pondelok 16. januára 2012

Výroba tekutého mydla (šampónu)

Tento príspevok diskutuje výrobu tekutého mydla od základu.

Toto je editácia pôvodného príspevku, medzitým som zistila, že pre tekuté mydlo nie sú potrebné iné rozpúšťadlá ako voda, ak to robíme správnym spôsobom.
Moje prvé priesvitné tekuté mydlo (šampón)


Tekuté mydlo (ktoré sa dá pridaním aditív, prípadne zvolením správnych tukov a olejov premeniť na šampón) sa vyrába od základu podobne ako mydlo pevné (kliknite SEM pre základné princípy výroby mydla od základu).
Základným rozdielom je, že na proces zmydelnenia sa používa výhradne hydroxid draselný - KOH.



Mydlá vytvorené s KOH sú veľmi mäkké, pripomínajú skôr pastu, ktorá sa dá omnoho jednoduchšie ako NaOH rozpustiť vo vode. Takisto je takto vyrobené tekuté mydlo stabilné, to znamená, že ostane rozpustené a neoddelí sa v podobe pevnejšej pasty od vody, ako by sa stalo v prípade, ak by sme rozpustili vo vode pevné mydlo vyrobené pomocou NaOH.

Tekuté mydlo sa vyrába v dvoch krokoch:

1) Výroba mydlovej pasty
2) Rozpustenie mydlovej pasty vo vode

Trochu potrebnej teórie
 
Dlho som si myslela, že tekuté mydlo sa dá vyrobiť len metódou za tepla, tak ako popisuje vo svojej knihe Catherine Failor Making Natural Liquid Soaps. Potom som si prečítala knihu Il tuo sapone naturale, a tam som sa dozvedela, že tekuté mydlo sa dá vyrobiť aj procesom za studena. Akurát to môže trvať až 3-4 dni, kým sa mydlová pasta dostane do "gélovej fázy" - to je stav, kedy mydlová hmota vyzerá translucentne - teda už cez ňu teoreticky prejde svetlo, ale ešte cez ňu nemôžete úplne vidieť, aspoň nie v pevnej podobe.

Pri procese za tepla hmota tento stav dosiahne za 3-4 hodiny, proces za studena vyžaduje 24 hodín až 3-4 dni. Procesom za studena sa tiež riskuje, že ak reakcia nebude mať dostatok tepla, tak neprejde gélovou fázou vôbec.  

Prečo je vlastne gélová fáza dôležitá? Dobrá otázka!


Gélová fáza je potrebná, ak chcete dosiahnúť mydlo priesvitné (a to nielen tekuté, aj pevné). Je to špeciálne usporiadanie mydlových kryštálov. Takisto podľa niektorých autorov značí, že v mydle už prebehla saponifikácia všetkého hydroxidu s prítomnými olejami.Nie som si istá, či je toto pravda, pretože z vlastnej skúsenosti viem, že aj po dosiahnutí gélovej fázy ešte nie je úplne celá reakcia dokončená.
Takmer všetky knihy a návody, ktoré popisujú výrobu tekutého mydla totiž automaticky predpokladajú, že chcete vyrobiť tekuté mydlo priesvitné, a tomu prispôsobujú aj popis procesu jeho výroby.
Nepochopila som prečo, takmer nikde nie je konzultovaná výroba mydla nepriesvitného, je to naopak považované za nežiadúci efekt. Všade nájdete hromady rád čo robiť v prípade, že Vám nastane "problém" a Vaše mydlo nie je priesvitné. No, ale čo ak nechcem/nepotrebujem aby mydlo bolo priesvitné? 
[EDIT 16.1.2012: už som pochopila prečo - nezmydelnené mastné kyseliny zodpovedné za zahmlenie tekutého mydla môžu znižovať penivosť tekutého mydla]

A prečo niekedy nechcem/nepotrebujem mydlo priesvitné? Ak pominiem možnosť, že sa mi možno páči viac vzhľad mydla nepriesvitného, tak preto, lebo vyrobiť mydlo priesvitné je celkom náročné a vyžaduje okrem ďalších ingrediencií, ako sú alkohol, glycerín a cukor [EDIT 16.1.2012: zistila som, že sa to dá aj bez týchto prímesí - tie sú dôležité len pre mydlo pevné] ešte aj prax - z vlastných skúseností a skúseností iných mydlárov som zistila, že vyrobiť priesvitné mydlo je takmer nemožné na prvý, druhý, ani tretí pokus [EDIT 16.1.2012 - toto je pravda hlavne u mydla pevného]. Koľko frustrácie zažijete pri svojich prvých pokusoch, len preto, že panuje akýsi podivný trend nutnosti dosiahnúť tekuté priesvitné mydlo!
Omnoho jednoduchšie je najprv naučiť sa vyrábať mydlo tekuté nepriesvitné, a potom, ak máme už túto prax, tak môžeme skúsiť mydlo priesvitné.[EDIT 16.1.2012: Pre tekuté mydlo sa musíte prebaviť neutralizáciou, ale dá sa to zvládnuť]  

Ak Vás to predsalen láka, poďme si zosumarizovať, čo všetko potrebujete na výrobu priesvitného tekutého mydla.

Čo je potrebné pre priesvitné tekuté mydlo

Pre dosiahnutie priesvitného mydla je dôležité vedieť nasledovné:

1) Priesvitnosť mydla je priamo ovplyvnená množstvom nenasýtených kyselín v tukoch a olejoch použitých na jeho výrobu. Najlepšie sú oleje, ktoré sú nasýtené, teda napríklad kokosový alebo palmový olej. Z tekutých olejov je to hlavne ricínový olej, ktorý podporuje transparentnosť. Takisto sa tento olej pridáva, pretože hlavne kokosový má relatívne vysušujúci efekt, a ricínový olej naopak efekt zvlhčujúci. Na rozdiel od pevných mydiel, kde sa ricínový olej neodporúča používať vo viac ako 5% množstve, sa v tekutých mydlách/šampónoch používa s obsahom až 20%. Ostatné oleje, ako napríklad olivový, slnečnicový a podobne, by sa mali používať v množstve minimálnom, prípadne vôbec, pretože sú nenasýtené. Teda, v prípade, že chcete mydlo priesvitné.

2) Nezmydelnené mastné kyseliny spôsobujú nepriesvitnosť. Preto sa pri výrobe tekutého priesvitného mydla NEPOUŽÍVA pretučnenie - teda vyšší obsah tukov než môže množstvo hydroxidu v recepte zmydelniť, metóda používaná u mydiel nepriesvitných pre zabezpečenie kompletného zneutralizovania hydroxidu, ale naopak mydlo sa vyrába s miernym NADBYTKOM KOH. Tento nadbytok je zhruba 3%, aby sa zabezpečilo zmydelnenie všetkých olejov i v prípade, že Vaša váha nie je úplne presná. 

POZOR! Vločky KOH nikdy nepredstavujú 100% hydroxid, ale obvykle 85-90% hydroxid!! Preto je potrebné prispôsobiť výpočet množstva KOH tomuto faktu (podobne ako je popísané v príklade pri použití X% roztoku hydroxidu, v časti Základné princípy výroby mydla od základu).

3) Kvôli nadbytku KOH je potrebné finálny produkt neutralizovať. Preto sa do finálneho tekutého mydla pridáva kyselina boritá, alebo kyselina citrónová.

4) Ale aj v prípade, že sme zmydelnili všetky mastné kyseliny, ešte nemáme priesvitnosť zaistenú. Tá totiž vyžaduje to správne usporiadanie kryštálov v mydle, vlastne ich disperziu. Najjednoduchší spôsob ako zvýšiť disperziu kryštálov mydla a teda rozpustnosť celého roztoku tekutého mydla je použiť takzvané sekvestračné činidlá: cukor, alkohol, glycerín. Tie sa pridávajú v malom množstve na konci procesu, po rozpustení mydlovej pasty vo vode. Po každej dávke týchto činidiel sa odoberie malé množstvo tekutého mydla a nechá sa vychladnúť. Ak je mydlo po vychladnutí stále nepriesvitné, pridá sa ďalšia dávka. Proces sa opakuje, kým mydlo nedosiahne dostatočnú priesvitnosť.] Na druhú stranu takisto platí, že príliš veľké množstvo sekvestračných činidiel spôsobuje zas naopak nepriesvitnosť. Hranica "tak akurát množstva" je úzka, a treba ju dobre odhadnúť - mať cvik.

EDIT 16.1.2012: Ako som neskôr zistila, toto platí hlavne pre mydlá pevné, u tekutých netreba pridávať rozpúšťadlá, pretože sú už rozpustené vo vode. Žiadne kryštály teda nepotrebujeme usporiadávať.


Ja som náhodou prišla na metódu výroby tekutého mydla priesvitného bez nutnosti tohoto cvičenia, pridaním propylénglykolu do pasty a jeho následným odparením. Propylénglykol v istom množstve v paste zostal, ale teraz pri akomkoľvek rozpustení pasty vo vode dostávam krásne priesvitné mydlo. 

EDIT 16.1.2012: to je pravda, akurát také mydlo až tak úžasne nepení (pretože obsahuje práve nezmydelnené mastné kyseliny), a má špecifickú vôňu propylénglykolu, ktorá nemusí každého zaujať (mne začala vadiť asi tak po dvoch mesiacoch)


Podrobný postup s receptom zavesím inokedy.
EDIT 16.1.2012: už som zavesila, a podarilo sa mi tekuté bez toho aby som pridávala glycerín, alebo alkohol, návod:

100% kokosové tekuté mydlo (nielen na umývanie riadu)


Mydlu zdar!




26 komentárov:

  1. Ahoj Evi,chtěla bych zkusit vyrobit si šampon(nejsem náročná stačí mi i neprůsvitný)a konečně se mi podařilo sehnat KOH,jenom jsem nenašla recept,jestli jsem to dobře pochopila tak si můžu metodou za studena vyrobit základ ale dál už nevím jak si poradit s přidáváním glycerinu atd.Poradíš prosím.Měj se Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Markéta,

    čoskoro zverejním jednoduchý návod na tekuté mydlo, do ktorého ani nemusíš pridávať glycerín, ale ak ho naozaj chceš pridať a si netrpezlivá (v dobrom, ja som tiež:)), tak si prečítaj príspevok o výrobe priesvitného/glycerínového mydla a prípevok o výrobe mydla za tepla. Jediný rozdiel pre Teba bude, že použiješ KOH namiesto NaOH, a na konci pridáš len glycerín a nie alkohol.

    Vznikne Ti pasta, ktorú potom rozpustíš v destilovanej vode, aby si dostala šampón.

    Základný recept môžeš použiť nasledovný:
    77% kokosového oleja
    33% tekutého oleja podľa vlastnej voľby

    Ten kokosový je tam na to, aby ten šampón dobre umýval.

    Inak kokosový olej je základom všetkých receptov čo mám, no skúsim pohľadať niečo iné, ale veľa šance tomu nedávam... Ale veď vyskúšaj nejaký obyčajný recept na mydlo. Do šampónov sa pridáva ešte ricínový a jojobový olej pre vyživujúce vlastnosti.

    Viem, že je to veľmi heslovité, ale musím teraz bežať. Večer sem skúsim dať všetko.

    Mydlu zdar!

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Díky Evi,zkusím,oleje nejsou problém-dají se sehnat bez problémů,zrovna mám úžasný bio za studena lisovaný kokosák,který bych nejradši snědla..,jsem netrpělivá,přiznávám,ale už mám celkem nervy z toho,že mně po každém šamponu kouše hlava(i např.kerastese),třeba toto bude dobrá volba.Jsem hrozně ráda,že jsem tě našla,líbí se mi tvůj zápal a ochota poradit.Ještě jednou dík Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Evo, mám radost že jsem po dlouhém hledání našla recept na výrobu tekutého mýdla.Po přečtení jsem byla zklamaná, že na něj doporučuješ kokosový, palmový nebo ricinový olej protože obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin -jsou totiž moc drahé- (myslela jsem si že výrobou domácího mýdla lze ušetřit)Chci se tě zeptat jestli tyto oleje nejdou nahradit nejakým cenově dostupnějším olejem.Děkuji za odpověd.Marrie

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Marie,

    tekuté mydlo môžeš vyrobiť z akéhokoľvek oleja. Kľudne aj z olivového, alebo slnečnicového, je to jedno. Rozdiel je v tom, že použiješ KOH namiesto NaOH.

    Kokosový, palmový a ricínový sú odporúčania na šampóny. Takisto sú vhodné ak chceš dosiahnúť perfektnú priesvitnosť.

    Takže kľudne vyrob mydlo z akéhokoľvek oleja! Tvorivosti sa medze nekladú!

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Evo děkuji za vysvětlení.
    Marrie

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahojte tak sa podelím o moje skúsenosti. Robil som tekuté mydlo zo slnečnicového , olivového a ricínového oleja. Toto mydlo je nepriesvitné, farba do hneda, takže na výzor nič moc. Dal som do neho potravinárske farbivo žlté množstvo určené na 10 kg potravín postupne celé, ale veľmi to farbu neovplyvnilo, vyzerá troška ako tmavá mrkvová šťava. Žltú farbu je vidno až pri umývaní rúk a kontakte s vodou, takže moja skúsenosť je taká, že takéto tmavé mydlo potravinárskym farbivom neprefarbím iba čo zbytočne pri umývaní rúk farbí na žlto. Dal som do jednej časti citrónovú silicu a do druhej pomarančovú. Navoňalo to hlavne to citrónové, lebo to bolo menšie množstvo, ale aj tak bolo z toho cítiť "jadrové" mydlo a oleje, na môj vkus to nebolo rozhodne ono a dal by som tam nabudúce určite toho viacej a výraznejšie vône. Čo sa týka rozpúšťania mydlovej pasty vo vode. Mna osobne to troška odrádza od ďalšej výroby tekutého mydla, pretože hodinu či viac sa s tým babrať v porovnaní s výsledným množstvom ma nejak nechytilo za srdce. Pevné mydlo spravíte a máte mydla dosť, tekutého na určite kratšiu dobu a keďže ho chcem ešte použiť na výrobu pracieho gélu, na umývanie riadu, prípadne šampónu a sprchového gélu, tak to nie je efektívne. Preto uvítam všetky tipy a triky ak existuje spôsob ako mydlovú pastu rýchlejšie rozpustiť vo vode. Aké máte vy skúsenosti s rozpúšťaním mydlovej pasty? Ja som ju rozpúšťal zaliatím horúcej vody a "varením" na sporáku miešaním vareškou a vidličkou. Ešte ma napadlo, že spraviť viacero várok mydla a potom do fakt veľkého hrnca to všetko dať a naraz rozpusťiť čo najviac pasty a potom môžme robiť prací prostriedok, umývanie rúk a riadu, šampóny a sprchovacie gély s tým, že sa nám to neminie za dva týždne. Nabudúce hlavne kvôli tej silne tmavej farbe skúsim vyrobiť mydlo z kokosového a ricínového oleja. Len zase je tu otázka či potom nebude vysušovať ruky a domáce mydlo by podľa mňa malo pôsobiť na ruky skôr príjemne a "neničiť" ich.Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Mates,

    trochu mojej skúsenosti: mydlo z jednej dávky rozpúšťam obvykle naraz vo veľkom hrnci. Zahrejem, odstavím a nechám tak. Najlepšie cez noc, nestáť nad tým, lebo to iba demotivuje. Ráno je obvykle OK. Teda, aspoň to kokosové...

    Ale minie sa rýchlo, s tým súhlasím, je to preto, lebo v jednej dávke sa ho minie viac ako pri použití pevného mydla. Riešenie je malý dávkovač.

    Osobne ale preferujem mydlo pevné na umývanie. Tekuté som skúšala len ako šampón, prípadne ako prostriedok na umývanie riadu alebo na pranie...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Evik , ďakujem za perfektnú radu :). Ja som to v kuse miešal , ak to stačí iba zahriať a nechať tak a ono sa to spustí, tak paráda, hneď mám chuť robiť ďalšie:).Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dobrý den, zaujalo mne vše o výrobě mýdla, mám jen malou otázku ohledem použití propylenglykolu, jestli není tak trochu toxický, viz http://www.bubbleandbee.com/topfivechemicals.html, Dan

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Propylénglykolu sa momentálne vyhýbam, nemyslím si, že je to prírodná alternatíva. Avšak nemám o ňom naštudované vedecké články.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Evik, máš nejaké skúsenosti s výrobou tekutého mydla studeným procesom? výroba za tepla my nevyhovuje a preto by som chcel vyskúšať výrobu za studena, má však viacero otáznikov. Môžem použiť pretučnenie ako pri pevnom mydle ? Viem, že sa tu jedná o zníženie penivosti , ale veď keď s tým nemajú problém pevné mydlá , prečo by malo mať tekuté, kde bude tiež ricínový olej a môžem tam hodiť cukor alebo med k tomu. Síce ak bude rozpustené vo vode , tak jeho penivá schopnosť, no neviem. O priesvitné mydlo mi nejde. Ak ho chcem na ruky, tak by mi teoreticky mohol postačovať pomer olejov ako pri pevnom mydle, predpokladám, že vlastnosti budú rovnaké a keďže to mydlo nechcem na riad ani na pranie tak by tam nemuselo ísť ani veľa kokosového oleja.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Mates, metódu za studena som neskúšala, ale v mojej knihe čo mám uzorňujú na použitie saturovaných olejov - ak ich nebudeš zahrievať, tak sa môže stať, že sa zrazia bez toho aby reagovali s KOH a potom Ti ostane pasta, ktorá bude zásaditá. Preto je vraj lepšie používať oleje nesaturované (tekuté), a mydlo miešať až kým nedosiahne fázu gélu - vraj to trvá 24 hodín až 3-4 dni, a počas celej doby ho musíš premiešavať občasne. Je to preto,lebo KOH reaguje omnoho pomalšie než NaOH, preto sa tekuté mydlo často robí za tepla. Takisto nesaturované oleje dávajú viskóznejšie tekuté mydlo.

    Moja kniha ďalej tvrdí, že tekuté mydlo za studena nemá nikdy menej ako 10,5 Ph a nemalo by sa používať pre osobnú hygienu. Lenže tiež tvrdia, že sa nesmie nechávať pretučnenie, ale nepochopila som prečo. Na druhú stranu ja si myslím, že sa dá zneutralizovať kyselinou citrónovou, akurát v tejto knihe sa k tomu veľmi nemajú, lebo je to vraj "menej prírodné".

    Po rozpustení vo vode (2 diely vody, 1 diel mydla dávkovaného po lyžičkách, priviesť do varu, poriadne premiešať a nechať v teple odpočívať 24 hodín) sa pridávajú vône a farbivá.
    Niektoré esenciálne oleje menia viskozitu konečného tekutého mydla - eukalyptový a rozmarínový robia hustejšie, levanduľový a citrusové zas tekutejšie mydlo.

    To je všetko čo viem...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ďakujem Evik za tvoje vedomosti :) . No tak teraz neviem, asi ostatnem pri tom horúcom procese a budem ho musieť nbejak prepracovať ak chcem ponúknuť jednej osobe čo by rada tekuté mydlo plnohodnotnú alternatívu.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Zdravím :)
    Mám malé nejasnosti v reakciach KOH. Chcem sa spýtať, či pri reakcií s vodou do ktorej sa postupne pridáva KOH nakoniec zostane hmotnosť roztoku nezmenená (teda hmotnosť výsledného roztoku bude rovnaká ako hmotnosť vody pred pridaním KOH.. tak, ako je to pri reakcii NaOH + voda).
    Mne sa totiž hmotnosť výsledného roztoku vždy navýši, a taktiež výsledné mydlo má aj po ukončení zmydelňovacej reakcie vyššiu hmotnosť ako by malo mať (rátam s tým, že výsledná mydlová pasta by mala mať takú hmotnosť ako mali pridané oleje).
    Za objasnenie veľmi pekne ďakujem, Kate :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahoj Kate,

    Si si istá, že sa jedná o hmotnosť, a nie o objem? Hmotnosť sa predsa musí zvýšiť, kam by tá hmota inak zmizla?


    Keď pridáš do roztoku KOH alebo NaOH, hmotnosť sa samozrejme navýši, čo sa nezmení, alebo len nepatrne (v závislosti od hustoty!), je objem.

    Napríklad 25% koncentrovaný roztok NaOH (môj prípad) má hustotu 1.26 pri 20°C, teda 470g roztok pri 20°C má 470/1.26=373cm3, teda len o 23cm3 viac, aj keď sme pridali 120g NaOH :)

    U mydlovej hmoty sa hmotnosť takisto zmení - jednak vodou, jednak NaOH. Takisto sa navýši o čosi objem.

    Nerobila som presné merania, aj keď to mám v pláne, ale na 1000g oleja získaš asi 1300-1350g mydla. S vyparovaním vody sa samozrejme hmotnosť znižuje.

    Napríklad včera som robila mydlo z 1000g olejov, 120g NaOH a 350g vody, teda normálne by mydlo malo mať 1470g.

    Teraz mám 1320 g mydla (zbytok 150g, ktorý chýba je odparená voda a to čo sa mi nepodarilo-nechcelo vyškrabať z nádoby), ktoré vyplnilo formu 21cm x 32cm do 2cm výšky, teda objem mydla je 1344 cm3.

    Pre info, objem mojich olejov je cca 1079 cm3, teda za predpokladu, že NaOH nijak extra neovplyvňuje hmotnosť, by som čakávala objem mydla 1079cm3 + 373cm3 = 1452cm3 mydla. Stratila som na objeme teda 108cm3 - to bude zrejme tá voda a zbytky mydla, aj keď to samozrejme úplne presne nesedí, lebo ani moje merania výšky nie sú presné (mydlo je nerovnomerné)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Dobrý den eviku.
    Chtěla sem se zeptat, zda by bylo možné vyrobit tekuté mýdlo i procesem za studená, případně po naliti do lahve izolovat v teplé jako pevné mýdlo a eventuálně posléze z neutralizovat kyselinou citronovou při ředění na používání. Pomalý hrnec nemám a na plynovém sporáku je to problematické uhlídat, aby teplota neletěla moc vysoko. Děkuji za odpověď Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ahoj Zdenka, tekuté mydlo sa dá spraviť i procesom za studena, aj keď som to nikdy neskúšala. Akurát to trvá dosť dlho, lebo KOH reaguje len veľmi pomaly (preto sa obvykle robí horúcim procesom). To znamená, že môže trvať aj 4 týždne, kým úplne zmydelní. Ale na horúci proces nepotrebuješ len pomalý hrniec. Môžeš spraviť vodný kúpeľ, čo je jeden spôsob, alebo použiť rúru na najnižší stupeň. Obe metódy som už skúšala a funguje to :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Děkuji Eviku za rychlou odpověď. Zkusim to dat do trouby a předpokládám, že by vůbec nemuselo vadfit,pokud by to bylo na plechu ve vodě, co myslis?
    A ještě jeden dotaz - v jednom návodu sem našla, že je dobrý tam přidat kyselinu citronovou a adekvátně zvýšit i množství KOH, tím by to mělo být lépe použitelné i ve tvrdé vodě. Obsah kyseliny 3-5% z celkového množství tuků- vzít vodu, dat kyselinu citronovou, nasypat KOH "pro kyselinu citronovou" a pak teprve dosypat tu "pro tuky". Dále už postupovat klasický - např.ten studený proces a sup do trouby. Co si o tomto postupu myslis? Nemá to být v této chvíli na neutralizaci mýdla, ale na " odstranění" vapenych "součástí" vody (nejsem chemik, ale v daném návodu bylo popisováno, že s minerály ve vodě zareaguje nejdříve citrát draselný a tím šedá použít lépe i jako šampon).
    Díky moc za skvělý blog, kde sem našla spoustu rad a návodu a doma tvrdne druhé mydlo- dokonce dvoubarevné.
    Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
  20. To by šlo, znie to logicky, len musíš vedieť, koľko tej citrónovej kyseliny pridať, treba si to vypočítať - kyselina citrónová je dosť silná - teda, z chemického pohľadu slabá, ale ak má zreagovať s hydroxidom, tak jej treba o dosť menej ako oleja. Takže nemôžeš jednoducho odobrať 5% olejov a toľko gramov nasypať kyseliny citrónovej.

    Druhý spôsob je rozpustiť napríklad sódu bikarbónu do mydla. Ale osobne si myslím, že je to zbytočné, v závislosti na olejoch (kokosový ak tam budeš mať cca 30%), tak to bude fungovať perfektne. KOH mydlá sú inak veľmi dobre rozpustné vo vode (aj tvrdše), aj keby sa jednalo o 100% olivové mydlo.

    Ak to chceš na pranie, tak to je iné, tam sa tých vapenitých iónov chceš zbaviť aby neuľpeli ako nerozpustné mydlo na prádle.

    V rúre je to OK, aj na plechu s vodou, neviem, či to pomôže síce, lebo teplota bude tak či tak vyššia zhora. Nemala by si tam mať viac ako 100°C, to je priveľa. Tak max 80°C, inak sa Ti rýchlo vyparí voda. Nezabudni to prikryť!

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Podle receptu co sem nasla tak by to bylo napr. 40g kyseliny citronove (oleje neubirat) na 1000g tuku a 90%KOH navysit o 35,6g, k tomu 380g vody.
    Chtela bych to mydlo pouzit jak na tekute mydlo na umyvani rukou, tak i jako soucast samponu a dle Tvych rad 100% jednodruhova mydla michat v potřebném pomeru a tak vyzkouset, co bude nejvic ok pro me vlasy.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. co třeba přiložit odkaz..? ;-)
    http://domacikosmetika.passhaus.at/doku.php?id=citrat
    aby Evik mohla zhodnotit, o čem je řeč :)

    Ame

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Wiki:
    díky za ten odkaz, bohužel sem byla na tabletu a tak se mi to moc nedařilo ho přihodit - resp. správně dohledat pro vložení.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Moc ridke mydlo - Ahoj Evi, omylem jsem naredila mydlo moc a je moc tekute, co bych mohla udelat, aby bylo hustsi? Dekuju, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Ahoj Peti - môžeš prebytočnú vodu odpariť zahrievaním vo vodnom kúpeli alebo v pomalom hrnci.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. dobry den.
    neviem, ci nahodou neuvadzate opacne nasytene a nenasytene oleje. pretoze pisete, ze na priesv. mydlo su najlepsie nenasytene oleje ako palmovy a kokosovy - tie udavaju ale vacsinu zlozky olejov ako nasytene. A olivovy pozeram na zlozenie ze je vacsina nenasytenych. Tak ako to teda je?

    OdpovedaťOdstrániť