pondelok 28. marca 2011

Paprikový mramor - dobré základné mydlo

Metóda: za studena
Typ mydla: pevné

Tu je prvý mydlový recept, ktorý som nedávno, po niekoľkoročnej pauze spravila ako prvý. V recepte, z ktorého som vychádzala bolo uvedené, že toto je dobré základné mydlo. Ak nie ste oboznámení s procesom výroby mydla metódou za studena, prečítajte si najprv návod tu: Postup výroby mydla metódou za studena



Recept
Olivový olej 250g
Palmový tuk 250g
Kokosový tuk 250g
Repkový olej 150g
Slnečnicový olej 100g
NaOH 134g
Destilovaná voda 380g

V stope
Mletá sladká paprika
(na zafarbenie)  1/2 šálky, rozmiešať v asi 2 šálkach mydla

Orchidea vonný olej (vôňa) 5 ml

Plánovaný podiel nezmydelneného oleja 10%.

Postup
Oleje a roztok NaOH som zmiešavala pri teplote cca 37°C. Premiešavala som ponorným mixérom, až kým zmes nemala veľmi hustú konzistenciu a posledná z misy vyškrabaná časť mydlovej hmoty zostala v podobe, v akej som ju naliala (bolo vidieť poskladané vlnky).

Výhoda: Hustá konzistencia umožnila, že časť mydla s paprikou mohla vytvoriť krásny mramor, ktorý sa nerozmiešal do celého mydla.

Po naliatí do formy počas nasledujúcich niekoľkých hodín bolo možné pozorovať zaujímavý úkaz: mydlo začalo mäkknúť, tmavnúť a priesvitnieť od vnútra k vonkajším okrajom. Ako keby nastal presne opačný proces, než by sme očakávali. Ako som sa neskôr dočítala, je to v poriadku, mydlo prebehlo fázou gélu, ktorá je dôležitá, ale nie nevyhnutná, pre samotný proces saponifikácie. Dosiahnute gélovej fázy je očividne nutný predpoklad výroby priesvitného mydla.

Na druhý deň ráno bolo mydlo už bolo dostatočne tvrdé a malo takú farbu, ako keď som ho tam nalievala. Mydlo som robila v čase 11:00 - 13:00 a krájala som druhý deň o 07:45 ráno.

Takto vyzeralo mydlo po nakrájaní. Zreteľne vidno nerovnomerné rozloženie farebnej časti mramoru, nabudúce sa budem snažiť zamiešať zmes rovnomernejšie.


Opačná strana mydla (pohľad odspodu).


Výťažok:
8 mydiel o váhe 145 - 180 g a rozmeroch cca 10.5 x 7 x 2.3 cm.

Vlastnosti mydla:

Plusy:
+ Mydlo má vynikajúcu penivosť
+ Bublinky sú veľmi stabilné
+ Mydlo čistí perfektne

Mínusy:
- Mydlové kocky s veľkým obsahom mletej papriky robia lososovo sfarbenú penu a majú vďaka veľkému obsahu papriky a menšiemu obsahu mydla samotného trochu peelingový účinok. Dá sa to zniesť, ale nie je to optimálne.
- 5ml orchideového oleja sa v dobiehajúcom procese saponifikácie úplne stratilo a mydlo ním vôbec nevonia. 5ml rozhodne nestačí. Z nasledovných experimentov som zistila, že na rovnaké množstvo mydla je potrebných aspoň 20 ml esenciálneho oleja na jeho prevoňanie.


UPOZORNENIE: Množstvo olejov a NaOH v recepte je presne vypočítané, na základe typov a  množstva použitých olejov. Ak chcete zmeniť recept (typ olejov a ich množstvo), mali by ste si prečítať kapitolu Základné princípy výroby mydla od základu! , kde sa  dozviete, ako na to.

10 komentárov:

  1. Uz 2x som skusala spravit tento mramor a vobec mi nevysiel.. :( Paprika mi to pekne zafarbi do oranzova, ale nic viac.. :( Raz som ju davala pred mixovanim, dnes som ju pridala po vytvoreni stopy a premiesala len rucne.Aj tak mi tam zanikla. :( Co s tym? :(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hodvab mam objednany, pride mi v priebehu tyzdna - dufam. :) Este sa chcem opytat, ako to je s tym medom? Roztpit ho a naliat, ci nechat tuhy? :) Mne z umelych foriem vysli mydla krasne - davala som 500g palmoveho oleja, 250g olivoveho a 250g slnecnicoveho. Prvy den s tym bol problem, potom vsak vyslo vpohode - az na male kusocky,ktore ostali v skarockach, ale to sa mi stalo na silikonovych formach.
    PS: Citam, ze sa mlieko neche v tukoch rozpustit. Ja som ho davala 2x a stale sa mi pekne rozpustilo a vobec nesfarbilo mydlo na hnedo. Davam plonotucne mlieko Sabi, nebude to tym? :) To ma len tak napadlo.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sisa, ďakujem Ti za tento príspevok. Ako tak pozerám, zabudla som pripísať dôležitý fakt - papriku som rozpustila asi v 2 šálkach mydla a až potom primiešala - ale pozor, veľmi som ju potom už nevmiešavala, len jemne...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Čo sa týka medu - ak nemáš tekutý, tak ho roztop, aby sa Ti lepšie premiešal. Nepoznám Sabi - mne sa nechcelo rozpustiť sušené, ktovie či je plnotučné, idem sa pozrieť!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aha..Takze ta paprika sa nedava priamo do hmoty.. :D Uz mi to je jasne. Nevadi, mam peknu farbu tych mydielok aspon.. :D Takze si to mramorovala podobne ako ten zeleny mramor, ze si nalievala jednu cast a potom druhu, ci tu farebnu zamiesala do vacsinovej casti? :) Na mna musis uplne jednoducho, lebo sa opat v tom stratim.. :D
    Aaaa, dlho som nad tym mliekom uvazovala, ze v com to moje moze byt ine a jedine to ma napadlo, ze Tvoje asi nebude plnotucne.. Mne manzel doniesl plnotucne, lebo sme mali aj nizkotucne, ze toto bude isto vyzivnejsie.. :D Sice neviem, ake mydlo zatial je, ale s mliekom som problem veru nemala - krasne sa v tukoch cele rozpustilo. :) Daj vediet, ci nemas teda ine.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj,
    prosim tě můžu se zeptat jak toto mydlo dlouho zraje?a jak poznam,které jak dlouho zraje?nerada bych rozdávala nebezpečné dary:o))
    děkuji za odpověď Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Dominika,

    ak Ti prejde gélovou fázou, tak rýchlejšie. Ak mu necháš 2 týždne, tak máš istotu.

    Zistíš to testom jazykom - alebo ph papierikmi - a umytím rúk. Ak je v poriadku, nenechá Ti pocit vysušených rúk.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahojte. Tiež som sa pokúšal farbiť paprikou, pretože som tu videl na to tip. Ale ako som zbežne čítal, nikto nespomína, že tá paprika je výrazne citiť!! Na mydle, aj pri umývaní. A farbí na tehlovo. TREBA S TÝM POČÍTAŤ! Mne to teda vôbec nevyhovovalo a od papriky som natrvalo ustúpil. Tak jeden názor prosti všetkým - snáď ho nevymažete :), Karolko

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Karolko, prečo by som mala Tvoj názor vymazať? Naopak, všetky konštruktívne sa cenia. Áno, paprika farbí, ale ja som ju teda necítila v mydle. Asi som mala nejakú vytuchnutú? :) Tiež je asi samozrejmé, že sa nemá používať paprika pálivá....:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ahoj,aký je rozdiel medzi palmovým olejom a palmovým tukom? Ak ho nechcem používať,čím sa dá nahradiť?
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť