nedeľa 7. augusta 2011

Telový krém s aloe vera (alebo aj denný krém na tvár)

Moja dobrá kamarátka mala narodeniny a ja som ju chcela potešiť originálnym darčekom. Keďže som investovala už nemalé peniaze do kadejakých olejov a zložiek na doma vyrobenú prírodnú kozmetiku, tak som si povedala, že ich teda využijem a vyrobím jej sadu domácej kozmetiky!

Okrem mydla som sa rozhodla pre nočný výživný krém, telový krém a osviežujúcu vodu na tvár. Toto je recept telového krému, ktorý mi ale zhustol trochu viac než som chcela, tak som ho premenovala na krém denný - na tvár :)




Inšpirovala som sa receptom z knižky Laurence Dupaquier La cosméto' au naturel. Recept má názov "Creme corporelle legere a l'aloe vera", akurát som zamenila pomarančovú vodu za vodu destilovanú.

Zloženie (cca 100g krému):

Vodná fáza
24g Aloe vera džús   
46g Destilovaná voda                 

Olejová fáza
18g Makadamiový olej                 
 7g Emulgátor Olivem 1000             (podľa receptu, ale ja odporúčam cca 5g na dosiahnutie ľahšej konzistencie) (www.murumuru.sk)

Ďalšie zložky
10 kvapiek  EO mandarinka  
10 kvapiek  EO pomaranč     
 5 kvapiek  Konzervant Extrakt z     grepfruitových jadierok  (alebo iný, podľa návodu výrobcu)    



Postup:
Neviem prečo, v tomto recepte autorka neodporúča postup klasický - zahrievanie Olivem 1000 s olejom až kým sa emulgátor nerozpustí a následné vmiešanie zmesi do vodnej fázy, práve naopak, všetko sa má zmiešať v jednej nádobe. Takže:

1) Vodnú fázu i olejovú fázu zmiešame v jednej nádobe, ktorú potom umiestnime do vodného kúpeľa
2) Zohrievame, kým sa Olivem nerozpustí. (Musela som trochu miešať, aby som mu pomohla)
3) Keď sa emulgátor rozpustí, misku odstavíme a energicky miešame na homogénnu hmotu (Ja mixérikom na kapučíno)
4) Zmes necháme vychladnúť a počas chladenia vmiešame konzervant a esenciálne oleje (Ja som nemala čas, tak som najprv misku postavila do nádoby so studenou vodou, a po pridaní konzervantu a esenciálnych olejov som ju dala do mrazničky na 5 minút) )

Výsledok a pozorovania: Krém mi zhustol viac než som čakala (nabudúce dám menej emulgátora - 5g namiesto 7g), takže som ho premenovala na denný krém na tvár. Už som ho sama použila a som s jeho konzistenciou (ako krému na tvár) veľmi spokojná, dúfam, že bude aj moja kamarátka. Avšak, jedno pozorovanie: makadamiový olej má veľmi špeciálnu orechovú vôňu, ktorá hneď po vyrobení krému dosť preráža, dokonca aj esenciálne oleje. Na druhý deň ale krém voňal už viac olejmi, takže predpokladám, že časom sa vôňa oleja stratí.

AKTUALIZÁCIA: Vôňa sa nestratila. Budem musieť nájsť kozmetickú, nie potravinársku kvalitu oleja - teda rafinovaný, bez vôňe.

26 komentárov:

  1. Ahoj Evik,

    veľmi ma zaujala tvoja stránka a strašne ti fandím ;-) ja sa ešte len teoreticky orientujem vo výrobe vlastnej prírodnej kozmetiky, zatiaľ vyrábam oleje, tinktúry, už som skúšala aj šampón, ale nie z mydlice, ale z obyčajného neparfumovaného bio mydla, trošku ostávajú vlasy mastné, ale vzhľadom k tomu, že ja mám vlasy vždy po zmytí strašne suché a krepové je to super :)
    Ale píšem ti, lebo sa ťa chcem spýtať, kde zháňaš niektoré prísady, ako napríklad tie emulgátory alebo extrakty z grepových jadierok a sú tie emulgátory vôbec potrebné? a ešte ma zaujíma, či používaš aj rastlinný glycerín, pretože ja ho už strašne zháňam, ale zatiaľ mi všade ponúkali len ten živočíšny :-/ dúfam, že nájdeš môj dotaz čoskoro, teším sa na odpoveď, maj sa krásne ;-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj (anonymna) :)

    Som velmi rada, ze Ta stranka tesi. Zlozky zhanam tak rozne, s emulgatormi to je bieda, objednavam zo zahranicnych webov (www.aroma-zone.com), alebo vyrabam sama - ale to je este v plienkach.

    Rastlinny glycerin kupis u Ivana (Farma slobody na sashe.sk, ak mu napises, posle Ti cennik aj inych produktov). Momentalne zhana aj emulgatory, urcite dam vediet ak ich dostane.
    No a samozrejme, emulgatory su potrebne, lebo olej a vodu nezmiesas bez nich, to je uz tak.

    Ale coskoro zavesim test domacich emulgatorov, myslim, ze sa mi to to tentokrat podarilo.

    Co si sa to este pytala.. aha, extrakt z grepfruitovych jadierok, no tak ten by si mala najst bez problemov v lekarni alebo v obchode so zdravou vyzivou.

    Co sa tyka samponu z mydla, skus po nom kysly kondicioner - citronovu stavu, ocot a podobne. Robi to zazraky! Maj sa krasne,

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  3. neviem kam to napisat tak napisem sem :-) nahodou nejaky recept bud na krem alebo mydlo na velmi suchu pokozku nemate? :-))) chcela by som nieco prirodne a co aj naozaj funguje...teraz po zime som zistila, ze mam neskutocne suche nohy a hlavne pri holeni to velmi vidno...ak by sa nieco naslo bola by som veeeeeelmi rada a hlavne keby som si to vedela aj sama vyrobit doma :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Snowlady, určite áno - na suchú pokožku sú dobré krémy a balzámy obsahujúce mastné výživné maslá a oleje a hydratačné zložky ako napríklad glycerín. Netreba hľadať komplikované recepty, práve naopak, na suchú pleť sa veľmi jednoducho vyrábajú krémy, teda, ak nie si nejaký extra zložitý prípad. Obzvlášť vhodné sú kakaové a bambucké maslo, avokádový, arganový alebo makadamiový olej. Pozri si napríklad môj recept na Ochranný zimný krém na tvár s avokádovým maslom a makadamiovým olejom - ten je dosť mastný a môžeš si ho vyrobiť doma sama. Avokádové maslo môžeš nahradiť bambuckým maslom alebo avokádovým olejom, alebo iným mastným olejom. Alebo si vyrob tuhý telový kondicionér (napríklad King of the skin), môžeš ho používať aj po sprche - neexistuje, že by si po ňom mala suchú pokožku, perfektne vyživí - vlastná skúsenosť, mala som ten istý problém s nohami ako ty. Ale inak je to samozrejme téma na samostatný príspevok do blogu, ak nie hneď niekoľko. Môžeš takisto skúsiť šľahané bambucké maslo - 80% bamb. masla, 20% tekutého oleja, rozpustiť dohromady, počkať kým vychladne a stuhne a vyšľahať šľahačom.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Evik! Máš naozaj zaujímavú a výstižnú stránku! Gratulujem. V tomto recepte použitý Aleo vera džús sa dá nahradiť s gélom zo živého kaktusu? Ahoj Emi

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ďakujem Emi za pochvalu, v podstate v pôvodnom recepte bol uvedený gél, takže by to malo ísť aj s gélom z rastliny. Daj vedieť, či to vyšlo a maj sa pekne. E

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Evik!Chcem spraviť tento krém, len ako som čítala postup niečomu nerozumiem. Čiže makadamový olej,destilovanú vodu a aloe s olivemom spolu rozpustím a vyšlahám. Nemám konzervant aký pýšeš ale E vit.Ten sa môže tiež použiť?A nakoniec píšeš, že po pridaní olejov ale akých, ve´d už na začiatku som dala oleje spolu dokopy aj olivemom. a makadamová olej sa dá nahradiť povedzme kakaovým maslom? Vďaka za pomoc. Emi

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Emoke, vďaka za upozornenie, myslela som esenciálne oleje a konzervant samozrejme, nie oleje.

    Vitamín E je antioxidant, zabraňuje oxidácii tukov a olejov, ale nie množeniu baktérií. Takže sa nemôže použiť namiesto konzervantu.

    Ak nahradíš makadamiový olej kakaovým maslom, zmení sa štruktára krému. Neviem ako presne, lebo som do krémov kakaové maslo nedávala - je dosť mastné a relatívne komedogénne (póry upchávajúce) - ale určite bude krém hustejší a mastnejší. Ale však skús, potom poreferuj.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ale množeniu baktérii zabráni čajovník, a keby som ten vyskúšala? Emi

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Nie vsetkych, ale je to moznost. Ja ho nepouzivam, lebo to nie je vona, ktoru by som chcela mat v kreme.
    Aj levandula je celkom dobra, alebo ruzova voda. Ale da sa to aj bez konzervantu, len musis skladovat v chladnicke a namiesto prstov pouzivat vzdy cistu spajchlu alebo lyzicku, a vsetko pekne pri priprave vydenzifikovat. Inak Ti na tom do dvoch tyzdnov narastie plesen a rozlozi sa Ti to. Teda, s tym cajovnikom mozno nie tak skoro, alebo s levandulou.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Evik,

    veľmi pekná stránka, ďakujem ti za množstvo informácii, z ktorých ani neviem čo prv robiť :).
    Mám pár otázok , nevedel som vôbec kde ich hodiť, tak hádžem sem .

    V receptoch kde používaš kakaové maslo , je ho možné nahradiť bambuckým ?

    Ďalej by ma zaujímalo , či môžem v podstate zmeniť oleje a ingrediencie v receptoch ak zanechám rovnaké pomery a množstvá ? Teda napr. namiesto ružovej vody, levanduľovú, namiesto makadamiového oleja marhuľový...

    Ďalej by ma zaujímala trvanlivosť jednotlivých výrobkov. Teda koľko vydrží taký krém.

    Chcel by som vyrobiť pleťový krém , krém na ruky, proste všetko. Ale hlavne by som chcel vyrobiť krém hojivý na nohy, kŕčové žily a zrazeniny, proste niečo liečivé, nemáš nejaký typ ? Tieto krémy zväčša obsahujú pagaštan konský či gáfor, ja by som tam asi dal aj nechtík, skorocel a nejaký olej zvláčňujúci pokožku ( asi jojobový).

    A keďže je práve sezóna marhúľ odkladám kôstky a chcel by som si vyrobiť marhuľový olej. Zistil som, že sa dá vyrobiť dvoma spôsobmi a to extrakciou( chemicky) alebo lisovaním. Nemám ani jedno k dispozícii, tak dúfam, že niečo vymyslím poprípade zoženiem, predsa čo sa dá vyrobiť treba skúsiť, tie oleje a prísady sú neskutočne drahé ...

    Ja práve čakám na dodávku včelieho vosku, objednávam olivem 1000 a dnes chcem vyrobiť nejaké oleje ( keď je sezóna) , a to levanduľový, rozmarínový, materinodúškový, nechtíkový. Len premýšľam nad tým či namiesto olivového oleja nepoužiť radšej iný kvalitný olej bez zápachu ( slnečnicový), aby bolo vôňu bylinky cítiť a nič ju neprebíjalo.

    Zatiaľ som ešte predtým ako som objavil tvoju stránku vyrobil domáci deodorant , v podstate rovnaký aký tu máš ty a vyrábal som zľatobylovú masť.

    Chytila ma táto výroba krémov keď som videl video ako si vyrobiť vlastný krém, len veľká škoda, že použili rheosol, čo som neskôr zistil nie je veľmi vhodné. Ten olivem 1000 pôsobí rovnako ?

    Príjemne prežité horúčavy,praje

    Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  12. A ešte jednu vec som pozabudol. Ako to spraviť s tou konzerváciou . Je praktickejšie aby sa nemusel krém skladovať v chladničke a aby ho človek čo ho používa mohol využívať dlhodobo. Teda zvyčajne sa krém tka skoro nemnie ani v tých "krpatých" nádobách za "nekrpaté" ceny. Je možnosť prírodnej konzervácie a ako dlho potom vydrží mimo chladničku? A ak nie čisto prírodná aké sú možnosti ?

    Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahoj Mates!

    vďaka za pochvalu. Máš toľko otázok, že Ti odpoviem v samostatnom príspevku :) Aspoň tak zabijem dve muchy jednou ranou :)

    Maj sa pekne,

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ahoj Evik...škúšala som dneska vyrobiť tento krém. Kúpila som aloe vera džús), a až doma som si všimla že obsahuje aj kyselinu citrónovu. aj tak som to skúsila, dodržala som pomery(olivenu som dala 7g aby bol krém hustejší) ale krém keď schladol,bol stále riedky. Viem, že to bolo tým aloe vera džúsom, lebo 2. pokus iba s destilovanou vodou vyšiel. Myslíš že to spôsobila tá kyselina citrónová, že bol krém riedky?

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Mirka,
    inu, to je fakt dobrá otázka... môj obsahuje kyselinu askorbovú, takže Ph to asi nebude. Netuším,čo tam kyselina citrónová mohla spraviť inak. Ak si si 100% istá, že si sa nepomýlila vo vážení, tak si to treba zapamätať, budem po tom pátrať...

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahojte, ja som použil viackrát aloe vera s obsahom kys. citrónovej a nemal som žiaden problém.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahojte..som si istá v tom vážení..ale teraz mi to nedá...došiel mi emulgátor..a keď si zaobstarám nový...spravím ďalší proces.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Dobrý den Evičko,

    nejdříve chci poděkovat za Váš web a cené rady. Moc ráda Váš web navštěvuji, je prostě úžasný. Nedavno jsem Vás žádala o radu ohledně oleje pro maceraci a slíbila jsem Vám, že dám vědět jaký olej jsem zvolila, takže jsem zvolila slunešnicový bio olej lisovaný za studena - macerovala jsem měsíček(nehtík) lékařský a vyšlo to bezvadně.
    Ještě bych se ráda zeptala, zda jste se setkala S konzervantem NATICIDE? http://www.ekokoza.cz/eshop/Vyroba-mydel-a-kosmetiky/Prirodni-konzervanty-kosm-aktivni-latky-vosky-a-vitaminy/Naticide.html.
    A ještě jeden dotaz - zda se dá olivem nahradit alespoň zčásti lecitinem? Moc děkuji a přeji krásnou neděli. Majka.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ahoj Majka,

    ďakujem, som rada, že slúži. Čo sa týka Naticidu, poznám, je to dobrý, prírodný konzervant, len pozor, nehodí sa do emulzií, ktoré obsahujú len vodnú fázu (je totiž rozpustný len v oleji a alkohole). Takže sa nedá použiť na konzerváciu gélov vzniknutých len z vody a napríklad xantanovej gumy (alebo iného podobého zahusťovača). Tiež má mierne vanilkovú vônu, čo môže teoreticky vadiť ak chcete vôňu úplne inú.

    Lecitín nenahradí Olivem 1000. Neviem presne čo myslíš tým čiastočne - v zmysle, že nemáš dostatok Olivem 1000, tak chceš použiť lecitín? Neviem čo by z toho vzniklo, lecitín vytvára tekuté emulzie a trochu lepkavé, navyše skorej voda v oleji...

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Děkuji za bleskovou odpověď. Ano mám málo olivemu, tak mne napadlo použít k tomu lecitin. Ještě Evičko jeden dotaz - dal by se roztok kamence použít jako konzervant? Z vlastní zkušenosti vím, že je silně antibakteriální. Děkuji...

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Vyskusala som a je perfektny. Lahucky a mam po nom krasne hladku pokozku. Dala som podla odporucania menej emulgatora a nechala som sa aj inspirovat povodnym receptom - konkretne som pouzila aj pomarancovy vodny destilat, ktorym som nahradila 2/3 vody. Aloe aj makadamiovy som pouzila v kozmetickej kvalite. Krem je stabilny, mam ho pri vani a stale je rovnaky, co sa tyka konzistencie aj kvality. Super! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Ahoj Evik,
    skusala som aj tento krem, kedze som mala dokonca aj suroviny presne podla receptu. :) teda skoro presne. Nemala som olivem ale Vosk NF. Chcela som krem, tak som dala 7g. Bolo to ako voda. Tak reku ze spravim druhu davku s 9gramami. A stale to bolo velmi riedke. Uz skoro ako telove mlieko. Tak som sa nahnevala na to a fukla obe davky do vodneho kupela a prisypala tam zvysok vosku co ostal v nadobke...asi 3-4 gramy a uz to ma tu spravnu konzistenciu. Akurat ze vyprchali silice a vonia to za aloe. :) Evik, myslis, ze to bolo inym emulgatorom? alebo som spravila chybu inde? Este mam pocit, ze je ten krem taky akoby mastnejsi.
    Denisse

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Áno, Denisse, je to emulgátorom. Tie sa v receptoch nesmú len tak meniť, každý má iné vlastnosti a emulguje iné pomery vody a oleja za vzniku inej konzistencie.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahojte,
    takze prvykrat som skusila vyrobit krem - a vysiel :) Robila som podla tohto receptu -gramaz, ale suroviny som zmenila. Moj recept - 9g mandlovy olej, po 3g avokadovy,konopny a jojobovy. 5g olivem 1000. 68g levandulovej vody(levandulu som zvarila s vodou), kvapka E vitaminu, par kvapiek esenc.olejov a kozmetickych olejov - geranium,mandla,cierne hrozno. ale najviac vonia ta mandla - vyrazne sladko. Krem sa podaril prijemne husty,rozotieratelny, ako naslahana smotana.. Nedavala som ziadne konzervanty.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Dobrý den, Evi!
    Velmi Ti blahopřeju k tak skvělým stránkám! Přiznám se, že jsem jedna z jejich obětí... Před pár lety to byla mýdla, tělová másla a podobně. Poslední dobou zkouším krémky, tuhé šampony, kondicionéry. Inspiruji se, pravda, i jinde, ale zde máš všechno pěkně vysvětlené.
    A jsem u toho: setkala jsem se u emulgátorů s hodnotou HLB. Ne, že bych nezjistila, co je to a jak to lze spočítat (haha ;-), ale něco praktického - nic. Pokud znám hodnotu HLB (ta je často uvedená, nebo k nalezení), jak z ní určit, jaké množství olejové a jaké množství vodní fáze udrží?
    Děkuji a přeji hodně dalších nadšených obětí. Moc zdravím.
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  26. ahojky.pisala si v prispevku, ze si asi zadovazis rafinovanu verziu oleja...tak sa chcem spytat,ci pouzivas vseobecne alebo konkretne u niektorych olejov radsej rafinovanu verziu a ci tym procesom nestraca aj uzitocne podstatne obsahove latky. ja napriklad pouzivam bambucke maslo nerafinovane a pride mi ze vonia naozaj dost vyrazne a prebija aj obrovske mnozstov eterickych olejikov,ktore dodam na prekrytie jeho vone. ale neviem,ci rafinovanim neuberiem na kvalite kremiku.a rovnako aj pri inych olejoch... prosim o tvoj nazor. dakujem moc. aneta

    OdpovedaťOdstrániť