pondelok 15. februára 2016

Mydlo s pivom

Pivové mydlo, mydlo s pivom... veru, recept a postup Vám dlžím už pekne dlho, ja viem.

Akokoľvek príťažlivo to znie, upozorňujem Vás, že sa jedná o pokročilý recept.

Ak ste začiatočníci, tak Vám neodporúčam sa doňho púšťať - jedno je mať niečo naštudované a druhé mať v rukách prakticky vyrobené rôzne mydlá, keď viete, ako ten proces normálne vyzerá (keď tam nie je pivo :)).

Pridávať do mydla pivo nie je jednoduché z troch hlavných dôvodov:



1. Obsahuje cukor - cukor je rozpúšťadlo, ktoré urýchľuje zmydelnenie a pridáva penu mydlu.

Áno, znalci môžu namietať, že cukor je predsa fermentáciou premenený na etanol a CO2, ale nie všetok. Zdroj informácie je tu: http://mmbr.asm.org/content/77/2/157.full

Obsah cukru veľmi záleží na type piva a značke, takže mydlo sa môže pri rôznych druhoch piva chovať úplne inak.

2. Obsahuje alkohol - alkohol je ešte silnejšie rozpúšťadlo ako cukor, takže zaručene spôsobí extra rýchlu reakciu a zrazenie mydla v priebehu sekúnd. Alkohol je najlepšie z piva vo väčšej miere odpariť, inak bude podstatne ťažšie udržať mydlo bez zrazenia (ibažeby Vám to bolo jedno, lebo robíte mydlo horúcim procesom).

3. Obsahuje CO2 - kysličník uhličitý a jeho bublinky naozaj nejdú dokopy s hydroxidom. Ak by ste ho rozpúšťali v pive s bublinkami, tak zahriatím sa z toho stane celkom nebezpečná a prskajúca zmes (CO2 sa vyparuje, hydroxid sa vyparuje....). No a potom, aj keby to nebolo nebezpečné, mať bublinky v mydle nie je dobrý nápad - obvykle je to veľmi nevzhľadné.

Preto sa radšej pivo nechá vytuchnúť. To, čo by teda žiadny normálny pivár neprehltol je presne to pravé pre naše mydlo. To neznamená, že máte ísť do najbližšej krčmy a nenápadne sledovať štamgastov, vo vhodnej chvíli sa ponúknuc, že to vytuchnuté pivo odkúpite za dobrú cenu...

Sú mydlári, ktorí pivo len nechajú vytuchnúť cez noc, sem tam premiešajúc, iní ho zahrejú a CO2 miešaním odparia - pritom sa odparí aj podstatná časť alkoholu.

Ak nechávate vytuchnúť státím a máte možnosť, tak ho občas premiešajte, čím proces urýchlite. Čím dlhšie totiž pivo stojí, tým vyššia je šanca že než ho použijete, budete na ňom mať rozkvitnutú pleseň...

Z mojej skúsenosti je najlepšie pivo povariť za občasného premiešania - na miernom ohni, asi tak polhodinku.

No, ale už poďme na postup :)


Recept

Oleje

600g olivového oleja z výliskov
200g kokosového oleja
200g palmového BIO oleja (prípadne bambuckého masla)

Roztok NaOH 380g odstáteho (musia sa odstrániť bublinky CO2), prípadne prevareného piva (vyparenie alkoholu i CO2), zmrazeného na kocky
145g NaOH


Vône

5ml klinčekovej silice (dobre, uznávam, že táto sama o sebe urýchľuje stopu, takže možno bude lepšie ak použijete nejakú inú. S pivom idú dohromady teplé a ťažšie vône, prípadne bylinkové)
5ml cédrovej silice
do 1/3 mydla 5g oxidu zinočnatého (vytvorenie „bielej pivovej peny“)

Postup

1. Kokosový a palmový olej rozpustite na miernom ohni a primiešajte do olivového oleja. Nechajte vychladnúť na cca 25°C a pridajte esenciálne oleje. To preto, lebo očakávame rýchly nástup stopy, takže by sme nemuseli stihnúť ich pridať.

2. Odstáte/prevarené pivo zmrazte a po zmrazení dajte do sklenenej nádoby. V rukaviciach a ochranných okuliaroch do piva pomaly za stáleho miešania pridajte hydroxid sodný, miešajte až do rozpustenia. Upozorňujem, že prítomnosť alkoholu podstatne spomaľuje rozpúšťanie NaOH, takže treba mať naozaj trpezlivosť. Najvhodnejšie je stále roztok chladiť v studenej vode. Ak ste pracovali pomaly, Váš roztok hydroxidu s pivom by nemal mať viac ako 45°C. Nechajte ho v každom prípade vychladnúť ešte viac, nízka teplota je dôležitá, aby reakcia prebiehala pomalšie a kontrolovane.

Tiež, roztok bude smrdieť čiastočne amoniakom či inak hnusne, podobne ako pri výrobe mydla s mliekom... nebojte sa, ono to vypáchne.

Pretože roztok hydroxidu bude hnedý a nepriehľadný, použite určite sitko pri jeho nalievaní do olejov. Zabránite tak naliatiu i ďalších nečistôt - zrazených bielkovín a podobne.


3. Keď majú roztok hydroxidu aj oleje teplotu 25°C, pridajte roztok hydroxidu do olejov - použite sitko!!!



Mydlo dôkladne premiešajte plastovou stierkou – NEMIXUJTE! V polohustej stope rozdeľte mydlo na 2 časti. Do 1/3 pridajte oxid zinočnatý vopred dobre rozpustený v glyceríne a troche vody a zľahka premixujte. Druhú časť takisto jemne premixujte, aby ste dosiahli rovnakú konzistenciu.



4. Do formy vylejte mydlovú hmotu bez oxidu zinočnatého a nakoniec jemne lyžičkou navrstvite bielu časť. Neodporúčame príliš hlboké formy, nechcete aby mydlo prešlo fázou gélu, mohlo by sa prehriať, čo obvykle vyústi v nevzhľadné škvrnky na mydle (v dôsledku cukrov či esenciálnych olejov).



5. Na druhý deň v rukaviciach mydlo z formy vyklopte a nakrájajte – ak je teda dostatočne tvrdé ak nie, tak ho nechajte ešte stuhnúť ďalší deň-dva. Nechajte 2 týždne zrieť a potom otestujte na pH.

5 komentárov:

  1. Evik, asi sa chybička vloudila:

    Sú mydlári, ktorí MYDLO len nechajú vytuchnúť cez noc, sem tam premiešajúc, iní ho zahrejú a CO2 miešaním odparia - pritom sa odparí aj podstatná časť alkoholu.

    Zvýraznené slovo má byť asi nahradené slovom PIVO.

    Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásné, velmi podobné tomu, které jsem dělala asi před rokem...bylo to moje asi čtvrté mýdlo v pořadí :) Právě čtu své poznámky a jsem ráda, že vše proběhlo dobře, protože...inspirovala jsem se hotovým mýdlem PIVO OVES MED, což už je samo o sobě kombinace pro zkušené, ale zase já neměla tucha, takže ani strach a to bylo zdá se klíčové. Pivo jsem měla zvětralé z ledničky, v něm jsem vyvařila vločky a zcedila, to byla má tekutina pro louh. Teplota smíchání 30 a 35°C. Prošlo i gelovou fází (aby ne, dřevěná forma na peci, med+pivo a znalosti začátečníka...), ale ta vůně! Použila jsem totiž vanilkový olej (vlastní infuzi) a celé dohromady to vytvořilo karamelovo oříškovou vůni, jako nějaké mňam těsto! Bylo k sežrání! Akorát všem připomínalo spíš kávu se šlehačkou než půllitr piva :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evik, mydlo vyzera uchvatne. Ma pivo v nom nejake zvlastne ucinky? Dakujem. Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť