nedeľa 28. septembra 2014

Mydlo s kozím mliekom - a ako ovplyvní farbu mydla esenciálny olej a gélová fáza


Kozie mlieko - taká dobrota, tak prečo ho zničiť pridaním do mydla? Dá sa na to pozerať aj inak - prečo nevylepšiť mydlo pridaním kozieho mlieka? Tí, čo mydlo s kozím mliekom poznajú naň nedajú dopustiť. Vraj má skvelé účinky na citlivú pokožku, vrátane atopických ekzémov.



Ak sa ted rozhodnete mydlo s kozím mliekom vyrobiť, v tomto článku sa dozviete ako na to.


A tiež ako sa farba mydla môže zmeniť s pridaním esenciálneho oleja prípadne tým, že prejde fázou gélu.



Recept

Trochu netradične som použila kyselinu stearovú, pretože som chcela, aby bolo mydlo pevné a odolné voči častému používaniu (Edit 29.9.2014: vedzte, že sú aj iné metódy ako mydlo spevniť, ale o tom tento článok nie je - pozrite napríklad rady v mojom článku o 100% olivovom mydle).


Dávku som rozdelila na 2 časti - do jednej som dala oxid zinočnatý, pretože som chcela aby mydlo bolo čo najbelšie, zároveň ma ale zaujímalo, ako bude mydlo vyzerať ak by som tam ZnO nepridala.


Edit 29.9.2014: Bielosť mydla sa dá samozrejme dosiahnúť aj inak ako prídavkom ZnO (stačí správny výber olejov a čo najnižšia teplota), ale s kakaovým maslom a pri takýchto teplotách som prirodzenú belobu vôbec nečakala.


Potom som to rozdelila na ďalšie dve časti, do jednej pridala zmes EO a do druhej nie. Takisto kvôli tomu, aby som zistila vplyv EO na farbu mydla (prípadne ďalšie charakteristiky).



778g kozieho mlieka (350g zmrazeného na kocky, 428g tekutého z chladničky)
255g NaOH



400g ryžového oleja
350g kakaového masla
1000g olivového oleja
250g kyseliny stearovej



40g ZnO + 50g glycerínu -> zmiešať vopred, potom pridať do 1/2 mydlovej hmoty



dvakrát táto zmes EO:
10g EO levanduľa
14g EO citrón
8g EO škorica




Postup



1. Kyselinu stearovú a kakaové maslo som rozpustila v ryžovom oleji a olivovom oleji. Pozor, pri teplote pod 50°C začne kyselina stearová znovu tuhnúť (Edit 29.9.2014: ona sama tuhne už skorej - bod topenia je 69.3 °C, ale zistila som, že keď ju zmiešate s inými olejmi, tak tuhne pri nižších teplotách - a pomalšie). To znamená, že treba zmiešavať pri teplote 50°C, čo je relatívne vysoká teplota pre mydlo s mliekom, ale nemala som inú možnosť.



2. NaOH som rozpustila pomaly v mlieku - nechceme, aby cukor v mlieku skaramelizoval a mlieko zhnedlo, treba teda teplotu držať čo najnižšiu - preto to zmrazenie. Netreba ho zmraziť celé, lebo v ľadových kockách sa NaOH strašne pomaly rozpúšťa - časom prídete na vlastnú techniku. Mlieko vplyvom proteínov, ktoré sa zrážajú a tukov, ktoré sa menia na mydlo zhustne a zožltne. Pozor  - rozmiešajte NaOH poriadne, nesmie ostať nerozpustený.
Edit 29.9.2014 - samozrejme, počas celého procesu rozpúšťania mydla je dobre nádobu chladiť v ľadovej vode s kockami ľadu.


3.  Potom som roztok NaOH v mlieku vmiešala do olejov a zamiešala vareškou - veľmi rýchlo to zhustlo v dôsledku toho, že sa oleje - hlavne kakaové maslo a kyselina stearová - vplyvom naliatia studenšieho roztoku vychladili. EDIT 29.9.2014: Takisto, kyselina stearová zreagovala veľmi rýchlo s NaOH, zatiaľ čo zbytok olejov naopak nie - to všetko je falošná stopa. V takých chvíľach sa netreba nechať odradiť a miešať - ručne! - ďalej.  Ako sa bude zvyšovať teplota v dôsledku saponifikácie, hmota sa zas o čosi zriedi - tá moja sa ustálila na konzistencii zemiakovej kaše s mliekom.



4.  Asi polovicu hmoty som oddelila a zmiešala s ZnO. Tu som už musela použiť mixér, vyústilo v zrazenie mydla (asi ako zrazená plnka do torty) - to preto, že som príliš urýchlila reakciu prehriala. Na druhú stranu je to jediný spôsob ako efektívne rozmiešať ZnO v mydle, takže aj keď som to čakala, nemohla som sa tomu vyhnúť. Normálne by som ZnO pridala priamo do roztoku NaOH v mlieku.



5. Potom som mydlovú hmotu bez EO nadávkovala (nedá sa povedať, že naliala :)) do malých foriem . Do zvyšku som primiešala zmes EO a po odložení trochy na malé formičky (aby som zabránila fáze gélu), som zvyšok nadávkovala do veľkej formy: vľavo vo forme na obrázku nižšie je mydlo so ZnO, vpravo bez ZnO.





6. Z foriem som mydlá vyberala po 12 hodinách.


Horný riadok: mydlá, ktoré prešli fázou gélu, s prídavkom EO. Dolný riadok: mydlá, ktoré neprešli fázou gélu. Tri mydlá vľavo: bez ZnO, tri mydlá vpravo: so ZnO. Mydlo úplne vľavo v dolnom riadku: s EO, tretie mydlo v dolnom riadku: s EO.


Pozorovania:

1. Vplyvom škoricového EO sa mydlo zafarbilo na ružovo.
2. ZnO zmenilo farbu mydla belšiu, ale nezabránilo zafarbeniu. Viac ZnO by asi pomohlo zmierniť, ale určite úplne neodstránilo zafarbenie. Pretože som mixovala mixérom, čím som mydlo prehriala, nastal problém so separáciou.
3. Podľa očakávania - gélová fáza spôsobila stmavnutie hmoty.
4. ZnO mydlo bez EO, ktoré neprešlo fázou gélu bolo príliš mäkké, musela som ho teda zmraziť

Mydlo vo forme. Prešlo fázou gélu. Kvapôčky na povrchu sú dôsledkom prehriatia mydla. Farba sa zmenila kvôli škoricovému EO na ružovú - staroružovú. Vľavo mydlo so ZnO, vprvo bez ZnO.

Je vidieť, že farba je aj po bokoch.
Tekutina, ktorá vytiekla v dôsledku prehriatia a separácie v časti so ZnO je glycerín,časť EO a voda. Nachádza sa aj naspodku formy - toto je fotka po vyklopení.
Tekutinu stačí odsať papierovou utierkou, na kvalite mydla to neuberá.

Takto vyzerá nakrájané mydlo:



 A tu sú výsledky testu pH.




Záverom: ak chcete čo najbelšie mydlo s mliekom, tak:


  • použite oleje, ktoré dávajú biele mydlo (z hroznových jadierok, olivový, slnečnicový, repkový, ryžový...) a ktoré nemusíte priveľmi zahrievať aby zostali tekuté (teda zabudnite na maslá a kyselinu stearovú, kokosový olej je v pohode, lebo ten má relatívne nízku teplotu topenia)
  • ... prípadne pridajte ZnO - ale nemiešajte mixérom, aby ste ho neprehriali
  • dávajte si pozor na EO, ktoré menia farbu mydla (škoricový, klinčekový, ale aj citrusové, ktoré farbia nažlto!...)
  • nenechajte ho prejsť fázou gélu - chlaďte
  • mlieko zmrazte a nenechajte zožltnúť pri rozpúšťaní NaOH!



Dozmydlenia!


PS: Ak chcete spraviť mydlo s mliekom, môžete použiť akýkoľvek recept na mydlo, kde namiesto vody použijete mlieko na rozpustenie NaOH. Pozor - nepridávajte cukry a nezahrievajte! V lete by som toto mydlo nenechala vo veľkej forme, lebo by sa prehrialo a mohlo z formy vyvrieť. Určite ho nezahrievajte v rúre!


1 komentár:

  1. Ahoj Evik,
    dakujem pekne za prispevok, kozie mlieko davam do vsetkych mojich mydielok (s vynimkou slaneho, to som si nebola ista, ako by to spolu zreagovalo), k Tvojim pozorovaniam mam niekolko otazok:
    1. niekde som vynurala, ze je lepsie nahradit iba cca 1/2 z planovaneho mnozstva vody, tusim to bolo prave kvoli prehriatiu hmoty, co si o tom myslis?
    2. takato tekutina, ako si odsavala papierovou vreckovkou sa mi tvorila iba v krabici od mlieka (dzusu), teda tzv. tetrapak, v silikone som to nemala
    3. ked mydlo nepreslo gelovou fazou, tazko sa mi vyberalo zo silikonovych formiciek, dost sa prilepilo moze to byt tym alebo ...?
    4. stale bojujem s farbami, skusala so aj tu potravinarsku detechu, co si radila, ale obavam sa, ze stalost cervenej bude problematicka, zo strany, kde bol vrch, to cervene zostalo, ale z druhej strany (kde bol silikon to zase hnedne, postnem fotky, ak sa mi podari zajtra na dennom svetle urobit)
    ... tak babo rad :-)
    dakujem vopred
    Sponka

    OdpovedaťOdstrániť