nedeľa 10. apríla 2011

Šľahané mydlo

Dnes sa chystám na výrobu šľahaného mydla (whipped soap).

O čo ide? Je to variant metódy za studena, rozdiel je ale, že tuhé tuky z receptu sa vyšľahajú klasickým šľahačom, ktorý sa používa na plnky alebo cesto, prípadne bielkový sneh - teda nie ponorným mixérom. Výsledné mydlo sa tak má stať nadýchané, a dokonca má plávať na vode!
Vďaka jeho konzistencii pripomínajúcej hustú šľahačku (teda predtým než stvrdne vo formách) otvára možnosti kreativite. Inšpirovať sa môžete v tejto galérii obrázkov:

http://nizzymoulds.com/Whipped/WhippedSoapGallery.htm


Tak to teda idem skúsiť, držte mi palce...

Pri jeho výrobe som bola inšpirovaná nasledujúcimi stránkami (v angličtine):

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Takže, tu je môj recept a výsledok:

Zloženie % olejov
Olivový olej 10% 50g
Palmový olej 47% 240g
Kokosový olej 29% 150g
Bambucké maslo 14% 73g
NaOH
74g
Destilovaná voda
195g
Po vyšľahaní s NaOH pridané:

I. časť  - Zmes červené potravinárske farbivo a oranžové a karmínové prírodné farbivo na vajíčka
15ml
Levanduľový esenciálny olej
3 ml
II. časť - Chlorofyl zelené farbivo (na vajíčka)
5 ml
Cédrové drevo esenciálny olej
3 ml




Formy: Silikónová forma so 6 okrúhlymi časťami na muffiny, Kitchenware - objem odhadom 20 ml každá

Rakvičky z voskovaného papiera na pečenie, Lindt, 5ks


Dôležité informácie a pravidlá:


- Príprava šľahaného mydla je vlastne obmena procesu výroby mydla za studena
- NaOH roztok musí byť vychladnutý aspoň na izbovú teplotu 
- Podiel pevných olejov/tukov nesmie byť menší než 90% (vraj by sa inak nepodarilo vyšľahať - toto percento je asi odvodené zo skúsenosti, ja som zatiaľ neskúšala inak)
- Neexistuje fáza stopy - po vymiešaní všetkých ingrediencií vraj ostáva cca 30 minút na farbenie, navoňanie a ostatné kreatívne činnosti, než hmota začne tvrdnúť. Ja pridávam informáciu, že aj keď nevmiešate žiadne ingrediencie, netreba dlho čakať, pretože hmota sa stane maslovitou a každý neskôr pridaný esenciálny olej sa už do nej nepodarí zamiešať - bude sa od hmoty oddeľovať v podobe kvapôčok.
- Čo sa týka foriem, vraj tento typ mydla sa veľmi rád prilepuje k povrchu. Preto za každých okolností treba mydlovú formi vyložiť niečím, čo sa dá potom z povrchu mydla jednoducho stiahnuť - pečiaci papier napríklad, prípadne malú plastovú pevnú formu vytrieť tukmi. Najlepšie formy sú vraj silikónové, odkiaľ sa dá mydlo krásne vylúpnuť. V prípade pretrvávajúcich problémov má pomôcť vloženie mydla s formou na polhodinu do mrazničky
- Ak ste mydlo vyliali do veľkej formy, krájanie nožom vraj mydlo mrví. Mydlo sa má dať dobre krájať drôtom.



Podrobný postup:


1. Pripravte roztok NaOH, ktorý potom musíte nechať vychladnúť aspoň na izbovú teplotu.
Roztok NaOH pripravíme klasicky, tak, ako je popísané v návode na výrobu mydla procesom za studena.
Rozhodla som sa, že na urýchlenie chladenia postavím roztok do mrazničky. Preto som počas sypania NaOH do destilovanej vody a miešania roztoku celú nádobu na roztok mala postavenú v druhej nádobe so studenou vodou. Takto som roztok aspoň mierne ochladila a do mrazničky už nešiel horúci.
Roztok som potom prikryla jemne viečkom a dala do mrazničky. Kým sa chladil, pripravila som si tuky.

2. Príprava tukov:

 a. Odvážte tuhé tuky a vymiešajte šľahačom tak, aby boli nadýchané, bez hrudiek, hladké a mali zhruba konzistenciu ako na obrázku.
Tu upozorňujem, že tuhé tuky treba dostatočne dopredu vybrať z chladničky tak, aby pri šľahaní mali izbovú teplotu. Nesmú byť ale roztopené! Ak budú tuky príliš tvrdé a chladné, prilepia sa vám na miešacie varechy mixéra. Ak budú roztopené, nevyšľaháte ich.


Vyšľahané pevné tuky.

 b. Odvážte tekuté oleje a pridajte do už vyšľahaných pevných tukov. Znovu vyšľahajte, až kým sa tekuté oleje nevmiesia celkom do hmoty.

Vyšľahané pevné tuky a tekuté oleje


 c. Pomaly, po dávkach, vlievajte vychladnutý NaOH za stáleho jemného šľahania do tukov/olejov. Po pridaní celého roztoku NaOH treba znovu zvýšiť otáčky a poriadne vyšľahať. Netreba zabudnúť, že aj keď je roztok NaOH chladný, stále je žieravý!
Môj roztok mal 19°C, keď som ho vytiahla z mrazničky.  Aby mi roztok NaOH pri prilievaní do tukov za stáleho šľahania nezačal prskať po okolí, dávala som si pozor, mixér som presunula na pravú stranu nádoby, a dávku roztoku vliala do tukov na opačnej strane - NaOH neostáva na povrchu, ale prežerie si cez tuky dieru. Až potom som mixérom premiešala celú hmotu rovnomerne.


Takto vyzerala hmota po všľahaní všetkého NaOH.

 d. Hmotu nafarbite, navoňajte a prejavte kreatívneho ducha.
Toto mydlo má skvelú konzistenciu a preto sa môže používať na vytváranie kadejakých útvarov, ako keby ste piekli a zdobili tortu. Stačí naplniť vrecko na zdobenie torty mydlovou hmotou a dajú sa vytvárať kreácie. Ešte raz ako inšpiráciu odporúčam si pozrieť túto GALÉRIU.

Ja som na to šla na začiatok jednoducho a vybrala som si dva typy jednotlivých foriem, dve farbivá a dve vône. Jedno mydlo pre mužov, druhé pre ženy.

Mydlovú hmotu som rozdelila na tri časti. 
Prvú som sa snažila nafarbiť na červeno, ale ani jedna z troch farieb naozaj neuspela a vyšla mi z toho hmota jemnej marhuľovej farby. Túto som navoňala levanduľovým esenciálnym olejom. 
Druhú časť som nafarbila na zeleno chlorofylom, naštastie toto fungovalo výborne a navoňala som esenciálnym olejom z cédrového dreva.
Tretiu časť som nechala bielu a nenavoňanú, chcela som, aby mydlá boli dvojfarebné.




Kombináciou prvej a tretej a druhej a tretej som vytvorila po 5 mydiel z každého druhu.

e. Naplňte do foriem
Keďže mydlo je také tuhé, je veľká pravdepodobnosť, že sa Vám nepodarí formu celkom vyplniť a v mydle ostanú vzduchové bubliny. Odporúča sa naplnenou formou poklepať, aby mydlo sadlo do všetkých škár.
Tu som prišla na to, že je ťažké poklepať mäkkú silikónovú formu a ešte ťažšie papierovú. Nakoniec som si pomohla tak, že silikónovú formu s mydlami som podložila dreveným lopárom na krájanie - ten tak vytvoril oporu forme a poklepala som celým lopárom o stôl. 
Každú z papierových foriem som jednoducho niekoľkokrát zdvihla a spustila voľným pádom na stôl z cca 5 cm.

Silikónovú formu som pre istotu vymazala tukom. Použila som trošku vyšĺahaného tuku.
Takto vyzerá kombinácia marhuľovej hmoty s bielou. Biela je na spodku, marhuľovú som jednoducho dala navrch.
Takto som do papierových rakvičiek tvorila pánske mydlo. Biela a zelená hmota. Lyžicou som potom hmoty zatlačila do formy a snažila sa vytvoriť rovnomerný povrch.

A toto je moje výsledné snaženie. Čakám kým stvrdne aby som ho mohla vybrať z foriem.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mydlo som vybrala z foriem na druhý deň,nebol to žiadny problém. Zo silikónovej formy sa mydlo bez problémov podarilo vylúpnuť, formičky z voskového papiera sa dali jednoducho odstrániť (samozrejme sa tým zničili).




Takto vyzerajú mydlá teraz, v procese sušenia. Vidno, že ani poklepanie foriem nestačilo a mydlo má stopy po bublinách a nevyplnené diery. Pokúsim sa nabudúce pracovať rýchlejšie, aby mydlo nebolo také tuhé, keď ho budem dávať do formy. Dosť som sa pribavila pri miešaní farieb a dávkovaní esenciálnych olejov - nemala som odmerané množstvá olejov a ani odskúšané farby.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

16.4.2011

No a takto vyzerá mydlo po týždni. Farby trochu vybledli hlavne tam, kde je prístup vzduchu. Nevydržala som a mydlo som vyskúšala....




 ... a výsledok je úžasný! Mydlo stále krásne vonia, pláva na vode a robí úžasnú penu!!!

27 komentárov:

  1. Aké krasne mydlo ako koláče

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tvoje mydlá naozaj vyzerajú krásne, už len vojsť do vane a namydliť sa jedným z nich, voňavým! To môže byť zážitok! Obdivujem Tvoje nadšenie a trpezlivosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem! Trpezlivosť asi pramení z nadšenia, ale zatiaľ som prakticky poodkryla len časť tohoto krásneho subjektu. Teóriu mám naštudovanú, tak sa to budem snažiť všetko pekne zosumarizovať v blogu. Pomáha mi vedieť, že môj blog sa číta, snáď niekoho motivujem k výrobe aspoň jednej dávky mydla.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Máš ma na svedomí... :) niečo skúsim, drž sa Tyš.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jeeej, ahoj, ako žiješ? To je super, a ktoré ideš skúsiť? Ak budeš mať nejaké otázky, tak sa ozvi, rada poradím! Držím palce! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ...tiež ma to chytilo a idem si to vyskúšať...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Možno by sa mydlo krajšie dávkovalo do fomičiek, keby si ho dala do mikroténových sáčkov s odstrihnutým rožkom - namiesto kyckania lyžicou ho takto nastriekať v nejakom pravidelnom vzore... Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Áno, áno, šľahané mydlo je na to ako stvorené! Videla som kadejaké kreácie vytvorené použitím zdobiča tôrt, ale ešte som sa k tomu nedostala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Inak včera som sa odhodlala a spravila svoju prvú dávku mydla z 310g loja (mala som v mrazáku pre sýkorky, ešte pre ne niečo ostalo; no nemám na ten luxusný kokosový tuk, ktorý domorodci majú za pár centov a my musíme dať 6 eur za kilo) a 190g jedlého slnečnicového oleja (mydlo "co dům dal"). Šprcla som do toho vo fáze "stopy" (aspoň myslím, že to stopa bola) asi 2-3 kubíky santalovej silice, čo mi stála v zásuvke už niekoľko rokov. Vyliala som to do dlhej úzkej krabice vyloženej polystyrénom a papierom na pečenie a zakryla tiež papierom a platničkou polystyrénu. Dnes po robote krájame. Držte palce. Takže Evka áno, spôsobila si, že ktosi spravil aspoň jednu dávku mydla.

    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahojte:) veľmi chcem skúsiť spraviť aj šľahané mydlo, vyzerá skvele..len mám jednu otázočku, či môžem nahradiť bambucké maslo kokosovým tukom .. zatiaľ so soapcalc veľmi neviem robiť, preto sa chcem spýtať, či po tejto úprave by nebolo treba zmeniť napr gramáž NaOH, alebo ostáva rovnaké. Ďakujem moc:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj,

    bambucke maslo ma nizsiu hodnotu zmydelnenia nez kokosovy olej, takze by si musel prepocitat NaOH. Ak das vela kokosoveho oleja, moze byt mydlo prilis vysusujuce, radsej nahrad bambucke maslo palmovym olejom.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Tak jsem vcera delala sve prvni slehane mydlo a s uspechem. Testovala jsem dnes i zminovane krajeni, protoze mydlo mi prislo ke krajeni idealni a vsude se uvadi, ze krajet radeji ne nebo jen dratem. Krajela jsem zednickou sterkou (jako krajim vzdy) a naprosto bez problemu, zadny rozdil oproti CP mydlu. Krajela jsem jen vzorek maleho mydelka ze silikonove formy (krasne se vyloupne, jakoby samo vyskoci, zadne vykladani ani vymazavani), protoze mi to nedalo, ale priste pujde mydlo bez obav do velke formy ;) Experimentum zdar! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Problém s krájením není až tak v tom, že by to nešlo, jako spíš v tom, že se může polámat zdobení, pokud se šlehaná mýdlová hmota stříká cukrářským kornoutem, např. na mýdlový dort. V tom případě je radno si mýdlo nakrojit, předznačit ještě vlhké.

    Není to bílé na povrchu v kontaktu se vzduchem spíš nános sody, než vyblednutí? (obrázek ze 16.4. po týdnu)

    Ame

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Dakujem za podrobny popis, dnes som skusala. Vsetko bolo studene, ale aj tak sa mi nepodarilo vyslahat hmotu do takej podoby aku mas ty na obrazku. Som zvedava ako to bude vyzerat zajtra :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj, Evik, prosím, chcem vyskúšať tento recept, len nemám bambucké maslo, môžem ho nahradiť kakaovým bez prepočítavania, či? So soap calc som ešte nerobila. Ďakujem za radu. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahoj Janka,

    kakaové maslo potrebuje viac hydroxidu ako maslo bambucké, ale v takom malom množstve je to jedno. budeš mať trochu viac olejov, čo je ten lepší prípad. takže - áno, môžeš ho nahradiť. Akurát mydlo bude myslím tvrdšie a krehkejšie, kvôli nižšej teplote topenia kakaového masla. Neviem, či sa Ti podarí ho tak dobre vymiešať, skús! Potom daj vedieť, ako to dopadlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj Evik, som zaciatocnik a netusim aky palmovy olej pouzit. V Tescu som hladala a nasla som olej v plastovej flasi ale bol tekuty - resp. V 1 flasi bola polka tuha a polka tekuta. Tak som nekupila lebo pises ze maju byt tuky tuhe. Potom som tam nasla uz len Ceru. Je ta vhodna na slahane mydla? Moc dakujem :) Vedrun

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ahoj Vedrun! Dlho som Ťa nečítala :) Ten v tescu je napoly tekutý preto, lebo je teplo. Je to on, mydlárskeho srdca šampión. Ale nezabudni ho prosím poriadne premiešať pred meraním, aby si mala rovnomerne zastúpené všetky mastné kyseliny. Cera neviem z čoho je, takže neviem.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ojoj, a ja som kupila tu Ceru :( Na cere je napisane rastlinny tuk palmovy a hydrogenovany rastlinny tuk palmovy. Myslis ze sa to neda pouzit???? Dlho som sa veru neozvala lebo odkedy pracujem tak nestiham ani vyrabat ani nic :) Som prekvapena ze sa na mna pamatas ;) Vdaka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. :) Ak je Cera čistý palmový tuk, tak ju môžeš použiť. Že sú tam niektoré mastné kyseliny hydratované nevadí, akurát bude mydlo tvrdšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ja som skúšala už dávnejšie. Vzišlo z toho krásne mydlo , len sa minie rýchlejšie ako klasické za studena.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Moc ráda bych tenoto recept vyzkoušela, jen potřebuji 2 modifikace: 1 velmi čistící variantu pro muže (vlastnosti jako Protex) a druhou jemnou, pečující.
    Jsem začátečník a potřebovala bych pomoci se složením tuků, je to možné?
    Předem děkuji

    OdpovedaťOdstrániť
  24. VIerka - áno, minie sa rýchlejšie, lebo máš v rovnakom objeme menej hmotnosti, je v ňom našľahaný vzduch. A preto sa aj rýchlejšie rozpúšťa.

    Zuzka - ak myslíš antibakteriálne Protex, tak s tým Ti úplne neporadím. Každé mydlo je antibakteriálne do istej miery, a silno čistiace. Neviem, či to chceš na nejakú kokrétnu aplikáciu (napríklad mužské na telo, pre muža, čo sa veľmi potí). Neviem, či si už vyskúšala klasické mydlo, ani nemusí byť šľahané, nejaké s obsahom esenciálnych olejov ako je tea-tree, prípadne s ílmi, ktoré majú výborné čistiace schopnosti.
    Na jemnú pleť skús 90% olivového oleja, a 10% lanolínu. To je na najjemnejšiu pleť.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Ahojte :) natrafila som na tento receptík a rada by som ho vyskúšala. Chcem sa spýtať, či sa dá spraviť aj s kozím mliekom miesto destilovanej vody. Treba potom nejako prepočítať aj množstvo pridaných tukov a olejov, NaOH,...? Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Zdravím, včera som skúšala, dnes ráno vylúpla zo silikonovej formy na muffiny - absolútne bez problémov, vďaka perfektnému a datailnému návodu. Ďakujem moc, ešte chcem vyskúšať aj to pepermintové.... neexistuje recept na šľahané mydlo pre bábätká? Zdá sa mi to praktické, hlavne pri malinkých bábätkách,netreba mydlo loviť vo vaničke... je palmový tuk veľmi dráždivý? resp. ktoré iné tuky by si odporučila? (ide mi vyslovene o toto šľahané maslo, nechcem čisto olivové, to by som asi nevyšľahala)... a ďakujem za skvelé návody :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Zdravim, je možné urobiť šľahané mydlo aj procesom za tepla? Chcela by som takto zdobiť Mydlové koláčiky , takže potrebujem, aby to šľahané mydlo úplne stvrdlo....viete mi poradiť? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť