štvrtok 18. júla 2013

Ako vyrobiť doma... avokádový olej?

Milí moji čitatelia a čitateľky!

Jakub sa ma spýtal, či náhodou neviem, ako sa robí avokádový olej. Oleje zo semiačok i z kokosu som už s viac menej väčším úspechom extrahovala, ale z avokáda ešte nie.

A tak som sa zamyslela a začala som hľadať. Našla som jedno francúzske fórum, kde sa to preberalo, ale bolo to v rovine: asi takto je to teoreticky, ešte som neskúsil/a.

A to ma priviedlo k myšlienke, že sa môžeme opýtať aj publika! :)

Okolo tohoto blogu je už toľko sústredených špecialistov (áno, Vy!), že by bola škoda také publikum nevyužiť . Viem, že mnohí ste experimentátori (napríklad taký Mates toho už nalisoval!! ) tak na to skúsme prísť spolu.

Toto je, čo som zatiaľ k téme našla ja  - radšej to sem hneď zavesím, lebo ak by som mala hľadať naozaj poriadne, tak to nevyvesím nikdy, koľko takých príspevkov už mám rozpísaných... :-(




Olej sa extrahuje z dužiny buď z usušenej alebo čerstvej.

Zo sušeného avokáda [zdroj TU]
  1. Avokádo sa nakrája na lamely a usuší (80°C 24 à 48 h)
  2. Potom (vlhkosť by nemala byť viac ako 5-9%) sa olej vylisuje. Tu si dovolím svoju skúsenosť - odporúčam trochu zahriať, posekať, a vylisovať to napríklad mlynčekom na mak, ale musí byť taký, čo nefarbí.
  3. ...alebo sa vyextrahuje rozpúšadlami, ale to nie je moc prírodné. 
Takýto olej je veľmi zelený,  mal by sa nechať prejsť teplotou 5°C. Už nepíšu ako dlho.


Remeselná výroba zo sušeného avokáda malým hydraulickým lisom (ale nás je, čo taký máme, však! ) [zdroj TU]

  1. Odstráňte kožu a jadro avokáda a nechajte vysušiť dužinu
  2. Najlepšie je sušiť pomocou vertikálnej rúry na sušenie (hm...) s pulzujúcim horúcim vzduchom na 70° počas pol dňa, potom na 15° . Vlhkosť by mala byť menej ako 10%. Ak nemáte špeciálnu rúru na sušenie (!!! no to teda nemám, ak nepočítam sušičku ovocia, ale tá je veru horizontálna), klasické sušenie na slnku je jemnejšie. 
  3. ... čo s tým potom zabudli pridať, ale predpokladám, že to ide potom do toho hydraulického lisu.
... ma teraz napadá ako v takom obchode pre kutilov sliedim po hydraulickom lise a keď sa ma pán predavač spýta: a načo to chcete, pani?, tak mu odpovedám: na výrobu kozmetiky! Asi si vystačím s tým mlynčekom na mak zatiaľ...


Remeselná výroba z čerstvého avokáda vidieckym spôsobom (bez hydraulického lisu!) [zdroj TU]

  1. Olúpať, vykôstkovať, roztlačiť na kašu (to sa mi páči!)
  2. Nechať zovrieť vodu a časť odobrať (no to mám rada také recepty, koľko je to časť a koľko vody na koľko avokáda??)
  3. Do zovretej vody vmiešať avokádo a miešať a miešať a pridávať tú odloženú teplú vodu až kým kaša nie je veľmi veľmi hustá
  4. Hneď ako sa objaví olej odoberte, alebo ho odlejte naklonením
By ma zaujímalo, koľko času uplynie do objavenia sa oleja...



.... no a poslednú metódu, čo som našla na fóre nazývam:


Domáca výroba z čerstvého avokáda divokým spôsobom [zdroj TU]

Divokým preto, že sa avokádo musí nechať zhniť.... To je podľa mňa preto, aby sa v tom avokáde rozfázovala emulzia (avokádová dužina je emulzia vody a tuku).


Potom z neho cez šifón treba pretlačiť  džús a ten treba zahrievať. Olej potom vypláva na povrch.


Trochu teórie


Základom extrakcie olejov je, že sa snažíte dostať olej z emulzie v ktorej sa nachádza. Avokádo, tak ako koniec koncov väčšina olejnatých semien a plodov - je emulzia.

Rozbíjate fyzikálne, alebo chemicky (rozpúšťadlami). Aby ste boli eko a bio, tak fyzikálne a to buď silou a teda lisujete, alebo vodou.

Už viete ako si treba dávať pozor na pomer vody a olejov v krémoch, inak Vám to emulgátor nezemulguje?

No tak to isté sa využíva tu. Miešate tú vodu do tej emulzie až kým sa ten prírodný emulgátor nenaštve a nepovie si: ja sa na to môžem vykašľať sa tu takto drieť - a olej pustí.

Zahriatie (emulzie sú často teplonestabilné) pomáha v každom prípade, len nad 40°C to už nie je "za studena".



Tak čo, skúsite??? Alebo ste už skúsili? Pochváľte sa a prosím, zdieľajte svoje názory, aj ak by ste mi mali protirečiť, len tak sa niečo naučíme! :)

Ja áno! Asi skúsim najprv čerstvé, tým vidieckym spôsobom lebo som netrpezlivá, ale je mi ľúto ho nechať zhniť... nechcem mať v oleji žiadne hnilobné baktérie alebo nečistoty...



6 komentárov:

  1. Evik, tak neviem, či to skúsim, ale úúúžasný štýl máš, tak som sa nasmiala... :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
    Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Evi, dík za moc hezký článek :-)

    - tak mě tak v této souvislosti napadlo:

    Ruční "hydraulický lis" zmiňovaný v příspěvku by šel možná zbastlovat např. ze staršího zvedáku na auto, (z tzv. "panenky"). Menší typy dosahují cca 2tunového tlaku a pokud by se zvedák umístil např. do svařeného obdélníkového rámu (s dostatečnou pevností), není problém jeho sílu využít na stlačení čehokoliv mezi rámem a pístem zvedáku. Například dostatečně dimenzovaného válcového pouzdra (kus ocelové trubky) s pohyblivým "pístkem". Myslím že 2t tlaku (20kN) jen tak nějaké sušené avokádo (či olejnatý ořech) neodolá.

    (Ale tak jako tak, zmíněné ovoce radši dostatečně zralé & za syrova konzumuju) ;-)

    ahoj & máOucta

    Honza

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja som taký nákres lisu videl trubka mohla mať priemer 10cm a do nej boli po obvode navŕtané malé dierky cez ktoré olej vyteká. taký hever mám a raz sa do toho možno pustím.
    čo sa týka avokáda mixoval som mixoval som a prilieval vodu a prilieval a nič :D len veeeeeeeela riedkej kaše :) asi z toho zrobím babám kondicionér.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Honzo, ďakujem za nápad, prečo ma vôbec neprekvapuje, že Ťa to napadlo? :)

    Mihal - nemáš ten nákres niekde online?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. http://journeytoforever.org/biofuel_library/oilpress.html
    len to asi spravim z tenkej vodarenskej trubky.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Odpoviem protiotázkou (a vôbec ju nemienim ironicky) - načo extrahujeme olej všebecne? Prečo napríklad keď robíme koláče, tak namiesto slnečnicového oleja a vody s múkou nezmiešame priamo slnečnicové semiačka? Však tie tiež obsahujú slnečnicový olej a vodu...

    OdpovedaťOdstrániť