ked nahradim vsetko SCS? potom uz mam len tekute tenzidy.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý den,
    nemohu nikde v ČR sehnat SCI - sodium cocoyl isethionate. Můžete mi poradit, pokud ne v ČR tak SR nebo EU?

    Děkuji

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Maka - Nevadí, jediný rozdiel je v tom, že to bude SCS šampón :)

    Flooster - SCI sa dá zohnať spolu so SCS na Aroma-zone.fr, posielajú všade po Európe, pri objednávke nad 50 EUR je poštovné zdarma

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja som robil pevný šampón tohto zloženia:
    55% SCS
    20% SLSA
    15% vodná zložka
    5% ricínový olej
    2% ryžový proteín
    3% vôňa

    Najprv sa mi páčil, ale po pár použitiach som zistil, že mám z neho nie úplne najlepšie vlasy. Také nie vo svojej koži ( na dotyk), aj keď som si nikdy neumýval hlavu mydlom, tak mám pocit, že takto nejak vyzerajú vlasy po umývaní mydlom bez použitia kyslého roztoku. Šampón som rozdal viacerým ľuďom a povedali mi zhruba to isté, nemali z neho také pekné, jemné vlasy, ale skôr drsnejšie či tvrdšie. Tak som odmeral pH a je zásadité. Skúsim ho spraviť ešte raz s tým, že do neho dám roztok kys. citrónovej, aby bolo pH neutrálne, snáď by to mohlo pomôcť. Čo som meral pH náhodne vybraného kupovaného šampónu , tak ho mal nižšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Evik, mozno budem za blbca ale predsa len sa opytam - mozem vynechat SCS a dat namiesto toho len SCI? Ako to zmeni vlastnosti samponu? Vdaka :) Ivana

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Vedrun, jasné, že môžeš, ja som už robila 100% SCI. Myslím, že šampón bude trochu ťažšie peniť, ale inak OK. Musíš vyskúšať.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Evik (ale aj ostatní, ktorí ste tuhý šampón vyrábali),

    chcela som sa spýtať, aký význam má v šampóne SCS. Je to o tom, že je z trojice SCS, SCI a SLSA najpenivejší? Alebo niečo iné? Totiž, pozerala som recepty tu na blogu, ale aj priamo v popise produktov na aroma-zone.fr a v každom recepte je vždy SCS, či už samotný alebo v kombinácii s SCI alebo SLSA. Naopak, recept, kde by bol samotný SCI alebo SLSA, alebo len kombinácia týchto dvoch, som nevidela.

    Ďakujem a prajem pekný deň.

    Hana

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Hanka,

    je to preto, lebo najlepšie odstraňuje mastnotu, ale ja úspešne robím šampóny aj s použitím len SCI alebo len SLSA, akurát si treba hlavu umyť niekedy nadvakrát (čo ja bežne nerobím).

    E.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ďakujem pekne, Evik! Veru ani mňa nebaví vlasy umývať nadvakrát. Skúsim teda tento tvoj recept. Ak môžem, mám ešte dve otázky:
    1. Dá sa hodvábny proteín vynechať úplne alebo ho treba nahradiť nejakou tekutinou?
    2. Drvíš SCS ako to píšu na Aroma Zone? Keďže by som robila vodný kúpeľ štýlom "hrniec v hrnci", pripadá mi trochu labilné ešte do hrnca tĺcť tĺčikom :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. 1. Vynechaj ho úplne, to nevadí
    2. Nič nedrvím, normálne ho zohrejem s vodnou fázou, a potom ho po pridaní všetkých zložiek skorej uhnetiem (najnovšie to robím ručne v rukaviciach)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ešte raz ďakujem :) Dám potom vedieť, ako to dopadlo. Inak pre tých, čo podobne ako ja, nemajú k dispozícii takú jemnú váhu, dávam do pozornosti super pomôcku na Aroma Zone - v detailnom popise jednotlivých tenzidov je aj tabuľka (Tableau d’équivalences), kde sa dá pozrieť, koľko váži napr. 5 ml alebo 2ml-ová odmerka SCS.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahojte,

    tak až dnes som sa dostala k tomuto šampónu a mám ešte jednu otázku - môžem dať namiesto kamilkového hydrolátu citrónovú šťavu (kvôli pH, ktoré spomínal Mates)? Myslela som, že áno, ale asistujúca osoba sa ma zrazu spýtala, či to nebude v tom šampóne plesnieť, tak neviem :-/

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Evik, a ako by sa dal vyrobiť takto tekutý šampón/sprchový gél?
    A koľko kys. citrónovej treba na zmenu pH?
    Ďakujem!
    Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Hanka nevidím dôvod aby plesnivel, ak dáš kvôli zníženiu pH niečo kyslé, len treba to začleniť do vodnej zložky. Aby sa ti nestalo, že tam bude viacej vody a potom nebude mať potrebnú tvrdosť a pevnosť. Lenže možno žiaden citrón nebude treba, ja som robil šampón s úplne inými pomermi a zložkami, Evik to v recepte nemá a je dobrý..

    Kleopetra, na tekutý šampón resp. gél treba úplne iné pomery a aj iné zložky na zahustenie. Tam je dôležité nájsť spôsob ako zahustiť šampón na gélovitú konzistenciu.Je to zložitejšie ako pevný šampón , musíš riešiť aj konzerváciu a ak máš dobrý recept na pevný šampón, tak aj troška zbytočné.

    Čo sa týka tej kys. citrónovej , do trošky vody ju rozpustiť a pridávať pokiaľ ti nebude vyhovovať pH, netreba toho nejak veľa a treba s tým počítať ako s vodnou zložkou v recepte.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Kleopetra - mrkla si na moje recepty tekutých šampónov?

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Čo sa týka upravovania pH - pozor, pH sa znižuje exponenciálne, takže človek kvapká kvapká a stále nič a potom zrazu jedna kvapka spraví rozdiel o jeden-dva

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Evik - mrkala som, mrkala, ale tie sú na báze mydla. Ja som chcela na báze tenzidov - podľa toho receptu na kokosovo citrónový pevný šampón.
    Ale počuj, što slučilos. Použila som dva tekuté tenzidy - Decyl glucoside a Tegosoft, namiešala som ich v pomere s hydrolátom a olejom, ako máš Ty v kokosovo citrónovom pevnom šampóne - myslíš, že to bude fungovať?
    Aj sa trošku obávam, umyť si s tým vlasy, kým zajtra ráno vyrazím do ulíc...
    Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Kleopetra - aha, to bude asi tým, že som ešte žiadny nepublikovala, ups :) Ale už ich vyrábam ako na bežiacom páse, by som prisahala, že som sa už podelila s receptom!
    Do tekutého šampónu daj max 30% tenzidov, zbytok voda. Nezabudni konzervant, rady sa kazia.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Čakáme tu teraz všetci netrpezlivo na nový príspevok, že tekuté šampóny na báze tenzioaktívnych látok. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Matesovi - ďakujem za rady k tekutému šampónu. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Ahojte môžem namiesto hydrolatu použiť aj macerat ? Ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ahojik, áno, môžeš. Je to jedno, ak je to na vodnom základe.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahoj Evik,máš moc krásné stránky.Chtěla jsem poprosit o radu.Zkoušela jsem tento šampon,ale nerozpustil se mi vůbec SCI:-(.Nemáš na to prosím nějaký fígl?Koupila jsem ho ne ve formě prášku,ale nudliček.Míchala jsem ve vodní lázni jak šílená a nic.Díky moc a ať se daří.
    Katka

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Ahoj Evik,máš moc krásné stránky.Chtěla jsem poprosit o radu.Zkoušela jsem tento šampon a vůbec se mi nerozpustil SCI:-(míchala jsem jak šílená ve vodní lázni a nic.Je na to nějaký fígl?Z obchodu mi přišel SCI ne jako prášek,ale jako nudličky.Díky moc za případnou pomoc a ať se daří.
    Katka

    OdpovedaťOdstrániť