pondelok 23. mája 2011

Balzam na pery s jojobovým olejom a kakaovým maslom

Včera som sa konečne dostala k tomu, aby som vyrobila balzam na pery z jednej knižky. Tento recept sa mi páči, pretože nepotrebujem žiadne emulgátory, jedná sa len o zmiešavanie voskov a olejov. Takže tu je recept na tri dávky:



Zloženie

12 g včelieho vosku
12 g jojobového oleja
 9 g kakaového masla

Postup

Vo vodnom kúpeli (ja používam sklenenú misku, ktorú položím namiesto pokrievky na malý hrnček, v ktorom sa varí voda) rozpustiť na menšie kúsky nakrájaný včelí vosk a kakaové maslo.






Po rozpustení pridať jojobový olej, ktorý ochladí zmes, ktorá miestami stuhne, preto ešte trochu zohriať kým sa celé nerozpustí. Nakoniec naliať do malých téglikov na krémy a nechať stuhnúť ešte otvorené.





Poznámka:

Jojobový olej sa dá zohnať obvykle v obchodoch kde ponúkajú prírodnú kozmetiku, alebo v obchodoch so zdravou výživou. Skúste samozrejme pohľadať online.
Kakaové maslo som si kupovala online vo väčšom množstve, pretože inak by to vyšlo draho pri mojej spotrebe, ale dá sa kúpiť aj v menších množstvách. Najvýhodnejšie ho predávajú v cukrárskych online obchodoch.

22 komentárov:

  1. vyzerá to zaujímavo a hlavne zdravo :D, určite to vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jej velmi dakujem za navod lebo som dostala nieco ako startovaci balicek na vyrobu balzamu ale bez navodu a nevedela som si rady :) dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Chcela by som sa opýtať, či sa dá jobobový olej niečím nahradiť :). Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Anonymná (prosím nabudúce o podpis, aby som vedela, s kým komunikujem), jojobový olej by som nahradila akýmkoľvek iným tekutým olejom, ktorý je menej mastný. Olej z hroznových jadierok, olej z marhuľových jadier, olej zo sladkých mandlí, kokosový frakcionovnaý olej...
    Môžeš ho nahradiť aj akýmkoľvek iným tekutým olejom, ale balzam bude trochu mastnejší, lebo jojobový olej je zpolovice vosk, a dobre sa vstrebáva do pokožky.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zdravím Evičko, prosím o radu... Ráda bych zkusila rakytníkový balzám. Slyším na něj samou chválu a tak jsem si našla složení, ale neodhadnu poměry tak aby mněl správnou konzistenci. Prosím prosím o radu.
    Složení: Butyrospermum parkii BIO, Helianthus annus BIO, Candelilla cera, Cera alba, Simmondsia chinensis, Prunus amygdalis var. Dulcis, Hyppophae rhamnoides, Tocopherol, Ascorbyl palmitate, Ascorbic acid...

    Moc děkuji a přeji krásný víkend. Majka.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja som si vyrobila balzam z včelieho vosku, kokosového a mandľového oleja a s vitamínom E...chcela by som vyskúšať aj nejaký s príchuťou :) som rada že som objavila takýto prírodný spôsob, pretože na všetko chemické a vyrobené z ropy mám alergickú reakciu a pery mi opuchnú a nepríjemne pália...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vyskúšala som vyrobiť balzam a namiesto jojoboveho som dala mandlovy olej a kamoska pouzila olivovy, ale balzam vysiel velmi tuhy, neda sa moc natierat. Aj to maslo bolo pred pouzitim dost tuhe. Gramáž som ale nechala presne podla navodu. Môže to byt tym olejom? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nie, Hanka, je to kvoli tomu, ze ten recept vytvara celkom pevny balzam. Tuto verziu som robila s vcelim voskom, ktory bol surovy, necisteny, takze obsahoval v rovnakej gramazi menej vosku. Ked som ho robila s klasickym zltym voskom, bol pevnejsi, a naliala som si ho do tycinky na balzam a natieram ho tak.
    Skus balzam roztopit a pridat trochu viac oleja.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dobrý deň..Práve objavujem taje domácej kozmetiky a tento recept vyzerá výborne! chcem sa len opýtať či môžem balzam naliať aj do tubičky na balzam.. Myslím niečo takéto : http://www.eshop.ekokoza.cz/out/pictures/z2/lipstick_z2.jpg
    a ešte by som chcela vedieť koľko cca takýchto tubičiek naplním..
    ďakujem za odpoveď

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Petra,

    určite ju môžeš dať do tuby na balzam, lebo je relatívne tvrdý, ale možno by som pridala o trošku viac včelieho vosku a o to menej olejov (1g vosku navyše). Neviem aké veľké sú tie tuby, ale odhadujem tak dve.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Je to super, vyskusane;) Ja tam este pridavam zopar kvapiek levanduloveho oleja

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahojte všetci, tiež začínam s "domácou" kozmetikou, a balzam na pery mi vyšiel tiež veľmi tuhý. Takže skúsim znova roztopiť a pridať viac oleja. Ja som pridávala kokosový a olivový. Neskúšali ste niekto pridať do balzamu kúsok medu? Nemáte s tým skúsenosti? Podľa mňa by bol balzam ešte lepší :-) Ďakujem.
    Natália

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ja som balzam urobila podla Evkinho receptu a je skvely. Do dalsej davky som skusila dat aj med, ale ten sa mi nechcel roztopit a spojit s vosokom a olejom. Do dalsej davky chcem dat okrem jojoboveho oleja aj olej z malinovych semienok, nech aj UV faktor, kedze ide leto.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Evik, prosim ta, kamoska chce balzam s propolisom. Je donho zblaznena a mysli si, ze aj v balzame na pery bude super. Propolis je aj podla mna skvela vec, ale neviem, co mi to urobi s konzistenciou. Rozmyslam, ze tam kvapnem 2 kvapky a to jej musi stacit... :-) Myslis, ze mi to nerozbije konzistenciu? A ked nerozbije, vyskusala by si tinkturu v alkohole alebo bez alkoholu?

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Mirka,

    vôbec neviem čo to spraví s konzistenciou, pretože propolis je z prírodných vecí rozpustný iba v silnom (myslím nad 70%, ale nechcem kecať, už si nepamätám presne) alkohole. Nie je rozpustný v tukoch - teda, rozhodne nie všetky jeho súčasti, takže ak by som si mala vybrať tinktúru, tak asi na základe alkoholu. Ak tam dáš len dve kvapky, tak sa to snáď nejako zmieša. Ale neskúšala som :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Mirka, ja mám propolis v čistom etanole..a pridať pár kvapiek do balzamu je podľa mňa fajn, alkohol je tam v minimálnom množstve
    ..

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Dobrý den, chcela by som sa opytat ci ako vceli vosk mozem roztopit aj tie klasicke sviecky zo zrolovaneho vcelieho vosku. sviecky nepouzijeme tak by sa aspon vyuzili. dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ahoj, tvoje rady a návody sú super. Môžem sa opýtať čo použiť do balzamu ak by som chcela pre deti. chceli by chuť jahody, čokolády, . Esenciu alebo čo? dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ahoj Michaelo, myslím, že svíčky klidně roztavit můžete, já jsem to také tak dělala a balzám na rty i masážní věci byly výborné, nikdo se po nich neosypal, nepálilo to. Myslím, že pokud nejsou ty svíčky barvené, jde o čistý přírodní vosk, jenom je nalitý do plátů. Alespoň tak mi to říkal včelař, který mi svíčky i samotné pláty vosku prodával.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Ahoj Zuzano, myslím, že tady bude možné použít pouze syntetické vůně do kosmetiky, přírodní jahodová ani čokoládová esence se asi ani nedá sehnat. Pokud by někdo měl tip, kde by to bylo k sehnání, ráda koupím! Já mám vůně z www.mydlovysvet.cz - což Vám asi na Slovensku moc nepomůže, ale jen pro inspiraci. Mají to tam za dobré ceny, vůně jsou příjemné, zatím jsem je ale používala pouze do mýdel, tak nevím, jestli na to nebude přímo v balzámu na rty alergická reakce. Do balzámu raději používám kvalitní přírodní esenciální oleje. Nevonělo by dětem něco přírodního? Například sladký pomeranč, neroli atd... S vůní včelího vosku a kakaového másla si dobře rozumí i vanilka (pravda - přírodní esenciální je hodně drahá) nebo růže. Vytvoří to docela sladkou a příjemnou kompozici.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Zuzano, existují skutečné ovocné extrakty, má je gracefruit (http://www.gracefruit.com) pod "Gracenotes Natural Fragrance".
    Kromě nich vedou také kosmetické příchutě do balzámů na rty, najdou se pod "Lip Balm Flavour Oils".
    Dala bych si pozor na podráždění, na rtech je zčásti sliznice, ne pokožka, navíc balzámy na rty se hodně olizují. Kosmetické parfémové oleje nejsou pro balzámy na rty vhodné vůbec, z přírodních silic pouze některé a ve velmi nízkém dávkování.
    Ame

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Ahoj Zuzka, prirodne aromy maju teraz novo v Aroma zone. Su to extrakty z jahod, kakaa a podobne, na cukrovom ci alkoholovom zaklade. Su urcene aj do jedla a nie su to ziadne "prirodne identicke", ale skutocne prirodne extrakty. Mnohe su vhodne aj do bezvodych balzamov na pery, mam ich doma, su super.
    Mrkni sem

    http://www.aroma-zone.com/tous-nos-produits/ingredients-cosmetiques/extraits-aromatiques.html?mode=grid&limit=12

    OdpovedaťOdstrániť