piatok 15. júla 2011

Bezpečnostné zásady pre prácu s NaOH a KOH

Všetky nasledovné pravidlá pre použitie hydroxidu sodného - NaOH platia aj pri použití hydroxidu draselného - KOH!

Pri práci s hydroxidmi je potrebné podobne ako s väčšinou chemikálií, ktoré sa používajú v domácnosti, dodržiavať isté pravidlá bezpečnosti. Musíte si uvedomiť, že tieto hydroxidy patria medzi silné žieraviny! Nestresujte sa ale - ak prekonáte počiatočný strach, otvorí sa Vám nový kreatívny svet výroby mydla a šampónov!
Dodržovaním nasledujúcich bezpečnostných zásad podstatne znížite akékoľvek riziko prípadného ublíženia na minimum blízke nule. 



Hydroxid sodný - NaOH sa obvykle predáva vo forme vo forme väčších, či menších guličiek. Menšie sa jednoduchšie a teda rýchlejšie rozpúšťajú vo vode. Predáva sa väčšinou v 98 % čistote (na rozdiel od KOH).

###############################################################################

 Hydroxid draselný - KOH sa obvykle predáva vo forme pevných vločiek. Väčšinou v 85 - 90% čistote (na rozdiel od NaOH). Túto nižšiu koncentráciu treba brať do úvahy pri výpočte množstva KOH.
###############################################################################


Pracovný priestor
  1. Vyžeňte deti, zvieratá a všetkých ostatných z kuchyne a presvedčte sa, že Vám nemôžu len tak vbehnúť počas celého procesu bez dozoru pod nohy. 
  2. Najlepšie bude, ak budete mať priestor, kde vážite a miešate NaOH, bez prekážok a čistý, aby ste mali dosť miesta pre manipuláciu a náhodou niečo nezhodili.  Úplne najlepšie je miešať roztok v kuchynskej výlevke.
  3. Nikdy nemiešajte hydroxid prípadne mydlovú hmotu v bízkosti potravín - prípadné vystreknutie môže potraviny zasiahnúť aj na meter ďaleko.

Ochranné pomôcky
  1. Vždy noste ochranné rukavice a ochranné okuliare a radšej sa kompletne zahaľte - oblečte si tričko s dlhým rukávom a dlhé nohavice, a topánky alebo ponožky. Aj keď je vonku teplo, určite nie je príjemná skúsenosť nechtiac si prevrátiť nádobu s roztokom NaOH, prípadne ešte čerstvo zmiešaným mydlom na holú kožu.  
  2. Ešte raz zdôrazňujem, že ochranné okuliare - a tým nemyslím okuliare dioptrické (ja nosím okuliare, ale tie na ochranu očí nestačia) - by mali byť nutnosťou. Stáva sa všeličo, a posledná vec ktorú chcete zažiť je hydroxid v oku.
  3. Ochranné oblečenie a rukavice neodkladajte až do konca celého procesu (teda do vyliatia mydla do formy a upratania pracovnej plochy). Ochranné okuliare odkladám po končení mixovania, teda dosiahnutia fázy stopy.
  4. Pre istotu majte pripravený slabý roztok kyseliny citrónovej, alebo octa v spreji, na neutralizáciu rozliateho hydroxidu, či prípadného znečistenia pracovnej plochy vločkami/guličkami hydroxidu.

Pomôcky pre prípravu

  1. Majte poruke handričku napustenú roztokom octa alebo kyseliny citrónovej. Použite ju na utretie akéhokoľvek znečistenia plochy roztokom NaOH.
  2. Kvôli statickej elektrine, ktorá spôsobuje priľnutie čiastočiek pevného NaOH/vločiek KOH na povrch nádoby v ktorej ho vážite, je najlepšie použiť na váženie nádobu z nerezovej ocele. Mám to vyskúšané, naozaj to funguje, je to lepšie ako nádoba plastová alebo sklenená. Vyhnete sa tak vyškrabávaniu zbytkov priľnutého hydroxidu z nádoby.
  3. Pri rozpúštaní hydroxidu vo vode sa uvoľňuje teplo a roztok môže dosiahnúť vyše 90°C. Používajte teplu odolné nádoby, vyhnite sa kovom (okrem nerezovej ocele).
  4. Nikdy nepoužívajte hliníkové nádoby - hydroxid spôsobí ich koróziu.

Manipulácia

  1. Vždy sypte hydroxid do vody, nikdy nie naopak!!! Chemická reakcia NaOH s vodou je exotermná, teda teplo vydávajúca a naliatie vody do hydroxidu Vám môže spôsobiť malú explóziu.  
  2. Voda ktorú používate NEMUSÍ BYŤ STUDENÁ (izbová teplota je OK), ale  NESMIE byť TEPLǍ či dokonca HORÚCA - inak takisto z rovnakých dôvodov ako v 1. riskujete explóziu!
  3. Pri sypaní NaOH radšej zadržte nachvíľu dych, alebo ešte lepšie odvráťte hlavu, prípadne noste masku - pri procese sa uvoľňujú nepríjemné výpary. Nachvíľku odíďte a vráťte sa roztok rozmiešať o chvíľku, keď sa väčšina výparov vyparí.
  4. Nádobu s hydroxidom skladujte na suchom mieste neprístupnom deťom a zvieratám. Vždy ju majte dobre označenú a informujte dospelých členov rodiny o jej obsahu a bezpečnostných opatreniach ktoré je potrebné dodržiavať pri manipulácii.
  5. Vždy lejte roztok NaOH do olejov, nikdy nie naopak!!! - Je to bezpečnejšie a nehrozí náhodné vyšplechnutie NaOH z nádoby pri pridaní olejov.
  6. Oleje a roztok NaOH - teda mydlovú hmotu - mixujte vo vhodnej nádobe, ktorá by mala byť dostatočne hlboká, radšej vyššia ako širšia, aby sa mixér do hmoty ponoril úplne a minimalizovalo sa postriekanie okolia a Vás ešte veľmi zásaditou hmotou.
Prvá pomoc

  1. V prípade, že sa Vám roztok NaOH dostane na kožu, umyte ho okamžite silným prúdom čistej vody a potom ešte miesto postriekajte kyslým roztokom. Avšak pri dodržovaní zásad bezpečnosti ho nebudete musieť nikdy použiť, je vždy ale dobre mať ho poruke, keby náhodou.
  2. V prípade, že sa Vám dostane do očí, okamžite vypláchujte prúdom čistej vody, a medzitým zavolajte lekára. Vyplachujte aspoň 30 minút. Do očí NEAPLIKUJTE roztok kyseliny.


Dávajte si pozor na otupenie pozornosti, ktoré prichádza s praxou, keď ste roztok hydroxidu miešali už niekoľkokrát a celý proces už máte zvládnutý. Áno, je dobré sa nebáť, ale opatrnosť je stále na mieste! V stave pocitu, že proces zvládate už rutinne sa najčastejšie dopustíte chýb. Ja osobne som takto raz nedodržala zásadu číslo 3 Manipulácie - ale stačila jedna takáto skúsenosť (nadýchala som sa trochu výparov) a rýchlo som pochopila, že lepšia je prevencia. Z vlastnej skúsenosti tiež môžem potvrdiť, že najčastejším priestupkom je v tomto prípade porušenie zásady číslo 2 Pracovný priestor - príliš veľa vecí na mojej pracovnej ploche. Naposledy som takto TAKMER rozliala roztok NaOH po pracovnej ploche...

8 komentárov:

  1. Chcem sa spytat, v akom pomere sa miesa NaOH?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. chcem sa spytat v kom pomere sa robi roztok NaOH?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Karolína, ak myslíš NaOH k vode, tak to je variabilné, závisí od skúseností. Normálne sa mieša cca 30%, v soapcalc kalkulátore je množstvo vody počítané ako 38% hmotnosti olejov, v horúcom procese by som dala vody viac, lebo sa vyparuje a hrozí, že nedôjde ku gélovej fáze, v prípade mydla so 100% olivovým olejom zas menej, cca 40%, aby mydlo rýchlejšie dosiahlo stopu - ale pozor, tu už treba mať skúsenosť, lebo mydlo môže reagovať príliš rýchlo. Takže ore začiatočníka by som odporúčala držať sa soapcalc, prípadne miešať 25-30% roztok.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja pridávam a miešam NaOH vonku. Odpadá tým "zamorenie" domu výparmi alebo riziko nadýchania. A už iba prinesiem rozmiešané NaOH s vodou dnu a šupnem do olejov resp. v lete som to vonku aj miešal, teraz sú zase dobré teploty na vychladenie roztoku NaOH a vody:) Všetky pomôcky čo používam na mydlo či krémy sa nepoužívajú na nič iné a sú oddelene od ostatného riadu, dajú sa na to použiť staré hrnce či vyčleniť nejaké tie lyžičky. Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hej, ja som tiež miešala, ale len na balkóne na poličke. Inak sa bojím ho nechávať vonku pre riziko zvierat, detí, či ostatných rodiny, ktorí by ho mohli prevrátiť...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ahoj Evi, ráda bych začala s výrobou mýdla, vše studuji z tvých stránek, ale i z knih, ale zatím jsem nenarazila(nebo jsem to přehlédla) na to, jak mám vymýt nádobu od naváženého hydroxidu a pak skleněnou nádobu od roztoku hydroxidu, mám to nějak zneutralizovat octem? jak naředěným? než to umyji ve dřezu, děkuji za odpověď DITA

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Evik, mozno sa bude zdat moja otazka vam skusenym ako blbost, ale zda sa mi dolezite, ake ochranne rukavice by som mala pouzivat? Nemam este ziadne skusenosti a preto sa chcem radsej co najlepsie pripravit. Dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. dobry den chcem sa spytat pri vareni sa mi vyliala zmes vody s hydroxidom na sporak a jedna platnicka nejde spustit, je mozne , ze je navzdy pokazena?

    OdpovedaťOdstrániť