piatok 25. marca 2011

Ako vyrobiť domáce mydlo

A prečo by si mal niekto vyrábať vlastné mydlo?

Však v obchodoch je ho neúrekom, nie je drahé, čistí, občas síce trochu vysuší, ale na to máme krémy.

To máte ako s pečením, alebo varením. Občas máte chuť ukuchtiť si niečo sami podľa Vašich predstáv, a koho by bavilo kupovať si v bistre za rohom "hotovky", alebo chodiť pravidelne do reštaurácie (a byť obmedzený ich jedálnym lístkom)?

Kvalita priemyselne vyrábaných mydiel často nie je o nič lepšia, než tá hotovka z bufetu. A ak by aj bola dobrá, ako dlho vydržíte jesť stále to isté? A samozrejme, môžete len dôverovať tomu, že tá omáčka neobsahuje nejaké lacné ingrediencie a bohvieakú chémiu z vrecúška.



U priemyselne vyrábaných mydiel si môžete byť istí, že to nie je to pravé orechové! A prečo? Pretože je to tak jednoduchšie pre veľkovýrobu. Priemyselne vyrobené mydlo je často mydlo čisté - teda sa z neho odstránilo všetko, čo nie je samotným mydlom. Lenže pri výrobe mydla ako vedľajší produkt vzniká úžasný a cenný glycerín - ktorý sa pridávaním solí extrahuje a predáva samostatne do potravinárskeho, kozmetického a farmaceutického priemyslu. Aká škoda - pre nás! V mydle, ktoré si vyrobíte sami (a naozaj to nie je zložitejšie ako upiecť koláč) Vám tento glycerín ostáva. A prináša Vašej pokožke hydratáciu a vyživenie [1]. Nehovoriac o tom, že v doma vyrobenom mydle okrem glycerínu ostávajú aj ďalšie skvelé pre pokožku výživné, nezmydliteľné látky (vitamíny, fytosteroly, skvalány...)

A to nie je všetko. Ak si vyrábate mydlo zo základných ingrediencií, presne viete čo v ňom je a prispôsobujete ho svojim potrebám. Predstavte si, aké obzory sa Vám otvoria! Dajte sa na cestu výroby vlastného mydla a budete si môcť vyrobiť mydlo aké len chcete! Bude obsahovať Vaše obľúbené zložky, mať vôňu ktorá Vám vyhovuje, nádhernú farbu a tvar na aký len pomyslíte.... Napríklad také mydlo s jojobovým olejom, to by bolo! Alebo len čisto z olivového oleja. Ako by pôsobilo na Vašu pokožku asi mydlo z oleja slnečnicového?  A čo ak pridáte napríklad levanduľové kvety? Alebo med! Mydlo s medom. Prípadne s kozím mliekom a s vôňou čokolády a vanilky! MŇAM. Žiada sa Vám mydlo ktoré odstraňuje zápachy? Pridajte lógr - zvyšky zrniečok mletej, už raz zaliatej kávy. Peelingové mydlo do sprchy? Pomletý ovos je pre tento účel ako stvorený!
A nakoniec, môžete sa rozhodnúť v mydle ponechať isté percento oleja nezmydleného navyše, čo je len ďalšia výhoda pre pokožku.

Domáca výroba mydla nie je zložitá. Akonáhle získate prax, nebude Vám dávka mydla trvať viac než hodinu, a to s premyslením receptu, vypočítaním pomerov, navážením a samotnou prípravou.

ALE POZOR!! Výroba mydla je silne návyková činnosť! Bude sa Vám o mydle aj snívať, návšteva supermarketu zrazu dostane úplne iný nádych, na všetko sa budete pozerať cez mydlárske okuliare :) Ja sama som sa chytila, už mi niet pomoci. Mydlá mám úplne všade. Zachvíľku ich nebudem mať kde dávať. Ešteže mám toľko priateľov a ktovie, možno si časom niekto aj niečo kúpi. Aspoň aby mi to zaplatilo toto hobby :)


Presvedčila som Vás? Tak teda čítajte ďalej, aké možnosti máme pre domácu výrobu mydla...

Na túto otázku existuje viac odpovedí, ktoré sa líšia hlavne tým, čo si pod procesom výroby mydla každý z nás predstavuje a potom, aké mydlo chceme vyrobiť. Nepovažujem sa za úplného experta, nevenujem sa mydlárstvu profesionálne, ale z toho, čo som doteraz naštudovala a vyskúšala, mohla by som zhrnúť svoje poznatky do nasledovných odstavcov.

Podľa toho, čo si každý pod výrobou mydla predstavuje sa domáci mydlári delia na dve základné skupiny, ktoré by som ja nazvala kreatívni fanúšikovia mydlovej hmoty a výrobcovia mydla od základu.

1) KREATÍVNI FANÚŠIKOVIA MYDLOVEJ HMOTY - mydlári, ktorí pracujú so základnou mydlovou hmotou, ktorú si zakúpia od dodávateľa hobby materiálov. Táto metóda sa nazýva v angličtine "melt & mold" alebo "melt & pour - skratka M&P" a spočíva v roztopení (melt) priesvitnej (transparent) alebo nepriesvitnej (opaque) mydlovej hmoty a jej následnom farbení, pridávaní vôní, prípadne ďalších zložiek, podľa toho, čo nás napadne (oleje, bylinky, gumené hračky pre deti, iné dekoratívne ozdoby). Nakoniec sa hmota vyleje (pour) do formy (mold) a počká sa, kým stuhne. Voilá, mydlo je na svete.

Výhody:
+ jednoduché
+ neprichádza sa pri nej do styku so žiadnymi potenciálne nebezpečnými materiálmi ako napríklad NaOH
+ ako stvorené pre deti
+ dá sa vyrobiť aj jediná kocka mydla

Nevýhody:
- nedá sa ovplyvniť vlastné zloženie mydlovej hmoty
- táto mydlová hmota obsahuje navyše rôzne zložky, ktoré umožňujú jej pohodlné roztápanie (normálne mydlo len tak ľahko bez pridania vody neroztopíte)
- závislosť na dodávateľovi
- cenovo náročnejšie pri väčších dávkach
- mydlo je mäkké a rýchlo sa minie

Z mydlovej hmoty M&P sa dá vyrobiť:

1) Pevné mydlo
2) Tekuté mydlo
3) Šľahané mydlo
4) Mydlo s obsahom mlieka

Možno ešte i ďalšie typy mydla, ale o týchto zatiaľ neviem.V každom prípade, také mydlo má od klasického ďaleko.

Druhú kategóriu tvoria výrobcovia mydla, ktorí vo svojej podstate spĺňajú celú definíciu výrobcov a pretože vyrábajú mydlo z najzákladnejších surovín, budem ich nazývať výrobcovia mydla od základu,

2) VÝROBCOVIA MYDLA OD ZÁKLADU - vyrábajú si celú mydlovú hmotu sami, zo základných surovín.
Základnými surovinami pre proces výroby mydla sú oleje/tuky a hydroxid (NaOH alebo KOH), ktorých chemickou reakciou vzniká mydlo a glycerín. Tento proces sa nazýva zmydeľňovanie mastných kyselín.
U tejto metódy sa takisto kreativite medze nekladú.

Aj keď pochybujem, že človek, ktorý sa raz pustil do výroby mydla, nevyskúšal obe techniky (M&P a od základu), zrejme vždy preferuje jednu z nich. Ja sa považujem hlavne za mydlára tejto kategórie, preto môj blog bude venovaný hlavne tomuto spôsobu výroby mydla. Ale hneď, ako sa mi podarí vyrobiť si vlastnú mydlovú hmotu, vhodnú na výrobu podľa techniky "melt and pour", podelím sa s vami o svoje skúsenosti.


Výhody:
+ môžeme ovplyvniť použité základné suroviny a vyrobiť si mydlo na mieru
+ môžeme vyrobiť celú škálu rôznych typov mydiel - viď zoznam nižšie
+ pohodlnejšie pri výrobe väčších dávok, aj keď sa samozrejme dá vyrobiť jedna kocka mydla

Nevýhody:
- podľa použitej metódy môže zaberať viac času než M&P
- manipulácia so zásaditými látkami (hydroxid sodný/draselný sú nebezpečné žieraviny), ktoré sú nevyhnutné pre zmydelnenie

Typ použitých tukov a hydroxidu ovplyvňuje výsledné vlastnosti mydla, ako sú pevnosť, schopnosť tvorenia mydlových bublín, stálosť bublín, vyživujúce vlastnosti a podobne.

Viac o procese zmydeľňovania, vlastnostiach jednotlivých tukov a odporúčaných množstvách sa dozviete v sekcii Základné princípy výroby mydla od základu.

Technikami výroby mydla od základu môžete podomácky vyrobiť:

1) Pevné mydlo
2) Tekuté mydlo
3) Krémové mydlo (mydlo hustej krémovej konzistencie, aké sa používa napríklad na holenie)
4) Šľahané mydlo
5) Mydlo s obsahom mlieka
6) Roztopiteľnú mydlovú hmotu pre kreatívnych fanúšikov mydlovej hmoty (pre melt & pour metódu)

Pevné a tekuté mydlo môžete vyrobiť buď klasické nepriehľadné, alebo priesvitné/glycerínové.

Metód na základnú výrobu mydla je niekoľko, závisia od výsledného produktu, ktorý chcete dosiahnuť. Zjednodušene sa dajú rozdeliť na:

A) Metóda výroby za studena (cold process soapmaking)



Ide pravdepodobne najjednoduchšiu metódu, keď sa mydlo dlhodobo umelo nezohrieva, nepotrebujete teda šporák, akurát tak na rozpustenie tuhých tukov (ale aj to sa dá obísť). Potom už je to len otázka zmiešania tukov s hydroxidom za pomoci varechy a ponorného mixéru, zafarbenia hmoty, zamiešania vône a vyliatia do foriem, ktoré musia ostať v teple (napríklad zabalené do deky, ak je forma tenkostenná) - ale aj to neplatí vždy. Proces zmydelnenia prebieha potom automaticky počas 24 nasledovných hodín, pôsobením tepla, ktoré reakcia vytvára a dobieha v priebehu dvoch-troch nasledujúcich týždňov. Až potom je možné mydlo bezpečne použiť.

B) Metóda výroby za tepla (hot process soapmaking)

Tento proces spočíva v zahrievaní mydlovej hmoty počas celého procesu zmydeľňovania, aby sa urýchlila reakcia saponifikácie a zabezpečilo sa zmydelnenie všetkých mastných kyselín. Je to výhodné, pretože mydlo je možné použiť hneď po stuhnutí, obvykle po 24 hodinách.
Nezmydelnené mastné kyseliny spôsobujú matnosť mydla, preto je táto metóda vhodná pre výrobu mydla priesvitného, prípadne mydlovej hmoty pre melt & pour metódu. V takom prípade sa používa o niečo viac hydroxidu, než je potrebné na zmydelnenie, aby sa zabezpečila úplná saponifikácia. V tomto prípade musí byť mydlo následne neutralizované prírodnými kyselinami (kyselina citrónová, napr.). Ďalším, hlavným zdrojom matnosti mydla je prítomnosť kryštálov, ktoré sa vytvárajú v procese chladnutia mydlovej hmoty. Ak ale do mydla pridáme zložku, ktorá tieto kryštály rozpustí, mydlo zostane priesvitné aj po vychladnutí. Ako rozpúšťadlo sa používa zvyčajne kombinácia dvoch alebo viacerých z nasledových zložiek: etylalkohol, glycerín a cukor. Konečný produkt - priesvitné mydlo - je vlastne zmesou mydlovej hmoty a rozpúšťadiel.

C)  Novinkou, akousi nadstavbou procesu za studena je proces za studena v rúre na pečenie, ktorý spája výhody metódy za tepla a za studena.

Ktorú metódu si vybrať?

Popis týchto metód by mohol vyvolať pocit, že metóda za studena je používaná len na výrobu nepriesvitných tvrdých mydiel a metóda za tepla je používaná len na výrobu tekutých a/alebo transparentných mydiel. V podstate, v mnohých prípadoch to tak je, pretože niekedy sa zdá zbytočne komplikované vyrábať nepriesvitné tvrdé mydlo metódou za tepla (pokiaľ teda nechceme mydlovú hmotu na M&P metódu), tak ako je možno zbytočne zdĺhavé vyrábať tekuté mydlo metódou za studena. V skutočnosti však metóda výroby nepriesvitného mydla za tepla umožňuje lepšiu kontrolu celého procesu, pretože celé zmydelnenie prebehne ešte pod našimi rukami a pridávanie farbív a vôní je obvykle bez prekvapení. Pri metóde za studena totiž nikdy nevieme, čo nasledujúcich 24 hodín v ešte alkalickej mydlovej hmote s farbou a vôňami urobí, je to trochu stávka do lotérie. A aj keď už vieme, ako jednotlivé farby a esenciálne oleje reagujú, stále ich potrebujeme oveľa viacej, než pri pridaní do hotového mydla vyrobeného procesom za tepla. Na druhú stranu, mydlová hmota vyrobená procesom za tepla je obvykle lepkavá a pomerne tuhá, čo znemožňuje vytváranie farebných efektov, ktoré potrebujú mydlovú hmotu v tekutejšej forme.

Všetky procesy výroby mydla doma používajú jednu z týchto metód, prípadne variáciu na jednu z nich. Existuje ich už celkom veľké množstvo, kreativita domácich mydlárov nepozná hranice, naštastie máme internet, pomocou ktorého sa zlepšováky rýchlo šíria.

Ešte by som mala spomenúť, že špeciálnym prípadom výroby mydla je postup anglicky nazývaný


E)"REBATCHING", alebo "FRENCH HAND MILLING" (aj keď tento posledný pojem nie je správny, pretože french hand milling vyžaduje špeciálne stroje)

Prakticky sa jedná o rozpustenie už hotového mydla (najlepšie ešte čerstvého, 1-2 dni starého, ale funguje aj na omnoho staršie, akurát také sa podstatne dlhšie rozpúšťa). Mydlo sa rozpúšťa nastrúhaním/nakrájaním na malé kúsky v malom množstve mlieka, alebo vody, zohrievaním. Po rozpustení, keď sa z mydla vytvorí homogénna hmota, sa môžu pridať farbivá, esenciálne oleje a iné prísady (sušené kvety, rastliny ...), ktoré by v procese za studena nevydržali alkalické podmienky. Je to zároveň najjednoduchší spôsob ako vyrobiť mydlo s prídavkom mlieka. Mydlo sa dá rozpustiť aj v zápare s liečivých bylín, čím sa do mydla prenesú ich vlastnosti.
Rozpustené mydlo sa potom dávkuje do foriem, a čaká sa niekoľko týždňov kým stuhne do takej miery, aby malo výdrž v kuchyni.


Výhody
+ môžu sa pridať farbivá, esenciálne oleje a iné prísady (sušené kvety, ...) ktoré by v procese za studena nevydržali alkalické podmienky
+ jednoduchý spôsob ako pridať do mydla mlieko

Nevýhody
- potreba mydla vyrobeného vlastnoručne (metóda za studena/tepla), čím sa vlastne predlžuje čas výroby
- dlhá čakacia doba kým stuhne
- rozpustená hmota je lepkavá a hustá, ťažko sa s ňou manipuluje - risk vzduchových bublín v konečnom produkte, obmedzené možnosti vytvárania pekných farebných kombinácií vyžadujúcich mydlo v tekutom stave

V tomto blogu sa budem snažiť publikovať postupy výroby každého z mydiel, tak, ako som ich vyskúšala ja, spolu s fotografiami a receptami. Prípadne natočím aj nejaké to video.


Nech dlho žije kocka mydla!

Literatúra
[1] Fluhr JW, Gloor M, Lehmann L, Lazzerini S, Distante F, Berardesca E. Glycerol accelerates recovery of barrier function in vivo. Acta Derm Venereol. 1999 Nov;79(6):418-21.


23 komentárov:

  1. Pekne Evka. Je super mat hobby, ktore ma aj prakticke vyuzitie. Prajem vela kreativity a novych napadov ;) Alena B.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mám otázku: "prečo mi mydlo nestuhlo???" postupovala som ako pri výrobe mramorového mydla miesto papriky som použila škoricu...nevzdávam sa a skúšam ďalej...prajem veľa voňavých zážitkov a fajnových mydiel...lýdia

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmm, to je nemilé, mohli by ste popísať trochu podrobnejšie Váš problém? Predpokladám,že mydlo nestuhlo vo forme po 24 hodinách, alebo ešte po dlhšom čase? Ako vyzerá nestuhnutá hmota? Je homogénna,alebo sa napríklad na povrchu oddeľuje olejová fáza? Akú má hmota farbu? Ako veľmi mydlo nestuhlo, je ako maslo, alebo skoro tekuté? Drolí sa pri krájaní? Do akej formy ste ho naliali? Príčin nestuhnutia môže byť viac, mne osobne zatiaľ vždy mydlo stuhlo, ale viem, že existujú rôzne príčiny. Jednou z nich je napríklad pochybenie vo vážení ingrediencií, možno ste dali veľa vody. Takisto ak ste použili kokosový olej, ktorý je pri izbovej teplote tekutý (aj taký sa vyrába), máte v mydle veľa olejov a málo tuhých tukov. V oboch prípadoch treba mydlo nechať odležať dlhšiu dobu kým nestvrdne tak aby sa dalo krájať, a potom na poličke pokrájané niekedy aj mesiac-dva. Ak sa oddeľuje na povrchu olejová fáza, môže to znamenať, že ste vylievali mydlo do formy pred fázou stopy, a ingrediencie sa nestihli zmiešať. Takéto mydlo je nepoužiteľné, lebo v hmote sa nachádza nezreagovaný hydroxid. Prajem veľa štastia a som zvedavá na podrobnosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Evka, snazila som sa nechat uz jeden komentar, ale asi sa mi to nepodarilo :D
    no v prvom rade, mas naozaj krasne mydielka. Preto by som sa chcela s tebou poradit. Ja som este len zaciatocnicka, robila som zatial len s mydlovou hmotou, ale rada by som si vyrobila aj sama cele mydlo :) tak som sa chcela opytat, kde sa daju kupit vsetky tie oleje? ak, tak mi mozes napisat aj na iiaa@azet.sk
    Vopred dakujem a prajem pekny den
    Iva

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Prepáčte je to zbytočné v článku alebo čo to je píšete že tie v obchodoch obsahujú chémiu....ale ako čítam pridaním hydroxidu kt. kúpim taktiež v obchode tak toto mydlo nie je onič lepšie ako z obchodu úplne zbytočne vyrábať....

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Hydroxid sodný nie je chémia, ktorú som mala na mysli. Ten je v reakcii koniec koncov spotrebovaný a v konečnom produkte by nemal byť prítomný. Bez zásad sa mydlo vyrobiť nedá. Skorej som myslela syntetické farbivá a vône, a to, že v komerčnom mydle chýba glycerín.

    A keby aj toto všetko bolo úplne rovnaké, tak aj tak stojí za to vyrábať mydlo doma. Prečo? No pretože je to zábavné! Ako koniec koncov výroba veľa ďalších vecí,ktoré sa dajú kúpiť v obchode.
    Ako pestovanie zeleniny, pečenie koláčov, vyrábanie domácej klobásy, vlastného syra, destilácia vlastnej slivovice...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahojte! Mam taky problem , ze sa mi nerozpusti pasta na tekute mydlo. Vyrobil som ju z olivoveho oleja, a proste sa neda zriedit! Pomalicky zohrievam vodu, pridvavam pastu po lyzickach, a na zaciatku sa zda akoby sa uz zacala rozpustit, trosk sa ajpeni, potom velmi rychlo sa to zahusti, este hustejie ako bolo predtym, a voda sa nezmizne, ale proste mnozstvo tej vody ostane v mase neviem ako, a je z toho stale viac!!A huste nadalej...Co sa mohlo stat? Poradi volakto? Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tamás, ak nevadí, presuniem túto konverzáciu do fóra a dám sem na to link, ok?

    http://v-roba-mydla.2293545.n4.nabble.com/Problem-s-rozpustenim-olivovej-mydlovej-pasty-Otazka-z-blogu-td4640950.html

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dobre, kludne to zverejni, mozno pomozes aj inym. A ja to teda skusim este raz od zaciatku, ale uz budem mudrejsi!
    Dakujem za pomoc!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ciao, Evik. Mám doma dosť veľa bio mydlovej hmoty z murumuru, prečítala som si, že sa z nej dá vyrobiť tekuté mydlo - máš nejaký recept? Keď som sa ju snažila roztpoiť vo vodnom kúpeli, aby som ju odliala do formičiek, vôbec mi to nešlo. Tak skúsim z nej urobiť tekuté mydlo. Apropo - dá sa tekuté používať ako šampón? Musím si po jeho použití opláchnuť vlasy octom? Ďakujem. Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Kleopetra,

    tekuté mydlo spravíš tak, že rozpustíš mydlovú hmotu vo vode. Začala by som 30% mydlovej hmoty, 70% vody. Ale je divné, že sa Ti nedá rozpustiť, možno málo zahrievaš? Neskúsila si mikrovlnku?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ahoj Evik.
    jak mám docílit toho, aby při výrobě mýdla (po rozpuštění mýdlové hmoty) nevznikaly bublinky? (po nalití do forem)
    ať zkouším jak zkouším, vždycky se mi tam udělají...
    díky! i.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Inu, nie som nijaký expert na rozpustiteľnú mydlovú hmotu, mne sa tiež robia bublinky, ale moja múdra kniha hovorí, že treba povrch po naliatí nasprejovať alkoholom, ktorý zníži povrchové napätie a tým pádom sa odstránia bublinky...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Dobrý den, chápu to správně,že jestli při výrobě domácího mýdla použiji NaOH nebo KOH je jedno? Děkuji

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Sarah, pokud použijete NaOH, vyrobíte pevné, kusové mýdlo. Pokud použijete KOH, připravíte si mýdlovou pastu, ze které je po zředění vodou tekuté mýdlo. Pozor, tuky mají saponifikační čísla odlišná pro NaOH a KOH.

    Ame

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahoj Evik, citam pozorne vsetky clanky a mam otazku �� chcela by som vytvorit tuhy sampon vlasy s obsahom zihlavoveho vyluhu. Pochopila som ze v procese za studena to nema zmysel a ako pises ta rozpustacia technika je na toto skvela, avsak ak by sa dalo chcela by som sa vyhnut tomu dlhemu casu kym z toho bude použiteľný kus. Mozem pridat vyluh z tej zihlavy na konci procesu za tepla?
    Dakujem, Sona

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Dobry den,
    mydlo mi po 24 hodinach nestuhlo (resp stuhlo z tekutej formy na huspeninovu) a na povrchu sa vytvoril slizky povlak. Je to normalne? Pouzila som kombinaciu olivoveho a repkoveho oleja. Mnozstva som pocitala podla soapcalc.
    Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ahoj, Chcela by som sa spýtať či je nejaká možnosť ako "zachrániť" mydlo vyrobené metódou za tepla ak som nespokojná s kvalitou, tým myslím že priveľmi vysušuje, pravdou je ze si niesom ista Ph hodnotou (pretože som zabudla kúpiť kvalitný pH meter a uz som mala proces rozrobeny. Skúšala som metódu za studena a tam nebol problém, akurát mi je ľúto vyhodiť tieto kusy. Tak ma napadlo ci náhodou nieje možné nejak ho opätovne zahriať a napraviť pokazené :) Taktiež ma zaujíma či je možné ak robíme mydielko za studena použiť menšie formičky rozumej silikónové, proste túžim po mydielku krásneho tvaru a nerozumiem presne aká metóda je na splnenie môjho sna vhodnejšia je možné že konzistencia môjej mýdlovej hmoty nebola správna kvôli nejakej chybe ale zdala sa mi hutna príliš aj ked som to očakávala a mala som problém s plnením do formičky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Dobrý deň,
    veľmi ma zaujala výroba mydielok. Kúpila som si mydlovú hmotu priesvitnú a mydlovú hmotu s bambuckým maslom. Roztopila v mikrovlne, pridala farbu do kozmetiky-par kvapiek, vônu-vanilkové mlieko , zmiešala a naliala do silikonovej formicky.krasne mi to po chvilke všetko stuhlo,aj pekne vonia. No o dva dni neskor som na mydielku zospodu zbadala zmenenu farbu, do hneda. čím to moze byt? Toto sa mi stalo aj pri vyrobe mydielka so susenou levandulou, zospodu sa mydielko zmenilo tiez trosku do hneda a levandula zmenila z fialovej ,skor na zelenu :-( kde robim chybu? dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Dobrý den, když jsem začala krájet mýdlo tak se droli. Kde jsem mohla udělat chybu ?
    Děkuju Monika Koutenská

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Dobrý deň dookola ta istá otázka po 24 hodinách sa mi mydlo droli ako ho prosím zachranim

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, to ako sa dá mydlo zachrániť a či je to vôbec potrebné, závisí od toho, čo je to presne za recept, ako ste mydlo miešali, , do akej formy ste ho dávali, kam ste tú formu uložili. Ak sa mydlo drolí, je to preto, lebo je v ňom ešte priveľa hydroxidu. A to môže byť preto, lebo ešte nie je zmydelnené, pretože možno vychladlo, ale zároveň je už tvrdé, lebo obsahuje veľa masiel prípadne ja vosky. Alebo preto, lebo ste tam jednoducho dali priveľa hydroxidu (zlá váha, zabudli ste na nejaký olej z receptu, možno máte úplne zlý recept, kde je prebytok hydroxidu). Keď mi pošlete všetky info vyššie, budem Vám môcť lepšie poradiť.

      Odstrániť
  22. Ahojte všetci, chystám sa vyrábať mydlá ako darček pre hostí na svoju svadbu už zo zakúpenej mydlovej hmoty a chcem sa opýtať ako dlho vydrží takéto mydlo? Aby som vedela či sa do toho pustiť teraz alebo tesne pred svadbou, ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť