sobota 1. marca 2014

Čo všetko prežije zmydelnenie, dá sa farbiť čučoriedkami, čo so soľou v roztoku hydroxidu a ako pridať jogurt!

Február je už skoro za nami a iste ste si všimli, že neodpovedám nijako rýchlo ani na blogu ani na Vaše emaily, a už vôbec nie do fóra - je to veľmi hektické v práci, píšeme a podávame projekty, navyše začal semester, takže vyučujem, a ešte mám aj na návšteve syna s mojou skvelou svokrou :) Tak sa na mňa nehnevajte...

Pustila som sa do odpovedania otázok z emailov, a pretože sa nejaké opakujú častejšie, tak odpovedám tu. Použijem email od Niny:


Chcem sa len spýtať, koľko výživných látok vlastne v mydle ostáva po saponifikácii? Niektorí ľudia robia mydlo dokonca z kakaoveho masla a tvrdia, že je tak výživné, jak nič proste. Niektorí používajú hydrolát rozmarínu namiesto vody a iné bylinkové "čaje". Chcem vedieť, či to má nejaký zásadný zmysel, čo z toho má zmysel a čo nie. Mne sa skôr zdá, že rozdiel je iba v tom, či je v mydle sodium lactate, alebo nie. V tom vidím hlavný rozdiel a je aj cítiť, no či som použila viac slnečnicového oleja, alebo mandľového som nikdy nezaznamenala na rukách po mydlení.

Nuž, to je otázka za milión :) Zaoberám sa tým už dlhšie, ale moc som toho ešte nepozisťovala. Tak v podstate pri zmydelnení je problémom práve hydroxid sodný. Ten reaguje a mení zložky v olejoch a iné látky.  Napríklad kyseliny sa stanú sodnými soľami - to ale neznamená, že stratia účinnosť. Napríklad kyselina hyaluronová je obvykle vo forme sodnej soli (sodium hyaluronát). Potom tu máme kyselinu mliečnu a sodium lactate, kyselinu citrónovú a sodium citrate...

Proteíny sa hydrolyzujú - to nie je až také zlé. Hydrolyzované proteíny sa pridávajú ako aktívne zložky kozmetiky... no dobre, asi to nebude také jednoduché... treba to preštudovať.

Cukry - kdesi som čítala, že sa z nich stanú cukráty a glukaráty :) Tiež sodné zlúčeniny.

Ďalším zaujímavým prvkom sú fytosteroly, ktoré sú skvelé pre reparáciu pokožky. Tie zmydelnenie prežívajú, takže ak máte mydlo z avokádového oleja alebo bambuckého masla, tak ich tam určite nájdete.

Vitamíny - ako ktoré, tam som to ešte neskúmala. Beta-karotén zdá sa prežíva, aspoň čiastočne, bez veľkých zmien (jeho farba je jednak relatívne stabilná v mydle, jednak napr. TU sa popisuje jeho izolácia z palmového oleja, NaOH sa používa na vyčistenie oleja od nežiadúcich zložiek, s tým, že vravia, že množstvo NaOH, teplota a čas sú optimalizaované tak, aby sa nezničilo množstvo beta karoténu).

Mnohé zložky majú veľký vplyv na penu (napr. cukry), tvrdosť (napr. soli) ale i farbu (pigmenty a karotény a podobne) mydla.

Druhá otázka je, koľko asi také mydlo na pokožke ostáva - stačí to na to, aby pokožka z toho profitovala? O tom by sa spustila široká debata - mám dôvody prečo áno, aj prečo asi nie. Musím to preskúmať.

Vôbec, celú túto tému musím preskúmať, raz o tom dúfam napíšem príspevok!

... už ste niekedy rozmýšľali o čučoriedkovom mydle? Ja! som to svoje totiž dobabrala aj do vône aj do farby :( pritom som mala vôňu čučoriedkovú ako vonný olej, mydlo smrdelo úplne inak, SMRDELO a bolo zvonku hnedooranžové a vo vnútri zelené, použila som čučoriedkový kompót a asi trochu viac vody, keďže kompot som dávala na záver od oka, namiesto vody som dala šťavu z kompótu...
Ach, čučoriedky :) obsahujú pH nestabilné farbivá. Preto tá hnedooranžová a zelená. Na povrchu má mydlo zrejme iné pH ako vnútri, preto rozdiel farieb. Neviem akú vôňu Nina použila, ale ak nebola určená do mydla, je možné, že zložky v nej sú citlivé na vysoké pH. Takisto - niektoré vône v kombinácii s ešte nevyzretým mydlom dosť smrdia, po pár týždňoch to vypáchne a zostane len príjemná vôňa (ak to prežije).

...keď pridávam do vody soľ, aby som mala tvrdšie mydlo, je v poriadku, že po pridaní hydroxidu sa mi z vody stane biela nepriezračná tekutina? dávam soli veľa? nestávalo sa to, keď som tam pridala aj cukor kvôli penivosti, keďže teraz pridávam jogurt, už nepridávam cukor, lebo pení vďaka nemu super. 
Po pridaní hydroxidu je voda vždy biela a nepriezračná, až potom sa odkalí. Je možné, že po pridaní soli sa neodkalí, už si nepamätám. Na otázku, či dáva Nina veľa soli neviem odpovedať, nepoznám množstvo, ktoré tam dala.
... keď pridávam jogurt robím nasledovne: celá dávka hydroxidu a polka vody + polka zmrazeného jogurtu, keď vychladne roztok hydroxidu - mydlo biele pekné, ale jogurt sa ťažko rozpúšťal, oleje boli oveľa teplejšie a hydroxid studený veľmi. Keď ale pridávam za ! tepla jogurt je žltý potom. Môžem pridávať rogurt až vo! fáze stopy tzn. roztok hydroxidu vo vode + oleje, v stope jogurt ako druhá polka "vody"?
Neodporúčam, lebo silne koncentrovaný roztok hydroxidu zamieša kartami pri zmydelnení - môže príliš urýchliť stopu, že už potom ten jogurt nebude kam pridávať...
Jednoduchšie je asi jogurt rozmiešať do vychladeného roztoku hydroxidu (neskúšala som), určite to funguje tak, že sa zmieša voda s jogurtom a polozmrazí sa. V tom sa potom rozpustí hydroxid.


4 komentáre:

  1. Pozor na pridávanie jogurtu/ľadu do koncentrovaného roztoku hydroxidu! Reakcia môže byť príliš búrlivá a možno nepomôže ani to, že ten jogurt/ľad bude zmrazený. Radšej by som si to neoverovala v praxi - nalievala by som radšej ten hydroxid pomaličky za stáleho miešania do toho jogurtu/ľadu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ... no ja patrim k zaciatocnikom, jogurtove zmrazene kocky pridavam do rozpusteneho NAOH, zatial to bolo v pohode, chladila som este aj vodu, v ktorej bola ponorena nadoba s roztokom NAOH a vody, takze som pridavala jogurt do roztoku.
    Co sa tyka farbiva, chcela som na jesen po prvom mraze pouzit ako farbivo rozmixovane trnky, ktorych tu mame mraky, no farbilo to po zmiesani s NAOH a jogurtom vselijako, najskor kriklava zlta, potom oranzova, zelena, nevedela som, co s tym, tak som namiesto za studena urobila mydlo za tepla, prve dva tyzdne to strasne smrdelo, zostala z toho tmava hneda, tak poradte, ci to ma zmysel, pridavat ako farbivo trnky, ci ine tmave ovocie, resp. ci bol problem, ze to bolo s jogurtom. Dakujem vopred.

    Sponka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pozor na soľ! Ak jej dáte priveľa mydlo bude straaašne vysušovať ruky!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja to vzdycky robim nasledovne: dodestilovanej vody (polka celkoveho mnozstva vody) pomaly pridavam hydroxid do vody (chladim), robim t aj 10-15 min, potom, ked ma roztok do 37 cca teplotu, tak tam nasypem jogurtove kocky mrazene vsetky bez chladenia, musim miesat, aby sa rozpustili. Roztok ma potom velakrat iba izbovu teplotu alebo aj kus nizsiu. Ta sol v roztoku, uz som zistila, preco mi to robilo, to biele zakalenie (uplne biele), pomylila som si totiz flasu s destilovanou vodou za flasu s obycajnou vyprchanou mineralkou :D

    OdpovedaťOdstrániť