sobota 9. apríla 2011

Mydlo proti akné s čiernym uhlím a zeleným ílom.

Toto je recept pre prípravu mydla metódou za studena. V prípade, že s touto technikou nie ste oboznámení, prosím prečítajte si návod Výroba mydla metódou za studena !

UPOZORNENIE: Množstvo olejov a NaOH v recepte je presne vypočítané, na základe typov a  množstva použitých olejov. Ak chcete zmeniť recept (typ olejov a ich množstvo), mali by ste si prečítať kapitolu Základné princípy výroby mydla od základu! , kde sa  dozviete, ako na to.


Metóda: za studena
Typ mydla: pevné

30 rokov, a ešte stále mám tu česť mať niekedy akné. Pravidelné umývanie rôznymi prostriedkami proti akné mi celkom pomáha, tak som sa rozhodla, že si skúsim vyrobiť aj svoje vlastné mydlo. Dozvedela som sa, že na akné pomáha zelený íl, ktorý vyťahuje z pokožky tuk s nečistotami, rastlinné jedlé čierne uhlie má zas detoxikačné účinky a levanduľový a tea-tree olej pôsobia antibakteriálne. Olej z pšeničných klíčkov zas obsahuje obrovské množstvo vitamínu E (200mg na 100g oleja, čo je 20 x viac než doporučená denná dávka) a tak som ho do receptu zaradila pre jeho antioxidačné účinky a blahodárny vplyv na pleť. Keď už ju tak detoxikujem, tak nech ju následne aj vyživím. Ricínový olej je úžasný zvlhčovač pokožky (po pôsobení ílu by mohla ostať vysušená) a pár lyžíc oleja z nechtíka lekárskeho som použila pre jeho perfektné hojivé účinky.
Pre hojivé účinky som použila aj Aloe vera gel, ktorým som nahradila polovicu vypočítanej vody na rozpustenie NaOH.



Zloženie


% olejov Hmotnosť
Ricínový olej 6.5 13g
Olej z pšeničných klíčkov 8.5 17g
Kokosový olej 25 50g
Olivový olej 25 50g
Palmový olej 25 50g
Slnečnicový olej 10 20g
NaOH 100 28g
Destilovaná voda
38g
Aloe vera
38g



Vo fáze stopy pridané:

Olej nechtíka lekárskeho 2 PL
Polievková lyžica zeleného ílu 1 PL
Rastlinné aktívne čierne uhlie 1.5 ČL
Esenciálny olej tea tree

Roztok NaOH s vodou a aloe vera mal najprv tmavšiu, skoro jantárovú farbu, potom farba trochu vybledla, roztok však ostal nažltnutý. Mydlo veľmi rýchlo získalo stopu, takže som ho do formy vylievala v krémovitej podobe. Po pridaní zeleného ílu sa mydlo sfarbilo do zelena. Do polovice zeleného mydla som pridala asi jeden a pol čajovej lyžice čierneho uhlia. Túto druhú časť som potom naliala na zelenú časť a niekoľkokrát v rôznych smeroch prešla opačným koncom čajovej lyžice, snažiac sa vytvoriť vzor.



Forma: Potravinová umelohmotná nádoba s viečkom, nízka, obdĺžniková, vyložená pečiacim papierom



Teploty: NaOH <27°C

Oleje 27°C





Keďže forma mala vrchnák, a mydlo bolo po vyliatí takmer po povrch,  po zavretí formy neprúdil do nej vzduch. Toto sa ukázalo ako dobrý nápad, pretože sa mi nevytvoril biely povlak.

Mydlo používam a som s ním spokojná. Nevysušuje, ale zároveň dobre čistí.

10 komentárov:

  1. Užasne, užasne, užasne,
    tak strašne som sa potešila keď om videla tento blog :)
    Ďakujem, už aj to idem skusiť :) Si skvela ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za kompliment, som rada, že blog má svojich čitateľov! Ak ešte s výrobou mydla nie si oboznámená, nezabudni si prosím prečítať najprv návod k metóde výroby mydla za studena, ktorú tento recept používa! Prajem veľa štastia a keď tak sa pochváľ vo fóre výroby mydla (na tomto blogu) svojim výsledkom! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. je potrebne davat z kazdeho oleja? da sa spravit tak ze miesto palmoveho a kokosoveho oleja pouzijem len slnecnicovy a olivovy olej, ale zvysim davku aby sedel ten pomer?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. este ricinovy mam zvysok tych olejov uz nie :-D da sa spravit aj z toho mydlo?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Snowlady,

    sajmozrejme, mydlo sa da spravit z akychkolvek olejov, ak ale v tomto konkretnom recepte zmenis oleje, musis prepocitat mnozstvo pouziteho NaOH. Ako sa to robi popisujem v Zakladnych principoch vyroby mydla od zakladu - tam najdes vsetku potrebnu teoriu. Najlepsie bude ak pouzijes kalkulator na prepocet SoapCalc.

    Mydlu zdar a vela stastia.

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  6. akosi nerozumiem ako mam pracovat v soapcalc...skusam do toho pisat a nic sa neda, jedine co sa da je klikat na tie polozky kde sa mi menia cisla inak vobec nic, som stratena...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. tak nejako som to tam zadala :-D a teraz mi vyslo toto

    http://www.soapcalc.com/calc/soapcalcWP.asp

    ako sa to spravne cita??? a co je dolezite?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. VYNIKAJUCI BLOG, LEN CO MINIEM MOJE PRIRODNE MYDLA PUSTIM SA DO VYROBY TYHTO. MALI BY STE ZO SVOJICH POKUSOV NAPISAT AJ KNIHU.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Super.kupujem si mydla a vonave vecicky v lushi,ale teraz si to uz istotne skusim aj doma vyrobit.len mi prosim vas povedzte ake uhlie a odkial davate do kozmetiky.dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Veľmi ma fascinuje táto stránka ja však skúšam robiť mydlá z hotových hmôt a môj problém bol že i krásne sušené bylinky mi po dňoch zhnedli. Neviem čo som urobila vtedy zle :(bola to ozaj škoda.

    OdpovedaťOdstrániť