utorok 24. septembra 2013

Ako pohodlne rozpustiť xantánovú gumu (a iné práškové zložky) - heuréka!

Priznávam sa otvorene - pridávať do krému, či gélu akékoľvek zložky v jemnej práškovej forme, ktoré majú tendenciu takmer instantne vytvárať hrčky, je pre mňa nočná mora.

Xantánová guma, guarová guma, kyselina hyaluronová, allantoín... - vyberte si!

Najhoršie je to, keď robíte priesvitný gél. V kréme sa nejaká tá hrčka stratí, ale v géli je všetko poriadne vidieť.

Jediný spôsob, ktorý sa všade ako podľa kopíráku odporúča zahŕňa "postupné pridávanie malých množstiev do vodnej fázy a intenzívne miešanie".

Tak ja Vám niečo poviem - ja na to nemám ani nervy, ani čas... tie malé množstvá musia byť naozaj miniatúrne a napríklad taká xantánová guma je veľmi ľahučká, takže ak pridávate 1%, je to celkom slušný objem! Navyše, s každou dávkou, ktorú pridáte, gél hustne a teda sa ďalšie dávky vmiešavajú ešte menej ochotne.



Nakoniec to niekde v 2/3 (cca 10 minút) obvykle vzdám, prevrátim zvyšok prášku do nádoby a dúfam, že miešanie ako o život to spraví... no, nespraví.


Časom som si vyvinula metódu, ktorá je o niečo lepšia, v podstate prebraná z varenia, ale stále to nie je ideálne:

1. Vmiešavajte postupne vodu do prášku, nie naopak


Toto celkom platí, ak sa nejedná o gél tvoriace prášky, ako napríklad xantanová alebo guarová guma. Chce to ale trochu praxe a vedieť, v akom rytme pridať koľko vody. Príliš málo, alebo priveľa vody a pomalé miešanie spôsobí, že sa vytvorí veľká zrazenina.



Problémom tejto metódy, aj tej predtým je, že niekedy nechcete miešať ako o život.
Príkladom je, ak zahusťujete šampón, alebo mydlo, ktoré pri miešaní penia. Namiesto gélu tak vytvoríte penu.


Takže som pátrala ďalej, a pri snahe o rozlúsknutie receptu na LUSH sprchové želé, som si všimla, že v recepte majú glycerín. A keď som si pozrela ich video ako sa vyrába, tak som pochopila....



.... takže predstavujem spôsob ďalší, po ktorého objavení som včera šťastím skákala po kuchyni a vysvetľovala vyjavenému manželovi, že už som na to prišla!:

2. Vmiešajte xantanovú gumu najprv do oleja, alebo glycerínu


Ide o to, že v oleji, ani v glyceríne xantánová (ani guarová, ani iná) guma nezačne pučať, len sa tam rozptýli.

Rozptýli sa pohotovo a najemno, takže keď potom do nej vlejete horúcu vodu (v horúcej to ide lepšie, presnú teplotu som ešte neštudovala, ale tých typických 70°C potrebných na emulziu stačí), tak nemusíte miešať ako o život, vlastne stačí len jemné premiešanie.


Koľko oleja a glycerínu? Stačí toľko, aby sa v ňom mohla guma rozptýliť na drobné čiastočky. Ak máte olejovú fázu, môžete rozpustiť priamo v nej.

Ak nemáte v recepte olej (robíte gél), tak rozpustite v glyceríne.

Tak... a ja sa teraz teším na veľa veľa nových receptov, ktoré vďaka tomuto s radosťou vyskúšam :)

Dorozpúšťania!

5 komentárov:

  1. Evik, jsi poklad, tolik trápení kvůli gumám (ráda je používám), někdy s bublinkami, jindy jakoby zakalené.........ono to v krémech nakonec není vidět, ale když to chceš mít poctivé a sama vidíš, co vlastně smícháváš dohromady......pak je toto způsob přímo požehnaný!!!!
    Jasně, že jsem to musela hnd vyzkoušet - a ono to funguje!!!!
    Díky, díky

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Xantánovú gumu som veru dávala len do pasty, tam tvorila hrčky a následne som to mixérom premiešala a bolo to OK. Ale toto je skvelý tip, ako ju použiť aj do iných produktov. Ďakujem, isto vyskúšam! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. SISA, si to Ty, čo si sa hlásila do výmeny a nenapísala email? Písala som Ti na ten čo máš tu, ale vrátil sa mi ako nedoručiteľný...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Eviiik, paráda, ďakujem!
    Aj ja som z toho mala nočnú moru.

    Tomuto však nerozumiem, píšeš: :...ak sa nejedná o gél tvoriace prášky, ako napríklad xantanová alebo guarová guma." Myslela som, že guarová guma tvorí gél...?

    Pa-aaaaaaaa!
    Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To sú tie krásy slovenčiny :) Ani neviem ako to mám napísať, aby bolo jasné, že xantánová guma a guarová guma sú práve príklady gél tvoriacich práškov...

    OdpovedaťOdstrániť