utorok 8. októbra 2013

Dôležité! Debordelizácia fóra výroby mydla a fóra výroby kozmetiky

Milí moji čitatelia a používatelia jedného, či oboch z fór, ktoré správcujem (výroby mydla a výroby kozmetiky),

dnes mám trochu času nazvyš a tak som sa pustila do debordelizácie našich dvoch fór. Odstraňovanie spamu sa mi zatiaľ darí na dennej báze, takže Vás dúfam veľmi neotravuje, ale čo mi zaberá najviac času je presúvanie voľne pohodených príspevkov.



Ja viem, je pohodlnejšie vytvoriť novú tému hneď na prvej stránke, než stráviť minútu klikaním medzi priehradkami a hľadať tú, kam sa hodí. Ak to ale nespravíte Vy, musím to urobiť za Vás ja, čo mi uberá z môjho času, ktorý by som mohla stráviť experimentovaním, či písaním príspevkov, alebo odpovedaním na Vaše otázky.

Správne zaradenie príspevku má výhody pre všetkých:
Keď sa preklikáte k priehradke určenej pre Vašu otázku, možno zistíte, že takúto otázku už niekto položil a tým ušetríte čas nielen sebe, ale aj ostatným - nemusia Vám odpovedať znovu to isté, ani Vás upozorňovať na to, že už sa to tu diskutovalo.

Prosím, uvedomte si, že na Vaše otázky odpovedajú ostatní užívatelila, ktorí tým trávia tiež nejaký čas, takže investujte na začiatku tú minútu a spríjemnite ostatným prácu.

Je mi jasné, že niekedy jednoducho priehradka, do ktorej by sa práve tá vaša téma hodila, neexistuje, alebo netušíte, kam ju dať. Vtedy Vás prosím o nájdenie nejakej, ktorá s tým súvisí najbližšie, a ak taká nie je (viem, že už zopár tém žiada nové prehriadky aj teraz), tak ju teda umiestnite do priehradky Čo sa inam nehodilo! Neviem ako inak ju mám nazvať, aby bolo jasné o čo ide!
 
Väčšina voľne pohodených otázok ale patrí do kategórií, ktoré priehradky (a celkom dobre pomenované) majú, najčastejšie:
  • Otázky a rady k olejom, vôňam, hydroxidom a iným základným zložkám patria do hlavnej zložky Základné zložky (oleje/farbivá/vône) ktorá má takisto príslušné priehradky určené pre každú zložku. 
  • Vaše prvé pokusy - patria do priehradky Vaše prvé pokusy, takisto umiestnenej na prvej stránke. To je jedno, že ste robili šľahané, klasické, alebo tekuté mydlo ako prvý pokus. Obvykle sa ním chcete pochváliť a máte prípadne nejaké otázky. Táto kategória je tam naschvál, lebo nebudem vytvárať takú istú v každej z podkategórií. 
Poznámka k písaniu názvov príspevkov(tém):
Pokúste sa v názve popísať presne čoho sa týka. Tým nemyslím názvy typu: Esenciálne oleje, Klasické mydlo, vône, alebo dokonca otázky.

Takéto názvy nič nehovoria osobám, ktoré prídu hľadať radu po Vás a musia si kliknúť na každý z príspevkov aby zistili, o čom je. To odrádza každého od hľadania a radšej založí novú tému.

Nebojte sa písať názvy konkrétne: Koľko esenciálnych olejov na 1kg mydla?, Aký je rozdiel medzi komerčným mydlom a domácim mydlom?, Môžem použiť môj obľúbený parfém ako vôňu do mydla? Nielenže sa tým všetko sprehľadní, ale tým aj pritiahnete odpovede!

Ak máte veľa začiatočnických otázok tak najprv prehľadajte fórum (vyhľadávaním, prechádzaním príspevkov), prípadne môj blog. Určite tak zredukujete svoje otázky na polovicu, ak nie ešte na menej.  Až potom založte na každú otázku jednu tému. Nebojte sa, že bude veľa tém, ale budú aspoň prehľadné!


Aby sme to všetko lepšie zvládli, tak pripravujem na prvú stránku schému jednotlivých priehradok fóra s radou čo kam napísať.

Fóram zdar, 

Evik








1 komentár:

  1. Dobry den,rada bych na vanoce vyrobila pivni mydlo. Myslite,ze staci do zakladniho mydla pridat pivovarske kvasnice? Nezkazí se to mýdlo? Nemate nejaky osvedceny recept? Dekuji a preji prijemny den:-)

    OdpovedaťOdstrániť