utorok 11. júna 2013

Jarná výmena mydiel a kozmetiky 2013: Zuzkine mydlá, telové mlieko a pomarančový balzam na pery

Tak, konečne som sa k tomu dostala! Niežeby bolo tak málo času, ale vo výmene som dostala desiatky výrobkov a jednoducho ich nestíham testovať! Na vani mám 10 mydiel, na umývadle 4, dokonca som si z mydiel spravila doma v obývačke výstavky, aby som náhodou na niektoré nezabudla :) Tých pár kozmetických prípravkov, ktoré som dostala samozrejme používam.

Ale poďme na to :)

Zuzka mi poslala v balíku 4 mydlá, 1 balzam na pery, telové mlieko a telové masážne "lušítka" (ako to pekne nazvala :))

Za tie tri mesiace som stihla vymydliť skvelé mydlo so zeleným čajom, používam balzam na pery (je naozaj úúúúúúúúúúúúúžasnýýýýýýýýýýýýýýý!) a telové mlieko. Ostatné som oňuchala, a to s bahnom z mŕtveho mora mám práve novo v kúpeľni. Už som ho skúsila, ale len dvakrát. K ostatnému som sa ešte nedostala, ale napíšem sem recepty, a potom pridám časom hodnotenie (ak nezabudnem)...


Zuzka ma veľmi príjemne prekvapila balením - jednoduchý cigaretový obal, ale zároveň krásne prepracovaný.



Takisto mala na troch mydlách super pečiatku (ja si stále myslím, že pečiatka dá mydlu taký profesionálny finish) :



Prvé (a zatiaľ jediné) mydlo, ktoré som skúsila bolo jej

MYDLO SO ZELENÝM ČAJOM
– pretučnenie 7% 

357g  olivový olej pomace
304g  palmový tuk
219 g kokosový olej
105 g slnečnicový olej
  66 g kakaové máslo
400 g silného výluhu zo zeleného čaja
143 g NaOH
v stope pridané čajové lístky, vonný olej zelený čaj od Saloos a esenciálny olej citron

Toto mydlo ma veľmi, veľmi zaujalo. Za prvé vôňou - nepoznala som túto vôňu od Saloosu, a je naozaj veľmi vierohodná. Navyše prežíva proces zmydelnenia, excelente! Potom sa mi páčila veľmi veľkosť mydla. Tak akurát do ruky, presne do sprchy, dostatočne široké na to, aby sa s ním pohodlne umývalo, ale nie príliš hrubé, aby sa dobre držalo v ruke. Nakoniec čajové lístky v mydle - celé, nepokrájané. Zuzka - aj keď si spomínala, že ich nabudúce posekáš, lebo sa mydlo zle krájalo, nerob to! Sú skvelým jemným masážnym prvkom v mydle a super to vyzerá!

Toto mydlo ma inšpirovalo tak veľmi, že som vyrobila vlastné so zeleným čajom... nevyšlo teda podobne ako Zuzke, ja som totiž čajové lístky nepridala v stope, ale nechala som ich lúhovať vo vode v ktorej som potom rozpustila NaOH.

Tu je čo z toho vyšlo - mydlo časom celé zhnedlo. Ale vonia super :)

Zuzka mi poslala aj mydlo s bahnom z mŕtveho mora, ktoré vyrobila podľa môjho receptu (JUCHÚ!)


MYDLO S BAHNOM Z MŔTVEHO MORA

500g   olivový olej pomace
350 g  kokosový olej
150 g  ricínový olej
380 g  destilovaná voda
143 g  NaOH

v stope pridaného 30g bahna z mŕtveho mora, esenciálny olej rozmarín, eukalyptus a tee tree olej

Ďalej budem citovať:
"Bahno jsme měla v takové polotekuté formě, dala jsem ho po přečtení zkušeností trochu míň. Stopa byla velmi rychlá, rovněž díky zkušenostem popsaným na blogu jsem měla všechno nachystané a podařilo se mi  rychle nalít do formy, takže jsem neměla problémy s jejím plněním. Přitvrdila jsem s esenciálními oleji, asi i díky nim trochu  vysušuje - ale to bylo účelem, používá ho můj 18tiletý syn ... (a na akné) funguje bezvadně."

Potvrdzujem, že mydlo je trošku (ale len trošku) vysušujúce, a neviem prečo, že by to bolo fakt tými silicami? Vonia ale fakt super, viac než moje. Na druhú stranu, vôbec necítim peelingový efekt, čo je ale dobre v prípade použitia na citlivú pleť tváre alebo dekoltu. Ja som si nakoniec na to svoje s veľa bahnom celkom zvykla - pobyt v kúpeľni a časté používanie (vlhčenie) ho spravilo menej tvrdým, ale veľmi dobrým peelingovým mydlom.


ČOKOLÁDOVÉ MÝDLO – přetučnění 8%

300g  palmový tuk
300 g  kokosový olej
240 g slnečnicový olej
  60 g kakaové máslo
  10 g ricínový olej
380 g jogurt a destilovaná voda
139.5 g NaOH
v stopě pridané holandské kakao, esenciálny olej pomaranč a skořica, vonný olej vanilka
"Měla jsem už málo destilované vody, takže převážný objem tekutiny byl jogurt -mýdlo mi asi i díky tomu poměrně hodně zhoustlo, měla jsem co dělat, abych ho dostala do formiček. Ricínového oleje jsem dala málo,měla jsem strach, aby zvládla stopu, mohlo ho být i víc.Taky jsem byla netrpělivá při rozpouštění hydroxidu, sice jsem měl jogurt zmražený, ale ke konci jsem už přisypala velkou dávku louhu najednou a hodně mi směs zežloutla - ale vzhledem k tomu, že kakao stejně vše zabarvilo na tmavo, je to asi jedno. Příště dám na formičky papír, musela jsem seškrabávat z povrchu sodný prach."
Toto mydlo veľmi silno vonia vanilkou, pomarančom i škoricou. Na zjedenie.


MĚSÍČKOVÉ MÝDLO – přetučnění 7


400g  olivový olej pomace
350 g kokosový olej
160 g  slunečnicový olej
  40 g    nechtíkovýolej (výluh nechtíku v slnečnicovém oleji)
  50 g   ricínový olej
480 g výluhu z nechtíku lekárskeho
140.5 g  NaOH
ve stope pridaná kurkuma kvôli farbe, esenciálny olej pomaranč a citron.
"Do olejů jsem ještě nasypala sušené okvětní lístky, nedošlo mi,že je pak při míchání rozmixuju, tak příště až ve stopě. Trochu vidět jsou. Kurkumy dám příště míň, ona by asi oranžová barva zůstala i jen z měsíčku. O  tomhle mýdle jsem psala ve fóru-na povrchu se mi  objevila vrstvička oleje, bylo přes noc na topení, asi jsem ho trochu přehřála, nicméně se  během zrání krásně vstřebala."
Na toto sa teším, lebo som robila horúcim procesom pred pár mesiacmi takisto nechtíkové. Tak som zvedavá. Vonia veľmi jemne a táto vôňa sa k nemu fakt hodí!


HOJIVÝ BALZAM NA PERY

14g  jojobový olej
10g  ľubovníkový olej
24g  včelí vosk
18g  kakaové maslo
2 lyžičky medu
pár kvapiek citronovej šťavy
pomarančový esenciálny olej

Recept je kombinace Evkina receptu na balzám na rty  a receptu mojí kamarádky na hojivou mastičku na rty  http://tichyzivot.blogspot.cz/2013/01/domaci-kosmetika-1-cast.html  Je doslova k sežrání a moc se nám doma v zimě osvědčil na hojení koutků i stroupků po oparu.

Nemôžem nič iné, len súhlasiť! Balzam je návykový, a naozaj k sežrání. Zachvíľku už nebudem mať, a ďakujem Zuzke za tento skvelý recept! Ak by ste mali vyskúšať jedinú vec, tak skúste tento balzam! Všimnite si šikovnú krabičku...



MANDĽOVÉ HYDRATAČNÉ MLIEKO

150g  mandlové mlieko (100g nastrúhaných mandlí vylúhovaných cez noc v pol litri destilovanej vody, druhý deň rozmixované a precedené cez čajový filter)
50 g aloe vera gél (Zuzka má túto značku, mal by byť podľa nej dobrý http://www.lekarnasvjosefa.cz/zbozi/621629900979/barnys-activaloe-gel-forte-2x500ml)
  7.37 g emulgačný vosk č.3
  7.37 g glycerín
24.57 g makadamiový olej
  1.47 g  Cosgard
   0.3 g  xanthanová guma
             vonný olej vanilka

Mléko je opět upravený recept podle receptu kamarádky
 http://tichyzivot.blogspot.cz/2013/02/telove-mandlove-mleko-s-vanilkou-aloe.html
Používám ho i na odlíčení  očí (neštípe mě jako některé komerční  odličovače), jinak je pro smíšenou pleť fajn i na obličej, pokud mám pocit, že nic mastného právě nesnesu (sušší místa případně „dotáhnu“  krémem) a nejvíc ho používám na krk a dekolt, je po něm  krásně hladký a jemný. Bělící účinky, o kterých píše Lucka na blogu nemůžu potvrdit, protože jsem právě bojovala se skvrnami po akné krémem s kyselinou glykolovou, takže těžko říct, co jim víc pomohlo – ale teoreticky to možné je, kyselina mandlová se používá na šetrný chemický peeling. Tahle verze receptu je už vylepšená, v první jsem měla  glycerinu 5% - snižovala jsem na 3%, mléko po něm bylo trochu lepivé.

Mlieko používam viac na telo než na tvár (krásne vonia a príjemne sa roztiera) ale keďže sa mi pred pár mesiacmi na čele objavila podivne veľká kakaová škvrna, budem systematicky sledovať jeho účinok na bielenie! Inak, ako odličovadlo je úplne luxusný (až je ho škoda), akurát pretože vonia celkom silno vanilkou, tak ho na odličovanie nepoužívam tak často, lebo potom voniam ako vanilka a môj drahý mi nedá v noci spať.... :) 

No a nakoniec - LUŠÍTKA! Inšpirované LUSH výživnými kockami na telo.

„LUŠÍTKA“

bambucké maslo
kakové maslo
včelí vosk (cca 5g)
drtené fazuľky adzuki
drtená ryža
stúhané mandle (zbytok z výroby mandľového mlieka)
kukuričný škrob
mletá káva
škořicový esenciálny olej

Přesné poměry  nenapíšu, protože je nevím.  První verze byla podle tohoto receptu  http://oatsandhoney.blogspot.cz/2008/12/make-your-own-solid-body-butter.html  , ale přišlo mi to příliš mastné, nedrželo pohromadě tak, jak bych si představovala a ani peelingový efekt mi úplně nevyhovoval, takže došlo na „rebatching“ . Rozpustila jsem, přidala dvě lžíce kukuřičného škrobu, 5g včelího vosku, lžíci mleté kávy a trochu  kakaového másla. Konzistence je už přijatelnější, je výborné na ruce (jsem hrozný lajdák a zapomínám si  je mastit  a takhle zabiji dvě mouchy jednou ranou) a i na nohy ve sprše- kofein a skořice by měly mít i nějaké ty účinky na celulitidu (naděje umírá poslední,že :))


Lušítka voňajú ako káva. Rozpustila som si ich do jedného veľkého, pretože ho plánujem používať v sprche. Dám vedieť ako do dopadlo.

Ďakujem Zuzke za super balík a dozmydlenia pri ďaľšom  príspevku!

3 komentáre:

  1. Také jsem vyměňovala se Zuzkou a stále testuju,ještě pořád mám nějaké věci i z předchozí výměny,takže se na všechno ještě nedostalo,ale můžu potvrtdit,že její věci jsou skvělé.Mléko mám pořád na pracovním stole,balzám mi znárodnila dcera a balení mýdel je prostě super nápad a inspirace.Díky děvčata

    OdpovedaťOdstrániť
  2. MĚSÍČKOVÉ MÝDLO – přetučnění 7

    Nie je pretučnenie náhodou 9 percent?

    OdpovedaťOdstrániť