nedeľa 16. marca 2014

Kokosový olej - panenský, rafinovaný, frakcionovaný, 76 deg a 92 deg

... kto sa v tom má vyznať? A ktorý sa kedy a na čo používa? A aký je v nich rozdiel?

Poďme pekne poporiadku...

Kokosový olej je jeden z najúžasnejších olejov, ktoré nám príroda dala.

Skladá sa hlavne z mastných kyselín strednej dĺžky (majú 12 a menej uhlíkov - C). to je dôležité z mnohých dôvodov, vysvetlím nižšie.

Najprv si predstavme:

Zloženie a vlastnosti kokosového oleja 


Typický kokosový olej - ako každý rastlinný či živočíšny olej - obsahuje hlavne mastné kyseliny vo forme triglyceridov (ak ste práve omdleli nad týmito hroznými slovami, odporúčam preštudovať wikipédiu, je to fakt dôležité!). Tieto sa premieňajú na mydlo.
Podrobnejšie zloženie vyzerá asi takto [1]

Saturované mastné kyseliny:

strednej dĺžky: 8% kyselina kaprylová (C-8), 7%  kyselina kaprická (C-10), 48% kyselina laurová (C-12)

dlhé:  19% kyselina myristová (C-14), 8% kyselina palmitová (C-16), 3% kyselina stearová (C-18)

Nesaturované mastné kyseliny:
dlhé: 5% kyselina olejová (C-18:1),  2% kyselina linolejová (C-18:2)


Obsahuje až 93% saturovaných mastných kyselín, čo znamená, že je odolný voči oxidácii (žlknutiu) a vydrží aj 2 roky.

Väčšina týchto saturovaných mastných kyselín je strednej dĺžky a preto je kokosový olej taký odlišný od iných olejov (tu sa opakujem, ale je to fakt dôležité!)

Kokosový olej ešte obsahuje - podobne ako iné oleje - aj nezmydliteľné látky (teda všetko okrem triglyceridov mastných kyselín, čo sa nepremení na mydlo), a to konkrétne:
  • fytosteroly - ktoré regenerujú pokožku 
  • fenolické zlúčeniny (kyselina kávová, kyslina p-kumarová ferulická a katechín) - ktoré majú antioxidačné a antibakteriálne účinky. Antibakteriálne účinky však nie sú také silné, aby sa dal použiť ako konzervant!
  • veľmi málo tokoferolov (vitamín E)


Druhy kokosových olejov


Rozdiel medzi panenským a rafinovaným olejom poznáte určite už z kuchyne. Panenský je za studena lisovaný, zachovávajúci si všetky pôvodné výživné látky a takisto svoju pôvodnú vôňu - isteže, je to zložitejšie, ale zhruba to platí. U kokosového oleja je to trošku komplikovanejšie, pretože záleží, či sa olej vyrába z tzv. kopry (biela mäsitá dužina kokosových orechov, sušená na slnku), alebo z nesušenej dužiny. Panenský je len z kokosového mlieka, bez následnej rafinácie. 
Extrakcia navyše prebieha lisovaním za studena, fermentáciou, či lisovaním za tepla. To má takisto vplyv na vôňu. Viac o extrakcii sa dočítate v doporučenej literatúre [1] a [2].


Ak je kokosový olej z kopry, tak aj keď je nerafinovaný, stále nie je panenský a má trochu iné zloženie nezmydliteľných látok ako panenský. Nerafinované oleje silno voňajú po kokose, takže to neznamená, že ak ste si kúpili olej, čo vonia po kokose, tak je ozaj panenský.

Rafinovaný olej navyše takisto ešte nemusí byť deodorizovaný, aj keď obvykle je.

Frakcionovaný kokosový olej vzniká frakcionáciou - v podstate sa jedná o rozdelenie oleja na jednotlivé druhy mastných kyselín. To, čo sa v kozmetike predáva ako frakcionovaný olej je hlavne zmes triglyceridov obsahujúcich kyselinu kaprylovú a kaprickú (C8 a C10). INCI tohoto oleja je  Caprylic/Capric Triglyceride.

Načo je vlastne taký olej dobrý?
  1. Za prvé je 100% saturovaný, teda má veľmi dlhú životnosť, hovorí sa, že nekonečnú, pretože tam nie sú žiadne nesaturované mastné kyseliny, ktoré by mohli žlknúť. 
  2. Pretože sa skladá len z mastných kyselín o kratšom reťazci, je tekutý bezfarebný a bez vône. Takisto sa dobre vstrebáva do pokožky. Ideálny olej pre aromaterapiu a kozmetiku. 
Aby to bolo ešte trochu zamotanejšie - frakcionovaný kokosový olej vlastne ani nie je nazývaný olej, lebo olej je trochu komplexnejší. Môžete ho nájsť v "bezolejových" kozmetických prípravkoch.

Na použitie v mydle je príliš drahý.

76 deg a 92 deg kokosový olej

S týmto ste sa určite stretli ak používate SoapCalc.  Čo to znamená???

S kokosovým olejom sa totiž vyrábajú aj ďalšie psie kusy. Napríklad sa hydrogenuje - to znamená, že sa nesaturované mastné kyseliny saturujú, aby sa zvýšila stabilita proti oxidácii. Tým sa ale zvyšuje jeho teplota topenia.

Nehydrogenovaný - teda normálny - kokosový olej má teplotu topenia 76 °F, čo je cca 24°C. Hydrogenovaný má vyššiu - napr. 92°F (cca 33°C) - čítala som aj o vyšších teplotách, vraj to závisí na stupni hydrogenácie.


V regáloch bežne stretávame ten 76 deg olej. Hydrogenovaný sa dá kúpiť v špecializovaných obchodoch - ja som sa s ním ani nestretla, a ani po tom netúžim, pretože na vlastnosti mydla to vraj nemá žiadny efekt.  Inu, aj hodnota zmydelnenia je rovnaká 174g NaOH na 1000g olejov pri 5% pretučnení.

Ono sa totiž hydrogenáciou nezmení počet molekúl, ktoré sa majú zmydelniť, len ich typ.

Kokosový tuk je v podstate kokosový olej. Akurát je pri izbovej teplote tuhý a vyzerá teda ako tuk. V letných horúčavách sa z neho určite stane tekutý olej.

Kokosový olej vo výrobe mydla


Mydlá týchto mastných kyselín strednej dĺžky sa lepšie rozpúšťajú vo vode a preto lepšie čistia. Mydlá obsahujúce kokosový olej teda robia krásne bubliny a na rozdiel od iných mydlia aj v tvrdej vode či morskej vode (čo je v podstate obdoba tvrdej vody).

Na druhú stranu sa však presne kvôli tomu aj rýchlo minú a nemajú bohvieakú odolnosť ak ich používate na ruky - a teda často - rýchlo sa "rozbľabľú".


Keď zadávate kokosový olej do SoapCalc, vyberte si 76 deg. To je s najvyššou pravdepodobnosťou ten, ktorý doma máte. Aj keby ste mali ten 92deg, tak je to jedno, pretože má rovnakú  hodnotu zmydelnenia.

Ak neviete, či máte frakcionovaný alebo normálny kokosový olej, tak v prípade, že je pri 20°C tekutý, jedná sa o frakcionovaný. Ak je tuhý, je to normálny kokosový olej (či už panenský, alebo rafinovaný). Frakcionovaný olej je aj podstatne drahší.

Pozor! Pretože frakcionovaný olej je zložený len z kratších mastných kyselín, obsahuje na jeden gram viac molekúl než normálny kokosový olej a teda treba aj viac molekúl NaOH na jeho zmydelnenie. Jeho hodnota zmydelnenia je 220g NaOH na 1000g oleja.

Tu si pozrite výsledky kokosového oleja v teste 100% jednoolejových mydiel:

Kokosový olej v kozmetike


Kratšie mastné kyseliny sa lepšie vstrebávajú, a to nielen do pokožky, ale aj do vlasov. V jednom vedeckom článku, ktorý som vyňuchala [3] dokonca testovali vplyv kokosového oleja na ochranu rôznych typov (rovných, kučeravých, s trvalou, vlnitých) vlasov proti zničeniu - česaním, UV žiarením, odfarbením, či dokonca varením vo vode!

Kokosový olej ako jediný z testovaných (v porovnaní s minerálnym a slnečnicovým olejom) preukázal, že dokáže zabrániť strate proteínov a preniknutiu nadbytočnej vody nielen do zdravých vlasov, ale i do vlasov poškodených najrôznejším spôsobom. Vďačí za to zrejme svojmu obsahu kratších mastných kyselín, ktoré ľahko prenikajú do vlasovej štruktúry a chránia tak vlas pred poškodením

Takže šup šup, zabaľte si pekne pred umytím vlasy do teplého kokosového oleja a nechajte pôsobiť (najlepšie cez noc, ale aj hodinka postačí, či pokiaľ dočítate vo vani kapitolu).

Kokosový olej nie je vhodný pre pleť so sklonom k akné, pretože upcháva póry a akné zhoršuje. Na druhej strane je dobrý pre pleť normálnu či suchú.

Kokosový olej vo výžive


... kokosový olej je skvelý aj z výživového hľadiska. Áno, áno, všetci sa zhrozíte, že obsahuje toľko saturovaných mastných kyselín, že je to predsa nezdravé. Lenže pozor, tieto nesaturované kyseliny nie sú ako iné - sú stredne dlhé!

Tieto nespôsobujú nárast "zlého" cholesterolu. Dokonca sa ukazuje, že majú ochrannú funkciu proti vzniku rakoviny hrubého čreva.
Stredne dlhé mastné kyseliny - a ich metabolické deriváty (inak povedané to, na čo sa premenia keď ich zjeme) majú dokonca antibakteriálne a antivirotické vlastnosti - sú také malé, že sa dokážu vmedzeriť do ochranných membrán baktérií a vírusov a narušiť ich vrstvu. Dokonca sa skúma aj jeho účinok proti HIV. Ale najprv ho treba zjesť.

Takže, kam nechodí lekár, tam chodí kokosový olej! :)


Inak vedeli ste, že kokosový tuk má podobné zloženie ako tuk materského mlieka - obsahuje tiež kyselinu laurovú... ty kokso! ... teda, ty kokos!

... inu, o jeho výživových a zdraviu prospešných vlastnostiach by sa dal napísať celý článok, čo článok,  kniha dokonca [5]... ale ja na to všetko nemám čas, takže Vás ctení moji čitatelia odkazujem na samoštúdium.

Kokosu zdar!

-----------------------------------------------------------------------------------

Použité zdroje(doporučená literatúra):
[1] Krishna A.G. et al. Coconut Oil: Chemistry, Production and Its Applications - A Review. Indian Coconut Jounal, 2010
[2] http://virginoildecococreme.com/types-classifications-of-coconut-oils/
[3] Reele A.S. and Mohile R.B. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. J. Cosmet. Sci., 54, 175-192, 2003
[4] http://coconutoil.com/ - tu nájdete referencie na vedecké články skúmajúce účinky kokosového oleja na zdravie
[5] Bruce Fife. The coconut oil miracle - pekná kniha, ktorá cituje vedecké články. Takých by malo byť viac!



[6] The chemistry of coconut oil


12 komentárov:

  1. Ciao, Evik. Ako zistím, či je kokosový olej frankcionovaný? Môj má uvedené iba, že bio, lisovaný za studena - predpokladám, že frankcion. nie je... Ďakujem. A máš tip, kde frankcionovaný kúpiť? Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čau Kleopetra, ako píšem v príspevku: "Ak neviete, či máte frakcionovaný alebo normálny kokosový olej, tak v prípade, že je pri 20°C tekutý, jedná sa o frakcionovaný. " :)

    Ale ten Tvoj určite nie je frakcionovaný, lebo ten je drahší a je to také špecifické, že by to na ňom určite bolo napísané (malo by to INCI). Takže ten Tvoj je obyčajný. Inak ho má Ivan na murumuru.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Si zlatá, Evik, že mi odpišeš, aj keď som si príspevok nedokonale prečítala - myslela som, že dokonale. :-D Nejak sa mi to stáva, keď sa ponáhľam. Ooops... Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Chcem len dodať, že kvalitný bio kokosový olej neupcháva póry a je práve vhodný aj pre problematickú pleť, vďaka tomu, že má antibakteriálne a regeneračné účinky. Samozrejme, každému človeku sedí niečo iné, ale ja mám takú skúsenosť a aj veľa ľudí na nete píše akí sú ním ohromení a ako im pomohol. Netreba sa teda báť kokosáku, ale skôr jeho kvality.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. my si doma lisujem kokosovy olej..:) ten co si doma vylisujeme za studena som v obchode ziadnom nikdy nikde nekupila...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ahoj Evik, prosím o radu. objednala som si z murumuru kakaové a bambucké maslo, kt. chcem používať namiesto telového mlieka, chcem skúsiť niečo nové a milujem tieto vône. obj. som si tiež frakcionovaný kokosový olej, ale po prečítaní tv. článku zisťujem, že asi som si mala obj. iný ako frakcionovaný. na aké domáce použitie ho môžem využiť :) som v tomto smere začiatočník. Ďakujem za každú radu

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Mimi,

    som trochu zmätená, prečo frakcionovaný kokosový olej nie je dobrý pre to čo chceš, lebo neviem čo chceš :). Dá sa využiť tak ako píšem v článku:
    - tam kde chceš menej mastný olej - aj do telových mliek, krémov,
    - ako nosič parfému

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj mam otazku ci je v poriadku Kokosovy olej znacky Bonitas , rafinovany ale nehydrogenizovany ? Pretoze rafinovane oleje sposobuju zapal no nemusi to byt vzdy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento olej nepoznám, ale predpokladám, že je ako každý iný rafinovaný kokosový olej: do mydla je určite vhodný. Nikdy som nepočula o tom, že rafinácia olejov spôsobuje zápaly, neviem teda čo myslíte, pri akom použití zápaly čoho... Obávam sa, že Vám asi moc neporadím.

      Odstrániť
  9. Ahoj Evik kde by dom mohla kúpiť frakcionovany kokosový olej?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj evi,Chcem sa spytat ako je to aj s inymi olejmi-ci na kozmeticke pouzitie musia byt skutocne proemyselne spracovane tak aby sa dobre vstrebavali.tie nezne dostupne maju udajne velke molekuly a do pleti neprenikaju len spravia na povrchu mastny film(tolko mi povedala kozmeticka-ja osobne si kozmetiku uz roky vyrabam a som s nou spokojna)ale zaujimal by ma nazor chemika😊dakujem

    OdpovedaťOdstrániť